Göker Bey merhaba.
Siz bilinçli bir tüketici olarak,
karavan konusunu ve de özellikle Ortizi epey araştırdınız,
kullananlarla da görüştünüz zannederim.
Memnun olunan ve olunmayan hususlar nelerdir,
tecrübelerinizi ve objektif görüşlerinizi paylaşırsanız, istifade edenler olacaktır.
Selamlar.
Merhaba AKMühendis. Bir yazınızda, hatırladığım kadarıyla, "bir iş yapmanın önündeki en büyük engel, onu mükemmel yapmaya çalışmaktır" gibi bir ifade kullanmıştınız. Benzer şekilde korkarım bilinçli tüketicilik de bir müddet sonra neticesiz arayışlara dönüşüyor sanki.
Neyse, konuya dönersek, ben Ortiz'i hem yerinde ziyaret ettim hem de her fırsatta kullanıcıları ile görüştüm.
Öncelikle kendi gözlemlerim şöyle:
- Firma sahibi kişiler, ilgili ve dürüst kişiler. Benim için en önemli kıstas bu olduğu için bununla başlamak istiyorum. Diğer kullanıcılardan da aksi yönde bir itham gelmedi. Böyle devam etmelerini dilerim.
- Ortiz karavanlar biraz ağır. Bunları küçük sınıf bir aracınız varsa "rahat" çekmeniz zor. En hafif 3,90 olan karavan ve o da yaklaşık 930 kilo. Üstelik 3,90'da kavak kontra kullanılmasına rağmen. 5,25'ler çok daha ağır mdf nedeniyle. Buna sebep olarak, daha önceden hafif karavan denendiği ama yeterince dayanıklı olmadığı için vazgeçilmesi gibi bir sebep gösteriliyor. Yani ağır ama sağlam demeye getiriyorlar ama pratikte bunun benim için bir karşılığı şimdilik yok. Sonuç olarak karavanlar yolda gezmek için en az 1,5 tonluk bir çekici gerektiriyor.
- Şasi sıcak daldırma galvaniz şasi. Bunun için Al-ko'dan bir know-how desteği alındığı ifade edildi. Dingil, kaplin Al-ko. Lastikler C sınıfı. Bu özellikler güven veriyor. Stabilizatör de eklenmiş olmasını da arzu ederdim. Sanırım şasi standart al-ko bağlantı noktalarına sahip olduğu için sonradan mover eklemek bile mümkün.
- İçeriye bakacak olursak 3,90'lık modelin iç yerleşimi biraz kullanışsız olmuş bence. Daha iyi bir yerleşim üzerine çalışılması lazım. Perdeler çok göz yoruyor. Dahili çözümler düşünülmesi lazım. Bu detaylara biraz dikkat edilse harika olur. 5,25'de farklı iç tasarım seçenekleri mevcut. Yanlardaki oval camlar bence kullanışsız. Buna ileride bir çözüm bulunması gerekiyor.
Ayrıca baktığım 3.90'lık modelde gri su deposu yoktu yanlış hatırlamıyorsam. Gider doğrudan dışarı akıyordu. Bu bana biraz kullanışsız geldi.
Tüm bunları alt alta koyunca Ortiz benim için yine de "alınabilir" kategorisindeydi ve diğer yerel seçeneklere göre yine de biraz daha "karavan gibiydi". Ta ki bir mokampta ismini şu an paylaşmak istemediğim bir çevirmenin ortiz karavanını görene kadar. 2018 Ocak ayında alınmış karavanı ile kampta sabit şekilde konaklamaktaydı. Tüm kışı ön camdan içeri giren su ile mücadele ederek geçirmişti. Su bir türlü kesilmiyor ve sorunların ardı arkası gelmiyordu. İç kaplamalar homojen şekilde silikonlanmadığı için yer yer kabarmış, içeri akan sular nedeniyle zemin kaplaması hasar görmüş, duş kapısına düzgün bir gider kanalı yapılmadığı için kapıya çarpan duş suları süzülerek dışarı akmış... Kendisi iki yıllık garanti nedeniyle şimdilik rahat, "bir şekilde çözecekler, mecburlar" diye avunuyor. Ya sonrası? Görünürde bile bu kadar fahiş hata yapıldıysa peki ya görünmeyen yerlerde durum ne? Karavan tecrübesi olmayan ben bile, bir karavan inşa etsem herhalde bu hataları yapmamaya çalışırdım. Yolda bile gitmeyen, traktörle oraya getirilip konulan ve yerinden oynamayan bir karavan uzun müddet yol şartlarına maruz kalırsa ne olacak? Çevirmen arkadaşın "gezecekseniz kesinlikle almayın, dağılır" ifadesini sitemkar ama yine de biraz abartılı bulsam da bu tedirginlikle karavan kullanmak pek benim harcım değil.
Unutmadan bu bahsettiğim noktaların yeni versiyonlarda iyileştirilmiş olabilir. Öndeki açılır camın, sabit cam ile değiştirilmesi gibi...
Firma sahibi kişilerin iş ahlakına ve kişiliklerine yönelik negatif bir şey kesinlikle söylenmedi fakat sanırım karavan hayatını tam öngörmeden yapılan tasarımlar ve sorunlu işçilikler giderilene kadar Ortiz'e çok dikkatli yaklaşmakta fayda var. Nasıl olsa satıyoruz zihninyetine girmemeleri lazım. Bence yıllar içinde çeşitli sorunlarını giderirlerse ilerleme olur çünkü belli ki markaya rağbet var ama olumsuz yorumlar, duyumlar belli bir doygunluğa ulaşırsa kazandıkları pazarı kaybetme riskleri de var. İnternet çağında yaşıyoruz ve herkesin her şeyi rahatça öğrenebileceğini unutmamak lazım.
İlerleyen zamanda kendilerini tekrardan ziyaret etmeyi düşünüyorum. Çünkü oldukça düzgün insanlar ve bu tür esnaflığın soyu tükenmek üzere. Tüketicilerin yorum ve eleştirilerine azami dikkat ederlerse, iç tasarımda ve malzemede biraz ilerleme kaydedelerse ilerleyen yıllarda rekabetçi olabileceklerdir. Şu an Ortiz için çekimser durumdayım.