Sualtı Temizlik Hareketi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sibelocal Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,274

sibelocal

Moderatör
Şirketten arkadaşım Mesru Köprülü'den bu sabah aşağıdaki maili aldım:

Merhaba,

Sualtı Temizlik Hareketi organizasyonunu duydunuz mu bilmiyorum, ama ben henüz yeni öğrendim bu hareketin varlığını. Bir grup gönüllü insan ile başlayan bu hareket meğerse 1.5 yıldan uzun bir süredir varmış. İlk olarak 8 Ocak 2005'te biraraya gelmişler. Sloganları "Marmara ölüyor! Çığlığını duymuyorsanız, gelin iç yüzünü görün... Gelin hep birlikte yaşatalım." olmuş. Öncelikli amaçları belki tüm Boğaz'ın, tüm Marmara'nın temizlenmesi değil. Fakat denizin dibini gözler önüne sererek durumun ne kadar vahim olduğunu anlatmak. Böylece kirletmenin önüne geçmek, bu konuda bir bilinç oluşturmak. Hergün gördüğümüz halde hiç bir zaman bakmaya doyamadığımız o güzelim İstanbul Boğazı'nın aslında ne kadar içler acısı bir durumda olduğunu, nasıl can çekiştiğini göstermek.

İlk olarak Harem Projesi'ni yapmışlar. Hem de 2006 Eylül ayında yapmışlar... 1 Ekim'de bitmiş bu proje. 4 Hafta boyunca, sadece haftasonları günde 8 saat boyunca Harem'deki yüzer iskelenin altında kalan bölgedeki katı atıkların temizliği yapılmış. Toplam 11573 parça katı atık çıkarılmış. Sadece bir iskelenin altından çıkan katı atık sayısı bu... Bunların tiplerine göre en temel olanları aşağıdaki gibi (bu rakamlarda 21 Eylül günü detayları yoktur):
Pet Şişe : 4007
Bira Kutusu : 2491
Meşrubat Kutusu : 1392
Meşrubat Şişesi : 259
Bira Şişesi : 169

Hareket, projeler ve çalışmaları hakkında her türlü detaylı bilgi http://www.sualtitemizlikhareketi.org ve http://www.sthharem.org adreslerinde mevcuttur. Çalışmalarını bu siteler aracılığıyla paylaşıyorlar. Ayrıca bu sitelerde Boğaz'ımızın dibindeki görüntüleri, Harem'den çıkarılan atıkların fotoğraflarını da görebilirsiniz.

İstanbul Boğazı'nın ve devamında tüm denizlerimizin kirlilik mücadelesi adına çok önemli bir adım olarak gördüğüm bu hareketi ve benim gözümde kahraman olan bu fedakar insanları sizinle paylaşmak istedim. Fedakar, çünkü hepsi bizim gibi iş-güç sahibi insanlar olduğu halde STH için iş harici özel zamanlarını vermişler. Belki böylece benim tesadüfen gördüğüm gece 24 haber bültenlerinin sonunda değil de daha fazla insanın haberdar olabileceği ortamlarda mücadelelerini anlatabilirler. Ben herkesin bu harekete bir şekilde destek verebileceğine inandığım için, fazladan 1 kişinin bile bu hareketten haberdar olmasını faydalı görüyorum. Lütfen bu güzelliği herkesle paylaşalım...
Mesru KÖPRÜLÜ

Siz de çevrenizdekilerle paylaşın diye ben de burdan sizinle paylaşıyorum :smiley:
Sevgiler..

Etiketler
Ynt: Sualtı Temizlik Hareketi

merhaba bir yılı geçkin bir süredir STH gönüllüsüyüm,biz gerçekten imkanlarımız dahilinde güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz,yapıyoru'da arkama dönüp şöyle bir baktığımda kendımle ve çöp kardeşlerimle ne kadar onurlansam azdır,en büyük hediyemiz denizlerimizin yaşanılır ve insanlarımızın daha bılınçlı olduğunu görmek,yakın geçmişte Haremdeydik haremın o korkunç klostrafobık dubasının altında insanlık dışı şartlarda çalıştık,hiç birimiz gocunmadan zevkle yaptı üstüne düşen görevi.
Yıllarını suların altında, daha da kötüsü tiksindirici bir çamur tabakasının altında geçirmiş dev kamyon
lastiklerinin her birisini gözünü kırpmadan, bir minik yengeç ya da kayabalığını dahi feda etmemek adına didik didik eden insanlar vardı Harem’de. Bu insanlar –ki hepimiz gibi, iş güç sahibi, müdür, işsiz, öğrenci, hekim vs vs.- kimilerinin tiksinti dolu bakışları arasında, kimilerinin arkasına bakmadan kaçtığı kokuya rağmen yaptılar tüm bunları.
Ve yine bir avuç insan, bir ay boyunca görüşün yarım metreyi bile bulmadığı sularda, zaman zaman el yordamıyla yılların pisliğini topladılar sualtında. Arabalı vapur manevrasının dehşet verici uğultusunda, kapkara bir çamur tabakasının ortasında, klostrofobik dubanın altında... defalarca yollarını kaybederek, zaman zaman suyun altında bile bir lanet hidrojensülfür kokusu burunlarının ucunda sabahtan akşama dalıp dalıp çıktılar Harem sularına,şimdi sevgili...
Sibele teşekkür ediyorum bu hoş yazısı için ve tüm doğa deniz severlerin yanımızda olacağını umut ediyorum daha alınacak çok yol yapılacak çok iş var en çok ihtiyacımız olansa sizlersiniz.
Emrah Hamşioğlu
STH Gönüllüsü
Dalıcı
www.sualtitemizlikhareketi.org

Lugatımızda umutsuzluk yok,hep umut var hep aydınlık var,herşeyin daha güzel olcağına olan inancımız sonsuz,ne yazıkki insanımızı mevcut sistem bu hale getirdi,cumhuriyetin ilanı ve çok partılı sisteme geçtikten sonra ,türkiyenın rönesansı olduğuna inandığım köy enstitülerinin kapatılması amerıkan güdümlü hükümetler açılan bol imam hatıp okulları ve medya aracılığıyla dayatılan popüler kültür ,çok şey yazılıp söylenebılır,bu halkı sisitem bu hale getirdi ama umut hep var olacakta,sevgili Mert senıde bır faalıyetımızde aramızda görmek isteriz,emınım umudun yeşerecek,insanlar gerçekten çok ilgili.sağlıcakla kal
Emrah Hamşioğlu

bence asıl problem doğudan gelip te bu şehri kendi şehri olarak benimsemeyen insanlar, bilinçsizler ve umarsızlar ve ben bu insanları yaptırım olmadan değiştirebileceğimize inanmıyorum malesef :(
Defalarca kavga ettim bu tarz insanlarla, sonuç itibarıyla bıktım, manzara hiç değişmiyor, ormanlar çöplük, her yan moloz, denizler çöplük :-[
En son vapurda, vapur görevlisi elindeki poşet dolusu çöpü herkesin gözü önünde denize savurdu, bütün vapur galeyana geldik dövecektik herifi ama adam öyle pişkindi ki umrunda bile değildi, çünkü bu şehrin %70 i onun gibiydi, bizler azınlıktık, vapurda çoğunluk ta olsak.
Bilinçlenme temelde başlar bence, eğitimle olur, o iş için geç kalındı biraz, şimdi başlasak en erken 15-20 sene sonra meyvelerini toplarız.
Ağaç yaşken eğilirmiş malesef :-\

Amerika'da çöp atmanın cezası 1000$ dır, ama yine de otoban kenarlarında ve şehrin varoşlarında bir çok yerde çöp yığınları görebilirsiniz etrafta, Avrupa ise gayet temizdir, yer yer değil her yer temizdir, çünkü o kültürü baştan kazanmıştır insanlar (dayakla veya ceza ile), izmarit atsanız yola, polis ceza kesmeden yoldaki insanlardan azar işitirsiniz.
İşte biz Amerika modeliyiz, Avrupa gibi olmamız zor görünüyor, çevreye duyarlı insan topluluğu malesef azınlık olarak kalacak gibi. Amerikadaki gibi yüksek yaptırımlar ve yaptırımların uygulanmasıyla bir yerlere gelinebileceğini düşünüyorum. Ama Avrupa toplumu gibi duyarlı bir toplum yaratmak kısa vadede bence biraz hayalcilik gibi görünüyor, kusura bakmayın :-\

Bence kişilerdeki otokontrolü tetikleyecek basın ve propaganda faaliyetleri yürütülmeli. Kişi, o çöpü oraya attığında kendisine bir damga vurulacağını düşünse (mesela görgüsüz, medeniyetsiz gibi) bu işi yapmaz. Buna yönelik duyurular ve reklam filmlerinin ses getireceğine inanıyorum.

dediğin gibi utandıracak cezalar da mevcut Amerika'da, mesela yerleri süpürmek veya elinde tabela bütün gün yaya geçitinde beklemek gibi ;D
Bunlar, çok zengin insanlar üzerinde de caydırıcılığı olan cezalar ;)
Adam, ben 600 küsür YTL yi verir sigaramı tüttürürüm diyemeyecek, malesef böyle tipler de var.

+
adam tekneden keyif yaparken dat die karpuz kabuğunu,bira şişesini ve daha bir çok şeyi aman çöp kamasın die atması büyük bir sorun ve ülkemize gelen turistler önceleri kendi ülkelerinde ki gibi çevreye büyük bir saygı gösteriyor fakat bir kaç gün sonra onlarda yerlerde tükürmeye ve başka ihtiyaçlarını sokaklarda gidermeye başlıyorlar. neden çünkü rahatlar,caydırıcı bir yada yok!

Eline geçeni denize atan adamları görüp de hiçbirşey söylemediğim zaman ben de suça ortak oluyorum, onun için mümkün mertebe uyarımı yapmaya çalışıyorum ama karşımdaki medeniyetsiz utanacağına, zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalışırken etrafımdakilerin ölüm sessizliği içinde önüne bakması beni daha da fena deli ediyor. Gerçekten de çok abuk bir toplum haline getirildik, nedenleri de sonuçları da ortada, ben de Mert gibi, bunun pek değiştirilebileceğini düşünmüyorum, ama Emrah gibi umudunu kaybetmeden güzel birşeyler yapmak için çalışan arkadaşlara da her platformda elimden gelen desteği vereceğim, kendim de çeşitli ölçeklerde doğru bildiğimi yapmaya inatla devam edeceğim :smiley:

tertemiz bir caddede yürürken elindeki kağıt parçasını yada boşalmış sigara paketini umarsızca yere atan kişinin aynı öküzlüğü deniz için yapması pek de anormal gelmiyor bana...

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,904
Kayıtlı Üye Sayımız
166,704
Kaydolan Son Üyemiz
Hamdi TURAN

SON KONULAR

Geri