Merhaba.
Serbest paraşüt faaliyetini kısaca anlatıyorum:
T.H.K. (Türk Hava Kurumu)'nun Selçuk'ta (Efes'in hemen yanıbaşı) havaalanında Nisan'dan ekime kadar kursları var. Bu kurslara gidip bir kaç gün yer eğitiminin peşinden 4000ft (1200metre ediyor) atlayışlar yapılıyor.
Atlayışlar, kanat şeklindeki modern paraşütlerle yapılıyor, eski kubbe tipi askeri paraşütlerle değil. Bu modern paraşütlerin kumandaları sayesinde istediğiniz noktaya, yumuşak inişler yapılabiliyor.
İlk atlayışlarda, uçağa "statik kolon" denen bir kayışla bağlı oluyor paraşütünüz ve atlar atlamaz paraşüt otomatik olarak açılıyor. Uçaktan düzgün çıkıp paraşütü kendiniz açabileceğinizi hocalara gösterince serbest atlayışa geçiyor ve kendi paraşütünüzü atladıktan sonra kendiniz açıyorsunuz. Sonra da önce 5, sonra 8, 10 ve derken yaklaşık 30 saniye havada serbest düşüşten sonra paraşütünüzü açmaya başlıyorsunuz. Bu ileri atlayışları 4000ft yerine artık 10000ft'den yapıyorsunuz.
Kurs süresince serbest atlayışa geçseniz de geçmeseniz de sonra parasıyla atlayışlara devam edebiliyorsunuz. Biz, arkadaşlarla geçen sene kursu aldık ve sonra hafta sonları gidip atlayışlara devam ettik.
Kurslar ücretli, ancak T.H.K.'nın kursu olduğu için fiyatlar çok uygun, yani ticari amaç güden bir şirketin vereceğinden çok çok daha ucuz. Kurs sonrasında yapılacak atlayışlar da atlayış başına, paraşüt kirası dahil 25-30 YTL civarında. Kurs ücretine yemek veya kalacak yer dahil değil, ancak havaalanı Selçuk'a 3 km uzakta ve Selçuk'ta konaklama da yemekler de çok ucuz ve güzel. Gidiş dönüş, otobüsle çok kolay. Uçakla İzmir'e gidip oradan minibüsle de gidebilirsiniz ama ben, gece uyuyabilenlere otobüsü tavsiye ederim, Otobüs Selçuk'ta indiriyor ve daha kolay oluyor.
Kurs ücreti, sağlık belgesi, konaklama, ulaşım vs. dahil yaklaşık 1000 YTL tutmuştu geçen sene. Bu sene de denk aşağı yukarı o kadar olacağını sanıyorum.
THK'nin internet sitesine girip ayrıntıları öğrenebilirsiniz.
Son olarak da, geçen sene benimle beraber kurs alan bir arkaşın görüntülerinin adresini veriyorum.
http://www.youtube.com/watch?v=BPTGok7OHGY
http://www.youtube.com/watch?v=COGZm7RPk98
Şimdi, kimler geliyor yazın?
Altuğ