Evet kesinlikle size katılıyorum. öncelikle şunu söylemeliyim bu tarz ürünlerde genelde üretici firmanın adı ürünün üzerinde yazmaz! Sanırım ticari bir sır olduğundan dolayı. Fakat biz bu şekilde düşünmedik ve üretici firmanın adını ürünlerimizin her birinin üzerine yazdık. Sonuçta bu ürünleri kendimiz üretmiyoruz ve son kullanıcıların bu ürünlerin hangi firmada üretildiğini bilme hakkı var, bu şekilde o firmayı da araştırabilir ve ürünlerin ne kadar kaliteli olabileceği hakkında bir fikri olabilir, aynı zamanda verilen teknik veriler üretici firmanın sitesinden de karşılaştırılabilir. Aslında üretici firmanın markasını kullanmak bizim için avantajlı olabilirdi fakat şöyle bir durum söz konusu, eğer başka bir markayı kullanırsak, ürün tanındıktan sonra başka firmalarında aynı markayı getirtme şansı var, bu şekilde olunca sizin bütün çabanız, uğraşınız, reklam için yaptığınız masraflar boşa gidiyor! bu yüzden kendi tescilli markamızı kullanmayı tercih ettik. Üretim yaptırdığımız firmanın adı meritechpower, markası meritsun, web sitesi;
Established in 1999, MeriTech has 23 years of experience in providing solutions services in energy storage application industry. We dedicated to designing and manufacturing of LiFePO4 and lithium cells and integrated battery packs for energy system.
www.meritsunpower.com
Diğer konuda dediğiniz gibi bu ürünlerin testleri. Ürünleri ithal etmeden önce ürünlerin numunesini talep ettik ve bunları test ettik ve aynı zamanda gerçek hayat koşullarında ne olacağını görmek için kendi teknemize taktık ve 1 sene boyunca kullandık. Buradaki asıl amacımız bir tanesi, yüksek dalgalı havalarda sarsıntılar karşısında akülerin bize bir problem çıkartıp çıkarmayacağı idi bir diğeri de seri bağlantı olanağı ve devamlı bir şekilde yüksek akım çekmesi durumundaki performansıydı. 1 sene boyunca çok sert havalarda çıkmamıza rağmen hiçbir şekilde bir problem çıkmadı. Bu akülerin üzerinde UN38.3 diye bir ibare vardır.
Bu UN 38.3 standartları uygundur anlamına geliyor. Bu standartlar uluslararası taşımacılık için gerekli ve bu sertifikayı alabilmesi için 8 ayrı testten geçmesi gerekiyor. Bunlar;
1) basınç testi, uçakta 15000 metredeki basınca kadar dayanıklı olması.
2) termal test. Ani ve yüksek ısı değişikliklerinde alev almaması gerekir.
3) titreşim testi. Kümülatif fiziksel şoklara dayanıklı olması gerekiyor.
4) harici uzun süreli kısa devrelere dayanıklı olması gerekiyor.
5) patlama testi. İçten kaynaklı kısa devrelerde patlama olmaması
6) aşırı şarja dayanıklılık testi, mesela 14.6v ile şarj edilmesi gerekirken siz 20v ile şarj ettiniz
7) aşırı deşarj dayanıklılığı, mesela maksimum 50 amper deşarj edilmesi gerekirken siz daha fazlasını çektiniz.
8)sonuncusu da sanırım paketlerinin açılmaması ve akmamasıydı.
Bir sene gerçek hayat koşullarında kullanmamız aslında bu standartlara gerçekten sahip mi değil mi anlamamızı sağladı. Durum bu şekilde olunca ürünleri ithal etmeye karar verdik. Siparişimizi verdik, ürünler geldi. Fakat burada önemli olan
bize test için gönderilen ürünler değil, bize gelen ürünlerin bu özelliklere sahip olup olmadığı idi! Çünkü biz müşterilerimize teknik bir takım veriler verip ürünle alakalı bir vaatte bulunmuş oluyoruz aslında ve insanlar bunun için size para ödüyor. İşte burada konu sizin dediğiniz noktaya geliyor. Eğer ben burada bu akülerin bana vaat edilen teknik verilerini test etmezsem sorumluluklarımı yerine getirmemiş olurum. Dolayısıyla bu verilerle alakalı bir test yaptım ve bunun videosunu çektim. Aküler gerçekten %100 deşarj olabiliyor mu? yüksek akım çekerken akünü sergilediği performans, voltaj ve amper düşümleri gibi. Bu videoyu bu konu altında yayınlayacağım. Aslında bütün satıcıların kendi markaları için bu şekilde bir video yapması gerekiyor, çünkü yazıp iddia etmek çok kolay. Benim en çekindiğim konu buydu. Mesela ben %100 deşarj olabiliyor diyorum, diğer marka benimde oluyor diyor. Hani ispatı? Bunun gibi bir sürü örnekler. En azından video yayınlanınca kendi markamızın teknik verilerin ispatıyla alakalı bir sıkıntımız kalmayacak.