Suzuki Vitara Geç Çalışma Sorunu Hakkında Yardım 98/1.6 JLX

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan avasahin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 41
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,123
Ynt: Suzuki Vitara Geç Çalışma Sorunu Hakkında Yardım 98/1.6 JLX

Sayın dostlar/üstadlar;öncelikle merhabalar iyi bir hafta sonu tatili geçirmeniz dileğimi ileterek sorunumu söylemek isterim.Ne yazık ki ben bi türlü 98 Vitara JLX'imin çalışma konusundaki problemi çözemedim.Otomatik vitaralarda bi yere(bilemediğim/öğrenemediğim) role takılıyormuş.Bilen varsa lütfen paylaşım yapsın.Şimdiden herkese ilgisinden dolayı teşekkür ediyorum.

Etiketler

Sorun hava yakıt karışımından kaynaklanıyor olabilir diye düşünüyorum.Bence hava filtresinin devamında motor üst kısım girişinde bulunan hava kelebeğine bir baktırın.O bölüm zamanla kurum bağlayıp sorun yaratabiliyor.Bu pislikten dolayı beyine yanlış bilgi gidip burası kapalı gibi görünüp aracı çalıştıramayabiliyor.Ben o kısmı gidip temizlettim.Bende böyle bir sorun olmadı fakat buranın böyle bir sorun çıkartabileceğini duymuştum ve gidip temizlettim.Umarım işinize yarayabilir.Selamlar.

Vermiş oldugunuz bilgi icin tesekkür ediyorum.En kısa zamanda ustama bu bilgiyi iletip sorunu cözmeye calısacam.

benim araçta ta o problem devam ediyor sanırım n alınınca çalışyor p deyken almıyo yani sanki viteste takılıda o yüzden çalışmıyırmuş gibi oluyor acaba vitesin p konumun algılamasında mı bir problem var ?

Değerli Gezenbilir üyeleri ve Suzuki kullanıcıları aracımın geç çalışması üzerine olan problemi çözmüş bulunmaktayım.Problem enjektörlerden kaynaklanmaktaymış.Dolayısıyla bunu çözmek için ustama başvurduğumda enjektör temizliğinin yapılması gerektiğini söyledi ve araç enjektör bakımı ve temizliği "CarbonClean" adıyla bilinen bir yöntemle başarıyla sonuçlandı.Aynı sorundan dert yanan arkadaşlara tavsiyem enjektör temizliğini ve bakımını yaptırmalarıdır.Konuyla ilgilenen ve tavsiyede bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

enjektör temizligi hakkındaki bilgilerimi sizlerle paylaşayım.
araclarınız 100bin km gibi bir rakama ulaştı yada geçti ise mutlaka yaptırmanız gereken işler in başında gelir , düzgün ve verimli calışma , yüksek cekim gücü , düşük tüketim sizin için önemli ise .
bu iş için 2 türlü yöntem vardır , "CarbonClean" , " Ultrasonic cleaner ".
* Ultrasonic cleaner
aracın üzerinden enjektörler sökülür lukas yada bosch marka makinada cam tüplerin içinde test püskürtme işlemine alınır yaklaşık 1-2 dakika benzin püskürtülür ve hepsinin attığı benzin miktarları aynımı o kontrol edilir.... örnek vermek gerekirse 1 .az 2. normal 3. normal 4. cok atıyor ise mg bazında temizlige başlanmadan evvel enjektörlerin rontgeni cekilip hastalıgı teşhiş edilmiş olur . bir test daha vardır oda basınclı benzin verilir hiç bir şey yapılmadan beklenir kaçırma (işeme) var mı ona bakılır ki en önemli test budur bu nun tamiri temizligi yoktur sakıncaları piston eritme hastalıgının baş sorumlusudur ,aracında lpg olanlar bu konuya dahada dikkat etmeli derim .kacıran enjektörün yenisi ile degişimi şarttır.
temizleme işlemi ise 1 cm kadar ucları yag benzeri özel bir maddenin içine konur fişlerine kablolar takılır aracımızda max 7bin kere acılan kapanan enjektörler bu makınada 50-60bin dakikada acılır kapanır sivrisinek benzeri sinir bozucu bir sesler cıkararak yarım saat kadar Ultrasonic ses dalgaları ile temizlenir ,bu işlemden sonra tekrar teste alınır kontrolden sonra araca enjektörler takılır işlem tamamdır .
* CarbonClean
aracın benzin pompası nın calışması iptal edilir genelde sigortası rölesi çikarılır .. arac yanına tekerlekli portatif bir kutu şeklindeki makina getirilir bu nun içinde yakıt pompası vardır içine tiner türevi bir madde konur ve araca onu pompalar arac o madde ile calışmaya başlar bitirinceye kadar bitince işlem bitmiş olur ,enjektörler içinden geçtigi için onları temizler .bu alet calışma prensibi dolayısı ile + işler daha yapar bunlar nedir kayıd sibob arasınkaki kurumları temizler bunların emme sibobuna takılma ihtimali yüksektir ,piston üstündeki kurumları temizler eksoz sibobuna takılma ihtimali yüksektir ,bunlara takılmayan kurumlar ın takılacagı son adres katalizatörün ince delikleridir ,şanslı bir insansanız bu takılmalar başınıza gelmeyebilir , tam tersi olursa kapak sökme katalizatör degiştirme gibi seylere hazır olun derim . bu işlemden sonra temizlenip temizlenmedigini görme şansınız yoktur. kısmetine şansına güvenmeyen arkadaşlara bu sistemi tavsiye etmem faydasından cok zarar getirme ihtimali olan bir iştir. ;)

enjektörlü her arac sahibinin bu konuda bilgili ve bilincli olmaya davet ediyorum ,usta yada sevisinizin ben bunu kendi arabama herkesin arabasına yapıyorum daha bir şikayet gelmedi bu nu ilk defa sizden duydum muhabbetlerine girmeden ,girerseniz ustanın dedigi olur . sadece istediginiz sistememin onda olup olmadıgını sorun işinizi ona göre yaptırın derim . :smiley:
kts sistemine (bilgisayar ile arıza bulma sitemi) ne baglandınız arıza yok her şey hoş görünüyor ama içinize sinmeyen hafif bir tekleme hissediyorasız yapılacak iş bellidir..
bende lpg var benim enjektörle işim olmaz demeyin ,bu iş sizide ilgilendiriyor .
bilgim dahilinde sizlere bilgilerimi aktardım umarım ihtiyac sahiplerine yardimcı olur ,konu hakkında bu işi yapan tecrübeli bu işten ekmek yiyen insanlara fazlası için danışabilirsiniz .
birde tiyo veriyim ,lukas yada bosch marka makinalar pahalı oyuncaklardır her yerde bulunmaz genelde bosch car service lerde ve lux tamircilerde olur ,enjektör temizligi pek de ucuz degildir bilgilerinize sunulur .. ;)

Oğuz Bey !

Ayrıntılı billgiler için teşekkürler. Benim araç 220.000 km.'de, şikayetim yok, bakımlarını düzenli olarak yetkili serviste yaptırıyorum. Ancak tavsiyenize uyarak " Ultrasonic cleaner " işlemini yaptıracağım.

Sn.Oğuz Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Söylediklerinizi Bosch Servisime ileteceğim.Aracımın bakımlarını Bosch'ta yaptırmaktayım.Bahsettiğiniz gibi riskli bir iş ise kesinlikle ve kesinlikle bir daha bu işlemi yaptırmayacağım.Çünkü temizliği yapan usta her 10.000 KM'de bu işlemi tekrarlamam gerektiğini söyledi.Ne kadar doğrudur bilemiyorum.Belirttiğiniz gibi "Bilgi Paylaştıkça Güzeldir."​

yukarıda ayrıntılı anlattım tekrar etmenin faydası yok ,işin muhabbet kısmına girmeyin derim ,olmassa ileride bu aletin resmini cekip ekleyebilirim buraya ,anlatıklarımdan bir şeyler anlamışsınız ki 2. kere yapmayacanız kesin ,bilmemek degil ögrenmemek ayıp ,bu işi meslek olarak yapıp da araclarımıza zarar verenler bu ayıp onlarındır bari bir tek utanmayı ögrenseler o da yeter derim . :smiley:
her 10 binde arac yag filitre bakımı olur normali 50-70 bin aralıgıdır enjektör temizliginin . japon araclarının enjektör sistemi farklıdır basitce şöyle anlatayım 2ms süre ile kalın olarak işer avrupa arac ise 6-8 ms süre ile ince toz olarak atar , bizimkiler onlarınki kadar hassas degildir hata kaldırır derim. bizler 100 bin gibi yaptırsak yeterli olur. ;)

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,840
Kayıtlı Üye Sayımız
166,631
Kaydolan Son Üyemiz
drcard

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR