Softshell'i anlamak için önce hardshell ne onu bilmek lazım.
Hardshell ürünler tamamen su ve rüzgar geçirmez olan ceketlere-dış katlara verilen genel isim. Çoğunluğu harış huşur yağmurluk gibi olan bu ürünlerin hem kesimleri hem çıkarttığı ses hem de kaba yapısı nedeni ile "hard" shell de denmektedir. Ama genel olarak su ve rüzgardan korumaları nedeni ile bu isim verilmiş. Ayrıca geneli fleece denilen, herhangi bir ısı izolasyonu sağlamayan incecik şekilde satılır.
Softshell ise dış kış ile orta katın birleşimi bir ürün. Kullanımı çok rahattır. Water Repellent'tır. Waterproof değil. Bu sadece su kaydırma özelliği kazandırır ve orta şiddetli yağmurda 10dkdan sonra su geçirmeye başlar. Geneli rüzgar geçirmez veya amaca göre %95-98 rüzgar geçirmezdir. Genellikle streç olur ve koltuk altı havalandırması gibi ekstralara ihtiyaç duymaz. Çünkü sadece rüzgar geçirmez olması nedeni ile kullandığı astar ( membrane ) çok ciddi nefes alabilir özelliktedir. %98 rüzgar geçirmez modeller en iyi nefes alan modellerdir bu yüzden.
Soft shell karma bir üründür, dış ve orta katı birleştirmesi rahatlık ve kullanım alternatifleri yaratır. Üstüne hard shell giyilip sırf orta olarak bile kullanılabilir.
Kışlık ve yazlık kullanım softshell'leri farklıdır. Bir kısmı daha kalın bir dokuma ve tamamen rüzgar geçirmezliğe sahiptir. Bir kısmı ise Daha ince daha streç ve tamamen rüzgar geçirmez olmamaktadır.
Bu ceketlerin sadece en üst modellerinde kapişon ( hood ) bulunur. Geneli sadece dik ve yüksek yakalıdır.
Softshell'in iyi olduğunu anlamak hardshell'lere göre daha zordur çünkü astarları çok farklılık gösterir ve amaç doğrultusunda çoğu birbirine benzemezler. Genel özellikleri streç yapıda olmalarıdır. "Soft" ismi vücuda iyi oturması, streç olduğu için az hışırtı yapması ve dış koşulların %90'da kullanıma uygun olmasından gelir. Rüzgar geçirmez bir polar gibi üstünde su tutmaz ve ekstraları daha boldur. Çabuk kurur ve kolay temizlenir.
Türkiye'de Marmot, Vaude, Millet gibi markalar soft shell için en iyi olanlar. Kullanılan membranlardan Goretex Windstopper Softshell, Polartec Windbloc, Polartec Power Shield, Polartec Powershield O2, Schoeller WB-400, Wb-12000 en iyi olanlarıdır. Bunlar HDM super fabric, DWR, Nanotech, Coldblack gibi birçok firmanın ayrı ayrı özellikleri ile birleşince tadından yenmez olur. Kalitesini bu şekilde ve markadan anlayabilirsiniz.
En iyi örneği için ;
http://draussen.de/products/mammut_extreme_ultimate_ws_jacket_07_08_705.shtml?1_2_3
http://www.mammut.ch/en/productDetail/101004580_v_1080_L/Laser+Jacket+Men.html
http://www.arcteryx.com/Product.aspx?Mens/Jackets-Vests#Softshell
gibi ürünler ve siteler gösterilebilir.
Hannah, Directalpine, Lowe Alpine, Salewa gibi markaların da ürünleri mevcut ama önce marmot arayın. Marmot Snaz, Hero gibi modeller gayet başarılı.
Asıl konu ne için kullanacağınız. Bisiklet sürenden, yelken yapanına kadar farklı amaçlar için üretilen ceketler var.