Sıralı LPG Sistemlerinde Hangi Markayı Önerirsiniz?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gargamel Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 28
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,439

Sıralı LPG Sistemlerinden Hangi Markayı Önerirsiniz?

• Kullanılan toplam oy
    52
Ynt: Sıralı LPG Sistemlerinde Hangi Markayı Önerirsiniz?

Benzin ile lpg arasında %40 fiyat farkı var. Fakat lpg'li araçlar lt bazında %20 daha fazla yaktıklarından km'de brüt tasarruf %25 civarında olur.
Bunun yanısıra sıralı sistemler ilk çalışmada motor suyu 40 derece olana kadar benzin yaktıklarından benzin giderini de hesaba alırsak tasarruf bu aşamada %20ye düşer.
Ayrıca ilk lpg takma ve ruhsata işleme maliyetini araca lpg taktırdıktan sonra binebileceğimiz muhtemel kişometreye bölerek lpg kitinin km başına getirdiği maliyeti buluruz ki; bunu da düşersek tahmini tasarrufumuz %15 gibi olur. Son olarak lpg filtresi gibi benzinli araçlarda olmayan sırf lpg olduğu için ortaya çıkacak ekstra bakım maliyetlerini de düşünürsek net tasarruf %12 civarı olur diye tahmin ediyorum. Bu nedenle kişisel görüşüm dört silindirli -çok büyük silindir hacmi olmayan çok nokta enjeksiyonlu araçlarda hele kısa mesafeli yolculuklarda kullanılıyorsa lpg gereksiz. Ama tersine dörtten fazla silindirli ve büyük hacimli, karbüratörlü araçlarda veya uzun mesafe kullanılan araçlarda lpg kaçınılmaz. Ben şahsen dikkatli sakin bir sürüşle benzinli olarak kullanıyorum Araç suzuki vitara yakıt ortalamam 7,5 lt/100km

Etiketler

ben tahoe alacam lpg li tasarruf sağlamazmı acaba benzinde çok yakar gibi geliyor

Murat Bey Tahoe gibi 4000cc üzeri bir araç için lpg kaçınılmaz gibi.
Ben bir önceki mesajda 1600-2000cc civarı 4 silindirli motorlu araçlar için tasarruf oranının düşük olacağını belirtmeye çalıştım. Bu düşünce de son bir yıldır konu üzerindeki kişisel araştırmama dayanarak oluştu. Özellikle lpg forumlarında araç sahiplerinin çektiği çileler bu konuda gözümü korkuttu. Bu edenle araca benzinli haliyle binip sakin kullanma fikrindeyim. Fakat bunun bilimsel bir doğru olarak iddia etmiyorum kişisel gözlem ve araştırmaya dayalı şahsi fikir. Sizin yerinize olsam 1600 2000 cc civarı bir araç alır benzinli binerim. Saygılar!

Bahsettiğim konuyu örnekle somutlaştırayım;
benim aracım suzuki vitara 1.6 benzinli yakıt 4*2 kullanımda tüketimim ortalama 7.5lt civarında en fazla 8lt/100km güncel fiyatla 0,23 tl/km.
Aynı marka model ve benzer yol şartlarında çalışan bir meslektaşımın da lpgli aracı var (biz aracı ağırlıklı olarak iş için kullanıyoruz yolculuklarımız ortalama 10 km) onun tüketimi ise 10 lt lpg+ yaklaşık 1,4 lt benzin/100km (ilk çalıştırma ve motor ısınana kadar gidilen yol karşılığı) güncel rakamlarla 0,173+0,04=0,213 tl/km .
Arada lpg kiti montaj ruhsata işleme maliyetini ve lpg bakım giderlerini hiç hesaplamadan en iyimser şartlarda brüt %8 gibi bir tasarruf sözkonusu.
Fakat büyük motor hacimli 6 veya 8 silindirli karbüratörlü bir araçta tasarruf daha fazla olacaktır. Benim anlatmak istediğim insanımızın genelinde olan ne olursa olsun "lpg'li araç benzinli aracın yarısı yakar" fikrini ve 1200cc çok nokta enjeksiyonlu araçlara dahi lpg takılmasını doğru bulmadığım.
Bu bir görüş meselesidir saygıyla karşılarım.

Arkadaşlar bir önceki mesajımda yazmıştım; kişisel fikrim sıralı sistemin en önemli dezavantajı özellikle soğuk havalarda ilk çalımadan sonra bir süre aracın benzin tüketmesi. Bu tüketim aylık bazda bir yekun olabiliyor.
Ben benzinli aracımı "jiklesi devreden çıkana kadar yerinde mi ısıtayım yoksa yolda kontrollü bir sürüşle mi ısıtayım daha ekonomik olur?" mantığı ile test ettim. 1.6 benzinli aracımı rolantide jikle devreden çıkana kadar (bu da lpg'li araçlarda benzinden lpg'ye geçiş sınırı olan 40 derece motor su sıcaklığına eşdeğer) yaklaşık 8 dk hareket etmeden ısıttım. Sonuç ilginç aracın yakıt tüketimi artmadı.
Buradan şu sonucu çıkardım: Demekki rolantide jikle devreden çıkana yani lpgli araçlar benzinden lpgye geçene kadar hareket etmeden yakılan benzin yolda yürüyerek 2.5-3 km gidene kadar yakılan benzinden daha az. Bunu lpgli araç kullanıcı arkadaşlardan test eden var mı?

Bende İtalyan-Landi var memnunum... genelleme olacak ama İtalyanların hepsi iyidir diye biliyorum... yerliler hakkında çok bilgim yok...

Ama şurası kesin; sıralı sistem LPG ile benzinin hiç bir farkı "yok".... LPG'li Niva ile doğuda 4 mevsim lastiklerle kışın zincirsiz köy yolarını gezdim, geziyorum...

LPG&CNG (doğalgaz) hem çevreci hem ekonomik kesinlikle tavsiye ederim...

benım aracımda BRC sıralı sıstem var cok memnunum,lpg bakımlarını da caglayan-kagıthane yolu uzerındekı 2A muhendıslık te yaptırıyorum.su ana kadar ayar yapılması dısında sorun cıkarmadı.tavsıye ederım...

2A yetkili servislerinde takılmış BRC diyorum bende ...

yavuz ile aynı marka lpg kitini kullanıyoruz prince, bencede prince gerçekten çok farklı yaklaşık 5sorunsuz aydan beri land cruiser vx 100 de sorunsuzca kullanıyorum

''' Veteriner''den alıntı; ''Bahsettiğim konuyu örnekle somutlaştırayım;
benim aracım suzuki vitara 1.6 benzinli yakıt 4*2 kullanımda tüketimim ortalama 7.5lt civarında en fazla 8lt/100km güncel fiyatla 0,23 tl/km.
Aynı marka model ve benzer yol şartlarında çalışan bir meslektaşımın da lpgli aracı var (biz aracı ağırlıklı olarak iş için kullanıyoruz yolculuklarımız ortalama 10 km) onun tüketimi ise 10 lt lpg+ yaklaşık 1,4 lt benzin/100km (ilk çalıştırma ve motor ısınana kadar gidilen yol karşılığı) güncel rakamlarla 0,173+0,04=0,213 tl/km .
Arada lpg kiti montaj ruhsata işleme maliyetini ve lpg bakım giderlerini hiç hesaplamadan en iyimser şartlarda brüt %8 gibi bir tasarruf sözkonusu.
Fakat büyük motor hacimli 6 veya 8 silindirli karbüratörlü bir araçta tasarruf daha fazla olacaktır. Benim anlatmak istediğim insanımızın genelinde olan ne olursa olsun "lpg'li araç benzinli aracın yarısı yakar" fikrini ve 1200cc çok nokta enjeksiyonlu araçlara dahi lpg takılmasını doğru bulmadığım.
Bu bir görüş meselesidir saygıyla karşılarım.'''' Veteriner'''

Görrüşüne aynen katılıyorum... %50 tasaruf diye bişi yok :smiley: Büyük motorlarda çok km yapanlarda ort.max %30 oluyorr... Çevre için ve LPG satıcıları, MMO.trf.takıpçıleri, vb. için faydası ayrı tabili :smiley:

LPG kıtının markası ve servıs ustalığı yanında, ondan önemli hatta, kadar, takıldığı aracın motor-blok-pıston,sibop-kapak yapısı ve uyumu da çok çok önemli... Özellikle alumunyum alaşım kapak,yatak ve parçalar, lpg hassasıyetı yuksek...Bazı araçlara en kral markayı tak randımanı faydası olmuyor ve derdı bıtmıyor.(tecrubem) :smiley: ona göre seçim yapın... yanü, sadece LPG Markası seçmek iş değil... :smiley:

Haa, illa LPG takacaksanız, alümünyum alaşım kapak,yatak ve parçaları demir-çelik alaşımla güçlendırın veya değiştirin... bilenbilir :smiley:

Evet aslında %50 diye sabit bir orandan, tasarruftan bahsetmek doğru değil...

Zira LPG/Benzin fiyatı sürekli değişiyor, değişebilir...

Mesela LPG ilk çıktığından bu yana dönem dönem belki %50 hatta daha fazla bir tassarruftan bahsedilebilir ama şimdiki fiyatlar/oranlar farklı...

Kesin olansa; LPG'nin ilk günden beri daha tasarruflu olduğu ve çevreci oluşu... bir de LPG'li araç sayısının Avrupa'da, ülkemizde sürekli arttığıdır...

Sonuçta LPG/Benzin/Dizel/CNG/Hibrit hepsi birer tercih meselesi...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,669
Kayıtlı Üye Sayımız
166,521
Kaydolan Son Üyemiz
corolla70

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR