Outdoor Çakmak

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan themisabi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 30,665
Ynt: Outdoor Çakmak

bende honest marka hürmüz alevli çakmak var. rüzgarlı havalarda sıkınrı çekiyorum. firesteel+pamuk daha iyi sonuç veriyor. çakma zippo+orijinal zippo benzin öneririm.kaybolduğunda çok paranız gitmez:smiley:

Etiketler

O resimde gösterdiğim şekildeki pürmüzlü çin malı çakmaklardan uzak durun, az yüklenseniz kafası gövdeden oynuyor. Bir tanesi kendi kendine gaz sibobundan bozuldu ve gaz tutmaz hale geldi, bir tanesi de çok ısınıp plastik kısımlarından ayrılmıştı :(

Survival durumlar için tüm o pahalı çakmaklar, manyetolular, zippo tipindekiler kurban olsun çarklı-taşlı-gazlı çakmaklara.

Çakmak konusundaki en iyi kombinasyon plastik-çarklı çakmaklarda sağlanmış bence, bu kadar ucuz olup yaygın olmaları da bal kaymak... Ne gazları kendiliğinden uçar-biter, ne pürmüz koruma kapakları kırılır korumasız kalır, he ateş almamazlık yapar, ne de manyetoları ıslanıp ömrü billah çalışmazlık yapar. Suya bile düşse, iki silkeleyip, çarkı kıyafetinize sürüp kurutup ateş aldırabilirsiniz, kıvılcımı da bonus.

Eğer çantanızın bi köşesinde duracaksa, acil durum için yedek olacaksa bu kesinlikle ucuz plastik-çarklı-gazlı çakmak olmalı.

Diğer pahalı ya da gelişmiş özellikler günlük kullanım için ihtiyaç duyulduğu şekilde kullanılabilir ama tek bir çakmak seçip doğaya çıkacaksam bu plastik-gazlı-çarklı olur.

ugur_karakas' Alıntı:
Plastik-gazlı-çarklı kesinlikle....
Çantada ve cepte olmak üzere 2 veya 3 tane ideal...

Son yazdıklarımı yine okuyunca farkettim baya kinli yazmışım diğer çakmaklara ama pişman değilim :D

Bic'in adının da geçmesinin sebebinin dolumlu olmayışı-sibop hacminden kazanıp gaz miktarını fazla tutması olduğuna kanaat getirdim. Diğer meşhur markalar cricket(isveç), djeep(fransa), clipper(ispanya) ve tokai(türkiye) ler de güzel. Ben dolumlu clipper severim o ayrı.

Bir de bişey daha eklemek gerek sanırım, plastik çakmak alırken de naylon malzemeden yapılanlar daha güvenli, çatlayıp, patlaması olmadığı gibi esnek de. Gazoz kapaklarını açmaya çalışırken de daha dayanıklı :smiley:

Kinlenecek kızacak bişey yok..
Birbirimize faydalı olmak adına bilgilerimizi tecrübemizi paylaşıyoruz burada.. :smiley:

Zippoyu kış kampında ağrıda yakarken zorlandım ama çarklı gazlı çakmaklar hiç sorun çıkarmadılar. sanırım oksijen azaldıkça zippo sorun çıkarıyor. zippo ve muhtar çakmaklarının avantajları benzinli ocağınız varsa yakıt sorununuz olmuyor. Çakmağı yaktıktan sonra ellerinizi serbest bırakabiliyorsunuz çakmak yanmaya devam ediyor. Her iki çakmağı mum olarak kullanabilirsiniz. Gazlı çakmakların avantajı kolay yanabilmeleri ama bu çakmakların marka çakmak olması gerekiyor. Çin malı ucuz çakmaklar kırılıp bozuluyor sizi yarı yolda bırakır kesinlikle güvenmeyin. Ayrıca manyetolu gazlı çakmaklar şehir içinde bile sorun çıkarır bunlar da kullanışlı değil. Bic tercih edilmesinin sebebi çarkının tasarımından dolayıdır. Diğer çakmakların çarkları düz çizgi şeklinde tasarlandığından çabuk aşınırlar ama bicler kolay kolay aşınmıyor. Kibritin yerini tutacak hiç bir şey yoktur. Her zaman her ortamda yanar ateşi istediğiniz noktaya kolayca uzatabilirsiniz. Bu nedenle ateş işini garantiye almak için yanınıza bir adet muhtar çakmağı bir kaç tane gazlı taşlı çakmak ve bir kaç kutu kibrit alırsanız hiç bir yerde hiç bir zaman sorun yaşamazsınız.
Çakmakla ilgili başımdan geçen bir olayıda anlatayım belki birilerine faydalı olur. Hava alanlarındaki çantaları kontrol eden görevlilerden bazıları ne yazıkki bu işi güvenlik kontrolü olarak değil çantada cebime atacağım ne var diye kontrol ediyorlar. Hala aynı şekilde mi bilmioyorum ama iki üç yıl önce Türkiyeye geldiğimde iç hatlar kontrolünde görevli çantamda çakmak olduğunu söyledi. Çantada yurtdışından arkadaşlara getirdiğim yaklaşık 10 tane zippo ayrıca kolleksiyon yapan bir arkadaşa için topladığım ilginç kılıflı gazlı basit iki üç tane çakmak var. Bildiğimiz plastik çakmak metal ya da plastik kılıflara konmuş reklam için marka yazıları falan var kılıflarda. Maddi olarak değerleri yok. Yukarıda bahsettiğimiz tokai bic türü çakmaklar. Yanlış anlaşılmasın gümrükten geçmiyorum. İki ayrı gümrükten ve bir çok kontrolden önceki gün sorunsuz geçtim iç hatlarda İstanbuldan Van'a gidiyorum. Aramızdaki diyalog şöyle gelişti.
-Çantada çakmak var?
-Evet var.
-Kaç tane var?
-Tam sayısını bilmiyorum ama çok var? Sanırım 8 tane falan.
-Yok yok ben saydım 10 tane var.
-Valla 10 tane olduğunu bilmiyorum ama olabilir 30 tane de olabilir size ne ?
-Yanıcı madde geçiremezsin.
Bu arada zippolarda dahil bütün çakmakları kendi tarafına çekiyor.
-Boş çakmakların nasıl yanıcı madde olduğunu açıklar mısın?
-Çakmak yasak hepsini alacaz.
-Burası amerika değil Türkiye çakmak yasağı Amerikada var burada yok. Bir tane bile alamazsın.
-Yasak geçiremezsin.
-Yetkili çağırın onunla görüşecem.
Artık kim bilmiyorum bir tane arkadaşını çağırdı. Arakadaşı geldi ne var dedi anlattım. Zippoları benden alamayacaklarını anladılar gazlılarda şanslarını denemek istediler. Gazlılar karton kutular içinde ne tür çakmak oldukları belli olmuyor.
-Kutuyu açıp bakmamız gerekiyor.
Kutuyu açınca neyin peşinde olduklarını görüp hayal kırıklığı yaşadılar. ;D
- Basit çakmak bu yav bırak geçsin. ;D
Aynen böyle dedi çakmaklar basit olmasa maddi değerleri olsa daha uğraşacaktım sanırım.
Türkiyedeki hava alanılarında dikkatli olun dilenci var. Çakmaklarınızı kaptırmayın. ;D

Arkadaşlar
hiç bahsedilmediği için yazma gereği duydum....
Aslında piknik için üretilmiş "Reşo yakıtı" denen bir yakıt türü var... Teneke kutu içinde bir nevi ispirto ocağı... Sanırım etil alkolle bildiğiniz saç jölesini harmanlamışlar (görüntüsü aynen böyle) küçük bir konserve kutusu içine koymuşlar.. üstünde açılıp kapanan basit ve teneke bir kapak var. kapak açılıp gövdeden tamamen ayrılıyor. kapağın çıktığı delikten kutu içindeki jel kıvamındaki ispirtolu malzeme (sanırım akmasın dökülmesin diye ispirtoyu jel kıvamına getirmişler) görünüyor. rengi de aynı ispirto renginde mor mavi arası.... gazı olmayan bir çakmaktan çıkan minik bir kıvılcım bile ateş almasına yeterli... parlama yok, aşırı alevlenme yok... tehlikesiz görünüyor... hem ateş kaynağı hem de içine koyulacak metal bir muhafaza (yapı marketlerde hem yakıt kutusu hem de içine koyularak üzerinde ısıtma pişirme işleminin yapılacağı aparatla satılıyor) ile su kaynatma işine yarar.... daha da ileri gidilirse dikkatli olmak kaydıyla çadırın içini bile ısıtacak kapasitede... 1.5 lt. suyu alüminyum kamp çaydanlığında açık havada 20 dk. civarında kaynatıyor... harsız ve renksiz bir alevi var... kaplumbağa -tavşan hikayesi gibi yavaş ama emin adımlarla suyu ısıtıyor....

Bilgilerinize

Orjinal muhtar çakmağım oldu :smiley:

Çok mutluyum :smiley: Kardeşim dedemlerden istemiş, zamanında alıp sandığa koydukları imco junior modeli muhatar çağmağı vermişler bi tane. :eek: Tabi üstüne yatacağım aşikar. Bi tanede sahtesinden vermişler. Gıcır gıcır bir imco ve orjinal. Hemen e-bay'dan araştırdım orjinal varmıdır diye ama hep üst modelleri var, alev boyu ayarlanabilenlerden. Küçükken hep görürdüm dedemlerde, dayımlarda ama heves etmezdim içini açıp bakmaya. Enfes bir mekanizması var, zippo yanında kupkuru ve çirkin kalıyor. Sahte olanı ise bariz şekilde sahte. Orjinal imco'nun yanmasına, çakma, sönme sesine hayran kaldım. Hiç hesapta yokken ve sanırım arasam da bulamayacakken junior model bi imco'mun olması çok sevindirdi beni. Zippo kesinlikle gözümden düştü, şimdiden. ;)

tekno turk o muhtar çakmağı orjınalse hıc korkma ama ondada dogru yakıtı kullanman gerekır

ewet dogru soluyosun ama gel sen zıppo benzını kullan.o çakmaklara mazot ve gazyagı koydukları için şimdi bulmak neredeyse imkansızlastı

O çakmaklar fabrikası tarafından hala üretiliyor. Türkiyede ithal edilmediğinden bulamayabilirsiniz belki ama antika bir şey değiller aşırı fiyatlara almayın sakın. Fiyatı 5 tl gibi bir şeydi en son gördüğümde.

Evet katılıyorum... Geçenlerde Avurturya malı sıfır bir tane geçti elime..... Bir arkadaşa hediye ettim.. Arkadaş gerçekten Trakya'da bir köyün muhtarıydı :smiley:))))))))

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,680
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR