Ynt: sahara sahibiyim ufak ufak topluyorum şanzumanından anlayan
huseyin43' Alıntı:
uzun zamandır online olamıyordum. Saygı deger arkadaşlar ben size şöyle söyliyeyim burda arıza tespiti için açılan konuların çoğu havada kalıyor. Heleki araçtan garip sesler geliyorsa. Nasılki karınınız sürekli ağrıdığında doktorunuz tecrübeliyse belirli sorularla sizi tedavi edeblir yada anlayamazsa kesinlik kazandırmak isterse teşhis etmeye ozaman Film emar çektirir. sözün özü kısası yani işten anlayan birini gidip mutlaka dinletmeniz gerekir. BEnim fikrimi sorucak olursanız o Aracın difransiyelinde kesinlikle bişey var. Şanzıman oldugundan eminmisiniz ?
Hüseyin ustam arıza konusunda açılan konuların havada kalıyor olduğu ve ayrıca onların tesbiti için izlenecek yollar üzerine ortaya koyduğun teze aynen katılıyorum.
Önce bir soru geliyor.Sonra gelen cevaplar üzerine ne tür çalışmalar yapıldı veya bunların tamamen dışında olarak neler yapıldı ve o arıza nasıl giderildi bir daha hiç bir gelişme olmuyor.
Elbetteki arızanın tesbit ve giderilmesi için işinde uzmanlaşmış elemanlara başvurmak gerekir.Ancak hemen hepimizin üzerinde yolculuk yaptığımız bu araçları büyük ölçüde tanır duruma gelmemiz de çok önemli.Mevcut fiziki imkanlarımız hepimizin araçlarımıza hertürlü müdahaleyi yapacak donanıma sahip olmamıza elbetteki müsait olmayacaktır.Söz gelimi şahsen ben şehir merkezinde ve bir apartmanın 4. katında ikamet eden birisi olarak ana bulvar üzerinde ,caddenin kenarında ne motor indirebilirim ne de şanzuman.Hatta silindir kapağını dahi açamam,fakat bu gerektiğinde bunları yapamıyacağım anlamına da gelmez.Bindiğim ve kullandığım aracı herkesten çok tanıyan ve bilen ben olmalıyım mantığı bende herzaman var olmuştur.Bugüne kadar hiçbir zaman " usta bir bakarmısın,acaba benim aracımın nesi var ? " diye bir tamirhaneye hiç gitmedim.Teşhisi koyan hep ben oldum ve giderken şayet değişmesi gerekecek olası parça varsa onu da alıp öyle gittim.Kimi zaman durum biryerleri sökünce ortaya çıktı fakat parçanın durumunu görüp yapılması gerekene en azından ustayla birlikte bende o kararı vermişimdir.Yada kimi zaman görüş ayrılıklarımız olmuştur.Sökülmesinden onarımına ve tekrar yerine takılmasına kadar hep yapılana nezaret etmeye çalıştım.Başında bulunamadığım durumlarda ise hep son kontrollerini yapan kişi oldum.Oradan ayrılırken ustaya bulunmadığım saatlerde neresini ne şekilde yapması gerektiği noktasında hep telkin ve tembihte bulundum.
Yani biz araç kullanıcıları önce kullandığımız araçları kendimiz çok iyi tanımalıyız.Ben neyin üzerinde gittiğimi bilmek isterim.Hiç kimsenin bulunmadığı ıssız yaylalarda veya dağ başlarında çok yerini söküp takmak zorunda kalmışımdır.Vites kolunun aniden ara boşlukta kalıp,vitese geçmemesi yüzünden şanzuman üst kapaktan tut,bana benzin yerine yarı yarıya su ve tankın dibindeki pisliği satan bir benzinci yüzünden göz açtırmayan yoğun bir kar tipisi altında her üç-beş kilometrede bir benzin otomatiği ve karbüratör söküp dağıtıp tekrar toplamasına kadar.Hiç bilmediğim Toros dağları silsilesi Aladağlar da yoğun bir kamyon trafiği arasında pis ve dar bir virajın içerisinde benzin otomatiği diyaframı yırtıldığı için kala kalıp fakat torpidodan çıkardığım yedekteki diyaframla olduğu yerde otomatik tamir edip yola devam ettiğimi hatırlarım.Daha birçok anı.Bizler kullanmakta olduğumuz araçları iyi bilmeliyiz.Kendimizi zayıf hissettiğimiz konuları ise işte bu forum benzeri yerlerde tartışarak eksiklerimizi tamamlama yoluna gitmeliyiz,fakat belirttiğiniz gibi herşey başlıyor ve ortada kalıyor.
Buradaki aracın sorununda belirttiğiniz diferansiyel konusu da zaten aktarma organları içerisinde olup olası sorunlu yerlerden biri olabilir.Tabii belirtilen durumda yani ayağını gazdan çekince oluşan böyle bir ses te olsa olsa diferansiyel istavrozlarında bir laçkalaşma olabilir diye düşünüyorum.Ayna ve mahruti de yalama olsa yükte giderken öter.Böyle bir şikayet yok.
Benim kişisel görüşüm önce şaft mafsal ve kayıcıları üzerinde,ardından priz direğin volant göbeğinde merkezlendiği burç yada bilyayı ovalleştirip ucundan salınımlı dönmeye başlayınca bu kez priz direk boğaz bilyasını da bozmuş olabileceği şeklinde.
Hala yabana atmak istemediğim, kontrol etmekte yarar gördüğüm şarj dinamosu ile devridaim bilyası unutulmamalıdır.
Aranması gerekir,biryerde bulunacaktır.