Aprenaz 3 f&b ve yine Aprenaz 2 f&b yi bu sene Ağustos 10-25 arasında sırasıyla Salda Gölü, Dedegöl (Melikler Yaylası ) Köprülü Kanyon, Tazı Kanyonu, Tekirova Kleopatra Koyunda kullandım ailemle.
Soğuk diyebileceğim tek gece Melikler Yaylası idi ve tulumun içinde son derece rahat bir uyku çektik.
Sabah güneş doğmuş, anlamadık tabi rakımdan ötürü, son derece rahat bir uykuydu.
Zira Kleopatra Koyu hariç kalan yerlerde hep rahat ettik, ne üşüdük ne terledik.
Kleopatra Koyunda ise ilk gece çok rahat uyuduk, güneş direkt üzerimize doğdu üstelik. Sonraki gece ise çadıra gidemedik çünkü korkunç bir nem vardı, çadırın ön ve arkadan dış fermuarlarını açınca, sadece iç kısmın kapıları kapalı şekilde uyuyabildik ve çok da doğru yaptığımızı anladık sabah.
Bunu şunun için yazıyorum, ben de ailem de çadırlarımızdan memnunuz. Kızım da ben de biraz dağınık yattığımız için F&B 3 ün yanına bir de 2 sini aldım kendim yatmak için.
3 kişilik çadırların içinde 3 kişi rahat yatılmıyor malesef eğer akşam yatış şeklinizle sabah uyanamıyorsanız.
Evet öyle deniyor, geniş bir çadır olmadığı için sanki yukarıdan da basıkmış gibi duruyor, halbuki öyle bir şey yok. Bakın iki çadırı yan yana görebilirsiniz burada, öyle bariz bir fark yok demek istediğim. Aprenaz2 bana göre tek kişilik bir çadır, uyurken sağa sola dönen birisiyseniz iki kişi yatmanız olanaksız, yattığınız gibi kalkıyorsanız ideal. Benim boyum 1,74 ve kilom 78, bana çok ideal ve 3 mevsim rahatlıkla kullanılabiliyor. Kışın yahut şu mevsimde de çadırda kalacağım diyorsanız bir tane de 4 mevsim edinmenizde yarar var. O kısımda bir tavsiyede bulunamayacağım, yakında şu modeli alacağım kış kampı için, kullanınca yorumlarımı yaparım dilim döndüğüncemerhaba 2 seceonds modelinden memnun musunuz ? Benim de seçeneklerimin arasında bu model var fakat bazı yorumlarda uzun boylular için iyi olmadığından bahsedilmiş, çadırın çok basık olduğundan bahsedilmiş.
Çadırın havalandırması ve karanlık sevyesi nasıl? Memnun musunuz?Başlık ilgimi çekti, çadır konusunda çok durulmuş ama genel listeler de var. Ben de fikir vermek için kendimce önemli şeyleri söylemek isterim. Kendimce dedim, çünkü herkesin ihtiyacı farklı oluyor.
Çadırı sadece yatmak için kullanmadığımı ve uyku dışında 3-4 saat daha çadırda zaman geçirdiğimi gördüm. Bu süre zarfında iki büklüm sürünmekten gına gelince aradım ve 1.80 m yükseklikte olan Shaba 3'ü aldım, belim rahat etti. Çadır 2.10x2.10 m, içine 1.60x1.90 şişme yatak koydum ama ilk kullanışta hata yaptığımı anladım. Çadır tabanında çok az boş yer kalınca, hem yürümek hem de malzemeleri koyacak yer bulmak zorlaştı. Acilen duble yatağı, 1.90x 0.70 bir tek kişilikle değiştirdim. Eşya koyacak yer açıldı. Artık akşam yemekten sonra istersem masayı da içeri alabilirim.
Çadır yüksek olunca ısınması zor. Kış için piknik tüp üstüne takılan soba aparatım var ama güvenli olmadığını düşünüyorum. Bu yüzden acilen bir Zibro Kamin arıyorum.
Listelerde en önemli konu atlanmış. Öncelikle ateş, su gibi şeyler düşünülür genelde. Hani Amerikalı, Fransız ve Temel'i 3 ay Uzay seyahatine yollayacaklarmış. Üçüne de ne istersin diye sormuşlar. Amerikalı 100 şişe bourbon, Fransız 100 şişe Bordo şarabı, Temel de 100 paket sigara istemiş. Üç ay sonra döndüklerinde, Amerikalıyla, Fransız yayılarak çıkıyorlar kafalar iyi, Temel fırlayıp ilk gördüğüne yapışıyor 'Hemşerim ateşin var mı?'. Herhalde kampçı ateşini unutmaz ama asıl İlk Yardım seti olmazsa olmazdır.
Örnek olarak Kanunen tüm araçlarda olması gereken İlk yardım seti içeriği şöyledir:
Bu asgari malzeme listesidir. Yasak savmak için yapılmış gibi ama idare eder. Yaptığınız aktiviteye veya gittiğiniz bölgeye göre ekler yapılması gerekir. Örneğin ben ayrıca Böcek ısırıkları için Amonyak, allerji için Antihistaminik, Baticon, Neşter(ve steril uçları), Burun bandı, gibi şeyler ilave ettim.
- Büyük Sargı Bezi (10 Cm X 3-5 M), 2 Adet
- Hidrofil Gaz Steril (10x10 Cm 50’Lik Kutu), 1 Kutu
- Üçgen Sargı, 3 Adet
- Antiseptik Solüsyon (50 Ml), 1 Adet
- Flaster (2 Cm X 5 M), 1 Adet
- Çengelli İğne, 10 Adet
- Küçük Makas (Paslanmaz Çelik), 1 Adet
- Esmark Bandajı, 1 Adet
- Turnike (En Az 50 Cm Örgülü Tekstil Malzemeden), 1 Adet
- Yara Bandı, 10 Adet
- Alüminyum Yanık Örtüsü, 1 Adet
- Tıbbı Eldiven, 2 Çift
- El Feneri, 1 Adet
Konu dışı olarak, bir İlk yardım kursuna katılmak herkes için çok yararlı olacaktır. Gerçi ilk yardımı aşar ama, örneğin boynunu delip nefes yolu açarak, boğazına birşey takıldığı için boğulan bir kişinin hayatını kurtarabilirsiniz.
Sağlık ve esenlik dilerim.
Saygılar.
Gün ışığında karanlık değil. Havalandırma gayet iyi.Çadırın havalandırması ve karanlık sevyesi nasıl? Memnun musunuz?
Ben sırf bu yüzden aradım taradım Shaba 4 aldım.
Yeterli miktarda kazık ve bağlantı noktası mevcut. Rüzgar pek sorun olmaz. Dediğiniz gibi sıcak mevsimlerde çok rahat ettim. Ama Kış şartlarında, çadır içi ısıtma kaynağı olmadan denemeye cesaret edemedim. Belki 3 kişi sıcak olabilir ama tek kişi için Kışlık çadırda bu yükseklik çok fazla. Havalandırmaları kapatmak içerde nem oluşmasına sebep oluyor. Tek çare ısıtmak.boyut olarak iyi görünüyor,hayırlı olsun.kamp yapacağınız mevsim için ilkbahar yaz aylarında ideal olabilir. Sonbahar ,Kış ve rüzgarı hesaplayınca büyük alanın ısıtılması ve rüzgar ivmelenmesi için sağlam kazıklara ve sabitlemeye ihtiyacınız olacaktır. iyi kamplar dilerim.
Selam,
Yedigöller bu mevsimde soğuk olmaz, en alçak 500 en yüksek 1400 rakım diye biliyorum o civarı.
Bu nedenle yukarıda bahsettiğiniz önlemlerle rahatsız edici bir üşüme yaşamazsınız.
Ayrıca çocukların ayaklarına kalın bir çorap ve sırtlarına da birer kalın kazak türü bir şey alırsanız ihtiyaç halinde kullanırsınız çünkü hava yağmura dönerse birden soğuyabiliyor.
Fotoğraf çekip paylaşmayı unutmayın lütfen, şahane bir bölgedir.