Tarım cennetini asitle yıkayacaklar

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan CİNCİN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,644
C

CİNCİN

Ziyaretçi
Melis ALPHAN - www.hurriyet.com.tr

Manisa Çaldağ’da bir doğa katliamına ramak kaldı.
Önce vakti olmayanlara kısa tarihçe sunalım:
Sardes Nikel Madencilik adlı İngiliz şirket buradan 15 yıl boyunca nikel çıkarmak üzere izinlerini aldı...
11798552.jpg

Aslının 200’de biri oranında küçüklükte bir pilot tesis kurdu.
Sonra çevreciler ayaklanınca madenin izni iptal edildi.
Bu arada madencilik yasalarında bazı değişiklikler yapıldı. Şirket yatırım için parayı bulduğu an çalışmalara başlayacak.
Sonra ne mi olacak?
Çevrecilerin, akademisyenlerin ve yerel halkın iddiaları doğruysa binlerce, belki de onbinlerce ağaç kesilecek.
Ardından Çaldağ oyulacak.
Çıkarılan toprak milyonlarca ton sülfürik asitle yıkanacak.
En vahimi, bütün bunlar açık havada yapılacak.
Dünyanın en büyük ve verimli yedinci tarım havzası olan Gediz, uzmanların deyimiyle ‘açıkhava kimya işletmesi’ne dönecek.
Cehennem senaryosunu sona sakladım:
“Yer altı suları tükenecek, sülfürik asit bütün bölgenin sularına karışacak ve milyonlarca insan bölgeden göç etmek zorunda kalacak. Ve 15 yıl sonra madenin işi bittiğinde, havza bir otun bile bitmediği bir hal alacak!

Haberin tamamını okumak için: http://www.hurriyet.com.tr/pazar/16060707.asp?gid=373

Etiketler
Ynt: Tarım cennetini asitle yıkayacaklar

Çekirdeksiz üzümün Dünya başkentine, kıyacaklar!.. :'(

Cavid Sezen

Farkındasınız değil mi, doğa intikamını almaya başlıyor. Dere yataklarına kurulan yerleşim yerlerini kışın su basıyor, selle roluyor insanlar ölüyor. Bu en basiti belki de, ileride kim bilir daha neler olacak. Ben anlamakta güçlük çekiyorum, öfkemden kuduruyorum. Antalya'da da zamanında kum ocaklarına verilen yetki, bölgedeki tarımı bitirmiş. Gidin bakın şimdi, narenciye ağaçlarının rengi değişmiş. İnsanların bunları görüp hala bu tür işlemler için izin veriyor olması çok garip. Nasıl bir para hırsı bürümüş ki gözlerini, ileride o topraklardan ürün almamayı göze alabiliyorlar anlamıyorum. Çok değil, kısa süre sonra sen domatesini bile yurt dışında getirtmeyi göze almış oluyorsun, bu kadear basit. Bereketli topraklarını resmen hiç ediyorsun. Adı ne bunun? Gelişme mi? Açılım mı? Anlatmasınlar bana bunları..

Öfkeliyim, sabah mailime gelen bir posta ile gördüm, farkına vardım. Burada da görünce bir şeyler söylemek istedim. Üzgünüm...

Haberden bir alıntı:
35-40 milyarlık kazançlarından Türkiye’ye ne kadarını bırakacaklar?
- Türkiye’ye 10 yılda bırakacakları para 163 milyon dolar. Yani Türkiye’nin bir buçuk günlük dış borç faiz ödemesi.
İşte o bölgedeki ve etkilenecek olan tüm bölgelerdeki insanların kayıpları için biçilen fiyat. Devlet bu yetkiyi ingiliz şirketine 163 milyon dolar vergi kazancı elde etmek için verecek. Bölgede yapılan çalışmadan 5 milyon insan olumsuz etkilenecek diye hesap edersek. (Aslında bütün ülke ve gelecek nesiller etkilenecek ama biz piyasadaki iyimser tabloyu bozmayalım, borsa rekor kırmaya devam etsin :smiley: )

Bu yatırım 165.000.000 USD/ 5.000.000 kişi =33 USD 10 yılda 33 USD ek gelir yaratmak için izin veriliyor. Bu da yılda 3,3 USD eder.
Bir ekonomist olarak olaya bu gözle bakınca sonuç böyle çıkıyor. Ey bölge halkı! kaybettiklerinizin bedelini vergi olarak şirketten aldık, payınıza 3,3 USD düşüyor.
11798553.jpg

Şu anki ruh halimi anlatacak kelime bulamıyorum, çok sinirliyim, kızgınım, gerginim. Bu çevre katliamına göz göre göre izin veren, dahası zararın boyutları ile ilgili fikir yürütemeyecek durumdaki insanlara yalan söyleyenlere ben ne diyeyim bilmemki. Bu para denilen ''şey'' için yapılanlara inanamıyorum. İşin garip tarafı toprakların ederinin çok üzerinde satılmış olması, bilinçsiz insanların da yapılanlara ancak zarar görecekleri kesinleşince ortaya çıkıp, yapılacakları engelleme girişimleri. Oysa ''kolunu kaybetmenin acısını illaki kolunu kaybederek yaşamanın hiç gereği yok'' diye düşünüyorum.

bana bu madenin bu şekilde çalışıp bize sağlayacağı faydayı anlatabilecek ve ikna edebilecek gerçek madenciler arıyorum.

gerçekten söyleyecek söz yok, bir katliam başlıyor ve telafisi mümkün değil, çok yazık. maden firmasının umurunda değil, o kazanacağı tatlı paranın peşinde, benim kızdığım onlara bu izinleri veren yetkililer. bu yetkililer o izinleri verirken hiç mi sıkılmıyorlar..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,740
Kayıtlı Üye Sayımız
166,557
Kaydolan Son Üyemiz
Takezo

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR