Orijinal Ebadından Daha Dar Kış Lastiği

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tricky Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,563

tricky

Ana Kamp
Yer
bursa
merhabalar,
2011 wk grand cherokee 3.0 için kış lastiği arıyorum. aracın üzerinde gelen lastikler 245/60/18 good year wrangler. aynı ebadda lastik aradığımda seçenek çok dar. bayilerin elinde var olan lastikler ya gerçekten çok pahalı, ya da 2010 üretimi lastikler. bir kaç yerde alternatif olarak 235/60/18 lastik alabileceğim söylendi. daha dar lastik kullanmak birim alana düşen basıncı artıracağından yere daha sıkı basmayı artırır mı, yoksa yüzey küçüleceğinden tutunmayı azaltır mı? bir başka bakış açısıyla yağmurda dar lastikte suyun tahliyesi daha kolay olacağı için sürüş daha güvenli mi olur? düşündükçe hepsi mantıklı geliyor, işin içinden çıkamıyorum. öte yandan dar lastikte tabana gelen basınç daha fazla olacağı için lastik zorlanır gibi hissediyorum (neticede 2 tondan ağır bir makineden bahsediyoruz)
good year, michelin gibi markaların fiyatları 600 liranın üzerindeyken; toyo, sava gibi markalarda 300-350 tl aralığında. toyo japon malı ve sorunsuz bir lastik deniyor. bulduğum sava ise alman üretimi ve muhtemelen good year'la aynı fabrikada üretiliyor. bazı kullanıcılar 'alacağınız en kötü kış lastiği bile dört mevsim lastiğinizden daha iyi iş görür.' görüşünde. yılda yaptığım yol 15 bin km'yi gecmiyor. bunun en fazla 5 ila 8 binini kış aylarında yaptığımı düşünerek yorum yapar, yardımcı olursanız sevinirim.

Etiketler
Ynt: Orijinal Ebadından Daha Dar Kış Lastiği

http://www.miata.net/garage/tirecalc.html

Buradaki programla çeşitli ebatlar arasındaki farklara bakabilirsiniz.
Genelde kabul edilen görüş 'Dönüş çapı farkı %3 ten fazla olmadığı sürece farklı ebatta lastik takılabilir', şeklindedir.
Tabi lastik takılınca çamurluğa sürtme vs olmadığı sürece.

İlave olarak lastik taban genişliği ile çok fazla oynamayın, bir noktadan sonra farklı jant gerektiriyor, o da lastik üreticilerinin yayınladığı tablolardan kontrol edilmesi gereken, basit bir kuralı olmayan bir konu.

245 yerine 235 takmanız çok büyük fark yaratmaz kabul edilebilir bir daralma 1 cm kadar ..

Merhaba,

ikinci el olarak satın aldığım 2010 Model Grand Cherokee S Limited aracım için kış lastiği arıyorum. Aracın orjinal lastik ebatlarını bilmiyorum ancak ürerinde takılı olan lastik 255/55/R18. Aracı İstanbul'da kullanmaktayım. Önerilen lastikler Michelin, Continental vs.. Sizce hangi marka lastik almalıyım?

Saygılarımla

ürerinde takılı olan lastik 255/55/R18.

Yedek lastik taşıyıcıyı açın. Onun içinden de 255/55/R18 çıkıyorsa bence kurcalamaya gerek yok, aynı ebattan devam.
Yok değilse 255/55/R18 ebatında bir adet yazlık lastik, farklı bir ebat kullanmak istiyorsanız da 4 değil 5 adet te kışlık lastik almanız gerekecek. O zaman en ideali nedir onu araştırabilirsiniz. yok boş yere fazladan yedek lastik alıp ayrıca 6 ayda bir 4 değil 5 lastik değiştirmekle uğraşmak istemiyorum diye düşünüyorsanız şu anki ebatla devam etmek en iyisi. yok ben kışın yaylaya gezmeye gitmek istiyorum hatta yoldan çıkıp derin karlı yerlere de girerim belki ve yürüyen aksamı da yormak istemiyorum diyorsanız o zaman daha dar bir ebat bakmanız gerekecek (muhtemelen 225 civarı iyi olur ama uydurmak mümkün olursa, olmasa belki 235), tabi o durumda jant çapı da 18" olamayabilir, bu da 5 adet te yeni jant almanız gerektiği anlamına gelebilir. bu da ilave masraf demek. 2010 model cheroke kullanan biri için belki 5 adet ilave jant masrafı sorun değildir ama yine de ben olsam gerçekten gerekmedikçe uğraşmazdım 5 adet lastik sök tak işiyle. her neyse, orjinal ebat nedir bilemiyorum ama buradaki programla bir iki deneme yapıp çeşitli ebatları kıyaslayabilirsiniz: http://www.rimsntires.com/specspro.jsp bu arada aynı sitede 2010 cheroke diye arayınca (https://www.rimsntires.com/packages.jsp?req=newCar&carYear=2010&carMake=Jeep&carModel=Grand+Cherokee ) 18" jant için 245/60R18 çıkıyor bilmiyorum doğru mudur, aradaki %5.2 lik fark biraz fazla gibi geldi bana.

cooleng' Alıntı:
Merhaba,

ikinci el olarak satın aldığım 2010 Model Grand Cherokee S Limited aracım için kış lastiği arıyorum. Aracın orjinal lastik ebatlarını bilmiyorum ancak ürerinde takılı olan lastik 255/55/R18. Aracı İstanbul'da kullanmaktayım. Önerilen lastikler Michelin, Continental vs.. Sizce hangi marka lastik almalıyım?

Saygılarımla

Önce internetten bi araştırın orjinak lastik ebadınızı, ya da aracın kullanım kılavuzuna bakın öğrenin. Sonra modeller arasında yine internette araştırma yapın aklınıza en çok yatan markayı alın, şimdi forumlarda hangi marka alıyım derseniz biri good year iyi der, öbürü michelin der, mesela ben petlas snow masterı tavsiye ederim kış için, hem iyi markalarla yarışır derecede kaliteli, hem de nispeten ucuz, sadece kışın 3 ay kullanacağım lastiğe servet ödemezdim şahsen.

2008 WK da 17 inç lassalar var bizde, bence büyük ebadı da alınabilir yaz kış bunlarla gezdik. ancak 18 jant gerçekten büyük 255 olduğunda. pamuk eller cebe diyorum ben. orijinal ebatta kalmak lazım gibi.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,840
Kayıtlı Üye Sayımız
166,639
Kaydolan Son Üyemiz
derinb

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR