Ynt: Otomatik Vitara 1.6 Jlx Arıyorum...
Ankara'da suzuki servisleri şunlar:
İmaj oto (şaşmazda, özel servis)
Tecimeroğlu (eskişehir yolunda, yetkili servis)
Kangurum (şaşmazda, yetkili servis)
Telefonları internetten arayınca çıkıyor. Mesela bu konu başlığında yazmışlar: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=65393.0 ben ordan bulup gittim pişman da olmadım, ilgili-özenli arkadaşlar.
Konuyu izah ise şu şekilde. Alacağınız araçta o tür aks kırılması vs türünden şeylere sizin bakmanız zaten mümkün değil yukarıdaki servislerden birine götürmeniz lazım.
Arabayı aldıktan sonra da bakımlarını düz mantık km hesabı ile değil kullanım şartlarını dikkate alarak yapmanız lazım. Dur kalk trafiğinde kullanılan arabanın bakım ithiyacı ile otobanda kullanılanınki ya da otoparkta yatanın ki aynı değil. O yüzden ustanız ya da servisiniz sizin arabayı nasıl kullandığınızı bilemediği için ikinci bir kriter daha kullanır (yani ne yaptığını biliyorsa öyle yapması gerekir...). Mesela toyotanın bakım politikası sizi 6 ay/10bin km'de bir servise uğratır dolayısı ile de motor yağı senede en az iki defa değişmiş olur. Ben suzuki aldıktan sonra da aynı mantığa devam etmeyi düşünüyorum. Yani:
Motor yağı: 6 ay/10bin km (hangisi önce gelirse, aşağıdakilerin hepsi yine aynı mantık - eski suzuki kullanma klavuzunda 12000 yenisinde 15000 gibisinden rakkamlar var tam hatırlamadığım zaman süreleriyle beraber, bence o kadar uzatmaya gerek yok toyotanın formülü bence daha iyi)
Diferansiyel yağı: 2 sene/40bin km
Otomatik şanzıman yağı 3 sene/60 bin km (kullandığınız yağ tam sentetik değilse bunu biraz kısaltsanız iyi olur, hele römork falan çekecekseniz bu rakkamı en az ikiye bölün)
Motor anfitrizi : Sizin araç için 2 senede bir. Uzun süre değişmediyse ya da eskisi nedir ne değildir emin değilseniz komple değiştirilmesinde fayda var sadece radyatörü boşaltmak yerine. İdeal oranı %50 su %50 antifrizdir aşırı soğuk yerlerde antrifriz oranı %70' e kadar arttırılabilir ama hiçbir şekilde bu oranın üzerine çıkmamalı. Mavi renkli antifriz ile kırmızı renkli olanı da kesinlikle karıştırmayın ve JLX üretildiği devirde kırımızı renkli olan zaten piyasada olmadığı için onu kullanmasanız iyi olur. Ben castrol radicool koydum, mavi renki olanından. Bu da sizin almayı düşündüğünüz araçtan muhtemlen daha yeni ama üzerinde uyumlu olduğu yazıyor, emin olmak istiyorsanız kullanma klavuzunu bulmanız lazım.
Arabanın kullanma klavuzunda bunlar yazar ama sebebi yazmaz, tecrübeli olduğunu zanneden arkadaşlar da sebebini bilmedikleri şeylerin gereksiz olduğunu zannedip bunları kafasına göre değiştirebilir, 6 ay/10 bin olur sadece 10bin, diferansiyel antifriz vs tamamen unutulur, şanzıman yağı da bozulunca hatırlanır. Bunun bir sebebi de yetkili servis dışında bu tür şeylerin kaydının tutulmaması. Sırf kayıt tutmak için illa yetkili servise gitmenize gerek yok ne de olsa ne zaman ne bakım yaptığınızı kendiniz hatırlayabilirsiniz, ama hatırlamıyorsanız başkası da hatırlamaz. Yağ kontrol çubuğu ile çekip bakıp ta "bu yağ iyi abi" mantığı bir yere kadar geçerlidir, aynı mantık ile motor antifrizinin sadece donma noktası ölçülebilir içinde biriken asitler silindir kapak contanızı yemeye başladıysa ya da korozyon önleyiciler ömrünü tamamladıysa bu hidrometre kullanarak tespit edilebilir bir durum değildir (aslına bakarsanız o alet sıvının sadece özgül ağırlığını ölçer donma noktası ona göre işaretlenmiştir tahmin edilir). Benzer şekilde kimse diferansiyeliniz içindeki yağın ne durumda olduğuna açıp bakamaz, mikroskop altına koyup acaba içinde aşınmayı arttıracak metal parçaları var mı diye uğraşmak yerine ne de olsa iki senede bir değiştirmek daha pratiktir. Arabanın kullanma klavuzunda yazan bakım çizelgesinin arkasında yatan gerçekler bu tür şeylerdir ama bunlar o kitapta yazmaz, tecrübeyle de öğrenilmez. Merak eden araştırır öğrenir, merak etmeyenin mesleği bu iş bile olsa yıllarca motor tamir eder gene öğrenemez. Olup bitenin bir diğer sebebi de zaten piyasadaki araçların çoğunun yaşı 10'u geçtiği için artık bakım zamanının bitip yavaş yavaş tamir zamanının gelmesidir. İş işten geçtikten sonra yapılan bakım ustanıza bazen biraz garip gözükür, zaman zaman "gerek yok ama sen bilirsin abi" cevabına sebep olur, çünkü yapılan iş kalp damarları kötü kolestrolden tıkanmış adama ameliyata gerek yok spor yaparsan düzelir demek gibidir. Ortada adamın hasta olduğunun ispatı yokken sırf yaşlı diye aksini yapmak ise mezara erkenden göndermek olur. Bunu yapmak ta cari açık mari açık deyip vergi dilimi en düşük araçtan %40 ötv+%18 kdv alınan bir memlekette açıkçası bana mantıklı görünmüyor.
Yukarıdaki rakkamlar araçtan araca değişir. Kimi markanın servis politikası daha sağlamcıdır kimisi maliyetleri düşürmek için daha çok risk alır, siz isterseniz rakkamları daha az risk almaktan yana değiştirebilirsiniz ama daha çok risk almaktan yana değiştirirseniz onun sonu uzun vadede iyi olmaz.