Ortak Telsiz Kanalı Önerisi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yugun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 48
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 25,742
Ynt: Ortak Telsiz Kanalı Önerisi

Merhaba
Önce Ortak kanal konusuna bir çözüm getireyim isterseniz
1- Ortak kanal nerede kullanmak için
2 - Ortak kanal kullanımı için mesafeniz nedir.

Bir gezide ortak kanal kullanma ile
her zaman ortak kanal kullanmak ayrıdır

PMR Telsizlerde
38 Analog tone ( kanal değil ) vardır
ayrıca
Digital 104 tone ( kanal değil ) vardır

yani alt kanal cümlesi baştan yanlıştır ... bunlar telsizi bilmeyen kişilerin tarifleridir

kısacası şöyle bir bilgi...
Analog PMR El telsizleri Türkiye frekans listesi

1. Kanal : 446.006.25 MHZ
2. Kanal : 446.018.75 MHZ
3. Kanal : 446.031.25 MHZ
4. Kanal : 446.043.75 MHZ
5. Kanal : 446.056.25 MHZ
6. Kanal : 446.068.75 MHZ
7. Kanal : 446.081.25 MHZ
8. Kanal : 446.093.75 MHZ dir...

bunlar sizin alacağınız cihazlarda ( açıkta ) yoktur
kafanızın karışmasına gerek yoktur.( sadece bilgi maksatlıdır.)

tone ise bu kanalllarda yapılan görüşme için karşının kapısını açan anahtardır.
yani aynı anda aynı FREKANS ta 15 istasyon birbirini engellemeden görüşebilir
sadece bazen kuyruk ta ( konuşma bitiminde ) başka tone dan gelen konuşmanın son bir kelimesi duyulabiir
tabii bu dengeli güç ile çalışan cihazlar için geçerlidir.

yani PMR cihazlar ile normal görüşme yaparken legal olmayan cihazlar ile 45 watt güç ile PMR kanalında konuşan bir Güvenlik şirketi
sizin konuşmanıza BASABİLİR..( yani konuşturmaz )
fakat bu sadece geçici bir sorundur.
AMA.... şehir içinde yapılan inşaatların kullerinde PMR telsiz olması maalesef yüsek irtifadan her tarafa rahatça ulaşmalarını sağlamaktadır.
bunun yok edilmesi bizim çalışma alanlarımızın içindedir.

Şimdi Standat PMR Telsizlerde Kanal ve MENÜ ile girilen TONE AYARI vardır
yani Örnek biz merkez olarak tüm istanbul genelinde ( Kanal 2 ( 446.018.75 / Tone 8 ( 88.5 ) ) kulanıyoruz
ayrıca Herhangi bir Afet anında kulanmak üzere
uzun mesafe haberleşmesi için SADECE PMR cihazlar için kullanılan Tekrarlayıcı ( Simplex Repeater ) kullanıyoruz
Gezilerde bir ( ortada giden ) araçta MOBİL RANGE EXTANDER kullanabilirsiniz

Gelelim ikinci konuya
Eğer sürekli Ortak Kanal projeniz var ise o zaman Profesyonel PMR cihazlar alıp
Kanalınıza sahip çıkmanız ve O kanalda Kule,Vinç,Şantiye,Gümrük,Kontenyer,Güvenlik,Taksi durağı , Çaycı , gibi kullanıcıları konuşturmamanız gerekmektedir... çok zor ama biz bir yerlerde başardık.

en azından Kadıköy,Göztepe,Zeytinburnu,Esenler merkezlerinde Kanal 2/8 de kimse fazla sarkmıyor konuşanlar ise terkediyor.
yani en azından bunu başarır iseniz her an bir kanalda
açık arazide 30 Km
şehir içinde 500 metre ile 5 km arası görüşebilirsiniz
hele bizim gibi tepelerde merkezleriniz olursa o zaman mesafeniz oldukça uzar...( hayal bile edemezsiniz )
bunun için Türkiye PMR Telsiz Operatörleri Birliği nin web sitesine bakabilirsiniz

Profesyonel PMR ler hangileri sorusuna cevap ise ben ve arkadaşlarım ( Bölge Operatörleri )
HYT TC 446 kullanıyoruz ( ben HYT TC 446 , KIRISUN PT 558 , WOUXUN KG 833 , ve değişik marka ve model cihalar kulanıyorum
( istanbul telsiz merkezi olarak ) ve çeşitli marka ve model cihazları test ediyorum... hemde sokak sokak dolaşarak..
Üyelerimizden

herkesin cep telefonu ve telsiz seri numarası web sitesinde mevcut
herkesin cihazında Stickerler var
herkesin cihazında Çağrı kodu ( Telsiz kodu var )
böylece anlamayanlar için bir ipucu
cihazların yasal olduğu , kayıtlı olduğu , kullanıcın adı soyadı ve bölgesi belgeleri ile meydanda....
peki ya başkaları .....

Şimdilik bu kadar yeter herhalde
fazla uzun olunca kızanlar oluyor da...

Görüşmek üzere
A.Tevfik Atabey
Telsiz Haberleşme Uzmanı
İstanbul Telsiz Merkezi

Etiketler

Tevfik bey,
Bilgilendirici yazınız için teşekkürler.
Ben ortak kanal derken başkalarının giremeyeceği bir ortak kanal değil, Herkesin kendi içinde aynı kanalları kullanıp yolda karşılaşınca birbirine ulaşabilmesini düşünmüştüm. Bizim de kullandığımız kanallarda bazen başkaları konuşuyor ve biz de onlarla konuşabiliyoruz. Ama bu pek önemli değil bence varsın konuşsunlar. Biz birbirimizin kanalını bilirsek, Örneğin ben sayın fsirini yolda görsem telsizden konuşmayı deneyebilirim benim ortak kanal önermemin nedeni bu.

Yücel bey merhaba

tamam ben de onu anladım zaten onun için size PMR Profesyonel önerdim
bizde bazen aynı konuda çalışma yapıyoruz
Kadıköy,Göztepe,Zeytinburnu merkezlerimizden bilgi alıyoruz
veya Esenler aktarma rölesi ile uzun mesafe den görüşme sağlamaya çalışıyoruz
örnek olarak : Meşhur sel günü bir operatörümüz ikitellide çalıştığı yerden bize rapor verirken
Telsim yüzmeyi öğreniyor idi
Türkcell ise ne yapacağını düşünüyor idi...
ama ben arkadaşımızdan İkitelli organizede bir metre su olduğu
Oto center de 2 metre ye yakın su olduğunu
mahmutbey yolunun trafiğe kapalı olduğunu öğrendim ve kanal 2/ 8 den bize ulaşan herkese bu anonsu geçtik...

yani kısacası bir kanal Karavancılar için gayet iyi olur birde karavanın şöför malline bir mobil anten bağlarsanız daha uuzn bir mesafeden görüşebilirsiniz ( PMR cihazlarda anten sabittir çıkmaz ) diyecekler olacaktır onun için yazıyorum

zaten anteni çıkarmıyorum....
sadece bir ÇENGELLİ İĞNE ile ucuna giriyorum böylece sinyala Araçtan dışarı çıkıyor...

Görüşmek üzere

yusuf bu sayfadan istediğin cıhazı alabilirsiniz.adrese gönderiliyor.

http://www.409shop.com/409shop_shopcat.php?&usercat=1426&parentid=1426

PMR lerle uğraşma.

phpThumb_generated_thumbnail.jpg

İsmail abi çok teşekkürler,telsiz konusunda çokca istekli olmama karşı bir o kadarda bilgisizim ayrıca bu aralar yoğunluktan telsize zaman ayıramıyorum çokca detayı olduğunu biliyorum,kullanım şekillerine ve amaçlarına göre çokca telsiz çeşitleri olduğunuda biliyorum,bu işin profesyonel kullanıcıları olduğu gibi amatör telsizcileride olduğu kesin hatta amatör derken amatör bile sayılmayacak kadarda telsizcikler de mevcut 200 metreden bile ne dediği anlaşılmayan cihazlarda var,pmr telsizler,cb telsizler ve siz amatör telsizciler diye adlandırılan lisanslı her cihaz ve ekipmanı tamamıyle yasal olan kuruluşlarda var hal böyle olunca benim durumumdaki biri asgari düzeyde işimizi görecek çevremizdeki kişilerle iletişimi kuracak acil durumlarda bölgesel kolluk kuvvetlerine bağlantı sağlayacak yasal ve en ekonomik cihaz hangisidir bilememekteyim sizin verdiğiniz linkte biraz inceleme yaptım fiyatları gayet makul bu haliyle tabi yalnız bu cihazları nasıl ve kaç liraya getirebiliriz işimizi görecek cihaz hangisidir siz bunlardan hangisini önerirsiniz karavanda olması gereken en uygun cihazı yazabilirseniz kafamızda bir şekil oluşur. ;)

karavaınıda CB cıhazı bulunmasında fayda vardır tabii mobil cıhaz olması iyi olur
5 Watt lık cıhazlar artık serbest ruhsata tabi değiller AM ve FM olması iyidir FM 21 de çağrı yapan arkadaşlarımız var.
halen kullanılmaktadır Propagasyon (elektromanyetik dalgalar)sayesinde uzak görüşmeler bile yapılıyor
CB cıhazı kullanan çok kişiler vardır.kamyoncusu Tırcısı, deniz de balıkçılık yapanlar tarlalarda traktörle tarla sürenler de bile kulananlar mevcuttur.
olmayacak yerde karşınıza o parazit kutusu denilen kafa şişiren denilen aletler çok zaman işe yaramıştır.
halende kullanılmaya devam ediliyor.bağzen kendini bilmezlerin eline geçmesinden dolayı çok kırgınlıklar olmuştur ama yine işe yarıyorlar.
size fotoğrafını ve mağaza adresini göndermiş olduğum mağazadan da vhf-uhf cıhaz temin edilir sizin PMR dediğiniz band lardada kullanılır.
cıhazı kullandıkça hoşunuza giderse senede iki defa Amatör radio sınavları açılmakda onlara girer belge alısanız daha güzel olur.
Amatör sınavları artık eskisi gibi zor geçmeyecek kanımca MORS sınavı kaldırıldı.(A sınıfı belgesi olupda MORS bilmeyenlerin bilenlerin yanında rezil olmamalrı için kaldırıldı)
şimdi Kanun yönetmelik ve işletmeden yapılacak 1985 yılında sorulan soruların aynısını soruyorlar sadece satır atlatmışlar.yeni kanun düzenlemesi yapmışlar -
ondada fazla değişiklik diyemeyiz 12 yaş sınırı ve HF bandlarının genişlemesi gibi, ruhsat aranmaması gibi -düzenleme oldu Watt ların düzenlenmesi de dahil
PMR de burda cuvallarda var kiminin PTT mandalları kopmuş açma kapama düğmeleri yok.camları kırık tuş yakımları yırtılmış.uhf sinyalı önünde engel oldumu problem oluyor
fazla yazmıyyım bu kadar yeter herhalde . karar verirsen yardımcı olunulur. birkaç resim bu yazının üzerine iyi gider diye düşündüm bunlar fazla parazit yapmazlar kafa şişirmezler
seslerini kıstım rahatsızlık vemesinler diye

iyi akşamlar diliyorum herkesin
Gençlik ve spor bayramını kutluyorum.
ismail

DSCN5126.jpg

DSC_0016.jpg

sayım amiralim katılıyorum ve teşekkür ediyorum fotolar için açıklayıcı ve güzel olmuş

amiral' Alıntı:
karavaınıda CB cıhazı bulunmasında fayda vardır tabii mobil cıhaz olması iyi olur
5 Watt lık cıhazlar artık serbest ruhsata tabi değiller AM ve FM olması iyidir FM 21 de çağrı yapan arkadaşlarımız var.
halen kullanılmaktadır Propagasyon (elektromanyetik dalgalar)sayesinde uzak görüşmeler bile yapılıyor
CB cıhazı kullanan çok kişiler vardır.kamyoncusu Tırcısı, deniz de balıkçılık yapanlar tarlalarda traktörle tarla sürenler de bile kulananlar mevcuttur.
olmayacak yerde karşınıza o parazit kutusu denilen kafa şişiren denilen aletler çok zaman işe yaramıştır.
halende kullanılmaya devam ediliyor.bağzen kendini bilmezlerin eline geçmesinden dolayı çok kırgınlıklar olmuştur ama yine işe yarıyorlar.
size fotoğrafını ve mağaza adresini göndermiş olduğum mağazadan da vhf-uhf cıhaz temin edilir sizin PMR dediğiniz band lardada kullanılır.
cıhazı kullandıkça hoşunuza giderse senede iki defa Amatör radio sınavları açılmakda onlara girer belge alısanız daha güzel olur.
Amatör sınavları artık eskisi gibi zor geçmeyecek kanımca MORS sınavı kaldırıldı.(A sınıfı belgesi olupda MORS bilmeyenlerin bilenlerin yanında rezil olmamalrı için kaldırıldı)
şimdi Kanun yönetmelik ve işletmeden yapılacak 1985 yılında sorulan soruların aynısını soruyorlar sadece satır atlatmışlar.yeni kanun düzenlemesi yapmışlar -
ondada fazla değişiklik diyemeyiz 12 yaş sınırı ve HF bandlarının genişlemesi gibi, ruhsat aranmaması gibi -düzenleme oldu Watt ların düzenlenmesi de dahil
PMR de burda cuvallarda var kiminin PTT mandalları kopmuş açma kapama düğmeleri yok.camları kırık tuş yakımları yırtılmış.uhf sinyalı önünde engel oldumu problem oluyor
fazla yazmıyyım bu kadar yeter herhalde . karar verirsen yardımcı olunulur. birkaç resim bu yazının üzerine iyi gider diye düşündüm bunlar fazla parazit yapmazlar kafa şişirmezler
seslerini kıstım rahatsızlık vemesinler diye

iyi akşamlar diliyorum herkesin
Gençlik ve spor bayramını kutluyorum.
ismail

2009.jpg

Pmr telsizlerde marka model farklı olsa bile iletişim kurulabiliyor mu, yoksa aynı modeli mi kullanmak gerekiyor? Karavancıların tercih ettiği bir marka model var mı? Nereden alalım, teknoloji marketleri mi , Perpa ve ya Tahtakale gibi avantaj sağlayabilecek yerler var mıdır? Bilgi paylaşımı olursa sevinirim.

cıhaz satılmayan yer yok artık her tarafta satıyorlar
marketlerde .eczanelerde. oto aksesuar satılan yerlerde
av malzemesi satanlarda balıkçılık derneklerinde heryerde satıyorlar.
yakında fırınlarda satmaya başlarsalar şaşmamak lazım.(10 tane ekmek alana bir tane PMR cıhaz)gibi
iki ayaklı mağazalarda onlarda internette tüccar sitelerinde satıyorlar örnek:http://www.sahibinden.com/search.php?b[search]=lisanssiz_telsiz&c=23008

http://www.409shop.com/

fazla uzak larda aramayın.beki yanınızdaki tekel bayii lerindede vardır.

Gökhan merhaba, pmr telsiz bende kullanıyorum ancak verim alamadığım oluyor bazen önümdeki araçla konuşamadığım
odu, ağaçlık alanlarda sıkıntı artıyor. 1 ay önce telsiz ithalatı yapan firma ile görüşme yapıldı sonuçlandığında duyurusu
yapılacak ihtiyacı olanlara CB telsiz almalarını öneririm maliyet artacak ancak kullanım rahatlığına değecek.

toffy' Alıntı:
Pmr telsizlerde marka model farklı olsa bile iletişim kurulabiliyor mu, yoksa aynı modeli mi kullanmak gerekiyor? Karavancıların tercih ettiği bir marka model var mı? Nereden alalım, teknoloji marketleri mi , Perpa ve ya Tahtakale gibi avantaj sağlayabilecek yerler var mıdır? Bilgi paylaşımı olursa sevinirim.

İyi günler PMR cihaz bende var. Avcılık için aldım ve cok memnunum. Aracımda bulunduruyorum devamlı. Diğer cihazlar ile bağlantı kurabilirsiniz. Örneğin ben bazen eğlence olsun diye inşaat firmalarının şantiyelerindeki telsizleri dinliyorum. İstesem bağlantıya da geçebilirim onlarla. Bence herkesin alması lazım. Ne zaman nerede lazım olacağı belli olmaz.

Saygılar

En son çıktığımız kazdağları gezisinde PMR telsizimin birini Haldun'a verdim. Hiç problemsiz, görüşmelerimizi yaptık. Birbirimizi hiç göremediğimiz mesafelerde de nerelerde olduğumuzu konuşarak birbirimizi bulduk.
Bendeki PMR 3km menzili olan, oldukça eski bir model. Yenilerinde 10km olanlar da var. Benimkiyle, Aladağ yaylasında ağaçların arasından 3km'ye kadar görüşme yaptım. Halk bandı CB telsizlerde görüşme mesafesi ise çok daha fazla tabiiki. Bence karavancıların arasında görüşme, konvoy takibi, yürüyüşe çıktığınızda kamp alanında kalanlarla görüşme gibi uygulamalar için PMR telsiz yeterli. Daha uzun menzil istenmesi, uzaklardaki arkadaşlarla görüşmeler yapmak ya da acil durumda yardım istemek gibi düşünceler varsa, daha güçlü telsiz sistemlerinin kullanılması lazım. :smiley:

Amerikan versiyonlardan uzak durun. (Onlar genellikle PMR değil FMR diye anılır.) Frekansları farklıdır ve Türkiye'de kullanılması yasal değildir. Diğerleri (teorik olarak) birbirleriyle haberleşebilir. Bir yerlerde hangi modelin hangi kanalının hangi frekansta olduğuna dair bir listem olacak. Çok gerekliyse (epeyce eşinip) bulmaya çalışırım. Ama aynı bilgiler Internet'te bir yerlerde vardı, yanlış hatırlamıyorsam.

Temel olarak Avrupa standardını kullananların hepsi birbiriyle haberleşir. Daha garantili bir çözüm istiyorsanız Aselsan'ın Cobra modellerinden herhangi birini alın derim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,840
Kayıtlı Üye Sayımız
166,626
Kaydolan Son Üyemiz
cumhur kaya

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.