T4 Yüksektavan ile ilgili birkaç soru

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Bestamibey Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 42
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,633
Ynt: T4 Yüksektavan ile ilgili birkaç soru

Araç karavana dönerken aynı zamanda kargo bölümünde yolcu taşıma izni olmayan N1 sınıfından M1 sınıfına dönüyor, bu sebeple kargo bölümünde yolcu izni yok,( yani çift dönüşüm problemi) satın alınan araç M1 sınıfı yani gerçekden koltuklu minibüs ise koltuk azaltma projesi ile birilkte karavan dönüşümü yapılıyor, yani aracın tescilli orj koltuklarından istediklerinizi seçip fabrikanını montajladığı yerde orjinal halleri ile bırakırsanız, araçda ABS'li ise karavanınızda buna artık kargo bölümü deyil yolcu bölümü deniyor koltuk ve yolcu izni alabilirsiniz..Ama yinde araçda olmasını istediğiniz koltuk sayısı kadar yatacak yer göstermeniz yine şart, çünkü araç artık tatil amaçlı taşıt durumuna dönüşüyor, tatil amaçlı araçda yolcu sayısına hizmet edebilecek ekipmanlarla donatılmış olması gerekiyor...Araçlarda sınıf değişirken çift dönüşüme izin olsaydı, herkes önce 12m3 ducatoyu önce uzatıp 15-16m3 yapıp sonra karavan dönüşümü yapardı, aslında buda olabiliyor ama bu sefer fren tadilat proje ve test raporu almanız gerekiyor, bunuda bir tek dır dorsesi imalatında veriyorlar ve sadece fren raporu test ücreti 3000 TL...Aslında yok yok sadece kanunları takip edeceksiniz...
Bekir bey, size kaynakları yazayım, ben okudukdan sonra dersimi aldım ve karavanımıda bu esaslara uygun olarak yaptım, siz arzularınıza göre karavanınızı yapmak istediğinize göre, şu an size lazım, bir zahmet okuyuverin, nelere izin veriliyor verilmiyor ona göre karavanınızı yapıp bitirin, yada şansınızı deneyin karavanınızı arzularınıza göre yapın, projenizi çizdirip TSE'ye yollayın, belki kabulu edilir, ilden ile belki TSE'de yorum farkları olabilir, veya projeyi çizdirdiğiniz yer iş bitirici bir yerdir, ne yaparsanız kabul ettirebilir, bu şans işi.....
Okuyacağınız kanun ve yönetmelikler TSE, TÜV, Karayolları kanunu, Trafik kanun ve ceza yönetmeliklerini, Sanayi bakanlığı imalat yönetmeliklerini, martoy, totoy, motoy, Teknik Standartlar, Aitmy ve bir kaç tane daha...Bütün bu yazılı belgeleri okuyun orada her şey var, fazla deyil toplam 3-5.000 sayfa devlet dilinde yazılmış döküman....Ben size ancak yol gösterebilirim...

Bir yerde geçen bir cümleyi aynen copy paste yapıyorum...

"19 - KAMP TASITI:
Yük tasımasında kullanılmayan; iç dizaynı tatil yapmaya uygun teçhizatlarla donatılmıs,
hizmet edebileceği kadar yolcu tasıyabilen motorlu tasıttır."

Dikkat, hizmet edebileceği kadar yolcu taşıyan.....

Etiketler

tüm bu yorumlardan benim çıkardığım sonuç,
karavan 2+1 veya 1+1 olması o kadar önemli değil,4-5 yolcu taşısanda bişey olmuyor,zaten biz burada günlerce tartışıp bir sonuca varamıyoruz bu konuda,trafik polisleri ise zaten sınırlı bir eğitim düzeyine sahip,bunu tam anlamıyla tasavvur edip,günlerce araştıracak yada bu konuda özel eğitimli bir trafik timi kurulacakki bu konuya vakıf olsun,velhasılkelam, kraldan çok kralcı olmaya gerek yok,zaten saçma olan kurallara öyle titizlikle uyup,bunu aşırı dillendirmeye gerek yok,bazıları karavan ruhsatı bile almıyor
tüm bu okuduklarımdan sonra yada ben bunu yapacağım ,bir şekilde karavan ruhsatı alıp,sonra kafana göre takılmak,5 yılda bir fazla yolcu başına 39 lira ceza kesilirse,alın ulan ben yolcu başına elli veriyorum lanet olsun deyip cezayı öderim,
karavan ruhsatı aldıktan sonra tavanıda pop-up yaptıracağım,haddinden fazlada kupada yolcu taşıyacağım
bunu irdeliyecek trafik polisininde muhtemelen karavanı vardır,yada bu konuda özel eğitimlidir,karavanı varsa ceza zaten yazmaz,bu konuda özel eğitimli polismi,bırak allahaşkına yaa, :smiley:

atiladi' Alıntı:
Araç karavana dönerken aynı zamanda kargo bölümünde yolcu taşıma izni olmayan N1 sınıfından M1 sınıfına dönüyor, bu sebeple kargo bölümünde yolcu izni yok,( yani çift dönüşüm problemi) satın alınan araç M1 sınıfı yani gerçekden koltuklu minibüs ise koltuk azaltma projesi ile birilkte karavan dönüşümü yapılıyor, yani aracın tescilli orj koltuklarından istediklerinizi seçip fabrikanını montajladığı yerde orjinal halleri ile bırakırsanız, araçda ABS'li ise karavanınızda buna artık kargo bölümü deyil yolcu bölümü deniyor koltuk ve yolcu izni alabilirsiniz..Ama yinde araçda olmasını istediğiniz koltuk sayısı kadar yatacak yer göstermeniz yine şart, çünkü araç artık tatil amaçlı taşıt durumuna dönüşüyor, tatil amaçlı araçda yolcu sayısına hizmet edebilecek ekipmanlarla donatılmış olması gerekiyor...Araçlarda sınıf değişirken çift dönüşüme izin olsaydı, herkes önce 12m3 ducatoyu önce uzatıp 15-16m3 yapıp sonra karavan dönüşümü yapardı, aslında buda olabiliyor ama bu sefer fren tadilat proje ve test raporu almanız gerekiyor, bunuda bir tek dır dorsesi imalatında veriyorlar ve sadece fren raporu test ücreti 3000 TL...Aslında yok yok sadece kanunları takip edeceksiniz...
Bekir bey, size kaynakları yazayım, ben okudukdan sonra dersimi aldım ve karavanımıda bu esaslara uygun olarak yaptım, siz arzularınıza göre karavanınızı yapmak istediğinize göre, şu an size lazım, bir zahmet okuyuverin, nelere izin veriliyor verilmiyor ona göre karavanınızı yapıp bitirin, yada şansınızı deneyin karavanınızı arzularınıza göre yapın, projenizi çizdirip TSE'ye yollayın, belki kabulu edilir, ilden ile belki TSE'de yorum farkları olabilir, veya projeyi çizdirdiğiniz yer iş bitirici bir yerdir, ne yaparsanız kabul ettirebilir, bu şans işi.....
Okuyacağınız kanun ve yönetmelikler TSE, TÜV, Karayolları kanunu, Trafik kanun ve ceza yönetmeliklerini, Sanayi bakanlığı imalat yönetmeliklerini, martoy, totoy, motoy, Teknik Standartlar, Aitmy ve bir kaç tane daha...Bütün bu yazılı belgeleri okuyun orada her şey var, fazla deyil toplam 3-5.000 sayfa devlet dilinde yazılmış döküman....Ben size ancak yol gösterebilirim...

Bir yerde geçen bir cümleyi aynen copy paste yapıyorum...

"19 - KAMP TASITI:
Yük tasımasında kullanılmayan; iç dizaynı tatil yapmaya uygun teçhizatlarla donatılmıs,
hizmet edebileceği kadar yolcu tasıyabilen motorlu tasıttır."

Dikkat, hizmet edebileceği kadar yolcu taşıyan.....

Yine aynı şeyi yapıyorsunuz. Ben size somut dayanağın kaynağını soruyorum, siz yuvarlak ifadelerle mevzuat listesi sıralıyorsunuz. Hangi kanunun hangi maddesi?

Panelvanı önce camlıvana dönüştürüp kupada yolcu taşıma izni aldıktan sonra, ikinci bir dönüşümle (koltuk eksiltmeden) karavana dönüştürmeye engel olan madde hangisi? Lütfen yine mevzuat sıralaması yapmayın. Somut bir konuda somut bir bilgi soruyorum. Bilmiyorsanız açıkça bilmiyorum deyin. Bu ayıp bir şey değil.

Bekir bey,
Anladığım 1+1 veya 1+2 araçlarda karavana donusurken ilave yolcu sayısı alamıyorsunuz.
Yolcu adedini arttırmak isterseniz aracı önce 1+4 veya 1+5 dönüştürmek ve bu sekildeprojelendirip ruhsat aldıktan sonra tekrar projelendirip karavana cevirttirmek. Arkaya koyduğunuz koltuğun yerini değistirmeden ve aynı sayıda yatak koyarak ruhsata isletebilirsiniz.
Benim anladığım bu. Bu araç türlerinde arkambolum kargo alanı olduğu için normalde yolcu taşınamıyor.

omnitemporal' Alıntı:
tüm bu yorumlardan benim çıkardığım sonuç,
karavan 2+1 veya 1+1 olması o kadar önemli değil,4-5 yolcu taşısanda bişey olmuyor,zaten biz burada günlerce tartışıp bir sonuca varamıyoruz bu konuda,trafik polisleri ise zaten sınırlı bir eğitim düzeyine sahip,bunu tam anlamıyla tasavvur edip,günlerce araştıracak yada bu konuda özel eğitimli bir trafik timi kurulacakki bu konuya vakıf olsun,velhasılkelam, kraldan çok kralcı olmaya gerek yok,zaten saçma olan kurallara öyle titizlikle uyup,bunu aşırı dillendirmeye gerek yok,bazıları karavan ruhsatı bile almıyor
tüm bu okuduklarımdan sonra yada ben bunu yapacağım ,bir şekilde karavan ruhsatı alıp,sonra kafana göre takılmak,5 yılda bir fazla yolcu başına 39 lira ceza kesilirse,alın ulan ben yolcu başına elli veriyorum lanet olsun deyip cezayı öderim,
karavan ruhsatı aldıktan sonra tavanıda pop-up yaptıracağım,haddinden fazlada kupada yolcu taşıyacağım
bunu irdeliyecek trafik polisininde muhtemelen karavanı vardır,yada bu konuda özel eğitimlidir,karavanı varsa ceza zaten yazmaz,bu konuda özel eğitimli polismi,bırak allahaşkına yaa, :smiley:
Aynen,benimde yapacağım cityvan a çevirmek,karavan ruhsatı bile düşünmüyorum,şöför arkasından taa arkaya kadar dolap tek çıkıntı buzdolabı olacak,geceleyin yatarken polis gelirse vip araç diyeceğim yemezse diye de çekirdek aldım,yok biz yatmıyoruz ayaklarımızı uzatıp çekirdek yiyoruz diyeceğim,ceza keseceksede az önce yol tabelasına küfür ettim ondan kesin diyeceğim,daha mantıklı olur.Padişah sormuşya halkım ne durumdadır diye,gülüyorlar efendim demiş,heh işte o gülme aşamasına geldim,ben aracımda en az dört kişi taşımak istiyorum olursa beş te olur,cityvan a çeviren şirkete soracam 4+1 karavan ruhsatı alabilirmisin diye(sonuçta yüksek tavan araya hemen düzeneği kurarım)alırım derse ne ala almazsa cityvan.

Bekir bey, ben senin ne dediğini çok iyi anlıyorum da sen benmi ne dediğimi anlamıyorsun, ben senin sicil memurun deyilim, ihtiyacın varsa, kanunlar orada...Hem bilgi vereceğim birde verdiğim bilgiyi ispatlayacağım, kolayı var inanmıyorsan (doğrusuda inanmayıp okumak zaten) ya sende okursun, yada kafana göre karavan dönüşümünü yapıp TSE'ye yollayıp şansını denersin...İyi şanslar..

Bülent, araçda tadilat yapıp değişikliği ruhsata işletmeden araç kullanmanın Trafik cezasını, aynen "copy paste" olarak aktarıyorum..

"32-Araç üzerinde yapılan teknik değişikliği 30 gün içinde tescil yapan kuruluşa bildirmemek,
Para cezası Peşin 49,50 TL.
Sürücü ceza puanı 10
Yapılan değişiklik belgeleri üzerine işleninceye kadar Trafikden men....."

Ohh süper oldu,evet daha öncede söylemiştin Atilla hocam ama ben şansımı deneyeceğim,düşüncem ben bunu yapıp ceza yiyene kadar kanunun zaten değişeceği,iyi olursa tanjant olmazsa kotanjant(bunu hayatımda yer tutmayan gereksiz bilgilerin çöplüğe gitmesini engellemek adına kullanıyorum,yoksa hayatımda bu kelimeleri hiç kullanamayacağım o zamanda ona harcadığım emek ziyan olacak).

Ayrıca paylaşım konusunda ki şahsi fikrimi söyleyeyim,paylaşım kişilere has bir durum kimse emek verdiği bilgiyi paylaşmıyor diye tenkit edilmemesi gerekir,hele ki çözümü varsa.Ben dün araştırayım diye sayfaları açtım baktım,baktım,baktım,ohoo dedim bıraktım,şimdi birisi benim boşver dediğim şey i okumuş(yanlışlığı doğruluğu umurumda bile değil)kendine göre yorum yapmış ve defalarca da söylemiş ise bunu paylaşmıyor diye tenkit edilmemesi lazım,paylaşırsın paylaşmazsın kişisel bir durumdur ve inanın bende bu kadar emek versem(üstelik bu konu dışında hemen hemen herkese yardım ederken) benim gibi tembellere kıyak olmasın diye ağzımı bile açmam,üstelik te yoruma açık konu ise.

nasah' Alıntı:
Bekir bey,
Anladığım 1+1 veya 1+2 araçlarda karavana donusurken ilave yolcu sayısı alamıyorsunuz.
Yolcu adedini arttırmak isterseniz aracı önce 1+4 veya 1+5 dönüştürmek ve bu sekildeprojelendirip ruhsat aldıktan sonra tekrar projelendirip karavana cevirttirmek. Arkaya koyduğunuz koltuğun yerini değistirmeden ve aynı sayıda yatak koyarak ruhsata isletebilirsiniz.
Benim anladığım bu. Bu araç türlerinde arkambolum kargo alanı olduğu için normalde yolcu taşınamıyor.

Benim anladığım da aynı. Ama Atila bey uzun zamandır bunun mümkün olmadığını iddia eder durur. Ben de her seferinde dayanağını sorarım.

ben ruhsatı çıkartırken çok istememe rağmen yolcu sayısını arttıramadım ve 2+1 razı geldim, biz ruhsatını bu şartlarda karavana çevirebildik,
bize söylenen panelvana ek koltuk koyabilirsiniz ama çarpışma testi istiyor, bu çarpışma testini alabileceğiniz kurum yok olsada miktarı ne olur bilinmez

buralpdi' Alıntı:
ben ruhsatı çıkartırken çok istememe rağmen yolcu sayısını arttıramadım ve 2+1 razı geldim, biz ruhsatını bu şartlarda karavana çevirebildik,
bize söylenen panelvana ek koltuk koyabilirsiniz ama çarpışma testi istiyor, bu çarpışma testini alabileceğiniz kurum yok olsada miktarı ne olur bilinmez

Benim ilave alternatörü taktırdığım, Trabzon sanayideki dükkanın asıl iş(lerinden biris)i panelvanları minibüse çevirmek. Bu koltuk meselesini sordum, e belgeli koltuk faturasının yeterli olduğunu söyledi. Aynı şeyi Giresun'da araç projesi yapan bir makine mühendisi de (ayrıca TÜV'le telefonda konuşup onay alarak) söylemişti. Anladığım kadarıyla e belgeli koltuk, çarpışma testi sorununu doğrudan çözmüş oluyor.

TA2RX' Alıntı:
Benim ilave alternatörü taktırdığım, Trabzon sanayideki dükkanın asıl iş(lerinden biris)i panelvanları minibüse çevirmek. Bu koltuk meselesini sordum, e belgeli koltuk faturasının yeterli olduğunu söyledi. Aynı şeyi Giresun'da araç projesi yapan bir makine mühendisi de (ayrıca TÜV'le telefonda konuşup onay alarak) söylemişti. Anladığım kadarıyla e belgeli koltuk, çarpışma testi sorununu doğrudan çözmüş oluyor.

bizim zamanımızda da E belgeli koltuklar vardı, ama karavan ruhsatı alamadık, buradaki ayrıntı aracı cityvan yapmak olabilir, cityvan yapınca E belgesi yeterli olabilir, bir araştırıp işinizi sağlama bağlayın

mayıstosböce' Alıntı:
Aynen,benimde yapacağım cityvan a çevirmek,karavan ruhsatı bile düşünmüyorum,şöför arkasından taa arkaya kadar dolap tek çıkıntı buzdolabı olacak,geceleyin yatarken polis gelirse vip araç diyeceğim yemezse diye de çekirdek aldım,yok biz yatmıyoruz ayaklarımızı uzatıp çekirdek yiyoruz diyeceğim,ceza keseceksede az önce yol tabelasına küfür ettim ondan kesin diyeceğim,daha mantıklı olur.Padişah sormuşya halkım ne durumdadır diye,gülüyorlar efendim demiş,heh işte o gülme aşamasına geldim,ben aracımda en az dört kişi taşımak istiyorum olursa beş te olur,cityvan a çeviren şirkete soracam 4+1 karavan ruhsatı alabilirmisin diye(sonuçta yüksek tavan araya hemen düzeneği kurarım)alırım derse ne ala almazsa cityvan.
hemen hemen aynı şeyi düşünmüşüz,benimki zaten 5+1 city van

Koltuk ve mecburen emniyet kemeri ilavesinde arananlar; dikkatlice okuyun....
Tescil tarihi 01 / 01/ 2009 den önce olan araçlarda hiç bir şey aranmıyor, ama araç tescil tarihi, 01/ 01/ 2009 tarihinden sonra olanlarda problem başlıyor...

tse tamim.jpg

hımm o zaman benimki 2009 öncesi olduğuna göre E yada e belgeli koltuk eklersek yada koltukların yerini değiştirirsek proje çizdirip ruhsata işletebiliriz,peki bu piyasada gezen binlerce vip döşemeli araç bunu yapıyormu,yoksa öyle geziyorlarmı,muayenede sorun yaşıyorlarmı acaba

atiladi' Alıntı:
Koltuk ve mecburen emniyet kemeri ilavesinde arananlar; dikkatlice okuyun....
Tescil tarihi 01 / 01/ 2009 den önce olan araçlarda hiç bir şey aranmıyor, ama araç tescil tarihi, 01/ 01/ 2009 tarihinden sonra olanlarda problem başlıyor...

Ben burada bir sorun göremiyorum ???

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,828
Kayıtlı Üye Sayımız
166,622
Kaydolan Son Üyemiz
mustgok

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR