Sellerin Ardından "Weil Hastalığı" Tehlikesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan phobios Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,882

phobios

Zirve
Mesajlar
1,648
Tepkime Puanı
2
Yer
istanbul
Sellerin Ardından "Weil Hastalığı" Tehlikesi


Editör: Ozan Vural
editor@realage.com.tr

Türkiye'nin birçok bölgesinde yaşanan sel ve su taşkınları sonrasında uzmanlar, ortaya çıkabilecek salgın hastalıklar sonrasında vatandaşları uyarılıyor.

Sel sonrası oluşabilecek salgın hastalıkların başında tıp dilinde "Weil" olarak adlandırılan ve ölümcül olabilen hastalığın geldiğini ifade eden uzmanlar, sel sonrası; bulantı, kusma, ateş, halsizlik ve karın ağrısı gibi belirtiler yaşayanların vakit geçirmeden bir hekime başvurması gerektiğinin altını çiziyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İftihar Köksal, kirli suyla temasla bulaşan ''Weil Hastalığı'na karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Çıplak ayakla, çıplak elle sulara veya doygunluğa ulaşmış toprağa dokunmamaları lazım. Weil Hastalığı; sarılığa, böbrek ve karaciğer yetmezliğine yol açan, erken tanı ve tedavi olmazsa ölüme neden olabilen bir hastalık türüdür. Sulara mikrobun bulaşması fareler gibi kemirgenler aracılığıyla olmaktadır. Bu hayvanlar kronik olarak hastalanmakta ve idrarlarıyla suları infekte etmektedirler. Özellikle sellerde kanalizasyon suları ile içme suları karıştığı için Weil Hastalığı'nda artış olabilmektedir. Bu nedenle şehir içme suları kaynatılarak tüketilmemeli veya hiç tercih edilmemelidir'' dedi.

Sellerin meydana geldiği bölgelerin Weil Hastalığı'nda riskli bölgeler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Köksal "Mikrop, insanlara bulaştıktan sonra karaciğeri ve böbreği etkileyerek sarılık hastalığına yol açar. Eğer tedavi edilmezse hastalık ölümcül olabiliyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Köksal, hastalığın belirtilerinin ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı ve halsizlik olduğuna dikkat çekerek "Herhangi bir belirti ortaya çıkmadan hastalığın teşhis edilmesi zordur. Eğer sel bölgesindeki bir kişi, 1-2 hafta içinde ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik yaşıyorsa, mutlaka bir hekime başvurmalıdır. Hastalığın tedavisi antibiyotikle mümkündür. Tedavinin başarısı hastalığın bulaşma miktarı ve akciğerle böbrekte meydana getirdiği hasara bağlıdır'' değerlendirmesini yaptı.


03.11.2006 10:21:00

Referans: Prof. Dr. İftihar Köksal
KAYNAK: İHA
 

Etiketler
weil
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,924
Mesajlar
1,525,829
Kayıtlı Üye Sayımız
166,704
Kaydolan Son Üyemiz
webesten07

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst