Şanzıman / Transmisyon Soğutma

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan trek71 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,039

trek71

Özgürsen, Varsın!
Telsiz Çağrı Kodu
TA2OBY
Merhabalar,

Forumlarda bu konuyu nereye yazacağımı tam bilemedim; araştırınca da fazla bir bilgi bulamadım.

Bir Nissan QX4 (2000 model, Otomatik, 3.3lt benzin/lpg) ile bütün yaz boyunca 1.5ton ağırlığında bir karavan çekeceğim. Araç temel olarak Nissan Pathfinder ile aynı.

Yurtdışı forumlarda okuduğum kadarıyla birçok kişi "tranny cooler" yani transmisyon için ektra soğutucu kiti taktırmış. Hediyesi 50USD - 150USD arasında değişiyor. Genellikle Arizona gibi sıcak çöl iklimlerinde tavsiye ediliyor.

Belki off-road kullanım açısından da benzer bir gereklilik olabilir diye sormak istedim. Türkiye'de bu tip soğutucu kitleri alabileceğimiz yerler var mıdır? Ve aslında Türkiye'de güneyde gezerken buna gerek var mı?

Özet bilgi için aşağıdaki linkleri vereyim:
http://www.autoanything.com/drivetrain-differentials/mishimoto-transmission-oil-coolers
http://www.infinitig37.com/TSB/ITB00-042a.pdf

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler,

Ynt: Şanzıman / Transmisyon Soğutma

bizde soyle bir sorun oluyo arazi sanzumanina alinca cok yol yaparken oluyor bu sorun fakat normal 4 cekere alinca eski isisina donuyor.bu parcayi buralarda hic gormedim,fakat karavan ceken bir komsum var onunkide baya buyukbi karavan.zamaninda grand cherokee 4@5.2 ile cekiyordu suan nissan navara ile cekiyor bodruma antalyaya gidiyo yaz sicaginda boyle bir sorun cikmamis hic.dur kalk yapilsa bi ihtimal zorlayabilir sanzumani ama yolda giderken pek zorlanicaginizi dusunmuyorum araciniz zaten hacimli motora sahip.karavan bolumunde yardimci olacak arkadaslar vardir

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Yanıt için teşekkürler, "arazi şanzımanı" dediğiniz 4LO klasik ağır devir mi?

Konunun arazi şanzımanı ile ilgisi yok aracın kullanma klavuzunda orjinal haliyle ne kadar yük çekebileceği yazar, sizin çekeceğiniz karavan o yükü aşıyorsa o soğutucu lazım. Nereden bulursunuz Türkiye'de var mı bilmiyorum, önce gidip nissan servisine danışmanız iyi olur. Bu arada soğutucuyu taktırdıktan sonra bile her ihtimale karşı şanzıman yağı değişim süresini de kullanma klavuzunda yazanın yarısına indirseniz iyi olur 1.5 ton az yük değil.

ben sanzuman yaginin fazla isinmasina ornek vermek icin soyledim

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

ben sanzuman yaginin fazla isinmasina ornek vermek icin soyledim

Hmm evet, neyse. Bu arada burda bi vatandaş şanzıman yağı sıcaklına göre tahmini ömrünü yazmış, sıcaklık yükseldikçe biraz fazla süratli kısalıyor: http://www.digi-panel.com/trannyoil.htm yani sıcaklığa pek dayanıklı birşey değil. Bozulan yağ da kısa sürede bozulan şanzımanla sonuçlanacağına göre bu önemli bir konu. Yanlız bizim memlekette işin uzmanını bulacağınızı ya da servisten bile kesin cevaplar alacağınızı pek zannetmiyorum, muhtemelen karavan çekmeseniz daha iyi olur türünden yuvarlak bir cevap verirler.

Teknik verilere göre araç 5000pound (takribi 2.3 Ton) çekme kapasitesine sahip; ama şanzıman yağı dış ortam sıcaklığı nedeniyle fazla ısınırsa şanzıman ömrü azalabilir. Gelen cevaplardan ekstra soğutmaya ülkemizde pek de gerek olmadığı sonucunu çıkardım; ciddi bir problem olsaydı herhalde rutin bir sorun olurdu..

ciddi bir problem olsaydı herhalde rutin bir sorun olurdu..

araçlar sorunları rutin haline getirecek kadar yaygın değil ki kaç kişi otomatik vitesli 3 litre motorlu araba ile karavan çekiyor.. bir de böyle düşünün. bu imkan ekonomik durumu uygun olanlara göre bir ayrıcalık olduğu için çıkma ihtimali olan sorunlar da bizim memlekette size özgü bir ayrıcalık olur. bence cevapları yabancı forumlarda aramanızda fayda var.

o da doğru :smiley:

Ben şunu servise sorayım; burda yoksa sipariş edeyim hemen :smiley:

Soğutma sistemini iyileştirmek her zaman iyidir böyle yük bindiren durumlar için.Çok büyük para olsa gerek yok derim ama çok büyük meblağlar tutmuyor.Ben kendi aldığım araçlarda da ilk yaptığım işlemlerden birisidir soğutma sistemini elden geçirmek gerekiyorsa güçlendirmek. Birçok teknik detay var niye iyileştirilmesi iyidir diye ama özü şu, iyileştirilmiş bir soğutma sistemi ile kafanız her zaman rahat olur.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,923
Kayıtlı Üye Sayımız
166,704
Kaydolan Son Üyemiz
webesten07

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR