Suzuki Vitara / Xl-7 Triger Zinciri Değişimi Hakkında (dikkat!)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sakyuz Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,802

sakyuz

Zirve
Mesajlar
1,912
Tepkime Puanı
93
Bazı arkadaşların bu zinciri sanki standart bir bakım maddesi gibi değiştirdiği ve bu değişimin oldukça masraflı anlaşılıyor.

Böyle birşey yapmanıza gerek yok. Zaten zincirin bozulması söz konusu değil arıza zincir gerginleştiricinin bozulmasından ibaret ve normalde zaten böyle birşey olmaması gerekiyor (yetersiz yağlamadan oluyormuş).

Yetersiz yağlama da ya yağ zamanında değişmediğinden olur ya da sabah motor soğukken gaza yüklenmekten (yani soğuk motorla yola çıkmıyayım deyip motoru otoparkta gaza basarak ısıtmaya çalışmak ta yanlış onun yerine 1-2 dakika rölantide çalıştırıp sonra biraz nazik kullanmak daha mantıklı).

Kaynak: http://repairpal.com/timing-chain-tensioner-may-fail-438 (bunu okuyacak olursanız bu beklenmedik "arıza" aslında son derece beklenmedik olduğu için garanti kapsamında değerlendirilmesi gerektiği bile yazıyor. Yağ değişim kayıtlarını tuttuysanız suzuki'den tamir masrafını isteyebilirsiniz diyor. Bazı ülkelerde garanti etkili birşey tabi. Darısı bizim başımıza.

Kısaca triger zinciri ömürlüktür, ses yapmaya başlarsa gerginleştiriciyi kontrol ettirin zincire de yenisini almadan önce iyice bakın büyük bir ihtimalle sağlamdır.
 

Etiketler
Ynt: Suzuki Vitara / Xl-7 Triger Zinciri Değişimi Hakkında (dikkat!)

Kısaca triger zinciri ömürlüktür, ses yapmaya başlarsa gerginleştiriciyi kontrol ettirin zincire de yenisini almadan önce iyice bakın büyük bir ihtimalle sağlamdır.


yanlış bilgi.. ;) düzeltiyorum..>>

olay bisikletteki gibim bi zinçir degil..öyle olsa ömür boyu kopmaz arıza cıkarmaz vs 70-80 model araclarda böyle idi..fii tarihinde kaldı..

https://www.google.com.tr/search?q=suzuki+v6+timing+chain&biw=1680&bih=951&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=GmVsVJjyHsvLygPMj4GoCg&ved=0CAYQ_AUoAQ

30x40x10 cm. gibim bi kutu düşünün içi lebaleb dolu bi bakıyım mı diyem kutuyu acınca aynı parcaları içine tekrar sokamıyorsunuz..bile .. ::smiley:

zincirler gergi olarak..plastik kanallardan yürüyüp geriliyor.. ;) plastikler aşınıp oyulunca zinçir gerilemiyor..

fren kampanalarındaki cırtlayan ayar sistemine benziyen..3 aşşa beş yukarı..> bi sistemlede otomatik boşluk alma parcası var..o cırtlamaz hale gelinçe her iki kapak komple pert olur piston sibob birbirine girer.. ;)

yine bir parca var o da hidrolik olarak yag basınçınla zinçiri gerip tansiyonu düzeltir.. ;)

zinçirler calışma ile calıştığı dişliyide zedeleyip bozuyorlar..dişli ve zincir,kızak ıvır zıvır set olarak degişimi şarttır..

Suzuki v6 motorlarda zinçir degişimi süresini 100 bin olarak vermiş tir..

ülkemizde bu 150 binden evvel degişmez..

175 bin gibi bakımlı olanları şıkırdamaya başlar..200 bine kadan da kullananı vardır..

150 bini gecmeden degişimi saglıklı olur derim.. ;)

v6 motorun sırrı..tam sentetik yag kullanımı ve düzenli yag bakımıdır.. ;)

yan sanayisinin fiyatı bu günün şartlarınada 1000 tl altında olan zinçir seti motor katilidir.. (made inn çayna )

yan sanayi alınacaksa parayı cok aramıyacaksınız..

en temizi uzun yıllar kullanılacaksa yetkili servisten orjinali derim..+ kapak contası + sibob lastiği +termostat illa orcinall..

eski bi v6 çı olarak tecrübe ile sabit tir.. :smiley:

önçesinde hiç v6 suzuki motoru söküp takmamış ustayada v6 motoru elletmenizi tavsiye etmem.. ;)
kaprislidir usta secer.. :smiley:
 

Ynt: Suzuki Vitara / Xl-7 Triger Zinciri Değişimi Hakkında (dikkat!)

Suzuki'nin bu zincirin değişmesi gerektiğini bir bakım maddesi olarak belirttiğini sanmıyorum ve burada da öyle yazmıyor: http://www.testingautos.com/when-does-the-timing-chain-need-to-be-replaced Bu da aynı fikirde: http://repairpal.com/timing-chain-replacement Aslına bakarsanız bunun belli bir km'de değişmesi gerektiğini söyleyen birini biraz zor bulursunuz, ama forumlarda isteyen istediğini yazar tabi. Geçen kullanma klavuzuna baktığımda da böyle bir bakım maddesi görmedim. 90bin'de V kayışını değiştir yazıyordu sadece, zincirden bahseden yok. Tabi 200bin km vs civarındaki km'ler de bakım tablosunda görünmez, o da ayrı konu.

Kopmadan önce şıkırdamaya başlayacaksa pek te durup dururken değiştirmeye gerek yok gibi geldi bana. 100 bin de değişecek olsa adam onu ne diye zincirli yapsın ki eskisi gibi kayışlı yapar olur biter, ama zincir gerginleştiricinin yataklarını plastikten yapan adamdan da herşey beklenir tabi... eski arabanın kayışı kopunca bile zarar görmeyecek şekilde tasarlanmış motoruna kıyasla baya bir mentalite farkı var bu işte... herneyse aldık bi kere çok dert olursa birdaha suzukinin yanından geçmeyiz olur biter.

Not: bu zincirle ilgili problem ifade eden sesleri merak eden varsa burda biri kaydetmiş:

http://www.youtube.com/watch?v=X0BoAcIwRCw (problemli araç, değişimden önce)
http://www.youtube.com/watch?v=7WzqPEhaRME (değişimden sonra)
 

Ynt: Suzuki Vitara / Xl-7 Triger Zinciri Değişimi Hakkında (dikkat!)

suzini v6 motoru ilk piyasaya sürdüğü sene 1995 dir.. ;)

buda teknolojisi 1993-94 gibim anlamına gelir.. ::smiley:

20yıllık da olsa bizim dogru dürüst ayarını kayarını anlıyıçak ustamız bilem yok.. ???

ruhsatında 2000 model de yazsa 2016 da yazsa içindeki v6 motorsa malesef eski teknoloji.. ::smiley:

siboblarını kendi ayarlar hidrolik basınçla ,distiribitörü kabloları neyim yoktur,,yerine bobinleri vardır 1 metrelik..dereye girmeyince sudan etkilenmez..,avans ayarını,ecü yapar vs..vs..
teknolojisi nedense bizim tamirçilere yeni ve karışık geliyo.. ::smiley:

v6 motorda 2 kapak var..
24 sibob dohc sistem motor..
uzayan zinçir sadece şıkırdamaz.. esas derdi 4 adet eksantirik milinin sentelerini hafiften milimetrik şaşması yanı sibob acılım timing lerinin bozulması..motorun verimli çalışamaması..
altını çizdim..

her şeyide gogıla sormayın.. ;)
orda da yazan çizenler netiçede benim ,sizin gibi adamlar.. ::smiley:
suzi nin mektebine gitmiş profösü degiller netiçede..

özetle tüm suzilerin motor ları yarış amaclı degiller performans beklemesin kimse düşük devirde tork verme konusunda adeta özürlüler.. ??? illa yürüsün diye bagırtıp gazlamak gerekiyor.. >>yakıtı o zamanda içer.. ::smiley:
uzun yıllar dert siz binilir baş agrıtmaz ,yolda bırakmaz..
didim.. :smiley:
 

Ynt: Suzuki Vitara / Xl-7 Triger Zinciri Değişimi Hakkında (dikkat!)

Benim kuzuki satan adama sorarsanız 2009 model ama ruhsatı iyice karıştırınca 2008 yılının sonlarına doğru trafiğe çıktığı anlaşılıyor. Yani en erken 2008 yılının üretimidir. V6 motoru bilmiyorum, 1.6L lık motorun gergilerine dair bir problem raporu da yok ama suzukinin yakın zamana kadar o plastik gergileri kullandığı anlaşılıyor. Link'ini verdiğim problem raporları nispeten yeni araçlara ait. Mesela ilk link 2002 yılında başlayan 2009 yılına kadar tüm XL7 modellerinde görülen bir problemden bahsediyor. İleriki yıllarda buna 2010, 2011 vs de eklenirse bilin ki adamların varlığını bildikleri bir problemi çözmek gibi bir alışkanlıkları yok. İşin garibi bunun bir markanın sattığı arabaların fiyatları ile de çok alakası yok benzer problem raporlarını jaguar marka lüks araçlar hakkında da görebilirsiniz onlar da plastik gergi yatağı kullanmış (ref: http://www.jagservice.net/jaguar_v8_secondary_tensioners.htm ). Modelini unuttuğum 1983-1995 yılları arasında üretilmiş bir toyota motorunda da benzer birşey varmış o da 150 bin km'den sonra yavaş yavaş el atılması gereken bir problem olarak kayda geçmiş. Bütün bu durumlarda ortak özellik 3 kuruşluk plastik bir parçanın bir çuval inciri berbat etmesi. Adam kayış kopabilir deyip motora zincir koyuyor, ama gerginleştiricisini plastikten yapıyor, akıl alır gibi değil. Bir ara da general motors bu antifriz hep ihmal ediliyor deyip ilk uzun ömürlü antifrizin öncülüğünü yapmış, ama içine buharlaşınca plastik aksama zarar veren bir madde koymuş, sonra da gitmiş emme manifoldunu da plastikten yapmış (sonucu tahmin edersiniz...) Yani ne diyelim, araba yapmaktaki amaç ta her ticari faaliyet gibi kar etmek tabi ama bazı şeyleri okuyunca "allah akıl fikir versin" demekten başka birşey diyesi gelmiyor insanın... (Bu arada google güzel şey bakın hiç uğraşmadan neler öğrendik ;) )
 



Ynt: Suzuki Vitara / Xl-7 Triger Zinciri Değişimi Hakkında (dikkat!)

Konuyla ilgilenenler için bir iki link daha:

Mini cooper : http://www.consumeraffairs.com/news/consumers-complain-of-mini-cooper-timing-belt-failures-080113.html

Mercedes: https://mercedessource.com/problems/engine/worn-timing-chain-and-guides

Ford: http://www.justanswer.com/ford/1n90k-installed-new-timing-chain-5-4-ford-engine-replaced.html

Toyota: http://benmlee.com/4Runner/Engine2_timing.htm (yukarıda bahsettiğim plastik zincir gerginleştiricili toyota motorunun 4-runner'a ait olduğu anlaşılıyor)

Bu dördünde de durum yine plastik zincir gerginleştirici, zincirin kendisi değil. Değiştirilmezse o ne kadar dayanır bu konuda pek bir bilgi yok çünkü genelde önce gerginleştirici bozuluyor (plastik olduğu için), hatta bazen parçası zincire takılıp 1-2 diş atmasına sebep oluyormuş. 1 diş atarsa performans kaybı, 2 diş atarsa motora geçmiş olsun.

Burada ( http://www.agcoauto.com/content/news/p2_articleid/115 ) da o plastiklerin bozulmasına yol açan senaryonun genelde nasıl gerçekleştiği yazıyor. 1) Düşük kaliteli yağ filtresi motor kapatılınca yağın bir kısmını geri boşaltıyor (sonuç: ilk çalıştırmada düşük yağ basıncı) veya 2) Yanlış yağ kalınlığı sebebi ile düşük yağ basıncı . Düşük yağ basıncı sebebi ile zincir ilk çalıştırmada gerginleştirilemediği için sağa sola çarpıyormuş, bu sırada plastik gerginleştiricileri de çarpıp kırabiliyor. Yani belli bir km'de illa gerçekleşmesi beklenen bir senaryodan ziyade düşük yağ basıncı sonucu her an gerçekleşebilecek bir duruma da benziyor. Düşük yağ basıncına motor soğukken gaza hemen basan bir şöför de eklenirse her an olabilecek birşey. Tabi zamanla zincir uzama yapıyorsa (bunu iddia edenler de var) gerginleştirilmesi zor olacağı için o durumda da aynı şey olabilir. Buradaki (https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100412113208AAInl3K ) muhabbete göre ise zincirin uzama yapması söz konusu değil, sadece yıprandığı için dişler arası açıklıklar artabilir ve gevşeyebilir, dolayısı ile atlama yapabilir.

Bütün bunlar bir yana, trigger kayışının nesi kötüymüş ki 100bin km'de bir değiştiriyorduk çok yüksek bir masraf ta çıkarmıyordu, hatta bazı motorlarda (hepsi değil) kayış kopunca motor da zarar görmüyor. Bence araç üreticileri kayışlı sistemi zincirle değiştirirerek sadece maliyetleri arttırmışlar pratikte herhangi bir problem de çözülmemiş gibi görünüyor.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,045
Mesajlar
1,527,864
Kayıtlı Üye Sayımız
166,792
Kaydolan Son Üyemiz
wdeepw

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst