.
Sitemimin boşa çıkmasına sevinerek
sorularınızı cevaplamaya çalışayım.
Resimlerin sizin olmadığını bilerek şaka yapmıştım.
Öncelikle karavan kullanımının sizin gibi 3-5 günlük periyotları geçmeyecek şeklinde olması ancak önerdiğim böyle sadece yeterli bir enerji kaynağı ile yollara çıkmayı anlamlı kılabildiğinin üstüne basayım.
Tüketiminizi tam bilmediğim halde 200Ah LFP akü önerim ise onun yaklaşık 20kg ağırlığıyla taşınabilir olmasıyla ilgiliydi.
~20Ah portatif panel olasılığını tam da ağzımdan aldınız. Bu büyüklükteki ön camınızın arkasındaki bir paneli bu kapasitedeki aküye araya solar regülatörü koymadan bile bağlayabilirsiniz.
Bütün tüketicilerinizin 12 V olması karavan yaşamı için en isabetli çözüm. Böylelikle depoladığınız enerjiyi transformasyon ederken enerji kaybetmeden kullanabilirsiniz. Bilmem belki sadece laptopunuz için küçük kapasiteli bir inverter gereksiniminiz olabilirdi ?
LFP (LiFePO4) aküler BMS yani enerji düzenleme sistemleriyle beraberce satılan 4 kücreden oluşmakta. Böyle bir aküyü diğer aküler gibi araya uygun sigorta koyarak doğrudan diğer 12 V tüketicilerinize bağlayabilirsiniz.
Sizin bu sistemde kullanacağınız tek priz akünüzü dolduracağınız LFP akımına uygun dolum aletinin şebekeye bağlanacağı priz olmakta. Böylelikle yola çıkmadan evde de dolum yapabileceğiniz gibi, karavanınızın kaportasına monte edeceğiniz bir karavan şebeke priz girişi ile de diğer karavanlar gibi araç içi dolum olasılığına da kavuşabilirsiniz.
Tekrar edeyim. Böyle bir sistem sizi solar paneli, panel bağlantıları, solar reğülatörü, inverter, akü ayırıcısı yahut DC/DC çevirici ve bunların montajından kurtarmakta. Dolayısıyla kurulumu da çok daha kolay.
Olası günlük tüketiminiz tam bilinmediğinden diğer aletler için birşey söylemek zor. En azından prensip olarak daha fazla tüketiciyle daha az zaman getirilebileceği kabul edilmeli.
Mazotlu ısıtıcılar ateşlemeyi, devamını ve ısı dağılımı için vantilatörü elektrik ile yaptığını unutmayın. Tüketim değerlerine kullanım klavuzlarından erişebilirsiniz. Size en küçük kapasiteli ısıtıcının yeteceğini tahmin ediyorum.
Fakat devamını konuşmak için olası tüketiminizi bilmek gerekmekte..