Standart Özellikli Karavan Için Güneş Enerjisi Ve Akü Seçimi.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Poyrito Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,840

Poyrito

Ana Kamp
Arkadaşlar selamlar.
Bilgi ve birikiminize hayranım.
1 aydır çekme karavan bakıyorum.
Hepsi standart özellikle geliyor.
Elektriksel açıdan 12 V Hidrafor ve 90 LT Buzdolabı ile....
Bunlara ek olarak Panel + akü + inverter + webasto 5kw + sıcak su için şofben almamız gerekiyor.
Ben bunlara ek olarak Laptop'umu ve telefonumu şarj etmem gerekiyor.
Veeeeee asıl önemli soru. Laptop'umu bağlayacak 220V ile çalışan bir TV çalıştırmam lazım. Ortalama 8 saat çalışacak.
Yer İZMİR. Bol güneş gören bir memleket.

Kısacası :smiley:
12 V Hidrafor - 90 LT standart buzdolabı - kışın webasto - sıcak su için şofben - laptop ve telefon şarjı. 220 V LED TV (Ortlama 8 saat çalışacak)
Bilgisayar ile iş yaptığım için TV'min büyük olması lazım bu sebeple 12V tv seçemiyorum. Hepsi küçük ekranlı.
Buna göre hangi Panel + ve akü + ve inverter seçmeliyim?

Arkadaşlar selamlar.
Bilgi ve birikiminize hayranım.
1 aydır çekme karavan bakıyorum.
Hepsi standart özellikle geliyor.
Elektriksel açıdan 12 V Hidrafor ve 90 LT Buzdolabı ile....
Bunlara ek olarak Panel + akü + inverter + webasto 5kw + sıcak su için şofben almamız gerekiyor.
Ben bunlara ek olarak Laptop'umu ve telefonumu şarj etmem gerekiyor.
Veeeeee asıl önemli soru. Laptop'umu bağlayacak 220V ile çalışan bir TV çalıştırmam lazım. Ortalama 8 saat çalışacak.
Yer İZMİR. Bol güneş gören bir memleket.

Kısacası :smiley:
12 V Hidrafor - 90 LT standart buzdolabı - kışın webasto - sıcak su için şofben - laptop ve telefon şarjı. 220 V LED TV (Ortlama 8 saat çalışacak)
Bilgisayar ile iş yaptığım için TV'min büyük olması lazım bu sebeple 12V tv seçemiyorum. Hepsi küçük ekranlı.
Buna göre hangi Panel + ve akü + ve inverter seçmeliyim?

Güçleri ve kullanım saatlerini önce tek tek toplamaniz gerekir.
Örneğin 2 x 40 Watt lambax3 saat : 240 Watt saat

1x100 Watt TV x 4 saat: 400 Watt saat

1 günde kaç Wattsaat tüketim olacak bilmelisiniz.

Sonra yaz mı kış mı kullanacaksınız?

Hesap, yaza göre farklı, kışa göre farklı panel gücü çıkar.

Akunuz güneşsiz kaç gün dayansın?

1 gün yağmur yağabilir örneğin.

1 gün güneş, 2 gün gunes olmadan derseniz daha büyük akü mesela.

Sonrasında güneş paneli satan yerlerden daha doğru cevap alabilirsiniz.

Ben 190 Wat panel, 100 AH akü ile idare ediyorum ama size pek fikir veremez çünkü sizin kullanım farklı olacak.

.
Gelin kampinge girin bütün bu dertlerden kurtulun. 🤓:yum:
Hem daha da ucuza geleceği kesin.
Şimdi İzmir çevresinde 3-4 den fazla hakkıyla girilecek kamping yok diyeceksiniz, tamamen haklısınız.
O zaman da bilmem belki moto karavan düşünmeniz daha yerinde olurdu ?

Lütfen gücenmeyin benimki sadece şaka.
@bartek ’in işaret ettiği değerleri yazın, bizden vereceğimiz örneklerle çözüm bulmaya çalışalım.

Son düzenleme:

Güçleri ve kullanım saatlerini önce tek tek toplamaniz gerekir.
Örneğin 2 x 40 Watt lambax3 saat : 240 Watt saat

1x100 Watt TV x 4 saat: 400 Watt saat

1 günde kaç Wattsaat tüketim olacak bilmelisiniz.

Sonra yaz mı kış mı kullanacaksınız?

Hesap, yaza göre farklı, kışa göre farklı panel gücü çıkar.

Akunuz güneşsiz kaç gün dayansın?

1 gün yağmur yağabilir örneğin.

1 gün güneş, 2 gün gunes olmadan derseniz daha büyük akü mesela.

Sonrasında güneş paneli satan yerlerden daha doğru cevap alabilirsiniz.

Ben 190 Wat panel, 100 AH akü ile idare ediyorum ama size pek fikir veremez çünkü sizin kullanım farklı olacak.
Ev sahibim evden çıkaracak, bu sebeple yeni eve geçene kadar sürekli olarak karavanda yaşamak zorunda kalacağım :(
Bu sebeple yeni evime geçene kadar TV her gün 8 saat. Standart buzdolabı 24 saat çalışacak.
Şofben her gün 1 kere sıcak su için duş alırken. webasto kışın akşamları çalışacak. 12V Hidrafor ne zaman çalışacak bilgim yok :D
Güneş paneli satan yerler kazıklar diye korkuyorum ondan sizlere sormak istedim.

.
Peki İzmir’de kamping dışı nerede kalacaksınız?
Belediyenin bu ilkbaharda tüm karavanları kışkışlamasını gözlerimle gördüm. Karşıyaka’yı talan ettiler biliyorsunuz.
Bir arkadaşım gösterilen donanımsız yerleri beğenmediğinden Balçova’daki bir kampinge geçti.

.
Peki İzmir’de kamping dışı nerede kalacaksınız?
Belediyenin bu ilkbaharda tüm karavanları kışkışlamasını gözlerimle gördüm. Karşıyaka’yı talan ettiler biliyorsunuz.
Bir arkadaşım gösterilen donanımsız yerleri beğenmediğinden Balçova’daki bir kampinge geçti.
Bostanlı, Mavişehir civarında bir çok karavan gördüm. İnsanlar çimlerde neşeli neşeli muhabbet ediyordu :smiley:

Şimdi arkadaşımla konuştum.
O gördüğünüz yerin günlüğü 150 Liraymış. Hem de yeni karavan almıyorlarmış. Çünkü orası aslında otomobiller için düşünülmüş.
En azından bir arayın derim..

Son düzenleme:

Bu durum tamamen öznel; sizin ihtiyaçlarınız şekillendirecek.

Webasto; çekme karavan büyük değile 5kw gerek yok.

Şofben için ;
Bende daxsom ince bir lpg şofben vardı. Yine kışın patlattım (o kadar hava verdim :smiley: ), kaldırdım şofbeni.
Duş olayı için sıcak suyu: yazın güneşte, baharda da bildiğimiz güğüm hesabı ocakta yaptım, gayette güzel oldu. Hem de banyo yer de açıldı.

Akü için yeni nesil LifePO4 LED TV yüzünden size en ideali olabilir.

Güneş sisteminizi kurduracak kişiyle amper/watt hesabı yapıp, üstüne devamlı yaşamayı katarak ihtiyacınızın en az 1.5 katı bir sitem olmalı.

Her gün günlük güneşlik geçmeyecek nasıl olsa.

.
Karavana geçmek; bir evin verdiği avantajlardan, yeni yerlerde olmak uğruna gönüllü olarak vaz geçmek demek. Karavanın tartışmasız zorlu yapısıyla yollarda yerleşikliğin gereksinimlerine sadece olabildiğince cevap vermeye çalışan bir araç olduğu atlanmamalı.
Kısaca, karavana evden farklı olarak, kendinizi ve gereksinimlerinizi limitlemeden giremezsiniz.

Bakın işte; karavanın barınma sorununuzu çözerken size yeni sorunlar açtığını zaten bu başlığı açarak kendiniz söylemiyor musunuz ? 😉
Hem de yer, su, atık gibi daha sizi bekleyen diğerlerini atlayarak !..

Ev buluncaya kadar bir aparta geçmek bile daha sorunsuz olmaz mıydı ?

Biz karavan sorunlarını çözmeye yardımcı olabiliriz.
Ama sizin barınma sorununuz var.

Son düzenleme:

Bu durum tamamen öznel; sizin ihtiyaçlarınız şekillendirecek.

Webasto; çekme karavan büyük değile 5kw gerek yok.

Şofben için ;
Bende daxsom ince bir lpg şofben vardı. Yine kışın patlattım (o kadar hava verdim :smiley: ), kaldırdım şofbeni.
Duş olayı için sıcak suyu: yazın güneşte, baharda da bildiğimiz güğüm hesabı ocakta yaptım, gayette güzel oldu. Hem de banyo yer de açıldı.

Akü için yeni nesil LifePO4 LED TV yüzünden size en ideali olabilir.

Güneş sisteminizi kurduracak kişiyle amper/watt hesabı yapıp, üstüne devamlı yaşamayı katarak ihtiyacınızın en az 1.5 katı bir sitem olmalı.

Her gün günlük güneşlik geçmeyecek nasıl olsa.
Teşekkür ederim hocam.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR