Solar Şarj Kontrol Cihazları Hakkında Genel Bilgiler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 68
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 24,428
Mesut bey, son resimde eksiklikler var. Ben olsam akülerin her + çıkışına sigorta koyarım, koyulmamış. Yangın riski var.
Yük nereden alınacak onu da belirtmemiş.
 

Etiketler


Son kullandığım 2 solar şarj kontrol cihazını biraz tanıtayım. Birinci cihaz Steca marka bir PWM cihaz. Steca gece solar panelden akım gelmeyince devamlı arıza moduna geçerdi. Üreten firmaya telefonla sordum, durumun normal olduğunu söylediler. Bu cihazın ekranında akımla ilgili bütün bilgileri görmek mümkün. Karavandaki elektrikli bazı cihazları bir süre steca üzerinden çalıştırdım. Geceleri solar panelden akım gelmese de cihaz aküden aldığı elektrikle bu cihazları çalıştırdı. Steca şu anda karavanda yedek olarak bulunuyor.

Steca PR1515 1515 Solarladeregler mit LCD Display und Lastausgang für 12 V Verbraucher bis 15 A: Amazon.de: Baumarkt

Şu anda kullandığım şarj kontrol cihazı Votronic marka bir PWM cihaz. PWM cihaz, çünkü bu cihazı aldığımda MPPT cihazlar bugünkü gibi tanınmış değillerdi. Votronic ekransız bir cihaz, akünün şarj durumunu led’ler gösteriyor. Votronic gece solar panelden elektrik gelmeyince bekleme moduna geçiyor. Solar panelle şarj olan iki akünün gerilimini resimdeki gibi iki voltmetre ile görebiliyorum. Voltmetrelerin önüne koyduğum iki düğme ile voltmetreleri açıp kapatabiliyorum.
Led Voltmeter.jpg


Steca’dan Votronic’e geçmemin önemli bir nedenine gelince. Karavanda elektrik sorunu yaşamamak için bana göre araçta gereksiz yere fazla elektrik harcayan bütün cihazları değiştirdim ve buzdolabını küçülttüm. Böylece Steca yerine Votronic, Start akü ile yaşam aküsü arasındaki akıllı izolatör yerine bekleme modunda elektrik harcamayan bir izolatör koydum. Bu radikal tedbirlerin neticesi olarak yıllardır gezilerimde araç güneşte durduğu sürece elektrik sorunu yaşamıyorum.


Isteyenler karavanlarındaki solar şarj cihazlarını tanıtırlarsa yeni karavancılara faydalı olur.
 





İyi hoş ta marş motoru aküsü 12 volt gözüküyor
He valla öyle :smiley: Haklısınız.

Yalnız şu da olabilir DC to DC çevirici, 12V tü 24 V a yükseltir. 36 V güneş paneli vardır. MPTT çıkış 24V.
İnvertor girişi 24V tur.
12V yükler için akülerden iki ayrı hat ile 12V alabilir. Resim eksik sonuçta.
 
Son düzenleme:

.
Yukarıdaki şema Havensis MPPT regülatörünün YouTube’daki videosunun sonunda birkaç saniye olarak gösterilmekte. Ben oradan alıp sadece hangi aletlerin olduğuna bakıp hızlıca foruma aktarmıştım. Sanırım reklam amacıyla yapılmış bir eskiz olarak düşünülmüş olmalı.
Yani resmî bir uygulama planı olarak görmemek lazım ?
Şema resimde sol yukarıda amblemi görülen satıcı firma “Solar Kutu” tarafından da çizilmiş olabilir ?

Fakat diğer taraftan ben boş bulunmuş olabilirim ama böyle aletleri dizaynlama kapasitesinde olan bir aklın ayni duruma düşmemesi de beklenir olmalıydı ?..

Ben her durumda bizler için bu girişimi gayet olumlu buluyorum. Aracımı kendim yapsam bu ürünleri tercih ederdim diye düşünmekteyim.

Victron Hollanda’da dizaynlanıyor ama Malezya’da büyük bir olasılıkla Çin yapımı komponentlerle üretilmekte. Bu aletlerde de ayni komponentlerin kullanıldığını sanıyorum. Bunda bir sorun yok. Yeter ki kaliteleri beklenen değerde olsun..
Mühendislik açısından bir fark olacağını ise düşünmüyorum..
Hatta kapasitelerinin ayni alette seçilebilir olması değerli bir farklılık.

Walla sizler de cin gibisiniz maşallah !
Kendimi bir ara Alman forumundayım falan zannettim.. :yum:



...
Şimdi baktım, Havensis’in sattığı güneş paneli 36 V bazında.
Yükler için ayrı ayrı 12 V alımının, akülerin sıhhatine dokunma durumu da olabilir ? (Parelel bağlama için eminim ama seri bağlamada durum nedir ?)

Eğer olur da kendisi yazdıklarımıza cevap verirse aletlerin ısı sensörlerinden de bahsetmesini beklerdim.
 
Son düzenleme:

.
Yukarıdaki şema Havensis MPPT regülatörünün YouTube’daki videosunun sonundan birkaç saniye olarak gösterilmekte. Ben oradan alıp sadece hangi aletlerin olduğuna bakıp foruma aktarmıştım. Sanırım reklam amacıyla yapılmış bir eskiz olarak düşünülmüş olmalı. Yani resmî bir uygulama planı olarak görmemek lazım ?
Fakat diğer taraftan ben boş bulunmuş olabilirim ama böyle aletleri dizaynlama kapasitesinde olan bir aklın ayni duruma düşmemesi de beklenir olmalıydı ?..

Ben her durumda bizler için bu girişimi gayet olumlu buluyorum. Aracımı kendim yapsam tercih ederdim diye düşünmekteyim.

Victron Hollanda’da dizaynlanıyor ama Malezya’da büyük bir olasılıkla Çin yapımı elementlerle üretilmekte. Bu aletlerde de ayni elementlerin kullanıldığını sanıyorum. Bunda bir sorun yok. Yeter ki kaliteleri beklenen değerde olsun..
Mühendislik açısından bir fark olacağını ise düşünmüyorum..

Walla sizler de cin gibisiniz maşallah !
Kendimi bir ara Alman forumundayım falan zannettim.. :yum:



...
Şimdi baktım, Havensis’in sattığı güneş paneli 36 V bazında.
Yükler için tek tek 12 V alımının ise akülerin sıhhatine dokunma durumu da var.
Eğer kendisi yazdıklarımıza cevap verirse aletlerin ısı sensörlerinden de bahsetmesini beklerdim.
Üstat Mesut Bey,@Doğrucu Davut
aküleri şarj ettiğim alet victron. Yukarıda anlattığım .
MPPT EPever onuda konuştuk ikisi ayrı aletler.
MPPT den gördüğüm değeri söyledim. Şarjı bitirip. ŞArj aletini aküden ayırdıktan sonra MPPT yi sigortayı kaldırarak devreye aldım.
MPPT ile şarj etmediğim için o konuda rahatım .

@omnitemporal Zaten bütün anahtarlar kapalı bir kullanım söz konusu değil.Şark akımının storage modunda 0 A e düşmesini bekledim.
 





.
Yok, yok bazen konulara suya atılmış potasyum gibi girmeniz beni çok umutlandırıyor.
Kendi kendime senden de beterleri varmış diyerek rahatlıyorum..:p

Gerçi önümde daha 30-40 yıl var ama
belki gün gelir daha evvel durulurum.. :yum:
 







Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,735
Mesajlar
1,522,936
Kayıtlı Üye Sayımız
166,556
Kaydolan Son Üyemiz
Mehmet_Ali

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst