Ferhat bey isin sigorta ve vergi kismina girmidim bir onceki yazimda. Burada benim 550 poundluk arabanin ilk sigortasi 700 pound idi. Normal sartlarda bu 3 sene arka arkaya kazasizlik indirimi alirsaniz azaliyor. Ama iki sene once genel olarak sigortalara bir zam yaptilar. %40 gibi. O donem benim aracin sigortasi ikinci sene 600 lere dusmesi gerekirken 800 kusur pounda cikti. Bende arabayi sattim kurtuldum.
Eger 8-10 senedir hasarsizlik indiriminiz varsa o zaman bayagi ucuzluyor. Ama eger bir kaza yaparsaniz hemen 2-3 katina cikariyorlar. Yani Turkiye'de yeni uygulanmaya baslayan sistem gibi.
Burada vergide 2001 oncesi ve sonrasi olarak ayriliyor. 2001 oncesi araclarin motor guclerine gore ve vergiler cok yuksek. 2001 sonrasi araclarin karbon emilsuyonlarina gore ne kadar az karbon o kadar az vergi oduyorsunuz. Bu sistem insanlari 2001 sonrasi almaya yonlendiriyor. Ozellikle Hyundayi i10, Pegault 107, citroen C1 gibi araclar vergi odemiyor. Cunku karbon emilsuyonlari yasal sinirin altinda. Ben bu sistemi destekliyorum. Cunku insanlari daha kucuk araclar alarak cevreyi daha az kirletmeye yonlendiriyor. Bu arada akliniza minubusun vergisi cok yuksektir gibi bir sey gelmesin. Zaten bu sistemde binek araclarin ve minubuslerin vergilendirmesi farkli. Minibuslerin kendi icinde vergilendirme sistemi var. Minubuslerin vergisi sabit, sadeve 2001 oncesi ve sonrasi diye ayriliyor.