Ynt: Sigarayı Bırakanlar Listesi
Bu başlığın yeni ayırdına vardım. :-[
25 yıl aralıksız, günde 2 paket, önceleri yani yetmişlerde Maltepe, son yıllarda da 2000 içtim. :-[
1996 yılının bahar aylarında, bir üşütme sonucunda evde üç gün yattım; çorba bile canım istemedi bırakın sigarayı. Üç gün içmeyince, "neden olmasın?" dedim. Zaten altyapısını da, oğlum ve eşim "ne olur bırak!.." dedikleri için, hazırlamıştım sanki; bahane mi arıyordum ne?
;D
Bıraktım; iyi ki de bırakmışım, 16 yıl olmuş... Sağlığım, çok daha iyi oldu...
İlk günler, haftalar epeyce sıkıntılı oldu, olmadı dersem yalan olur. Nikotin alışkanlığı oluşmuş 25 yılda, vücut arıyor o maddeyi. Geceleri, düşlerimde içiyordum; vapur dumanı gibi savuruyordum. Bu düşlerde içme işi yıllarca sürdü; giderek azaldı azaldı ve bugün artık içmiyorum uykuda. ;D
Şunları önerir ve salık verebilirim:
-Azaltmayı denemeyin, tümüyle bırakın; "yak bir tane ne olacak" demeyin/dedirtmeyin.
-Bırakıştaki ilk günler, sonraki haftalar ve aylar, azalmakla birlikte en çekinceli dönemlerdir.
-Sigarayı bıraktıktan sonra, yemek sonrası, kesinlikle oturmayın; gezinin, kahve alışkanlığınız varsa,
ayakta için. Yemek sonrası,
oturma,
tatlı yeme ve
oturarak kahve içme en kaçınılması gereken
üçlüdür. (En azından benim için öyleydi..)
-Evliyseniz, aile bireylerinin size yardımcı olması gerekir. Sinir katsayınız yükselebilir bu dönemde, biraz
dayanmalarında yarar var. (Ben çok hissettirmedim...)
-Bir işiniz, uğraşınız mutlaka olsun; boşluk, sakıncalıdır.
-Son olarak, küçük bir salık vermem olacak: İçtiğiniz sigaranın bedeli ölçüsünde parayı, bir kumbarada
biriktirin; bakalım, örneğin 25 yılda ne olacak? Ya da, erkekseniz, örneğin bu sigara paralarıyla eşinize
bilezik, kolye, küpe, yüzük... gibi takılar alın. Bunu şunun için söylüyorum; bırakışınızın sağlık
yönünden getirisinin yanında, akçalı bir karşılığının somut olarak görünmesi, motivasyonu artıracaktır
hiç kuşkusuz...
Kolay gelsin.
Cavid Sezen