Sultaniye'yi Biliyor musunuz?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan faruk haksal Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,013

faruk haksal

Ana Kamp
Aylardan Kasım.
Yıllardan 2009,
Günlerden, salı.
Eğer gerçekten kampçıysanız… Ve eğer biriktirdiğiniz yeterli vakit, nakit [ve ruh] karavanınızın tekerleklerini döndürmek için yeterli ise… Niçin Köyceğiz’in Sultaniye’sinde değilsiniz?..
Denize [ya da göle] sıfır bir konum, ancak böyle olur…
Çam ağaçları suyun içine ancak bu kadar karışır.
O eşsiz göl + dağ + çam +orman görüntüsü ancak bu kadar birbiri ile dans eder, birbirine yakışır… Ve insanın içini bu kadar “hop” eder…
Bu gün biraz rüzgâr mı var? Olsun, o zaman biraz daha, biraz daha “hooop” eder…
Köyceğiz’i bilirsiniz.
Ama ben size Köyceğiz’den değil… Köyceğiz’in tam karşısına düşen gerçek bir cennetten söz ediyorum.
Burada, bu mevsimde, kampçı arkadaşlarımızın tartıştıkları birçok konu da kendiliğinden çözüm bulmuş ve her şey ya da “sorun” olacağına varmış…
Örneğin, mangal mı yakmak istiyorsunuz; yakabilirsiniz… Çünkü, etrafta rahatsız edebileceğiniz pek kimseler yok.
Sessizlik mi istiyorsunuz?..
Sultaniye’yi sessizlikten alıkoyamazsınız.
Bedelini mi merak ediyorsunuz?..
Karavan başı 10 TL mevsimde… Şimdisini hesap öderken öğreneceğim, ayrıca bildiririm.
Bu fiyata ne mi dâhil?
En önemlisi, göle bitişik çamur havuzları ve sıcacık kaplıca suyu ile dolu enfes bir antik yapı, tertemiz havuz sınırsız bir biçimde girip çıkmak dahil…
Ayrıca üstü kapalı iki ayrı “hamam” da var..
Sultaniye’de Türkçe’den gayrı ayrı bir dil bilmeniz de gerekmiyor.
Çünkü, gündüz saatlerinde havuzu dolduran yabancılar, konuşmaya pek meraklı değiller. Sadece, günaydın ve tünaydın anlamına gelen bir gülümseme, bu beşeri sorunu da kolaylıkla çözüyor…
Geriye, gölün üzerine usulcacık [adeta] konan akşamın o dingin güzelliğinde sizinle baş başa kalmak isteyen mutluluğunuz kalıyor...
Evet, sadece o kalıyor.
Ve eğer O’nunla da başa çıkamıyorsanız, size söyleyecek fazla bir sözümüz yok.
İyisi mi, siz evinizde kalın; televizyon seyredin; dizileri izleyin ve bol bol kabak çekirdeği yiyin. Birçok şeye iyi geliyor…
Haydi, bize müsaade…
Bu akşamın alacakaranlığı ile görülecek işimiz var…

Not:
Sultaniye, Köyceğiz’e 20 küsur kilometre uzaklıkta… Yol boyu portakal bahçelerinden geçiyorsunuz. Sonra, tepeler ve göl kıyısı başlıyor. Ve çam ormanları…
Görüşmek dileği ile…

www.soruyusormak.com

www.dnm-ler.com

Etiketler
Ynt: Sultaniye'yi Biliyor musunuz?

Sn Haksal,
Bakış açıları ya da değer yargıları nasıl bu kadar farklı olabiliyor insan şaşırıyor. Sultaniye Kaplıcalarını, uzun Ekincik molamda ziyaret etmiştim. Ziyaret sürem herhalde 10 dk falan sürdü.
Doğaya söyleyecek en ufak bir lafım yok, ama ben biraz radikalim beğenilerimde. Girmeye bile cesaret edemediğim o açık küçük,hijyen ötesi havuzu anlatım tarzınız hoşuma gitmesine rağmen
havuzun kendisi hiç ama hiç hoşuma gitmedi. Nazi kamplarındaki ufak küçük hücrelere benzeyen motel bozması, mimari hatası odalar da ayrı bir konu başlığı.
Dediğim gibi doğa olağanüstü ama onun üstüne insanoğlunun kondurduğu hilkat garibeleri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Şunu da belirtmekte fayda var Köyceğiz gölü ile ilgili çektiğim fotoğraf http://www.koycegizguide.com/koycegizguide-2048.jpg adresinde Köyceğiz Gölü tanıtımı için kullanılıyor.
Saygıyla
Oğuz

Bence hiç gitmeyin çok kötü bir yer,tabi benimki ironi,kedi uzananamadığı ciğere mundar dermiş.Yeni nesil artık ciğere değil de kasaba laf söyler ama özünde aynıdır beğendiği ve ulaşamadığı her hangi bir durum,bir nesne karşısında beğenilerini böyle dışa vurur.Faruk bey yazınızın nereyi anlattığından çok tarzınız çok hoşuma gitti.Umarım bu yazılarınızı başka yerler içinde yazarsınız.Zaten önemli olan kişinin nasıl gördüğü,kubbeler,çamurlar hepsi detay.

Konu başlığını bireysel soru olarak kabul ediyorum, bireysel cevabımı veriyorum..
Evet sultaniye'yi biliyorum, berbat bir yer...
Ama dalyan'ın ve iztuzu'nun hakkını teslim ediyorum, mükemmel yerler....

Muğla yönünden gelirken Köyceğiz'e 15 Km.kala sağ tarafınızda Ekincik-Sultaniye Kaplıcaları levhasından sapınız.5 Km.kadar
köy yolundan gideceksiniz,ondan sonra Ekincik yoluna çıkacaksınız.Sultaniye Kaplıcaları Köyceğiz Belediyesinin bir işletmesi.Bu
nedenlede fiyatları makul.Yanlız giderken mutlaka kalacağınız sürece size yetecek yiyecek alın.Aksi taktirde tesisin estoranında yiyeceksiniz.Yakınlarında bakkal gibi şeyler olmadığından tesisten sadece ekmek ve meşrubat satın alabilirsiniz.Kaplıcada açık,
kapalı ve çamur havuzu var.Bir takım hastalıklara iyi geldiği söyleniyor.Bungalowlardada makul fiyata kalınıyor.[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]

Sultaniye 1.jpg

Sultaniye2.jpg

Sultaniye3.jpg

Sultaniye4.jpg

Faruk bey merhaba,sizinle yaz başında yanılmıyorsam korkuteli civarında bir düğün için gelip birkaç gün beldibi orkinos kampta konakladığınızda tanışmıştık .Burada karşılaşmamız benim açımdan hoş oldu.Kısa süren karavan komşuluğumuz esnasında sizin kamp olayını kafanızda çoktan çözdüğünüz anlaşılıyordu şöyleki bizler o kampın müdavimleri olarak bir takım eksikliklerden sızlanırken siz bulunduğunuz durumu yeterince değerlindermeye uğraşıyordunuz.Bu sebeple diğer arkadaşların beğenmediği sultaniye kaplıcalarını neden bu kadar güzel anlattığınızı sizi kısa da olsa tanımış biri olarak anlamaktan mutluyum.Haziran sonuna doğru ayrıldığım orkinos kamptan egeye doğru yaptığımız tur esnasında köyceğizde eskiden çok iyi bir işletme olduğu anlaşılan şimdi belediyenin işlettiği kamp alanında daha sonra birçok yerde konaklayınca nerde olursanız olun bulunduğunuz ortamı güzelleştirmenin kendi elinizde olabileceğine inanır oldum.Biri mobil,benimki çekme iki karavan çıktığımız bu turda arkadaşlarımızla uyum içinde bize sunulandan azami mutluluğu çıkartma mantalitesiyle benim için çok güzel bir yaz geçirdik.İtiraf edeyim didim tarafına gelirseniz beni bulun diye telefonunuzu vermiş olmanıza rağmen nedense didim e girmedik.İnşallah seneye kısmet olur zira önereceğinz koylar hala aklımda.Bol gezili güzel günler sizi beklesin..

Peki arkdaşlar...
Sultaniye berbat bir yer... Doğa kötü, o sıcacık sular, o güzelim havuzlar, o eşsiz doğa berbat!..
Ve diyelim ki, biz yanılıyoruz ve yolda bilgisine başvurduğumuz bir ADEM bizi Sultaniye diye bir başka yer gönderdi; kabul...
Ama bir de sayfanın altına eklediğim şu Sultaniye fotoğraflarına bakınız, bir zahmet...
Siz yine de beğenmeyebilirsinz... Olabilir mi? Mümkün!
Çünkü, renkler ve "Sultaniye"ler tartışılmazmış, haklısınız...
Ama, Sultaniye'yi öldürün... Ama "yiğidin" hakkını da Sultanıye'ye verin...
Ve şu aşağıdaki fotoğraflara, bir de yakın [ve uzak] gölüklerinizi üst üste takarak göz/gezdirin.

Selamlar, saygılar...

- Ne haber?..

Faruk Haksal[attachment=1][attachment=2][attachment=3]

gezenbilir_karavan.jpg

gezenbilir_navuz.jpg

gezenbilir_kus.jpg

Sultaniye ye dürbünün tersinden bakınca....
Karavan park alanı adeta tuvalet bekçisinin mekanı gibi...İki göz WC için dört tane tabela,yazı filan.Az değilmi.Bir kaç tabela da siz ekleseydiniz bari ?...Hele biri direğin tepesinde.Taa uzaklardan görüp gelen mi oluyor ki ?(sorması ayıptır paralımı?)
Havuz başında mavi bira kasaları!...Renkleri çevreye de hiç uymamış...Havuz da küçücük zaten,iki kulaçta donk ! karşı duvardasın... :eek:
Gölde de sadece iki tane hayvan yüzüyor gibi yapmış...Ne jet-ski var ne motor.İnsan bu sesizlikte kafayı yer valla...
Bir daha sefere giderken haber verirseniz bir zahmet...Gerçi bir karavanlık yer var ama yine de sıkışırız bir kenara ;)
Kışın ne yapalım diyen arkadaşlara sevgili Faruk güzel bir örnek vermiş...Bir şey yapmayın.Sadece gidin ve sadece ılık karavanınızın camından dışarıya bakın...Geçmişin acılı tatlılı günlerini düşünün. Geviş getirsin anılar...Yaşamak o kadar zormu?

RÜZGAR

Faruk ve Rüzgar 2009.jpg

Faruk bey,
Nükteli yazı tarzınız hoş olmakla birlikte, gözlükle ilgili yaptığınız hiciv kalp kırıcı. Fotoğraf yüklemeniz çok yerinde oldu, aynı mekanın farklı yerlerini konuşuyor olduğumuzu farkettim. Dediğim gibi 10 dk kadar kaldığım tesise park ederken bile sorun yaşadığım için olumsuz fikirlerim ağırlıkta. Benim bahsettiğim havuz, altta fotoğrafta gözüken doğal havuz.Tesis de çamaşırlar asılı, köpek kulübesinden bozma yer.
Kimse, Köyceğiz doğasına en ufak bir laf söylemedi, bizim itirazımız hilkat garibesi yapılaşmaya. Örnek fotoğrafları da ekte sunuyorum. İki farklı bakış açısı. Gözlüksüz de anlaşılıyor.
Oğuz

IMG_2498.jpg

sultaniyekaplicalari2.jpg

sultaniyekaplicalari.jpg

Selamlar..
Sultaniye Kaplıcalarına ilişkin yazıları okuyunca, kendi görüşlerimizi aktarmadan edemedik.
14 Ekim 2009 tarihinde gittiğimizde; bizden önce gelip konuşlanmış üç yabancı karavanın yanına parketmekte zorluk çekmedik. Otopark pek geniş olmasa da; çoğunluğun tekne ile geldiği gözönüne alındığında yeterli denilebilir. Karavan park alanı olarak ayrılmış bir alan yok.

Mevsim içi mi, dışı mı bilinmez, bizden park ücreti olarak 10 değil 20 TL. talep edildi. Karşılığında sadece tuvaleti kullanma ve havuzlara girme hizmeti alacaktık. Tabii ki dışarıda konaklamayı yeğledik.

Pansiyonların durumu ise; tek kelimeyle felaket.. İçlerini görmesek de, dış görünüşleri içerisi hakkında az çok fikir veriyor. Orada kalan insanları rencide etmemek adına fotoğraflamadık, bu görüntüleri.

Sn. Haksal'ın fotoğrafladığı havuz, yüzme havuzu değil.. Şifalı deniyorsa da; daha çok animasyon amaçlı kullanılıyor.Kaldı ki; herkesin bir arada girip-çıktığı bu tip havuzlarda şifa mı, hastalık mı kazanılır, tartışılır..

Çamur havuzunun hijyenik olduğunu düşünmek kesinlikle çok fazla iyi niyet olur. Düşünülemez.. Bir fotoğraf çekim süresi girdiğim havuz çıkışında arınabilmek için epeyce zaman harcadım.

Havuz kenarındaki mavi bira kasalarına gelince; bu manzara çok daha pis ve itici bir görünümle birçok büyük otel ve turistik tesisin arka yüzünde karşımıza çıkabiliyor, maalesef..

Biz olumlu veya olumsuz düşünceler taşırken; Sultaniye Kaplıcalarının Türkiye'de görülmesi gereken 50 yer listesinde yer aldığını sizler de biliyorsunuz, mutlaka..

Saygılarımızla...

Ülker&Yavuz

Ben kendi namıma daha çok görülecek güzel yerler var ve daha buralara gidemiyorum.Bizlere daha daha göstereceğiniz tabiat güzeliği ve gezi yerleri varmıdır diye sormayacağım,çünkü siz değerli ve tecrübeli gezginlerden öğreneceğimiz çok birikimler var.Bunu biliyorum.SEVGİ ve SAYGILAR.

TÜM ARKADAŞLARA VE ÖZELLİKLE RÜZGÂR KARDEŞİMZE CEVAP ve DAVETİMDİR…

E be Rüzgar kardeşim… Gel seninle Sultaniye’de, yukarıda eklediğim fotoğraftaki tuvaletin “park” bekçiliğini yapılım… Haydi, gel…
Ne dersin?..
Sanıyorum, ülkemizdeki en caf/caflı kampinglerde dahi böyle bir “kamp alanı” bulabilmek pek mümkün değil…
Öyle bir “tuvalet-kamp” alanı ki… Avusturya Alplerinden, İsviçre monşer merkezlerinden çok daha güzel, çok daha haşmetli, çok daha duru, yalın ve [salt] güzel!..
Üstelik temiz, tertemiz…
Ve sessiz!..
Bu eşsiz doğa güzelliğinin tam ortasında ve sessizlik kültürün odak noktasında tuvalet tabelalarının 4 ya da 5… Ya da 3 veya 2 olmasının ne önemi var?..
Bugüne kadar hangi kampta, hangi mekânda tuvaletleri sayarak hüküm “ittihaz eyledik”/…
Ve o kampingi böyle bir hükmün musalla taşında seyran eyledik?...
Hayır, sevgili Rüzgâr kardeşim, merak ettiğin gibi, tuvaletler paralı değil…
O güzelim havuz ise, federasyonun olimpiyatlara hazırladığı naylon dört/köşelerden birisi [asla] değil… Kabul!
Geriye, eğer bir tek havuz başında kış ayları rehaveti içinde her nasılsa unutulmuş “mavi” bira kasalarının yarattığı manzaranın yarattığı ince ve naif aydın duyarlılığı kalıyorsa… Söz veriyorum Rüzgar kardeşim, sen gelmeye karar ver, ben bir gün önce gidip, bütün biraları içeceğim… Ve tekmil boş bira şişelerini, [mavi] kasaları ile birlikte duyarlılığınızın vitrinlerinden temizleyeceğim; söz veriyorum!
Yeter ki gel…
Yeter ki gelin!..
Ve senin deyiminle, Sultaniye’nin “kafayı yedirten” sessizliğinin o eşsiz müziğinde göz bebeklerimizle dans ederek, gölü paralama riski taşıyan ”jet-siki”lerden azade… Ve motor gürültüsüz… Ve davulsuz ve zurnasız… Ve sadece yaprakların hışırtısının yarattığı cümbüşte… Hep birlikte ve hep beraber, “uzaklara”… [sessizce] bakabiliriz
Sadece bakabiliriz!..
Ve tersinden baktığımız dürbünümüzü, düzüne çevirebiliriz…
Hayır Rüzgar…
Haber de verdim ben giderken Sultaniye’ye… Ve sor dilersen “meltem” kardeşimize…
Ama demek ki, taahhütlü olacak bundan sonraki haberim…
İşte “taahhüt!
İşte mektubum…
Haydin, bas kontağına dört tekerli velespitinin, gidiyoruz; tamam mı?
Gel dalalım o dar dediğin cennet havuza;..
Gel de girelim o sessizliğin mabedine; haydi!..
Haydi!

NOT: AŞAĞIDAKİ FOTOĞRAFI, sULTANİYE'DE BEĞENİLMEYEN BUNGOLOLARA ÖRNEK OLARAK YAYINLIYORUM.
[attachment=1] SELAMLAR...

SULTANÄ°YE EVLER.jpg

Bu hafta sonu ne yapsak diye düşünüyordum. Aile efradının ortak isteği güneye inmekti. Belki günü birlik belki bir gece konaklamalı. Sultaniye meydan savaşını yerinde görmek sanırım en doğrusu olacak. Programda bir değişiklik olmazsa Daha önce pas geçtiğim bu alanı bu sefer özellikle görmek için gideceğim. Faruk bey eğer hala Sultaniye'deyseniz, sizinle tanışıp bir kahve içimi sohbet için ziyaret etmeyi düşünüyorum. Görüşmek ümidiyle...

Sayın Haşmet bey;
Nazik mesajınızı okur okumaz inanın hayli üzüldüm. Çünkü, yılbaşı nedeniyle eşimle birlikte eve döndük. Biz Didim Akbük'de oturuyoruz. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın. EVimiz deniz kıyısı; bizden elektrik alarak rahatlıkla, denize sıfır kamp yapma imkanınız var...
sizlere keyifli bir Sultaniye diliyorum...
Saygılar.

Sultaniye bahanesi ile kurtulup marşa basmayı, oraya gelene dek Ege'yi, anıları tazelemeyi çok isterdim doğrusu. Ancak kurtaramadık yakayı hayatın ağdalı ellerinden.
İnan o sessizliği ,o dinginliği yaşayamamak hırslandırdı beni.
Kızdım kendi kendime. Baktım dürbünün tersinden o fotoğraflara... Gördüm düzünden bakınca görülemeyen herşeyi ...Tabelaları,kasaları, havuzun yan yatmış bodur boyunu, su kuşlarını...
Bir daha sefere söz basıp geleceğim o sessizliğin tablosuna...Bir kenara sığışıp ben de bakacağım Köyceğiz'in grimsi maviliklerine...
Anılarım canlanıp göz bebeklerimde dans edene dek...Söz...

Rüzgar

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR