Snowboard Seçimi Hakkında Yardım

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan salih46 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 9
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,106

salih46

Ana Kamp
Yer
K.maraş
snoboard ayeni başlaycağım bunun için bi board almam lazım fakat hiç bir bilgim yok nasıl bir board almam gerektiğine dair.
kullanma yerlerim şöyle;
dağcıyım, kışın zirve tırnanışından sonra inişte kulalnacağım ve iyi manevra yapabilmem gerekiyor galiba boy ile orantılı olması gerekiyor boyumda 176.

yardımcı olursanız çok sevinirim..

Etiketler
Ynt: Snowboard Seçimi Hakkında Yardım

Arkadaşlar bu konuda bende yeniyim ve bir o kadarda meraklıyım... Snowboard hakkında bilgilendirirseniz sevinirim :smiley: Ne marka veya model board olmalı ve fiyatları ortalama nedir? Kıyafetleri nelerdir ve hepsi ne kadar tutar? Genel olarak açıklayıcı bilgiler yazarsanız memnun olurum...

Şimdiden teşekkürler :smiley:

Bu konu sanırım ben ve benim gibi yeni başlayanlar veya başlamak isteyenler için iyi olacaktır :smiley:

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=1106.0

salih46' Alıntı:
snoboard ayeni başlaycağım bunun için bi board almam lazım fakat hiç bir bilgim yok nasıl bir board almam gerektiğine dair.
kullanma yerlerim şöyle;
dağcıyım, kışın zirve tırnanışından sonra inişte kulalnacağım ve iyi manevra yapabilmem gerekiyor galiba boy ile orantılı olması gerekiyor boyumda 176.

dağ inişinde kullanacağını hesap ederek bulabileceğin en hafif "freeride" yada "all-mountain" tabir edilen board u almalısın alacağın en hafif board bile dağa çıkışta sırtında taşıyacağın için oldukça ağırlaşacak :smiley:
board boyundan çok kilon ile alakadar, eskiden boya göre seçim yapılırken şimdi daha çok kilo ile ilişkilenir, dikkat etmen gereken asıl konu kendi ağırlının yanı sıra, tırmanışta taşıdığın yükte oldukça fazla olacaktır.
bolkar da kayabilmen için geniş yüzey tercih edilir "freeride" boardlar bu alanı en geniş olarak sağlar.
board "freeride" olacak burada zaten seçme hakkın yok kendi kilona uygun bulabileceğin en hafif boardu al markalara takılma ama en çok ayakkabı seçimi önemli çünkü board u o ayakkabılarla yönlendireceksin bulabileceğin en iyi ayakkabıya para vermekten çekinme.
ayrıca bolkarda yani pist dışında kayabilmek için biraz daha iyi seviyede kayabilmen lazım o yüzden önce kaymanı geliştirbilmen önemli.
iyi günler dilerim.

Pist dışında kayacağın için güvenlik önlemlerini kesinlikle ihmal etmemeni öneririm. Pist dışında kesinlikle tek başına kaymaman gerekli, ayrıca bir telsiz, walkie-talkie vb. yanınızda bulunsun. Dağ hali bu belli olmaz.

salih46' Alıntı:
kullanma yerlerim şöyle;

Yanlış anlamayın, yeni başlayacağım dediğiniz için yazıyorum. Dağdan pist dışı iniş o kadar kolay değildir. Öncelikle uzmanlaşmanız gerekiyor, sezonda ne kadar kaydığınızı bilmiyorum ama normal şartlarda en az 3 sezon geçirmeniz gerekiyor ki bu zamanın bir bölümünüde bolkar tecrübesine ayırmanız lazım. Zirveden inecek kadar bolkar tecrübesi edinebileceğiniz yerler çok az ve yetersiz. En iyi bolkar tecrübesini heliski ile edinirsiniz o da oldukça maliyetli bir olaydır.
Zirveden iniş yaptığınızda çığ, düşme, sakatlanma gibi istenmeyen durumlar için spesifik ekipmanlar ile güvenlik almak şart. Bunlarda ek maliyet ve tecrübe ister. Bunların yanısıra kesinlikle tek başınıza yapmamanız gereken bir şey, birilerinin sizi izliyor ve gerektiğinde müdahele ediyor durumda olması şart. Mesela helikopterle takip gibi.

salih46' Alıntı:
kullanma yerlerim şöyle;

Merhaba Salih46, snowboard seçiminde dikkat etmeniz gereken birden çok kriter var. Bunlar arasında öncelikle hangi şekilde kaymak istediğinize karar vermelisiniz ve bir diğer önemli konu da hangi ayağınız önde kayacaksınız? Bunlar çok önemli 2 soru çünkü almanız gereken board tipini belirleyecek. Daha sora kilonuz, kayacağınız zemin, spor geçmişiniz gibi faktörler devreye girecek. Esas olarak 4 tip board ve bunlarla yapılabilen kayma şekilleri var.

Örneğin; "Ben sadece efendi efendi kayarım, atlama zıplama olaylarına girmem... desem de şeytan dürttüğü zaman da biraz atraksiyon yapmak isterim..." derseniz eğer, sizin için freeride bir board daha uygun olacaktır. Freeride boardlar genelde simetrik çift yönlü, orta-sert arası bir sertlikte ve nispeten uzun olan boardlardır ve genellikle soft boot tabir edilen yumuşak ayakkabılarla kullanılır. Bu kayma şeklinde kayıcı daha çok düzeltilmiş zeminlerde, gerekirse bol karda, az da olsa engebelerde rahatlıkla kayar ve bu boardlar atlamaya zıplamaya çok da uymazlar. Adından da anlaşılacağı gibi, serbest bir şekilde kaymak için yapılmışlardır.

"Kardeşim ben adrenalin delisiyim, uçarım, kaçarım, zıplar konarım..." derseniz eğer, arazinin doğal engelleri, raylar, tepeler, tümsekler, snowparklar sizin eğlence alanınız olacaksa, bu sefer de freestyle br board edinmeniz daha yerinde olur. Bu tip boardlar, freeride'a oranla biraz daha yumuşak ve kısa olup, daha derin bir çelik kenara sahiptir (edge denir) ve dönüşlerin biraz daha keskin yapılmasını sağlar. Aynı zamanda en çok kullanılan board şeklidir. Her iki tarafı da simetriktir ve kayan kişi iki tarafı da eşit kullanabilir. Ayakkabı ise genellikle soft boot yani yumuşak tiptir.

Bunların karışımı olan, "hepsinden biraz olsun ama hiçbirinden tam olmasın" derseniz, bu sefer de all-rounder tabir edilen çok amaçlı bir board işinizi görecektir. Bahsettiğim iki boardun da özelliklerinden biraz olsun taşır.

Sonuncu tip ise, racing/Alpine denen ve genelde tek taraflı olan, arkadaki kısmının düz kesim olduğu gayet sert ve dar boarddur ki bunlar adından da anlaşılacağı gibi yarış amaçlı kullanılır, kayarken ayak değiştiremez, atlayıp zıplayamazsınız. Sadece ileri doğru hızlı ve sert dönüşlere uygundur. Bağlamaları daha farklıdır ve kullanılan ayakkabı hard boot denen, kayak ayakkabıları gibi olan sert ayakkabılardır.

Bağlama konusuna gelince, burada da karşımıza 4 ana tip çıkıyor. Bunlardan en sık kullanılan ikisi, yumuşak ayakkabılar için yapılmıştır ve "Flow in" ve "Strap in" denen modelleri vardır. Flow inler, ayağı üstten tamamen sarar ve bilekle ayağı maksimum tutar, giiyip çıkarması da kolaydır. Strap inler, ayağın üstünden ve bileğin etrafından geçen, tırtıklı bir sıkma mekanizmasıyla kullanılan bir sistemdir ve aynı zamanda ayağın arkasını da destekleyen bir sistemdir. Bu ikisini yumuşak ayakkaılarla kullanabilir, otele döndüğünüzde ayakkabı değiştirme zahmeti olmadan otelde gezebilirsiniz. Sıcak da tutarlar;) 3. sistem, step in denen ve ayakkabının altındaki çelik dişlerle bordun bağlamalarına oturulan sistemdir ki bence biraz eziyetli ve ayağınızdan çıkardığınızda ayakkabınızın altına kar sıkışmışsa , temizlemesi vs. zor oluyor ve kullanımı eziyet gibi. 4. ve son sistemse, sert ayakabılar için tasarlanmış klipsli sistemdir. Ayakkabının ön ve arkasındaki çıkıntılar bağlamanın klipsleri tarafından sıkıştırılır ve kayılır. Tak-çıkarı kolaydır ama her kayak dönüşü ayakkabı değişmek eziyettir.

Gelelim duruşa: Burada da esas olarak 2 ana duruş mevcut: Bunlardan ilki, regular denen ve sol ayak önde olan, ikincisi goofy denen ve sağ ayak önde olan. Siz bu iki ayak arasında geçiş yapabiliyorsanız eğer, sizin için sorun yok demektir:smiley: Bunu da en kolay nasıl anlarsınız, ayakta durun, bir arkadaşınız sizi haber vermeden itsin. Hangi ayağınız ilk olarak öne attıysanız bu genelde sizin duruş ayağınızdır. O ayak önde kayacaksnız demektir.

Son olarak, boardun bağlamalarının açısı ve sizi soktuğu duruş açısı. Burada esas olarak karşımıza 4 ana açı şekli çıkıyor. 1. Forward denen ileri bakan duruşta öndeki ayağın açısı 12-21, arka ayak ise 0-10 derece bir açıyla ayarlanmalı. 2. şekil, Alpine style denen, yarış için kullanılan ve günlük hayatta kullanamayacağınız şekil ki bunda ön ayak 50-70 derece, arka ayak ise bu açılardan genelde 10 derece eksik ayarlanıyor. 3. açı, duck denen açı, burada bir ördek gibi duruyorsunuz. Bu ne demek? Ön ve arka ayaklar birbirine eşit ters açılarla ayarlanmalı. Yani, sağ ayak önde kayan birini alalım, sağ ayak gidiş yönüne +10, arka ayak gidiş yönünün tersine -10 derece ayarlanmalı. Kullanışlı ama alışkanlık gerektiriyor. Avantajı ise, her iki ayağınızı iyi kullanmanız durumunda her türlü kayabilirsiniz. 4. ve son açı ise flat denen, her iki ayağın açısı 0 derecede yani boarda tam dik. Yine her iki tarafın iyi kullanılması durumunda kullanılabilir ama dezavantajı sert açılı dönüşlerde ayakkabının burnu yere sürtebilir.

Boardu seçerken boyun uzaması yüksek hızda stabilite sağlar ve hızlı dönüşleri rahat yaparsınınız ama özellikle yavaş dönüşlerde manevra zorlaşır. Kısa board ise yüksek hızda çok stabil değildir ve hızlanınca yalpalamaya başlatabilir, ama düşük hızlı dönüşlerde manevra kolaydır, atlama zıplama daha rahattır. Boardun boyu erkekler için genelde 152 cm-166 cm arasıdır. Eğer çok kilolu değilseniz, ki board seçiminde esas olan boydan ziyade kilo ve kayılmak istenen zemindir, çene hizanızı geçmeyecek bir board almanızdır. Türkiye'deki pistlerde hem düzgün zeminler, hem sert buzlu zeminler, hem helva kar gibi yumuşak zemin hm de bol kar bulabileceğiniz gözönünde bulundurursak benim size tavsiyem 154-156 cm (max.) freestyle bir board, yumuşak ayakkabılar ve flow in veya strap in bağlama almanızdır. Hem yumuşaklığından faydalanır, hem her türlü zeminde kayarsınız. Markaya ise çok takılmayın derim. Türkiye'de esas olarak Burton ve Rossignol satılır. İkisi de iyi markalardır. Her satıcı kendi malını över, aman efendim Burton en iyisidir vs. der. Yok öyle birşey. Ferrari de alsanız, şehir içinde kullanacak olduktan sonra o paraya gerek yoktur. Buradan şu iyidir, bu ucuzdur, bu şöyledir demek için söylemiyorum. Türkiye'de satıcıların çoğu çok bilgisiz ve kulaktan dolma yalan yanlış bilgi sahibi. Size en pahalı en iyisidir diye ürün de satmak isteyebilir. Boardda esas olan şey altının waxlanmış ve çeliklerinin eğelenmiş olmasıdır. Dünyanın en iy boarduna bakım yapmazsanız, en ucuz ve bakımlı board onu siler atar. Yapılan madde hepsinde üç aşağı beş yukarı aynıdır. O yüzden isme kanıp da paranızı boşa harcamayın derim. Türkiye'de en iyisi Burton gibi bir yargı var ki bence biraz abartılmış. Burton tabii ki çok iyi ve dünya lideri bir marka, ama emin olun diğer bilinen markalar da ondan aşağı değil.

Ha bir de, bu kadar para harcamışken bir de kask alın derim.

Umarım yardımcı olabilmişimdir:smiley:

merhaba öncelikle kendimi tanıtayım ben batıkan yılmaz snowboard milli takım sporcusuyum :smiley:, board konusuna gelirsek bu kılonuzla ve boyunuzla orantılıdır 170 kullanabilirsiniz bence ama kilonuzuda belirtseniz daha iyi olurdu eger bolkarda kayacaksanız burton frestyle boardlarından herhangi biri işinizi görür ilk etapta ama zemin sertse yine burton freeride boardlarından harhangi birini tavsiye ederim burton biraz pahalıdır ama atomic,ftwo(f2),ride... markalarınada bir bakın derim ama ben hakiki bir boardla başlamayı istiyorum ömürlük olsun diyorsanız KESSLER VEYA SİGİ GRABNER DERİM!. bizede yani milli takımada bu boardlardan alıcak federasyon :smiley:

Arkaşlar merhaba, Snowboard yapmanın yaş sınırı varmı ? kilo konusunda boy 1.75 kilo 85 bana alacağım malzeme konusunda yardımcı olurmususnuz.birazgeç kaldık ama ilgimi çeken bir spor .Bu sporda en çok ayak bileği kırılıyormuş yani bu bzim yaşlar da başlayanları korkutabilir de ne yaparken bu tip sonuçlarla karşılaşılıyor ki? Her zaman alınabilecek bir risk var tabi:smiley: yardımlarınız için teşekkürler:smiley:

resimden yasinizi cikaramadim ama ben 35'te basladim.

ayak bilegi konusunu duymadim ama hem ben hem de cevremdeki arkadaslarimdan bir kac tanesi kaburgalarimizi kirdik, bildigim en yaygin yaralanma sekli bu ;)

malzeme konusunda da; senede ancak 2-3 kere zaman ayirabildigimiz icin beraber kaydigimiz arkadaslarin cogu gibi biz de hep kiralama yolunda gittik, kiyafet vs. degil ama board ve ayakkabi isini hep otellerden cozduk, istedigimiz renk, ebat, kalite her zaman denk gelmese de bizim seviyemizdeki board'cular icin yeterli.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

SON KONULAR

Geri