Solar Şarj Kontrol Cihazları Hakkında Genel Bilgiler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 68
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 24,169
.
@Havensis , ürünlerinizin karavancılar için sevindirici olması yanında, foruma katılımınızın da bizlere faydalı olacağından şüphem yok.
Aynisini sizin için de umut ederim.

İzninizle benim de sorularım olacaktı..
* Ürünlerinizin ısı kompensasyonunu aküye kabloyla bağlı dış sensör olmadan, sadece içten yapmaları ideal ya da yeterli mi ?
* Ayrıca bu durumda akülerin oldukça yakınına konumlandırılmak zorunda olmaları, bu kapalı kasa ortamında ürün yaşamlarına ters etki eder mi ?
* Bu olası sorun daha fazla kapasite seçimiyle, atlatılabilir mi ?
* Panel/Regülatör kapasite oranı en az ne kadar olmalıdır ?


...
Şili’nin Atacama çölündeki radyo teleskopların montajını yapan gurubun mekatronik mühendisi olan Alman şefi, bizim en yakın arkadaşlarımızın oğlu.
Kendisi bana teleskoplarda Çin yerine Türk ürünlerini kullandıklarını söylemişti.
Yerli ürünleri kullanan Aselsan ve diğerlerinin başarılarından bahsetmem de gereksiz sanırım ?
Bu durumda sizin ürünlerinize de olumlu ön yargıyla yaklaşmam anlaşılır olmalı ?
Kısaca bu, romantik bir “Yerli Malı Yurdun Malı” yaklaşımı değil !

Başarı dileklerimle..
Yerli malı ürünler kullanmayı destekler ve isteriz.
Ancak devletin öncelikle bunu yapması gerektiğini düşünüyorum.


Sistem kurulumunda kullanılan ürünlerin markalarına baktığınızda teknik risklere girmeyi göze almamışlar.
 

Etiketler
Yerli malı ürünler kullanmayı destekler ve isteriz.
Ancak devletin öncelikle bunu yapması gerektiğini düşünüyorum.


Sistem kurulumunda kullanılan ürünlerin markalarına baktığınızda teknik risklere girmeyi göze almamışlar.
Bu projenin ihalesi için bilgimiz oldu fakat üründe istenen IP sınıfı olarak ürün veremeyeceğimizi belirttik. Victron uluslararası piyasada kendini kanıtlamış seçim aslında oldukça doğru.

Devlet elinden gelen desteği bize sağlıyor hakkını yememek lazım. Kuruluş hikayemiz
 


Aselsan Roketsan, Havelsan vb hep 1974 Amerikan ambargosu sayesinde kurulan devlet şirketleri. Siha yapanlar da Israil'in Heron larda bize sorun çıkartması sonucu destek gördüler devletten çok. Havensiz benzeri firmalar kendini kanıtlayınca ya da önemli bir projede artık olmuş denen kurumlarla işbirliği yaptıklarında her yere davet edilirler. 1974 yılından beri o anlayış var. Eğer iyi ürün yoksa devlet kurumları durumun önemine göre yabancı ürünleri isteyebiliyor. Örneğin Karayolları; Kışın yolu açık tutmak istiyorsa yerli üründen çok işine yarayacak ürün almak iser.
 

PWM ve MPPT Solar Şarj Kontrol Cihazı farketmeksizin piyasadaki neredeyse tüm cihazların Yük Çıkışının tasarlanma amacını ve buraya bağlanacak yüklerin özelliklerini şu şekilde ifade edebiliriz. Bu konuda oldukça fazla soru alıyoruz o yüzden konusu açılmışken detaylı maddeler halinde Yük Çıkışının yapısından bahsedelim.

YÜK ÇIKIŞI YAPISI NASILDIR?
Öncelikle Şarj cihazı üzerinden (LOAD) Yük çıkışı aslında Akü giriş klemenslerine paralel olarak bağlıdır sadece yükü açma kapatma yapmak için elektronik anahtar(Mosfet, Transistör vb.) bulunur. Bu anahtar mikroişlemci aracılığı ile akünün seviyesine göre veya aşırı akım durumuna göre koruma amaçlı açılıp kapatılmaktadır. Farklı şekilde zaman ayarlı, özel görevleri sebebiyle de açılıp kapatılması yapılmaktadır.

YÜK ÇIKIŞINDA VOLTAJ SABİT MİDİR?
Hayır, Solar şarj kontrol cihazlarının yük çıkışında herhangi bir voltaj regülasyonu söz konusu değildir. Örnek olarak Akü voltajı 14.23Volt olduğunda Yük Çıkışıda 14.23V olur. Aynı şekilde Akü Voltajı 11.33Volt olduğunda Yük çıkışıda 11.33Volt olur. Bazen bu durum karıştırılıyor ve sanki akü voltajı kaç olursa olsun yük çıkışı sabit 12.0V veriyormuş gibi düşünülerek bağlantı yapılıyor.

YÜK ÇIKIŞI KORUMA METODLARI NEDİR?
Solar şarj kontrol cihazlarının yük çıkışında genellikle aşırı akım koruma, kısa devre koruma veya sigorta bulunur. Mikroişlemci yük çıkışından çekilen akımı ölçer ve belli değerin üzerine çıktığında çıkışı kapatır. Kısa devre olduğunda da yine elektronik devre elemanları yük çıkışını kapatır. Kısa devre ortadan kalktığında yeniden açılır veya kullanıcıdan tuşa basıp açılması için komut bekler, hiç biri yoksa akım değerine uygun sigorta bulunur ve kısa devre durumunda atar.
Düşük Voltaj Koruma; Akünün aşırı deşarj olmaması için voltaj set edilen değerin altına düştüğünde yük çıkışını kapatarak akünün daha fazla bitmesi engellenir.
Yüksek Voltaj Koruma, Kritik voltaj seviyesinde zarar görecek yüklerin akü voltajı yükseldiğinde örneğin 14.8 -15V olduğunda Yük çıkışına bağlı cihazı korumaya almak için kapatır. Bu durum genelde sulu akülerin ayda bir kez Equalize denilen şarj kademesinde yüksek voltajda şarj edilmesi durumunda yükün ayrılması için kullanılıyor.

YÜK ÇIKIŞINA HANGİ CİHAZLAR BAĞLANABİLİR?
Yük çıkışının akü uçlarına paralel olduğunu söylemiştik bu durumda cihazın yük çıkış akım kapasitesine kadar herhangi bir elektrikli alet bağlanabilir. Örnek değer verelim. 20A yük çıkışına sahip solar şarj cihazına 20amperden az akım çeken cihazlar takılabilir. Örneğin lamba, tv, anten gibi. Normalde motorlu yüklerin veya gücü yetiyor ise invertörün bağlanması sorun teşkil etmese de önerilen bir durum DEĞİLDİR. Sebebi ise motorlu yükler veya invertör anlık yüksek akım çektikleri için cihazı korumaya sokarak aynı çıkışa bağlı diğer cihazlarında enerjisinin kesilmesine sebep olmaktadır.

Örneğin 12V buzdolabı ve hidrofor pompasını bu çıkışa taktığınızda belki günlerce sorun olmadan çalışacaktır fakat hidrofor sıkışıp aşırı akım çekerek şarj cihazını kısa devre koruma moduna sokarsa ve durum fark edilmezse buzdolabı da enerjisiz kalacağı için kötü sonuçlara yol açacaktır. Aynı şekilde invertörün de aşırı akım çekmesi durumunda enerji kesilmesi durumu oluşmaktadır. Bu sebeple hafif yükler olarak nitelendirdiğimiz yani aşırı akım çekme ihtimali olmayan ve enerji kesilse dahi mağduriyet oluşturmayacak yüklerin bağlanmasını öneriyoruz.

Akıllarda soru işareti oluşmaması için; 12V buzdolabı yük çıkışından çalışabilir. Hidrofor çalışabilir, invertör çalışabilir fakat yukarıda ifade edilen durumlar sebebiyle buraya bağlanması ÖNERİLMEMEKTEDİR. Lamba,TV,Uydu Anten gibi açık unutulduğunda aküye zarar verebilecek yüklerin bağlanması çok daha uygundur.

Bir diğer amacı ise uzaktan(Bluetooth ile), açma kapatma yapılabilmektedir, aydınlatma ve zaman ayarlı çalışma istenilen durumlarda cihaz içerisinden programlama yaparak örneğin akşam olunca lambayı yakıp gündüz sönmesini sağlayabilirsiniz. Herhangi bir cihazı zaman ayarlı çalıştırabilirsiniz gibi esnek özellikleri de bulunmaktadır.

Genel olarak yük çıkışının tasarlanma amacı bu şekilde özetlenebilir.

Mesajlarımız biraz uzun oluyor lütfen kusura bakmayın konuları daha açık şekilde ifade etmek için mecburen uzatıyoruz. Aklınıza takılan her soru için yazabilirsiniz. Detaylandırmaya çalışacağız.

Saygı ve selamlar.
Havensis Elektronik.
Merhabalar,
Bu durumda invertör, dc buzdolabı gibi yükleri direkt aküye bağlamaktan başka çare kalmıyor. Peki bu yüklerde herhangi bir arıza meydana gelip aküye zarar verirse nasıl farkedeceğiz ve önleyeceğiz. Öte yandan bu yüklerin çektiği akımı, harcadığı gücü, aküden yaptıkları sarfiyat miktarını nasıl göreceğiz. Diğer husus ise yazıldığı gibi “...bağlanabilir ama önermiyoruz...” söylemi pratikte gerçekleşmiyor. Zira yeni kurduğum Havensis 40 A mppt sistemimde buzdolabı ve invertörü kesinlikle DC yük çıkışından çalıştıramadım. Hidrofor, DC Tv, aydınlatma gibi yükler DC yük çıkışından çalışıyor ama buzdolabı ve invertör asla. Bundan önceki düzeneğimde PWM vardı. Bütün yüklerim yük çıkışına bağlıydı. Şoktayım😄
Yorum ve önerileriniz için peşinen tşk. ederim. 🙏
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Mesajlar
1,521,929
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

SON KONULAR



Geri
Üst