Ynt: Tarlada Üç Genç Adam
Ben de bir belgesel çekiminde illa da habersiz entantanesel , doğaçlama bir kare yakalanmanın şart olduğunu düşünmüyorum.
-Açıkçası bunu yazarkan de ne yazık ki çok fazla da bir fotoğraf bilgim olmadığı söylemem gerek ; bu nedenle sözlerim sadece amatör yorumlar olarak alınsın.-
Tabi , bunun yanı sıra fotoğrafı çekilen ve belgelsel niteliğinde bir haz ihtiva edecek olan bir eserde fotoğraflanan kişi , canlı , nesne veya şeyin de kendi doğal ortamında , kendi halinde olması da onun hakkında verilmek isteneni çok daha net bir şekilde kelimelerden daha apaçık olarak anlatabilir.
Bundan yola çıkarak da August amcanın genel kanı ve yaklaşımları , gerekse de büyüdüğü ortam ve yaşadığı dönem itibariyle işçi ; çiftçi ; bir zamanlar asker ; belki de geçmişte ya da yakın gelecekte kaçak ; ama her şekilde henüz çok genç , hırpani , özgüvenleri tavan yapmış , delikanlı , serin kanlı , muhalif ve asi , kibirli , gururlu 3 adamı , insanı en çıplak haliyle kendi doğasında karelediğini düşünüyorum.
Bence en soldaki bastonun uzun oluşu o bastonu tutan kişinin yaş itibariyle diğerlerinde biraz daha büyük olmasını ve yan tutuşu da kardeşlerini (hem aile bağı hem de yoldaşları manasında) karede ön plana çıkartarak ileride onların olduğunu ve dikkatin o yöne çevrilmesini vurguluyor.
Ayrıca kişilerin elleri çok da işçi sınıfı insanlarının çalışmaktan sertleşmiş , nasırlaşmış , çilekeş mazilerinin birer aynasına benzemiyor. Bunun yanı sıra da kıyafetler özensiz ve ütüsüz ama bence sahiplerinin üzerine cuk oturuyor. En azından ceket kolları , omuz hizaları , pantalon paça boyları ve gömlek-kravat kombinasyonları da anlık bir takıp takıştırma değil alelade bir giyinişin ifadesi sanki.
Yoğun tempolu bir günün sonunda kasabaya biraz eğlenmeye ve kafa dağıtmaya giden 3 kafadarın , "bu ifadeler , bu akşam olacaklar için gelecek nesillere ışık tutsun" dercesine ayak üstü ama düşünülerek verilmiş pozu. Aslına bu pozun bir kaç tane daha , gece boyunca çekilmiş devamı da olması gerek ama nerelerde bilemedim. Sanırım o dönemden arşivler çok da iyi saklanamamış.
8) ;D
Bu nedenle fotoğraf haberli ama doğal.