ince999
Her ne yaşarsan yaşa,sonunda keyfini çıkar
Red Kit bu durumda zatınıza hitap ederken Muhterem AĞABEY im demem gerekiyormuş.
.
Yukarıdaki şema Havensis MPPT regülatörünün YouTube’daki videosunun sonunda birkaç saniye olarak gösterilmekte.
Şema resimde sol yukarıda amblemi görülen satıcı firma “Solar Kutu” tarafından da çizilmiş olabilir ?
Victron Hollanda’da dizaynlanıyor ama Malezya’da büyük bir olasılıkla Çin yapımı komponentlerle üretilmekte. Bu aletlerde de ayni komponentlerin kullanıldığını sanıyorum. Bunda bir sorun yok. Yeter ki kaliteleri beklenen değerde olsun..
Mühendislik açısından bir fark olacağını ise düşünmüyorum..
Hatta kapasitelerinin ayni alette seçilebilir olması değerli bir farklılık.
...
Şimdi baktım, Havensis’in sattığı güneş paneli 36 V bazında.
Yükler için ayrı ayrı 12 V alımının, akülerin sıhhatine dokunma durumu da olabilir ? (Parelel bağlama için eminim ama seri bağlamada durum nedir ?)
Eğer olur da kendisi yazdıklarımıza cevap verirse aletlerin ısı sensörlerinden de bahsetmesini beklerdim.
Güneş paneli dolum regülatörlerinde "LOAD" çıkışı ne işe yarar hangi düşünce ile bu çıkış yapılmıştır bilmek isterim mümkünse lütfen açıklama yazarmısınız?
Ahmet bey, bu başlıkta konuştuklarımızı burada cevaplamanız, sanırım sadece burayı okuyanların kafasını karıştıracak.
.
Benim tevellüt de 28 Cemaziyelahir 1369 muhterem.
Berhudar kalın mirim.
Keşke foruma daha önce yazsaydınız 1 ay önce Bursa'dan geçtim.Merhabalar...
Öncelikle kafa karışıklığı yaratan görsel için açıklama yaparak başlamak isteriz. Önceki mesajlarda bulunan görsel karavanlarda 24V akü grubu bulunan, 24V invertör kullanan müşterilerimizin talebi üzerine çizilmişti. Buradaki bağlantıların tamamı 24V olarak düşünülmeli ve araç aküsü 12V iken DC/DC Akü şarj cihazıda 24V grubu şarj edecek şekilde gösterim yapıldı. Bu şemada 12V kullanım mümkün değildir.
Seri bağlı akülerde, her aküden ayrı ayrı 12V alınıp kullanılması KESİNLİKLE HATADIR. Akülerin çok kısa sürede bozulmasına sebep olur. 24V sistemler için 12V çıkış isteniyor ise 24->12 regülatör kullanılmasını öneriyoruz.
Hazırladığımız görseller şematik gösterim olduğu için "sigorta" görsellerde yer almasa da gerçek uygulamalarda ilgili noktalara konulmasını öneriyoruz.
12V Sistemler için aşağıdaki görseli referans alabilirsiniz. Paneller Seri veya Paralel olarak MPPT şarj kontrol cihazına bağlanabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 635911
Havensis Elektronik olarak Tasarım ve Üretimi tamamen Türkiye/Bursa'da yapmaktayız. Firmamız bünyesinde çalışan Mühendisler ve Alanında uzman genç ve dinamik teknik ekip arkadaşlarımız ile mümkün olan en iyi ürünü çıkarmaya çalışıyoruz.
Kesinlikle ucuz, sürekli arıza yapan veya sattık bitti gerisine karışmayız diyeceğimiz ürünler ÜRETMİYORUZ.
Her ürünümüzün sonuna kadar arkasındayız ve sürekli gelişen teknolojiye ayak uydurma gayreti içerisindeyiz. Siz değerli büyüklerimizin arasında yaşımız "biraz" genç olması sebebiyle çok çalışmak mecburiyetindeyiz
Türkiye'de üretmenin kendine has yüksek maliyet oluşturan durumları olsa da amacımız 2013 yılından beri bu ürünleri yurtiçinde üretebilmektir. Çin ile rekabetin zor olduğu bu koşullarda sizlerin bu şekilde destekleyici yorumlarını görmek bize motivasyon kaynağı oluyor. Sağolun, varolun...
Forumu genellikle takip etmeye çalışıyoruz fakat gözümüzden kaçabiliyor. Bizim görmemizi istediğiniz durumlarda @Havensis olarak etiketlerseniz bildirimler vasıtasıyla elimizden gelen en hızlı şekilde konuya dahil olabiliriz.
Saygı ve selamlar...
Yük çıkışının akü uçlarına paralel olduğunu söylemiştik bu durumda cihazın yük çıkış akım kapasitesine kadar herhangi bir elektrikli alet bağlanabilir. Örnek değer verelim. 20A yük çıkışına sahip solar şarj cihazına 20amperden az akım çeken cihazlar takılabilir. Örneğin lamba, tv, anten gibi. Normalde motorlu yüklerin veya gücü yetiyor ise invertörün bağlanması sorun teşkil etmese de önerilen bir durum DEĞİLDİR. Sebebi ise motorlu yükler veya invertör anlık yüksek akım çektikleri için cihazı korumaya sokarak aynı çıkışa bağlı diğer cihazlarında enerjisinin kesilmesine sebep olmaktadır.PWM ve MPPT Solar Şarj Kontrol Cihazı farketmeksizin piyasadaki neredeyse tüm cihazların Yük Çıkışının tasarlanma amacını ve buraya bağlanacak yüklerin özelliklerini şu şekilde ifade edebiliriz. Bu konuda oldukça fazla soru alıyoruz o yüzden konusu açılmışken detaylı maddeler halinde Yük Çıkışının yapısından bahsedelim.
YÜK ÇIKIŞI YAPISI NASILDIR?
Öncelikle Şarj cihazı üzerinden (LOAD) Yük çıkışı aslında Akü giriş klemenslerine paralel olarak bağlıdır sadece yükü açma kapatma yapmak için elektronik anahtar(Mosfet, Transistör vb.) bulunur. Bu anahtar mikroişlemci aracılığı ile akünün seviyesine göre veya aşırı akım durumuna göre koruma amaçlı açılıp kapatılmaktadır. Farklı şekilde zaman ayarlı, özel görevleri sebebiyle de açılıp kapatılması yapılmaktadır.
YÜK ÇIKIŞINDA VOLTAJ SABİT MİDİR?
Hayır, Solar şarj kontrol cihazlarının yük çıkışında herhangi bir voltaj regülasyonu söz konusu değildir. Örnek olarak Akü voltajı 14.23Volt olduğunda Yük Çıkışıda 14.23V olur. Aynı şekilde Akü Voltajı 11.33Volt olduğunda Yük çıkışıda 11.33Volt olur. Bazen bu durum karıştırılıyor ve sanki akü voltajı kaç olursa olsun yük çıkışı sabit 12.0V veriyormuş gibi düşünülerek bağlantı yapılıyor.
YÜK ÇIKIŞI KORUMA METODLARI NEDİR?
Solar şarj kontrol cihazlarının yük çıkışında genellikle aşırı akım koruma, kısa devre koruma veya sigorta bulunur. Mikroişlemci yük çıkışından çekilen akımı ölçer ve belli değerin üzerine çıktığında çıkışı kapatır. Kısa devre olduğunda da yine elektronik devre elemanları yük çıkışını kapatır. Kısa devre ortadan kalktığında yeniden açılır veya kullanıcıdan tuşa basıp açılması için komut bekler, hiç biri yoksa akım değerine uygun sigorta bulunur ve kısa devre durumunda atar.
Düşük Voltaj Koruma; Akünün aşırı deşarj olmaması için voltaj set edilen değerin altına düştüğünde yük çıkışını kapatarak akünün daha fazla bitmesi engellenir.
Yüksek Voltaj Koruma, Kritik voltaj seviyesinde zarar görecek yüklerin akü voltajı yükseldiğinde örneğin 14.8 -15V olduğunda Yük çıkışına bağlı cihazı korumaya almak için kapatır. Bu durum genelde sulu akülerin ayda bir kez Equalize denilen şarj kademesinde yüksek voltajda şarj edilmesi durumunda yükün ayrılması için kullanılıyor.
YÜK ÇIKIŞINA HANGİ CİHAZLAR BAĞLANABİLİR?
Yük çıkışının akü uçlarına paralel olduğunu söylemiştik bu durumda cihazın yük çıkış akım kapasitesine kadar herhangi bir elektrikli alet bağlanabilir. Örnek değer verelim. 20A yük çıkışına sahip solar şarj cihazına 20amperden az akım çeken cihazlar takılabilir. Örneğin lamba, tv, anten gibi. Normalde motorlu yüklerin veya gücü yetiyor ise invertörün bağlanması sorun teşkil etmese de önerilen bir durum DEĞİLDİR. Sebebi ise motorlu yükler veya invertör anlık yüksek akım çektikleri için cihazı korumaya sokarak aynı çıkışa bağlı diğer cihazlarında enerjisinin kesilmesine sebep olmaktadır.
Örneğin 12V buzdolabı ve hidrofor pompasını bu çıkışa taktığınızda belki günlerce sorun olmadan çalışacaktır fakat hidrofor sıkışıp aşırı akım çekerek şarj cihazını kısa devre koruma moduna sokarsa ve durum fark edilmezse buzdolabı da enerjisiz kalacağı için kötü sonuçlara yol açacaktır. Aynı şekilde invertörün de aşırı akım çekmesi durumunda enerji kesilmesi durumu oluşmaktadır. Bu sebeple hafif yükler olarak nitelendirdiğimiz yani aşırı akım çekme ihtimali olmayan ve enerji kesilse dahi mağduriyet oluşturmayacak yüklerin bağlanmasını öneriyoruz.
Akıllarda soru işareti oluşmaması için; 12V buzdolabı yük çıkışından çalışabilir. Hidrofor çalışabilir, invertör çalışabilir fakat yukarıda ifade edilen durumlar sebebiyle buraya bağlanması ÖNERİLMEMEKTEDİR. Lamba,TV,Uydu Anten gibi açık unutulduğunda aküye zarar verebilecek yüklerin bağlanması çok daha uygundur.
Bir diğer amacı ise uzaktan(Bluetooth ile), açma kapatma yapılabilmektedir, aydınlatma ve zaman ayarlı çalışma istenilen durumlarda cihaz içerisinden programlama yaparak örneğin akşam olunca lambayı yakıp gündüz sönmesini sağlayabilirsiniz. Herhangi bir cihazı zaman ayarlı çalıştırabilirsiniz gibi esnek özellikleri de bulunmaktadır.
Genel olarak yük çıkışının tasarlanma amacı bu şekilde özetlenebilir.
Mesajlarımız biraz uzun oluyor lütfen kusura bakmayın konuları daha açık şekilde ifade etmek için mecburen uzatıyoruz. Aklınıza takılan her soru için yazabilirsiniz. Detaylandırmaya çalışacağız.
Saygı ve selamlar.
Havensis Elektronik.
.
@Havensis , ürünlerinizin karavancılar için sevindirici olması yanında, foruma katılımınızın da bizlere faydalı olacağından şüphem yok.
Aynisini sizin için de umut ederim.
İzninizle benim de sorularım olacaktı..
* Ürünlerinizin ısı kompensasyonunu aküye kabloyla bağlı dış sensör olmadan, sadece içten yapmaları ideal ya da yeterli mi ?
* Ayrıca bu durumda akülerin oldukça yakınına konumlandırılmak zorunda olmaları, bu kapalı kasa ortamında ürün yaşamlarına ters etki eder mi ?
* Bu olası sorun daha fazla kapasite seçimiyle, atlatılabilir mi ?
* Panel/Regülatör kapasite oranı en az ne kadar olmalıdır ?
Tekrar teşekkür ederim. SUNSET SOLAR SR20 marka ve tipinde bir aletim var. Bunun load çalışma bilgisi ve çıkışı akım değerini bulamadım
Umarız sorularınıza anlaşılır cevaplar verebilmişizdir.