Şişme Çadırlar Hakkında

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AHRAZ Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,727

AHRAZ

Kamp I
Mesajlar
139
Tepkime Puanı
72
Herkese merhabalar.
Amacım hiç bir firmanın ve şahsın iyi/kötü reklamını yapmak değil, sadece bu yolda bir iki ufak tefek deneyim edindim bunları burada sizlerle paylaşmak istiyorum, bu başlığı açmamın sebebi bu. (internet sitelerinin adlarını ufacık değiştiricem ama siz anlarsınız)

bu şişme kamp çadırları konusunda bir süredir araştırma yapıyordum. İnternette gerek sahibesinden.kom / abazon.kom olsun, gerek bazı üretici firmaların kendi sitelerinden olsun, bazı modellerin satış ilanlarına rastladım. Bayağı bir inceledim, en son üç farklı model arasında kaldım. (Umarım resimler de düzgün yüklenir)

1. MODEL ŞİŞME ÇADIR
MODEL1.jpg

Ben bu modeli veliexpress ve velibaba da gördüm. Hatta tek tük kurulum videoları da gördüm. (çinlilerin hızlıca ürün ayıplarını gizleyerek çektikleri o fast forward videolardan). Araştırırken abazon.com.tr de de bu ürüne rastladım. Tabii yurtdışından alışverişlerde değişen gümrük kanunlarına göre bu modelini gösterdiğim çadırı normal şartlarda şahıs olarak satın alabilmeniz mümkün değil onu da belirteyim. Araştırmalarıma devam ederken sahibesinden.kom da bu çadırdan bir adet satılık ilanı gördüm, hatta satan kişi evinin içine de kurmuş reel fotoğraflarını çekip koymuş. Biraz konuştuk sohbet ettik falan, neticede ben bu çadırın malzeme kalitesine vb falan güvenemedim ve satın almaktan vazgeçtim.

Bu çadırla ilgili önemli husus;
İncelediğim üretici notlarında bu modelin üst örtüsünün iki farklı materyalden olduğunu belirtmişler. Sipariş oluştururken bu iki kanvas tan birisi seçiliyor. Fiyat da tabii ona göre değişiyor. Yaz/bahar kullanımına uygun bir kumaş var onun fiyatı daha uygundu. Bir de kar/kış kullanımına uygun pamuklu vb bişey yazmışlar öyle bir kumaş seçeneği vardı o daha pahalıydı. Ayrıca bu modelin arka arkaya iki tane eklenmiş gibi olan daha büyük bir versiyonu da var. Aynı kumaş seçenekleri onda da mevcuttu. Diyeceğim o ki, eğer bu çadırdan almaya karar verecek olursanız bu kumaş seçeneklerinden hangisi o satın alacağınız çadırda kullanılmış, bunu öğrenin derim. Bir de bu çadır benim incelediklerim içinde en küçüğüydü onu da belirteyim, görünüşüne pek aldanmayın.


2. MODEL ŞİŞME ÇADIR
MODEL2.jpg

Bu model de ilk başta Velibaba.com da bulduğum bir modeldi. Sonra nurgaz şişme çadır olarak bizim piyasada da satılmaya başlandı. (07.JUL.2023güncel tarihi itibarıyle) 50 adete kadar tanesini 500USD den üretiyor fabrikası. Sanıyorum topluca alındığında üzerine marka da bastırılabildiği için o "tent" yazan yere "campout" markası da basılmış. Zaten nurgaz ın ve campout un sattığı hemen hemen her ürün çinde noname olarak satılan ürünler. Kalitelerine bir şey diyemeyeceğim ben de tonlar nurgaz/campout ürünü kullanıyorum pek bi şikayetim yok. Ama bu model çadırın da geçmişi background u bu, bilgilendirmek istedim.

Bu çadırla ilgili önemli husus;
Çindeki ürünlerin videolarını göremedim, ancak yurdumuzda bu çadırı alıp youtube a inceleme videosu atanlar var, orada gördüğüm kadarıyla çadırın içinde tavana bir adet daha tül uygulaması yapmışlar, yani bu standart çadırla birlikte gelen standart donanımında var anladığım kadarıyla, ki bence şahane olmuş, yoğuşmayı ve su damlacıklarının oluşmasını biraz daha engeller (yani aslında yoğuşmayı engellemez, bu havalandırma ile ilgili bir durum) ama en azından yoğuşma sonrası su damlaları oluşursa bu tülümsü dokunun üst kısmında kalan çadır tavanının iç yüzeyinde oluşacaklarından, ahmakıslatan yağmuru gibi sizin üzerinize pıt pıt damlamak yerine bu tülümsü şeye damlarlar, bence bu güzel bir detay. Ayrıca incelediğim çadırlar içerisinde en büyük ebattaki çadır da buydu. Kumaş kalitesini videolardan ve fotoğraflardan görmeye anlamaya çalıştım. Biraz kalitesiz, ince ve muşambamsı bir kumaşı varmış gibi geldi bana. Tabii reelde görmedim bir şey diyemeyeceğim, foto/videodan fikir yürütmeye çalışıyorum.


3.MODEL ŞİŞME ÇADIR
MODEL3.jpg

Araştırmalarım sonucunda en son karar kıldığım ve aldığım çadır. Sönmezoutdoor un kendi üretimi ve bahsettiğim 3 model çadır içerisinden reelde deneyimleyebildiğim tek model de bu. O yüzden bu çadır hakkında daha kesin bilgi verebilirim.

Bir kere malzeme kalitesi çok çok iyi, kurulumu da toplanması da inanılmaz kolaydı cidden, biraz gözümü korkutmuştu ancak çok hızlı 2 dakikada kuruldu 2 dakikada toplandı. Kurulumu ve toplanması bana sorarsanız araç üstü çadır modellerinde fiber kabuk (brothers / mekik motors vb) modelleri ile kanvas (zümrüt çadır vb) modelleri arasında bir yerde. Fiberden bir tık zahmetli, kanvastan bir tık zahmetsiz diyebilirim. Daha önce araç üstü çadır kullanıyordum. (brothers camp in klasik modeli ve mekik motors un otak 360 ını inceleyip kalite olarak mekik motors u daha kaliteli bulduğum için otak 360 almıştım.) Onu satıp üstüne bi ufak servet daha ekleyip bunu aldım ASLA pişman değilim. Bu çadırdan almak isteyenler olursa olumlu/olumsuz deneyimlerimi de detaylıca paylaşabilirim.

Bu çadırla ilgili önemli husus;
Üreticileri sürekli ufak tefek güncellemeler yapıyorlar, ve güncel modellerin görselleri pek ortalarda yok. Mesela yukarıda görselini paylaştığım üründeki baca çıkışı ile güncel ürün biraz daha farklı. Ayrıca görebileceğiniz gibi çadır havalandırması da giriş kapısının sağında ve solunda (baca çıkışının üst kısmında) görünüyor ancak güncel modelde giriş kapısının hemen üzerinde ve çadırın arka duvarında (giriş kapısının üstündeki havalandırmanın tam karşısında) olacak şekilde yapılmış. Yani sürekli böyle ufak tefek güncellemeler de yapıyorlar anladığım kadarıyla. Belki sizin alacağınız model de benimkinden dah afarklı ufak tefek başka şeyler de olacaktır. Ayrıca videolardaki linklerinde de bazen başka modelelrin linkleri vb falan da oalbiliyor özellikle iç genişliğini falan anlamaya çalışmak için videolarına bakayım derseniz -atıyorum- prestige s izliyorum sanıyorken prestige m videosu izleyebilirsiniz. İsimlendirmeler falan biraz karıştırmış ama üreticiyle iletişime geçerseniz sizi büyük bir şeffaflıkla aydınlatıyorlar. Ayrıca diğer iki model çadır içerisinde sineklik/pencere kombinasyonu olan tek model de buydu. İsterseniz sineklik şeklinde kullanabiliyorsunzu yan tarafları ve ön kapıyı, isterseniz de sinekliklerin üstüne şeffaf muşambamsı pencere kapatabiliyorsunuz yanlar için. Kapının yanındaki pencerede sineklik yok, sadece pencere ya da kapalı oluyor. Yan taraflardakiler pencere/kapalı/sineklik kombinasyonunda. Kapı ise sineklik/kapalı şeklinde. Ayrıca tavanda da iki adet pencere var, bunları da pencere/kapalı şeklinde kullanabiliyorsunuz. Çadırın tavanındaki ön ve arka konumda bulunan havalandırmalarda da fermuarlı sineklik var, isterseniz acabiliyorsunuz,(ufak tefek şeyleri çadırdan içeriye/dışarıya almak için de kullanılabilir). Daha 3 gece kullanabildim. Kumaşı tek kat olduğu için, her yerini kapatıp sadece ön arka taraftaki ufak havalandırmaları kullanayım derseniz havalandırma yetersiz kalıp terleme yapabiliyor ancak üzerinize yağmıyor, sabah iki dakika havalandırdığınızda zaten o da gidiyor.

Özetle, eğer 1 / 2 kişilik (hatta belki 2 kişi 1 çocuk) iseniz ve şişme çadır bakıyorsanız benim önerim kesinlikle london prestige s modeli. (daha uygun fiyata bushcraft modelleri ve london premium s modeli de var ancak onların da fazla ufak olduğunu düşündüğüm için tercihe tmemiştim, onlara da bakılabilir)

Ancak daha büyük bir çadır istiyorsanız ben olsam bu sönmezoutdoor un daha büyük modellerine yönelmek yerine bu çinden ithal campout şişme çadıra yönelirdim fiyat/performans açısından. Sönmezoutdoor un daha büyük çadırları hem taşıma/kurma/toplama açısındn, hem de fiyat olarak bence attığı taş ürküttüğü kurbağaya değmeyecek cinsten. Ama "bence", kaliteliler mi? Evet bende bir modeli var denedim aşırı kaliteli buldum, ancak campout un şişme çadırı bu prestige s den neredeyse iki kat daha büyük, ve aynı/benzer boyutta bir sönmez outdoor çadırına enaz ikikat para ödemektense ben olsam campout u tercih ederdim. Ama tekrar söylüyorum campout u "denemedim" kalitesi hakkında sadece foto/videolardan bilgi sahibiyim. Kalite konusunda sönmez in açık ara önde olacağını tahmin ediyorum. Ancak henüz ispatlayamam :smiley:

Umarım birilerinin işine yarayacak bir bilgi derlemesi olmuştur.


(bu arada, brotherscamp evimin hemen 5-10 km ötesinde olmasına rağmen, sırf kalitesini beğenmediğim için istanbula git gel yapıp gidip mekik motors dan otak 360 almıştım, ikisi arasında kalan varsa bunu da iki modeli karşılaştırmış birisi olarak dipnot ekleyeyim.
 







Öncelikle güzel bir paylaşım olmuş. Bende şişme çadır almak istiyorum, sonmezoutdoor maalesef çok çok pahalı. Bende çok araştırdım alibaba.com sönmez çadırları var resimler birebir yani. Şimdi nurgaz gibi çinlilermi sonmezoutdoor çadır üretip tedarik ediyor yoksa sadece kopyasını mi yapıyor bilemedim ama fiyat konusunda tabi çok daha uçuz. Aliexpressin sitesinde naturehike 13.2 m2 çadır çok beğendim ama maalesef aliexpress Türkiye gönderim yapmıyor. Benzer bir çadırı isim vermicem ama 80k satılıyor yani 20-30k çadırı utanmadan 80k satmak nedir onuda anlamış değilim. Nurgaz çok pahalı ona bakarsan 20k vergilerle dahil getirdirirsin ama 35k şuan tr de garanti olsun 35k olsun diyim yinede çok rafta kaldım.
 

................


(bu arada, brotherscamp evimin hemen 5-10 km ötesinde olmasına rağmen, sırf kalitesini beğenmediğim için istanbula git gel yapıp gidip mekik motors dan otak 360 almıştım, ikisi arasında kalan varsa bunu da iki modeli karşılaştırmış birisi olarak dipnot ekleyeyim.


Şişme çadırlar için güzel detaylı bilgiler veremişsiniz.Teşekkür ederim.

Nedense şişen çadır yada şişme yataklar her zaman bana riskli gelmiştir.
Bir kedi tırmalasa, yada kurulum yerinde sivri bir şey değse al başına iş korkusuda olabilir belki tam bilemiyorum.
Asıl merak ettiğim ve size danışmak istediğim husus ise ;Araç üstü çadırların olumsuz yönleri.
Sizin özellikle tercih edip alıp kullandığınız içinde Mekik otak360 için olumsuz yönleri varsa nelerdi yazabilirmisiniz? Yağmur havalarda pencere önünde siperlik olmaması, yada içeride nem yoğunlaşması olması, vs... gibi
 


Öncelikle güzel bir paylaşım olmuş. Bende şişme çadır almak istiyorum, sonmezoutdoor maalesef çok çok pahalı. Bende çok araştırdım alibaba.com sönmez çadırları var resimler birebir yani. Şimdi nurgaz gibi çinlilermi sonmezoutdoor çadır üretip tedarik ediyor yoksa sadece kopyasını mi yapıyor bilemedim ama fiyat konusunda tabi çok daha uçuz. Aliexpressin sitesinde naturehike 13.2 m2 çadır çok beğendim ama maalesef aliexpress Türkiye gönderim yapmıyor. Benzer bir çadırı isim vermicem ama 80k satılıyor yani 20-30k çadırı utanmadan 80k satmak nedir onuda anlamış değilim. Nurgaz çok pahalı ona bakarsan 20k vergilerle dahil getirdirirsin ama 35k şuan tr de garanti olsun 35k olsun diyim yinede çok rafta kaldım.
Şöyle;

Bir kere gümrük kanunu mayıs da değiştiğinden beri, eskiden 1500EURO olan sınır artık 150EURO da , ve bu yüzden 150EURO üzerinde satın aldığınız her şey ithalat kapsamında değerlendiriliyor, ve böyle olunca da o ürünü gümrükten alabilmeniz imkansıza yakın. Bir sürü ilave belge, ömrü hayatımda duymadığım uygunluk belgeleri vb vb bir sürü şey istiyorlar, ve büyük ihtimalle malı gümrüğe terk edip ettiğiniz zararla elleriniz bomboş bir şekilde evinizin yolunu tutuyorsunuz. Şu detay karışmasın; gümrüklü gönderilerinizi, eğer gümrük yasaklı listesinde değillerse ve bu kişisel limitin altındalarsa "gümrük vergisini ödeyerek" alabilirsiniz, bazı kişiler kimi siparişlerinin hiç bir gümrüklenme ilave ücret vb çıkmadan direkt kapılarına gelmesini normal süreç zannediyorlar. Başka bir siparişleri de "gümrüğe takılınca" hiç teslim alamayacaklarını vb sanıyorlar, ama aslında durum "150UERO limitini aşmadıktan / gümrük yasaklı listesinde bir ürün olmadıktan sonra" sadece vergisini ödeyip ürünü teslim almaktan ibaret. İşte tam da burada sizin çözümler işlevsiz kalıyor çünkü bahsettiğiniz çadırlar da bildiğim kadarıyla hep 150EURO nun üzerinde, bu yüzden yurtdışından alabilme şansımız artık malesef yok. Kanun eski limitinde olsaydı yurtdışı alışveriş de bir seçenekti.

Nurgaz sanıyorum ki alibaba dan adetli ithal etti ve kendi markalarını (campout) üzerlerine bastırdı öyle satıyor. Bu benim tahminim sadece.

Siz dedikten sonra fiyatlarına tekrar baktım evet sönmez in fiyatlar baya uçmuş ne yazık ki :(

Size hem benzer konforda olduğunu düşündüğüm, hem de çok daha ekonomik başka bir öneride bulunacağım;

Arpenaz 4.1 Fresh & Black

4.jpg


Bu çadırı da bilenler bilir, görüntüsü ve iç hacmi falan çok güzel ancak en büyük sorunu alt kısmının açık olması. Bilenler bilir ancak bilmeyenler için özetlemek gerekirse, bu çadırın arka tarafındaki "içinde yatılan" siyah iç çadır kısmını bi kenara koyun, çadırın üst "örtüsü" ve alt "tabanı" iki ayrı kumaştan, ve alt kısmı boylu boyunca açıkta. Yani yalnızca o arka iç kısımdaki "siyah iç çadır" kısmı tamamen kapalı bir yaşam alanı. Onun dışında kalan büyük çadır alanı alt kenarlardan komple açık, bu da bu güzelim çadırı kullanmak isteyen çoğu kişinin (ben dahil) bu çadırdan vazgeçmesine sebep oluyor. Ancak insanımız buna da bir çözüm bulmuş elbette. Youtube da bu çadır ile ilgili modifikasyon videoları var, ve videoların altında modifiye işini yapan kişilerin iletişim bilgileri vb de var. Ne yapıyorlar? Bir kere bu alt kısmı tamamen diktiriyorlar(ya da fermuarla geçiyorlar), sonra kapıları büyütüyorlar vb.. Sonuçta bu çadırın "benim gözümde kusurlu olan" tüm sorunlarını modifikasyonlarla hallediyorlar. Bence bu çadır da "modifiye edilmiş haliyle" gayet iyi bir seçenek olabilir. Bunu da bir düşünün derim.
 

Şişme çadırlar için güzel detaylı bilgiler veremişsiniz.Teşekkür ederim.

Nedense şişen çadır yada şişme yataklar her zaman bana riskli gelmiştir.
Bir kedi tırmalasa, yada kurulum yerinde sivri bir şey değse al başına iş korkusuda olabilir belki tam bilemiyorum.
Asıl merak ettiğim ve size danışmak istediğim husus ise ;Araç üstü çadırların olumsuz yönleri.
Sizin özellikle tercih edip alıp kullandığınız içinde Mekik otak360 için olumsuz yönleri varsa nelerdi yazabilirmisiniz? Yağmur havalarda pencere önünde siperlik olmaması, yada içeride nem yoğunlaşması olması, vs... gibi
Ben de şişme çadırlara karşı çok önyargılıydım, yani sonuçta şişirilip kullanılacak bir malzeme, doğada bir çivi bir cam parçası vb neredeyse her yerde bulunan atıklar (ne yazık ki), bunlar bir zarar verip çadırı kullanılmaz hale getirir, en lazım anda barınaksız korunaksız kalırım, onca masraf boşa gider vb vb sağlam olmaz bir sürü çekincelerim vardı. Ancak daha önceleri şişme yatak çok kullandığım için bir yandan da "eğer malzeme yeterince kaliteliyse bir şey olmaz" diye düşünüyordum, fiyatı o zaman için uygun olunca, ben de araç üstü çadırımı satıp oradan elime ilave bir nakit geçince fazla düşünmeden satın aldım. İyi ki almışım diyorum, bir kere inanılmaz sağlam ve kaliteli bir malzemeye benziyor. Şişirdikten sonra kolonları bildiğiniz kütük gibi oldu, hani sırtınızı falan dayayıp ayakta durabiliyorsunuz , sanki kütük koymuşsunuz gibi, ve öyle kesici delici bir aletle canını alacakmış gibi saldırmazsanız kolay kolay bir şey olacak bir malzemeye de benzemiyor. Kendi tamir seti de çıkıyor içinden, ancak her ihtimale karşı şöyle kaliteli bir japon yapıştırıcısı ile bir kaç parça yama bulundurursanız acil durum tamirleri için gayet de yeterli olacaktır bence. Tabii sonuçta "çadır" yani, azman bir kediye çadır dayanmaz :D

Ben konudan fazla uzaklaşmadan asıl sizin sorularınıza cevap vermeye çalışayım elimden geldiğince;

OTAK360 ın bana göre olumsuz yönlerini yazarken, iki başlık altında ifade etmek istiyorum, biri direkt otak360 özelinde, diğeri ise genel araç üstü çadırlar genelinde...

OTAK360 olumsuz yönleri;
giriş/çıkış bölgelerindeki rüzgarlık ve yağmur siperleri gayet hoş bir dokunuş ve gerçekten çok işe yarıyor, ancak sizin de belirtmiş olduğunuz gibi ön ve arka taraflarda bu şekilde siperlik olmaması çok tatsız, yağmurlu/rüzgarlı ya da aşırı güneşli havalarda ön/arka taraftaki pencereleri açmayı bi kere unutun, dışarıda önlerinde siper olmadığı için yağmur falan komple içeri geliyor, sabah da güneş alnınıza alnınıza vuruyor, çadırın EN BÜYÜK EKSİKLİĞİ bence bu ön/arka taraflara da siperlik koymamış olmaları.
Bu OTAK360 dır, brothercamp dir vb piyasaya çıkmadan önce, fiber araç üstü çadır yapan firmalarda dikkatinizi çektiyse hiç bi yerinde siperlik/güneşlik/rüzgarlık vb olmayan tabut gibi modeller vardı. O zamanalr bu ilk modelleri alanlar o şekilde kullandılar, ya da kendileri bir şekilde bir şeyler uydurmuş olabilirler, bilemiyoruz. Sonradan sonradan bu giriş çıkışlarına bu siperlikleri yapan üreticiler çıktı, hatta ben bu otak360 ı sipariş verirken "ya ücreti mukabilinde şu ön/arka taraflarına da siperlik yapamaz mısınız?" diye sorduğumda kalıbın bu şekilde çıktığını, farklı çalışma yapamadıklarını belirtmişlerdi. Diyeceğim o ki, belki bir zaman sonra birilerinin kafasına dank eder de "napıyoruz ulan biz? bari yapmışken doğru düzgün bir model yapalım" diye düşünüp, tüm pencere/açıklık bölgelere siperlik yaparlar.


Araç üstü fiber çadır olumsuz yönleri

Ne kadar sıklıkla kamp yapıyorsunuz? Sırf macera olsun diye bu araç üstü çadırı üzerine takıp, sadece kamplara giderken kullanacağınız, onun dışında bu çadır aracın üstünde kalsa da size sorun yaratmayacak ikinci bir aracınız var mı? Yoksa tek aracınız var ve bu çadırı aracınızın üstünde sürekli taşıyacak mısınız? İşte o zaman kapalı otoparkları, avm otoparklarını, bunun gibi çoğu yeri unutun... Yok ben sadece kamptan kampa takıp, kullanmadığım zaman sökeceğim diyorsanız da (ben o şekilde kullanmıştım) her seferinde o çadırı sökmesi ayrı dert, takması ayrı dert, onu söyleyeyim, en az iki güçlü kuvvetli kişi olmalısınız, normal averaj kişiler ise 3-4 kişi şart, çünkü çok aşırı ağır olmamasına rağmen oldukça hacimli bir ürün olduğu için tek başınıza mümkün değil hakkından gelemezsiniz. Haydi sökme takma ekibini de hallettiniz diyelim, sökülü halini nerede nasıl muhafaza edeceksiniz? Bunlar araç üstü çadır mevzusuna girmeden önce benim kendime sorup tek tek cevaplarını verdiğim ve sonrasında karar verdiğim sorulardı.

"Zümrüt çadır" modellerde ve bu otak360 gibi, bortherscamp vb gibi "üste açılan" fiber çadırların daha büyükleri olan "yana açılır/içinden çıkmalı vb" fiber çadır modellerinde bu dediğimiz şekilde her yerde siperlikleri olan modeller var. Onlar belki bir tık daha iyi gibi görünüyor olabilir, onları deneyimleme şansım olmadı o yüzden bilemiyorum.

Ancak bu klasik "üste açılır" fiber araç üstü çadırları, 1.70 üzeri kimseye tavsiye etmiyorum, bi kere gerçekten ama gerçekten tabut gibi. öyle reklamlarda falan iki yetişkin bir çocuk denildiğine bakmayın, 50-60kg civarlarında ve en fazla 1.60 1.70 civarı iki yetişkin ile yine en fazla 5 yaşında da bir çocuk diyelim.

Yani tek başınıza kamp yapacaksanız, pratikliği ve kolay kurulup toplanması, ve yatağının rahatlığı açısından 10numara 5 yıldız bir icat. Ve kapalıyken de içerisinde hemen hemen bütün kamp malzemelerinizi (yatak zaten içinde, ilave kendi merdiveni, yorgan, yastık, battaniye, kıyafetler vb vb) barındırabiliyor.

Ama içerisinde vakit geçirme gibi bir şansınız yok, üstünüzü başınızı bile zor değiştiriyorsunuz, iki büklüm, daracık yerde. Araç üstü fiber çadır ancak içinde uyumaya yarar, normal konvansiyonel kamp çadırı ile uzaktan yakından alakası yok. İçinde vakit geçiremezsiniz, çok inat ederseniz yatıp kitap okuyabilirsiniz, yatarak yapılabilecek bazı aktiviteler (yine onların da hepsi değil) dışında sadece uyumak için bir koza gibi düşünün.

Ayrıca tek katlı kumaştan ve ufacık bir çadır olduğu için, soğuk havalarda çadırın içinde üstünüze kar da yağıyor, yağmur da. Havalandırmasını ve sirkülasyonu çok iyi sağlamanız lazım. Her çadır için geçerli bir kural bu tabii, ancak bu çadır için daha da bir geçerli. Çünkü çadır zaten ufak, ve biraz boyunuz posunuz varsa, siz yatınca ya eliniz ya ayağınız bir şekilde çadırın kumaşına temas ediyor, bu zaten istenen/tercih edilen bir durum değil. O yüzden diyorum kesinlikle boyu posu olan insanların tercih etmemesi gerekn bir sınıf bu çadırlar, bana sorarsanız. Mekik Motors özelinde söylemiyorum ancak genelde bu araç üstü çadır satıcılarının ürünlerini satarken gerine gerine belirttikleri "eksi 40 derecede bile konforlu kalırsınız" vb söylemleri de gerçeklikten çok uzak. İyi bir uyku tulumunuz varsa kalırsınız. Yoksa bu çadırın bu konuda ilave hiç bir katkısı yok. Hatta üretici bir ara "içeriye fermuarla takılan bir iç kumaş duvar" dan bahsetmişti ancak onu da bir türlü üretemediler ben de sonra o ilave ürünün de peşini bıraktım.

Gece uyurken şakacının birisi gelip merdiveninizi alıp giderse yukarıda çadırın içinde kuş gibi kalıverirsiniz, bunun çözümü de merdiveni yatarken çadırın içine almak. O metal kütle de gece içeride buz gibi oluyor eliniz kolunuz değdi mi yapışıveriyorsunuz. Pimpirikli bir yapınız varsa da dışarıda bıraktığınızda "birisi alır mı?" "hayvan tırmanır mı" vb vb korkabilirsiniz. Büyük modellerinde merdiven çadıra sabit, ancak bu üste açılan ufak modelelrde merdiven söküleybıl.

Şunu da ekleyeyim, bu konu benim de aklıma çok sonradan geldi, ama özellikle silah atılan/av falan yapılan bir yerde iseniz, yer çadırında olmayı mı tercih ederdiniz? Yoksa aracın üstünde yüksekte bir yerde olmayı mı? Bir de çoğu kişinin aklına bile gelmediğini düşündüğüm böyle bir handikapı da var.

Tek başına kamp yapan birisiyseniz imkan varsa alın, deneyimleyin, kötü bir ürün değil, ama yukarıdaki tüm konuları bir kendi süzgecinizle değerlendirin.

Ancak tek başınıza değilseniz hiç düşünmeyin bence, hatta daha byük olan, aileye uygunmuş gibi görünen diğer araç üstü çadırları da düşünmeyin, fiyatları kimbilir ne kadar uçmuştur, onlar yerine ikinci el ufak bir çekme karavan alın daha iyi.


(bunlar benim kendi şahsi deneyim ve düşüncelerimdir, sadece birilerine bir faydası olabilmesi amacıyla paylaşıyorum, herhangi bir marka model üretici vb övme/yerme gibi bir amacım durumum söz konusu değildir)
 
Son düzenleme:



Şişme çadırlar için güzel detaylı bilgiler veremişsiniz.Teşekkür ederim.

Nedense şişen çadır yada şişme yataklar her zaman bana riskli gelmiştir.
Bir kedi tırmalasa, yada kurulum yerinde sivri bir şey değse al başına iş korkusuda olabilir belki tam bilemiyorum.
Asıl merak ettiğim ve size danışmak istediğim husus ise ;Araç üstü çadırların olumsuz yönleri.
Sizin özellikle tercih edip alıp kullandığınız içinde Mekik otak360 için olumsuz yönleri varsa nelerdi yazabilirmisiniz? Yağmur havalarda pencere önünde siperlik olmaması, yada içeride nem yoğunlaşması olması, vs... gibi
Şu eklemeyi de yapayım, olumsuz yönlerini sorduğunuz için kendimce olumsuz özelliklerini belirttim, uygun kullanım amacına göre şahane olumlu yönleri de var tabii :smiley: Ve son olarak kendi şahsi görüşüm; Brotherscamp ile Mekikmotors OTAK360 arasında kalanlara benim önerim OTAK360 dan yana olacaktır. İki üreticinin de ürünlerini incelemiş biri olarak ben OTAK360 ın üretim şeklini, kumaşını, dikişlerini, modelini vb daha kaliteli buldum. Şu anki güncel durumu bilmiyorum ancak ben incelediğimde/satın alırken durum böyleydi...
 

Ben de şişme çadırlara karşı çok önyargılıydım, yani sonuçta şişirilip kullanılacak bir malzeme, doğada bir çivi bir cam parçası vb neredeyse her yerde bulunan atıklar (ne yazık ki), bunlar bir zarar verip çadırı kullanılmaz hale getirir, en lazım anda barınaksız korunaksız kalırım, onca masraf boşa gider vb vb sağlam olmaz bir sürü çekincelerim vardı. Ancak daha önceleri şişme yatak çok kullandığım için bir yandan da "eğer malzeme yeterince kaliteliyse bir şey olmaz" diye düşünüyordum, fiyatı o zaman için uygun olunca, ben de araç üstü çadırımı satıp oradan elime ilave bir nakit geçince fazla düşünmeden satın aldım. İyi ki almışım diyorum, bir kere inanılmaz sağlam ve kaliteli bir malzemeye benziyor. Şişirdikten sonra kolonları bildiğiniz kütük gibi oldu, hani sırtınızı falan dayayıp ayakta durabiliyorsunuz , sanki kütük koymuşsunuz gibi, ve öyle kesici delici bir aletle canını alacakmış gibi saldırmazsanız kolay kolay bir şey olacak bir malzemeye de benzemiyor. Kendi tamir seti de çıkıyor içinden, ancak her ihtimale karşı şöyle kaliteli bir japon yapıştırıcısı ile bir kaç parça yama bulundurursanız acil durum tamirleri için gayet de yeterli olacaktır bence. Tabii sonuçta "çadır" yani, azman bir kediye çadır dayanmaz :D

Ben konudan fazla uzaklaşmadan asıl sizin sorularınıza cevap vermeye çalışayım elimden geldiğince;

OTAK360 ın bana göre olumsuz yönlerini yazarken, iki başlık altında ifade etmek istiyorum, biri direkt otak360 özelinde, diğeri ise genel araç üstü çadırlar genelinde...

OTAK360 olumsuz yönleri;
giriş/çıkış bölgelerindeki rüzgarlık ve yağmur siperleri gayet hoş bir dokunuş ve gerçekten çok işe yarıyor, ancak sizin de belirtmiş olduğunuz gibi ön ve arka taraflarda bu şekilde siperlik olmaması çok tatsız, yağmurlu/rüzgarlı ya da aşırı güneşli havalarda ön/arka taraftaki pencereleri açmayı bi kere unutun, dışarıda önlerinde siper olmadığı için yağmur falan komple içeri geliyor, sabah da güneş alnınıza alnınıza vuruyor, çadırın EN BÜYÜK EKSİKLİĞİ bence bu ön/arka taraflara da siperlik koymamış olmaları.
Bu OTAK360 dır, brothercamp dir vb piyasaya çıkmadan önce, fiber araç üstü çadır yapan firmalarda dikkatinizi çektiyse hiç bi yerinde siperlik/güneşlik/rüzgarlık vb olmayan tabut gibi modeller vardı. O zamanalr bu ilk modelleri alanlar o şekilde kullandılar, ya da kendileri bir şekilde bir şeyler uydurmuş olabilirler, bilemiyoruz. Sonradan sonradan bu giriş çıkışlarına bu siperlikleri yapan üreticiler çıktı, hatta ben bu otak360 ı sipariş verirken "ya ücreti mukabilinde şu ön/arka taraflarına da siperlik yapamaz mısınız?" diye sorduğumda kalıbın bu şekilde çıktığını, farklı çalışma yapamadıklarını belirtmişlerdi. Diyeceğim o ki, belki bir zaman sonra birilerinin kafasına dank eder de "napıyoruz ulan biz? bari yapmışken doğru düzgün bir model yapalım" diye düşünüp, tüm pencere/açıklık bölgelere siperlik yaparlar.


Araç üstü fiber çadır olumsuz yönleri

Ne kadar sıklıkla kamp yapıyorsunuz? Sırf macera olsun diye bu araç üstü çadırı üzerine takıp, sadece kamplara giderken kullanacağınız, onun dışında bu çadır aracın üstünde kalsa da size sorun yaratmayacak ikinci bir aracınız var mı? Yoksa tek aracınız var ve bu çadırı aracınızın üstünde sürekli taşıyacak mısınız? İşte o zaman kapalı otoparkları, avm otoparklarını, bunun gibi çoğu yeri unutun... Yok ben sadece kamptan kampa takıp, kullanmadığım zaman sökeceğim diyorsanız da (ben o şekilde kullanmıştım) her seferinde o çadırı sökmesi ayrı dert, takması ayrı dert, onu söyleyeyim, en az iki güçlü kuvvetli kişi olmalısınız, normal averaj kişiler ise 3-4 kişi şart, çünkü çok aşırı ağır olmamasına rağmen oldukça hacimli bir ürün olduğu için tek başınıza mümkün değil hakkından gelemezsiniz. Haydi sökme takma ekibini de hallettiniz diyelim, sökülü halini nerede nasıl muhafaza edeceksiniz? Bunlar araç üstü çadır mevzusuna girmeden önce benim kendime sorup tek tek cevaplarını verdiğim ve sonrasında karar verdiğim sorulardı.

"Zümrüt çadır" modellerde ve bu otak360 gibi, bortherscamp vb gibi "üste açılan" fiber çadırların daha büyükleri olan "yana açılır/içinden çıkmalı vb" fiber çadır modellerinde bu dediğimiz şekilde her yerde siperlikleri olan modeller var. Onlar belki bir tık daha iyi gibi görünüyor olabilir, onları deneyimleme şansım olmadı o yüzden bilemiyorum.

Ancak bu klasik "üste açılır" fiber araç üstü çadırları, 1.70 üzeri kimseye tavsiye etmiyorum, bi kere gerçekten ama gerçekten tabut gibi. öyle reklamlarda falan iki yetişkin bir çocuk denildiğine bakmayın, 50-60kg civarlarında ve en fazla 1.60 1.70 civarı iki yetişkin ile yine en fazla 5 yaşında da bir çocuk diyelim.

Yani tek başınıza kamp yapacaksanız, pratikliği ve kolay kurulup toplanması, ve yatağının rahatlığı açısından 10numara 5 yıldız bir icat. Ve kapalıyken de içerisinde hemen hemen bütün kamp malzemelerinizi (yatak zaten içinde, ilave kendi merdiveni, yorgan, yastık, battaniye, kıyafetler vb vb) barındırabiliyor.

Ama içerisinde vakit geçirme gibi bir şansınız yok, üstünüzü başınızı bile zor değiştiriyorsunuz, iki büklüm, daracık yerde. Araç üstü fiber çadır ancak içinde uyumaya yarar, normal konvansiyonel kamp çadırı ile uzaktan yakından alakası yok. İçinde vakit geçiremezsiniz, çok inat ederseniz yatıp kitap okuyabilirsiniz, yatarak yapılabilecek bazı aktiviteler (yine onların da hepsi değil) dışında sadece uyumak için bir koza gibi düşünün.

Ayrıca tek katlı kumaştan ve ufacık bir çadır olduğu için, soğuk havalarda çadırın içinde üstünüze kar da yağıyor, yağmur da. Havalandırmasını ve sirkülasyonu çok iyi sağlamanız lazım. Her çadır için geçerli bir kural bu tabii, ancak bu çadır için daha da bir geçerli. Çünkü çadır zaten ufak, ve biraz boyunuz posunuz varsa, siz yatınca ya eliniz ya ayağınız bir şekilde çadırın kumaşına temas ediyor, bu zaten istenen/tercih edilen bir durum değil. O yüzden diyorum kesinlikle boyu posu olan insanların tercih etmemesi gerekn bir sınıf bu çadırlar, bana sorarsanız. Mekik Motors özelinde söylemiyorum ancak genelde bu araç üstü çadır satıcılarının ürünlerini satarken gerine gerine belirttikleri "eksi 40 derecede bile konforlu kalırsınız" vb söylemleri de gerçeklikten çok uzak. İyi bir uyku tulumunuz varsa kalırsınız. Yoksa bu çadırın bu konuda ilave hiç bir katkısı yok. Hatta üretici bir ara "içeriye fermuarla takılan bir iç kumaş duvar" dan bahsetmişti ancak onu da bir türlü üretemediler ben de sonra o ilave ürünün de peşini bıraktım.

Şunu da ekleyeyim, bu konu benim de aklıma çok sonradan geldi, ama özellikle silah atılan/av falan yapılan bir yerde iseniz, yer çadırında olmayı mı tercih ederdiniz? Yoksa aracın üstünde yüksekte bir yerde olmayı mı? Bir de çoğu kişinin aklına bile gelmediğini düşündüğüm böyle bir handikapı da var.

Dostum tek başına kamp yapan birisiyseniz imkan varsa alın, deneyimleyin, kötü bir ürün değil, ama yukarıdaki tüm konuları bir kendi süzgecinizle değerlendirin.

Ancak tek başınıza değilseniz hiç düşünmeyin bence, hatta daha byük olan, aileye uygunmuş gibi görünen diğer üstü çadırları da düşünmeyin, fiyatları kimbilir ne kadar uçmuştur, onlar yerine ikinci el ufak bir çekme karavan alın daha iyi.


(bunlar benim kendi şahsi deneyim ve düşüncelerimdir, sadece birilerine bir faydası olabilmesi amacıyla paylaşıyorum, herhangi bir marka model üretici vb övme/yerme gibi bir amacım durumum söz konusu değildir)
Faydalı bilgiler, Teşekkürler.
 

................

Tek başına kamp yapan birisiyseniz imkan varsa alın, deneyimleyin, kötü bir ürün değil, ama yukarıdaki tüm konuları bir kendi süzgecinizle değerlendirin.

Ancak tek başınıza değilseniz hiç düşünmeyin bence, hatta daha byük olan, aileye uygunmuş gibi görünen diğer araç üstü çadırları da düşünmeyin, fiyatları kimbilir ne kadar uçmuştur, onlar yerine ikinci el ufak bir çekme karavan alın daha iyi.


(bunlar benim kendi şahsi deneyim ve düşüncelerimdir, sadece birilerine bir faydası olabilmesi amacıyla paylaşıyorum, herhangi bir marka model üretici vb övme/yerme gibi bir amacım durumum söz konusu değildir)

Oldukca detaylı bilgilendirme için size teşekkür ederim.
Araç üstü çadırların pencere taraflarında siperlik olmaması çok büyük dezavantaj,onun yanında mevcut durumu ile içeriye yağmur alması. vs.. durumu haricinde aklıma hiç gelmeyen şu av meraklıları yada silah sevdalıların mermileri ile yakından tanışma durumu ciddi düşünülmesi gereken konu.
Kısa süreli keyifler için düşündüğüm bu hevesten vazgeçiyoruz demektir.
Gene klasik çadıra yada araç içinde uyumaya devam.
 

Bir arkadaşım çok mutlu araç üstü çadırında.
Yazınızı okuyunca fark ettim ki sadece minibüsü üzerinde duruyor. Günlük motor kullaniyor. Sök tak derdi yok.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,680
Mesajlar
1,522,118
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst