O taşı bazen ben de kendime atıyorum. Başlamış bir şey de yok aslında, bilgi öğrenmek ve sanal karavan yapmak da zevkliymiş. Yarınlar ne gösterir belli olmaz..
Aracımız @SNN76 nın karavan klasifkasyonuna göre ne beygir, ne de merkep.
Ona olsa olsa anca büyükçe bir sıpa denebilir.
Tesadüf ya, bu sabah kahvaltıda hanımla geride bıraktığımız 8 senelik karavan yaşantımızı T5 ile de sorunsuzca geçirebilirdik diye konuşmuştuk.
Janberk bey dikkat, bu taş sizeydi.
Karavancılığın uygulayıcısı ile şekil alan bir formatı var. Burada yazılanlara ilave yapmak sanırım boşuna yer kaplamak olacak.
@utkuts ’un sorusuna yukarıda verilen iki doğru cevabın kombinasyonu belki en uygun çözüm olmalı ?
Durum önce denenir, yeterli gelmediği görülürse de solar ile desteklenebilirdi ?
Açık konuşursak; Türkiye’de çekme karavana, ucuz tatil ve gezi amacıyla olsa gerek, dünya karavan kültüründe rastladığınızdan farklı yaklaşılmakta.
Genellikle asıl amaç olarak gösterilen, bizlerin anladığı ve amaçladığı şekilde doğayla birliktelik ise Avrupa için asla söz konusu değil. Tabi bu durumda enerji ve atık sorunları değişik boyut kazanmakta.
@SNN76 nın çekincelerine rağmen sadece bizdeki bu sorunlar için örnekleri de olmadığından, rakam verilmeden bile olsa konuşmak durumu yadsınmamalı ?
Ekmeğimizle oynamayın derim..
.
Merhaba,
Uzun zamandır çekmek karavan araştırması yapıyorum. Kısa süre içinde umarım bende aranıza katılmış olacağım. Aklıma takılan her sorunun teki hariç cevabını forumda buldum. Şimdi tam olarak emin olabilmek için sizlerden yardım istiyorum.
Öncelikle kafamda kurduğum karavanın özelliklerinden bahsedeyim.Alacağım karavanda 3 sistem buzdolabı ve trumanın gazlı ısıtıcısını kullanacağım. Küçük bir karavan elektrik ihtiyacım sadece aydınlatmalar ve hidrafor olacak. Telefon şarjları gibi küçük elektrik ihtiyacını 15 wattlık katlanabilir güneş panellerim ve powerbanklerden karşılayabilirim. Küçük kamplar ve minimal yaşam olacağı için invertör düşünmüyorum.
Karavanımı ücretli kamplar dışında şebeke elektriğine bağlamam pek mümkün gözükmüyor. Yani yılda 8-10 kereden fazla şebeke elektriği alamayacağım gibi. Bu durumda 2 adet sorun oluşuyor.
1) Alacağım karavanda araç çalışır durumda iken buzdolabını 12V ile sorunsuz çalıştırabileceğim söyleniyor satıcı tarafından. Araçtan alternatör ile aküyü besleyebilir miyim? Kısa süreli kamplarda 2-3 saat yolda olacağımı düşünüyorum. Araçtan gelen akımın ne olacağını kayıplarla birlikte ne kadar düşeceğini bilmiyorum. Bu 2-3 saatlik alternatör şarjı ile sadece aydınlatma ve hidroforu 2-3 günlük şeklinde çalıştırabilir miyim?
2) Bu şekilde tam şarj olmaz diye düşünüyorum, uzun vadede bunun aküye çok zararı olur mu? 90 Amper'lik bir agm akü alma planım var. Yani dış şebekeye bağlı olmadan güneş panelsiz sadece araç alternatörü şarjı ile yaşayabilmek mümkün mü? Aküye zararı ne kadar olur?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.