Rafting

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan özlem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,137

özlem

Kamp III
Mesajlar
825
Tepkime Puanı
21
Rafting

Zengin doğal kaynaklarına sahip olan Türkiye su sporları (rafting, kano ve nehir kayağı) için ziyaretçilerine önemli bir akarsu turizmi potansiyeli sunmaktadır. Ülkemizdeki tarihi, arkeolojik, kültürel ve otantik değerlerine entegre olan akarsu turizmi, çevrenin ve diğer turizm çeşitleriyle bir bütün oluşturmaktadır.

Türkiye'de irili ufaklı yüzlerce akarsu bulunmakta olup, bir çoğu akarsu sporlarına elverişli yapıdadır. Yeryüzünün en hızlı akan nehirlerinden biri olarak ün yapan Çoruh nehri dünyaca tanınmakta olup, 1993 yılında 28 ülkeden 300 sporcu, bilim adamı ve basın mensubunun katıldığı 4. Dünya Akarsu Şampiyonasına ev sahipliği yapmıştır.

Rafting Ekipmanları

Botlar:
Boyu 3.6 m. ile 4.8 m. arasında, dolan suyu kendiliğinden boşaltan, modern, sağlam ve şişirilebilir botlar kullanılır. Botlar bölümler halinde ve batmaz özelliktedir. Suyun sığ olduğu zamanlarda, küçük dalgaların içinde daha fazla hareket ve heyecan sağlayan daha küçük botlar kullanılır.

Kısa Kürekli (Bota Bağlı Olmayan Kürekler) Botlar:
Bu botlar bir rehber ile 6-8 kişiyi taşır. Her bireyin bir küreği vardır. Katılımcılar bu tür botları seçtiğinde, katılımcılara botun bazen kolayca akıntıya kapıldığı, sık sık kürek çekmek gerektiği, botun çarpan dalgalardan etkilendiği vurgulanmalıdır.

Kürekli Botlar:
Bu botta bir çift kürekle bota manevra yaptıran bir rehber bulunur. Bu botlarda 6 kişiye kadar, rahat bir şekilde gezinti yapılabilir. Akarsuların çoğunda, kürek çekmek yerine rahatça fotoğraf çekip, hayal kurarak gezinti isteyenlere bu tip kürekli botlar önerilir.

Kısa Kürekli – Kürekli Kombine Botlar:
Kombine botlarda çift kürekle manevra yaptıran bir rehber ile kısa kürekli botlarda olduğu gibi kürek çeken en fazla 6 kişi bulunur. Bu botlar bazen V. sınıf nehirlerde ve derin sularda kullanılır ve mümkün olan en güçlü manevra imkanı sunarlar.

Kataraftlar:
Kataraftlar sadece bir rehber ve malzeme taşır. Bunlarda metal bir çerçevede bir arada tutulan iki şişirilebilir tüp bulunur. Rehber bota çift kürekle manevra yaptırır. Bu botlar güvenlik amaçlı ve / veya bazı V. sınıf nehirlerde takımları taşımak için kullanılır.

Diğer Malzemeler:
Bütün rafting turlarında güvenlik ve acil durumlar için tüm gereçler taşınmalıdır. Acil durumlarda kullanılacak ilk yardım malzemeleri, standartlara uygun can yelekleri, su geçirmez çantalar ve IV. ve V. sınıf nehirlerde kasklar bulundurulmalıdır. Rafting turlarına katılanlar sadece uyku tulumu, çadır, mayo, diş fırçası gibi gerekli ve önemli şeyleri yanlarına almalıdırlar.

Rafting Malzemeleri

Tüm Geziler İçin:
- Mayo ve şortlar,
- Koruyucu ayakkabılar: Sıkı bağlanabilen tenis tipi ayakkabılar, suda giyilebilen botlar veya güvenli kayışı bulunan dayanıklı sandaletler. Nehirde çıplak ayakla veya basit ayakkabıyla bulunmak güvenli değildir.
- Gözlük veya güneş gözlüğü kullanımında, bunların başa güvenli takılmalarını sağlayan bağcıkları olmalıdır.
- Güneş kremi; Yüksek korumalı güneş kremlerinden bol kullanmak, güneşe maruz kalan cilt bölgeleri için gereklidir. Ancak alnınıza bu kremlerden sürmeyin! Çünkü dalgalar kremi gözünüze akıtabilir. Alnınızı çene kayışı olan siperlikli bir şapka ile koruyunuz.
- Çene kayışlı, siperlikli bir şapka,
- İçme suyu ile dolu plastik su şişesi, botlarda su şişelerini yeniden doldurmak için su bidonları bulundurulur.
- Eve dönüşte giymek için kıyafetler,
- Siz nehirde iken arabanızın anahtarını saklayabileceğiniz mıknatıs özelliği olan kutu. Bu kutuyu arabanızın altına tutturabilirsiniz.

İlkbahar, Sonbahar ve Zorluk Derecesi V. Sınıf Nehir Gezileri İçin:
- Yukarıdakilere ilaveten, İlkbahar, Sonbahar ve V. Sınıf nehirler ile yağmurlu ve serin havalar için getirilecekler: Bol miktarda polar, yünlü gibi sıcak tutacak ve nemli havalarda yalıtım sağlayacak giysiler.

NOT 1: Pamuklular ıslandığında yalıtım sağlamaz. Sıcak havada pamuklu iyidir ancak,
serin ve soğuk havalarda üşütür.
- Su geçirmez yelekler, rüzgara dayanıklı ceket yada yağmurluk. Hava koşulları genellikle değişken olduğu için, yağmur nedeniyle gezinin iptal edilmesi çok nadiren olur.
- Yünlü şapka (polar özellikli),
- Mayıs ayında tüm nehirlerde ve tüm yıl boyu V. Sınıf nehirlerde ıslanmaya engel olan (dalgıç elbisesi) giysi türü tavsiye edilir. Bu giysiler geziyi düzenleyen firmadan kiralanabilir.

NOT 2: Islanmaya engel giysilerin kiralanmasıyla botlar da kiralanmış olmaz. Botlar kiralama şartları içinde bulunmazlar. Bu tür giysileri kiralayanlar, botlarını, koruyucu ayakkabılarını ve kalın yün çoraplarını kendileri getirmelidirler. Yağmur veya soğuk hava beklentisi varsa, dalgıç elbisesinin üzerine giymek için fazladan yünlü, sudan etkilenmeyen ve hafif tüylü kumaştan giysi ile rüzgara dayanıklı kıyafet getirilmelidir. Dalgıç elbisesi üzerine giyilen kumaş şortlar kayganlığı azaltacağından botun üzerinde kalınmasına yardımcı olur.

Gece Gezileri İçin:
Gece gezilerinin çoğunda ya herkes kamp yakınına park eder, ya da gece boyu kullanılacak gereçler kampa bir araçla taşınır. Böylece geziye katılanlar yanlarına çok önemli şeyleri alırlar. Bazen de açılır-kapanır iskemle gibi ekstra gereçler de getirilebilir.

Gece Kırsal Alanlarda Geziler İçin:
Gece gezilerinin tamamında gece gereçleri botlarda nehir üstündeyken taşınır. Botun yükünü hafifletmek ve manevra kabiliyetini artırmak için hafif ve sıkıca bağlanmış eşyalar alınmalıdır. Bolca sıcak tutan giysiler ve hava şartlarına bağlı olarak yağmurda kullanılacak malzeme getirilmelidir. Bu durumların dışında mümkün olduğunca az eşya taşınmalıdır.

Gece Gereçleri:
Kırsal alanlarda yapılan raftingler için organizatör firmalar su geçirmez çantalar temin edebilir. Tüm gezilerde gece kullanılacak malzemeler için sağlam bir kamp çantası alınmalıdır.

Gerekli Malzemeler (Tüm Gece Gezilerinde):
- Uyku tulumu, şişme yatak, köpüklü yastık, kendinden şişmeli yataklar tercih edilmelidir.
- El feneri, yedek ampuller ve piller,
- Pantolonlar ve şortlar,
- Tırmanış ve yürüyüşlere uygun kamp ayakkabıları ve çorapları,
- Çadır- Yağmur yağması durumunda su geçirmez çadırlara ihtiyaç olabilir. Bu çadırlar seyahat acentelerinden kiralanabilir.
- Havlu,
- Sinek – böcek ilacı.
 

Etiketler
Ynt: Rafting

raftingi bizim antalya köprülü kanyon da ve karadeniz taraflarında :smiley:yapıyorlar da senin saydıkların yanında bir de gerçkten deneyimli biri olmazsı gerek botta yaksa çok ciddi kazalara yol açabilir maazaallaahhh :eek:
 

Ynt: Rafting

Bu yaz bizde keyfini çıkarmıştık

229563.jpg


Bu da Can ( mogzilla ceyar ) ve çetesi

229565.jpg
 

Ynt: Rafting

Rafting için Dünyadaki en iyi parkurlara sahibiz ama bunun turizmini pek beceremiyoruz:smiley:
Düzce Büyük Melen Çayı raft için çok çok uygun bir parkur. Derecesi 4-5 arası olan yerleri var. TRF tarafından düzenlenen şampiyonalarda 6km lik kısa zorlu parkur kullanılıyor ve çayın en coşkulu olduğu dönem mart ve nisan ayları sonraki aylarda ise daha sakinleşiyor.
Bir diğer yer ise Çoruh Nehri.
Burası da en zor derece olan 6 derece özelliğine sahip çok muazzam ve uzun bir parkura sahip. Bot üstüne devrilmeden durmanızın imkanı yok.
Yabancı turistler sırf burada rafting yapabilmek için bir dünya ulaşım zorluğunu atlatıp geliyorlar.
Bence raftinge biraz daha sahip çıkmalı memleketimin insanı futbola gösterdiği özenin %3ünü gösterse çok iyi noktalara geliriz.
 

Ynt: Rafting

Bolu melen çayında raftingi önermiyorum su seviyesini çok iyi bilmek gerekiyor geçen yıllarda rafting yapan bir kaç kişi hayatını kaybetmiştir.
 




Ynt: Rafting

özlem' Alıntı:
Bolu melen çayında raftingi önermiyorum su seviyesini çok iyi bilmek gerekiyor geçen yıllarda rafting yapan bir kaç kişi hayatını kaybetmiştir.
Özlem hanım tam 11 yıldır melen çayında rafting yapan bir şirketi işletiyorum. Bir kaç ufak tefek kaza dışında ne bizim şirkette nede diğer şirkette bir kaza olmamıştır. Ekibimiz, depremden sonra Düzce ilinin rehabilitasyon programlarından birinde avrupanın ünlü Nolimits firması eğitmenlerince 3 haftalık bir eğitim programı ile eğitilmiş kişilerden oluşmaktadır. Ayrıca özellikle bizim ekimizde nehir kayağı antenörleri vardır. Yani nehir okumak bizim işimiz... Rafting için eğitimler henüz bu yıl antrenörlük kademeleriyle desteklenmeye başlanmıştır. Kazanın olduğu yıl sanırın[attachment=1] 1993 yada 1995 arası bir zaman olmalı. Sel olduğunda bota binen bir gruptan 2 kişi yaşamını yitirmişti. Bizler bu gibi durumlarda yani sel olduğunda misafir kabul etmiyoruz. Önce güvenlik meselesi temel ilkemizdir. Bilgi için www.talimhanedam.com adresine bakabilirsiniz. Aynı isimde birde facebook grubumuz vardır. Saygılar..

IMG_0138.jpg
 


Ynt: Rafting

Çok güzel kareler. Oldukça eğlenceli ve adrenalin dolu bir hobi olsa gerek. Bir gün deneme fırsatını yakalarım umarım...
 

Ynt: Rafting

melen de rafting sezonu kısa sürüyor. sular yaz gelince azalıyor. yoksa yer olarak ulaşımı kolay , parkuru uygun. tavsiye ederim. en uygun zamanı sorarsanız daha keyif alırsınız.
 










Ynt: Rafting

Merhaba arkadaşlar bu sporu profesyonel olarak yapan var mı?
kendi botumu alıp çoruh'ta 10 günlük parkuru aşmanın hayalini kuruyorum..

Bu arada teşekkürler özlem., ellerine sağlık..
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Mesajlar
1,523,471
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst