Sırt Çantasının Yerleştirilmesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyyahasan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,469

seyyahasan

Kamp II
Mesajlar
453
Tepkime Puanı
4
Yer
BURSA
Çantanızın rahat taşınabilmesi için iyi yerleştirmiş olması şarttır. Çantanıza yerleştireceğiniz malzemeleri seçerken herşeyi üç gruba ayırmak yardımcı olacaktır: kesin gerekli olanlar, çok işe yarayacak olanlar ve lüksler. İlk bölümün hepsinin alınması, ikinci bölümde dikkatli olunması ve üçüncü bölümde çok katı davranılması önemlidir. Çanta yerleştirirken yolda ihtiyaç duyulabilecek şeylerin şapka cebine, yan ceplere ve çantanın kolay ulaşılabilen noktalarına koyulmasına dikkat edilmelidir. Diğer malzemeler, hafif-hacimli ve ağır-yoğun malzemeler olarak ikiye ayrılmalıdır. Ağır-yoğun malzemeler çantanın dengemizi bozmaması amacıyla sırta yakın noktalara yerleştirilmelidir. Tırmanışlarda, stabiliteyi arttırmak ve tırmanırken kollara düşecek olan ağırlığı azaltmak için ağırlık merkezi daha aşağıda, bele daha yakın olmalıdır.


1- Hafif, büyük hacimli malzemeler çantanın tabanına yerleştirilmelidir.

2- Yedek giysiler tulumun üzerine ve çantanın en dış kısmına yerleştirilir.

3- Yemek ve ocak gibi daha ağır malzemeler çantanın sırta yakın kısmına yerleştirilmelidir.

4- Yürüyüş sırasında gerekebilecek malzemeler çantanın üst kısmına yerleştirilmelidir.

5- Çadır yine sırta yakın taşınabilecek malzemelerden biridir.

6- Matlar çantanın dışında alt yada üst kısımda taşınabilir.

7- Harita, pusula, gözlük gibi ufak malzemeler çantanın şapka cebinde yada yan ceplerde taşınabilir.



Bazı çantalarda sırtı korumak için yumuşak malzemeyi sırta yakın yerlere koymak gerekebilir. Eğer bu gerekmiyorsa yumuşak malzemeler çantanın dışına yakın noktalara sıkıştırılmalıdırlar. Yakıt ve diğer akıcı malzemeler mümkünse dik pozisyonda ve çift kat torbaya sarılarak yerleştirilmelidir.

Güvenli bir faaliyet için malzemenin kuru kalması çok önemlidir. Çanta kumaşı su geçirmemesi için işlem görmüş olsa bile bu onu tamamen su geçirmez yapmayacaktır. Bu yüzden yağışlı iklimlerde çanta içindeki ıslanmaması gereken (uyku tulumu gibi) malzemelerin ayrıca su geçirmez bir torbaya koyulması gereklidir.

93.jpg


Çantanızı yerleştirdikten sonra bir son kontrol olarak stabilliğini kontrol etmek için yapabileceğiniz, çantanızın kendi başına desteksiz dik durup durmadığıdır.!
 

Etiketler
Ynt: Sırt Çantasının Yerleştirilmesi

ayrıca uzun süreli faaliyetlere giderken kıyafetlerinizi asla katlı olarak koymayın daha çok yer kaplayacaklardır. Bunun yerine pantolonlarınızı rulo şeklinde sarmanız size çantanızda yer açacak ve aynı zamanda kırışmayacaktır.
Gömlek tişört gibi kıyafetlerinizde de bunu deneyebilirsiniz. Çantanıza her koyduğunuz malzemeyi boş yer kalmayacak şekilde sıkıştırmayı unutmayınız, böylece malzemeler arasında boşluk kalmayacak yer kazanımı oluşacaktır.
 

Ynt: Sırt Çantasının Yerleştirilmesi

heheh aklıma ilk kampım geldi birden...Bu sırt çantasını doğru yerleştirme olayı zamanla kazanılıyor bence...Ben ilk kampa giderken o kadar gereksiz şeyler götürmüşüm ki çantam inanılmaz ağırdı..(tabi yerleştirme konusundada hatalı davranmıştım..)Sonraki kamplarda min malzeme max fayda şeklinde hazırladım çantamı.. :smiley:
Aksi durumda yorgunluğunda etkisi ile çanta dahada bir ağır geliyor insana...:smiley:)
 

Ynt: Sırt Çantasının Yerleştirilmesi

evet bu tamamen tecrübe ile doğru orantılı bir şey...
2günlük ilk kampıma 11yaşında daha oymak izcisi iken gitmiştim ve yanımda kocaman bir valiz vardı.
2.kez kampa gittiğimde o koca valiz 70lt lik çantayla,
8.kez gittiğim kampta ise 25lt lik sırt çantası ile 4gün kamp yapıyordum :smiley:
şimdi ise kamplara sadece bir takım yedek kıyafeti bile alıp almamak konusunda kararsızım..hedefim bel çantası :smiley:
gerçekten çanta hazırlarken ki psikoloji de çok önemli, o anda en paranoyak halinde oluyor insan "aaa onuda alayım dur , aaa bak bunu unutuyoduk " şeklinde birde bakıyoruz ki çanta dolmuş :smiley:
 

Ynt: Sırt Çantasının Yerleştirilmesi

"doğada yenilebilen 101 ot çeşidi" temalı bir kitap ile, yemek ve mutfak ağırlığımızı epeyce azaltabilirz gibi geliyor bana. ;D ;D ;D ;D ;D
 



Ynt: Sırt Çantasının Yerleştirilmesi

Bi slogan var bilirsiniz; Yaşasın yemek yemek!!!!
Dağda harcadığımız enerjiyide hesaba katarsak bizler için yemek hayati önem taşıyor...Kaldı ki dağdayken karbonhidrat ağırlıklı besleniyoruz..o nedenle otsu şeyler pekte tercih edilmiyor...tabi yiyeceklerde kutularından çıkarılarak(poşetlenebilir mesela) ağırlıkları azaltılabilir..onun dışında yedek kıyafet konusunda biraz cimri davranılabilir diye düşünüyorum...
 

Ynt: Sırt Çantasının Yerleştirilmesi

phobios' Alıntı:
"doğada yenilebilen 101 ot çeşidi" temalı bir kitap ile, yemek ve mutfak ağırlığımızı epeyce azaltabilirz gibi geliyor bana. ;D ;D ;D ;D ;D
bu konuda tanıdığım en iyi 2 isim cemal gülas ve hasan subaşıdır... buldukları envai çeşit ottan salata ve hatta garnitür yapabilme yeteneğine sahipler... bu gibi yeteneklerinden dolayı idollerimdir aynı zamanda :D
 


Ynt: Sırt Çantasının Yerleştirilmesi

Bu arada , bahsi geçen yenilebilir bitkileri tanıtan tercihen resimli bir kaynak biliyor musunuz ?
Benim bulduğum 1-2 kitap oldu ama bizim coğrafyamıza çok hitap etmiyorlarmış gibi geldi bana.
 

Ynt: Sırt Çantasının Yerleştirilmesi

GokhanUzun' Alıntı:
Bu arada , bahsi geçen yenilebilir bitkileri tanıtan tercihen resimli bir kaynak biliyor musunuz ?
Benim bulduğum 1-2 kitap oldu ama bizim coğrafyamıza çok hitap etmiyorlarmış gibi geldi bana.

Hocam ben de aynı dertten muzdaribim. Hayatı idame tekniklerine yenebilen bitkiler konusunda birşeyler yazacağım ama kaynaklar envai çeşit bitki önermiş. Mübarek survival uzmanı değil aşçı gibi, nerede ne yenirin kritiğini yapmış ;D Bir zamanlar TSK'nın yazdığı bir hayatı idame kitabı geçmişti elime, orada Türkiye koşullarında yenebilecek bitki türlerinden bahsediyordu ama kaybettim sonra.
 



Ynt: Sırt Çantasının Yerleştirilmesi

çantanın içine matınızı açık bir şekilde koyduktan sonra kıyafetlerinizi koyucağınız şeyleri koyarsanız çantanız nekedar korunaklı olursa olsun genede su alıcaktır ayrıca çanta içinde çok belli olmasada yer edinmiş oluyorsunuz bel ağrısı çeken arkadaşlar içinde daha rahat oluyor
 


Ynt: Sırt Çantasının Yerleştirilmesi

http://www.rei.com/expertadvice/articles/backpacks+adjusting+fit.html
http://www.rei.com/expertadvice/articles/hoist+loaded+backpack.html
http://www.rei.com/expertadvice/articles/pack+backpack.html


Yukarıdaki linklerde çantanızı nasıl hazırlamanız, nasıl kaldırmanız gibi bazı bilgiler var. İngilizce ama resimler ve videolar mevcut. Yardımcı olabilirler.
 

Ynt: Sırt Çantasının Yerleştirilmesi

Çanta hazırlamak kolay değil, sefere çıkana kadar öğrenmem lazım! )))= Kitaplar ağır oluyor! Ama onları almadan da olmuyor! )))=
 

Ynt: Sırt Çantasının Yerleştirilmesi

Kamplara giderken olabildiğince az malzeme ama olabildiğince işe yarayacak malzeme götürmde fayda var 3 günlük bir kamp ise bence 1 yedek elbise dışında birşeye gerek yok ama illa alıcam diyenlere en alta tulumla başlayarak üzerine yedek ayakkabı kıyafetleri; arkadşımın bahsettiği gibi rulo halinde koyarak hem yer hem zaman tasarrufu sağlıyorsunuz çünkü rulo halinde iken seçmesi kolay oluyor hem kıyafetleriniz kırışmamış oluyor kişisel temizlik malzemelerinide kıyafetlerin aralarına yerleştirdikten sonra ağır olan (çadır, iaşe, kitap, matara, vb.) malzemelerin yüklerini bel yerine omuzlara binecek şekilde ayarlamak önemli yolculuğunuz uzun ise sizi ilk başta normalmiş gibi gelen ağırlık yarım saatlik bir yoldan sonra size eziyet çektirecektir. Çanta dışında elde birşey taşımak yol yürüncek ise çok mantıksız, ayrıca çantaya haricen dışardan sabitlenen mat vs. sıkı bir şekilde sabitlenmeli sallanmamalı ve düşmemelidir aksi taktirde bu sizin dengenizi bozabilir düşmesi halinde ise tüm bir kampınız size zehir olabilir. Bir öneri havanın yağışlı olma ihtimaline karşın yağmurluğuğunuzu çantanın en üstüne koymak hem ıslanmamanız hemde çantanızın ıslanmaması için önemli. Birde imkanınız varsa çantınızın en üstünü üzerinizdeki monttunuz girebilecek kadar boş bırakabiliyorsanız yol sırasında mantar, kav, yoda bulabileceğiniz meyveleri koymanız veya monta ihtiyaç duymadığınız zamanlarda koyabilmeniz için önemli olabilir...
 



Ynt: Sırt Çantasının Yerleştirilmesi

ayrıca sırt çantanızın vucudunuza konumlandırılışı en az yerleştirme kadar önemli çantanın boy ayarlaması yüklerin omuza binecek şekilde ayarlamak beli saran kemeri sıkı şekilde olmalı ama raharsız etmemeli tabi kolluklara çanta üzerinizdeyken başka biri tarafından vucudunuza yapışacak şekilde ayarlanmalıdır geriye kalan kemerler ise vucudu rahatsız etmeyecek şekilde olabildiğince sıkı olmalıdır bu şekilde ayarladığınız taktirde denge kaybını ağırlıktan dolayı yorulmaya en aza indirgemiş olursunuz.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,759
Mesajlar
1,523,352
Kayıtlı Üye Sayımız
166,575
Kaydolan Son Üyemiz
Murat_Anıl

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst