Orientiring Donanımı (Neler gerekli?)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan XtrmPrgrmmr Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,614

XtrmPrgrmmr

Yürür de yürürüm...
Mesajlar
774
Tepkime Puanı
1
Yer
İzmir
Web
xtrmprgrmmr.blogspot.com
Orientiring temel olarak malzeme, donanım, özel bir yer gerektirmeyen bir spor olarak düşünülebilir. Malzeme konusunda, donanımlı olmanın yararları veya donanımsız olmanın negatif etkileri değerlendirilebilirken; yer konusunda da "Şehir Orientiringi", "Park Orientiringi" veya "Arazi Orientiringi" gibi isimlerle yerden bağımsız bir spor olmuştur.

Zorunlu tek malzememiz, yarış parkurunun Orientiring kurallarına (veya alanı ifade edecek özel kurallara) uygun hazırlanmış haritamızdır.
HARİTA; basitce bakıldığında bir yeri diğerinden ayırabileceğimiz, bulunduğumuz yeri, gideceğimiz yolu ve varacağımız yeri diğerlerinden ayırmamızı sağlayacak özel işaretlerle hazırlanmış olmalıdır. Arazide yapılan orientiring için harita hazırlama temel kuralları kesinleştirilmiş ve yayınlanmıştır. Yarışılacak parkura göre çeşitli haritalar hazırlanabilir. Ancak kesin olan belirli bir yerin diğerinden ayırt edilmesini sağlayacak işaretlemelerin yapılabilmiş olmasıdır. (Bu da Orientiring bulmaca çözme, zeka kullanma özelliğine bir örnektir.)

PUSULA; zorunlu bir malzeme olmamakla birlikte özellikle açık arazide yapılan çalışmalarda harita üzerinde yön bulmaya yarayan malzememizdir. Zorunlu olmamasının nedeni özellikle açık arazide harita ile birlikte ayırt edici olarak kullanabileceğimiz birçok yeryüzü şekli veya harita öğesi (tümsek, tepe, ağaçlık arazi, tarla, çukur, ev, vb.) bulabiliyor olmamızdır. Ancak arazi dışında veya sık ağaçlık olduğu için görüş mesafesinin kısıtlı olduğu alanlarda zorunlu olabilmektedir.

AYAKKABI; spor ayakkabı olması dışında sadece daha iyisi olabilen bir malzemedir. Genel olarak arazide kullanılan altı dişli, koşmaya uygun, ancak engebeli arazide koşulacağından bileği de koruyabilen, yağmur geçirmeyen ve hafif bir ayakkabı bu konuda son noktalardan birisi olabilecektir.

KIYAFET; genellikle sık çalılık da yapılacak yarışlar nedeniyle uzun kollu ve uzun bacaklı bir kıyafet giyilmesi tavsiye edilmektedir. Zira koşulan arazi de bitki yoğunluğu yaralanmalara yolaçabilmektedir. Ancak kıyafetlerin bol değil, mümkün olduğu kadar vücuda yapışan türde olması hızlı hareketlerde çevreye takılarak sorun yaşamamızı engelleyecektir. Bu nedenlerle profesyonel yarışlarda altımızda tayt ve üzerimizde streç, uzun kollu tişört kullanmaktayız. Ayrıca üzerimizdeki kıyafetin teri dışarıya atıyor olması, vücut ısısını koruması ve en düşük oranda yağmur geçirmesi beklenmektedir.

Genel olarak spor yapan herkeste bulunabilecek malzemeler ve özel hazırlanmış bir harita ile bu sporu yapabilirsiniz. Harita ve hedefler konusunda destek almanız yeterlidir. Tüm malzemeler ve orientiring için neler yapabiliyor olmanız gerekiyor ile ilgili olarak başka bir başlıkta buluşuruz...
 

Etiketler
Ynt: Orientiring Donanımı (Neler gerekli?)

oriantirng yarışlarında sadece harita ve pusula mı olması lazım !! Yani yarışmacı GPS alarak katılamazmı?
 

Ynt: Orientiring Donanımı (Neler gerekli?)

Yukarıda yazılı olanlar hariç, özellikle elektronik (GPS, elektronik pusula, saat, vs.) malzeme kullanımı yasaktır. Başta gps gibi yön bulma yeteneğinizi çok arttıracak bir desteği kullanmanız da bu sporun doğasına aykırı olacağından özellikle yasak.

Hatta pusula kullanımı da çok gerekli değil :smiley: Ben kullandığımı söyleyemem. (Belki de bu yüzden çok iyi değilim ama ;D ;D )

Neyse sonuçta diğer malzeme yasaktır yarışlarda...
 


Ynt: Orientiring Donanımı (Neler gerekli?)

benim bildiğim bide hedefe ulaşıldığında okutulan birde yüzük var...
 



Ynt: Orientiring Donanımı (Neler gerekli?)

@ferdane gül

Eğitimi, gittiğiniz kulüplerde alabilirsiniz... Ancak çok zorlu bir ilk eğitimi olmadığını söyleyebilirim. Basit bir harita bilgisi, pusula koordinasyonu bilgisi ile ilk antrenmanlarınıza başlayabilirsiniz.

@kurtsoylu

Haklısınız bir de SI yüzüğümüz var. Ancak resmi yarışlar dışında yüzüğü pek kullanamıyorsunuz. Ayrıca yüzük, yarışmanızda size yardımcı bir eleman değil. Sadece zorunlu bir aksesuar gibi. Antrenmanlarda yüzük yerine özel zımba veya daha basit durumlarda numaralı sticker kullanılıyor. Bu nedenlerle ben SI yüzüğünü yazmamıştım. Ancak haklısınız, sonuçta yarışta üzerimizde bir de SI yüzüğü bulunduruyoruz, geçtiğimiz noktaları kontrol için.

Katkınıza çok teşekkürler...
 


Ynt: Orientiring Donanımı (Neler gerekli?)

PUSULA:

Yarış alanında size yön gösterebilecek tek desteğiniz (hisleriniz ve yön bulma konusundaki beceriniz/bilginiz hariç) olacak alettir. Çoğu orientiringci pusulasını yoğun olarak kullanmasa da (haritada ve arazide aslında yönünüzü gösterecek çok fazla ipucu vardır ;D ) mutlaka elinde bulundurur. Çoğu hedef yönlendirmesinde de pusulasını destekleyici olarak kullanır.

"Orientiring Pusulası", standart pusuladan farklıdır. Harita üzerinde size yönünüzü, durumunuza göre gösterebilecek bir mekanizmaya sahiptir. (Pusula kullanımı ayrıca detaylı olarak anlatılacaktır.)

Pusulalar temel olarak 2 tipte olur.
Çoğunlukla profesyoneller tarafından kullanılan "Parmak Pusula"

[attachment=1]

(Markasına göre değişebilmekle birlikte) Benzerlerine göre pahalıdır. Parmağa takıldığından takip etme zorunluluğu olmadan sürekli kullanabilirsiniz. Az yer kaplar. Hafiftir. Harita tutan el parmağınıza taktığınızdan zaten her dakika haritanın üzerindedir ve zaman kaybettirmez. (Türkiye'de satın alma şansınız azdır. Ancak yarışlarda satış için getirilir veya birşeylerle birlikte deneme olarak geldiyse bir dükkanda bulabilirsiniz)

Çoğunlukla yeni başlayanlar için "Standart Pusula"

[attachment=2]

(Markasına göre değişebilmekle birlikte) Benzerlerine göre ucuzdur. Elinizde biraz yer kaplar. Haritaya yapışık olmadığından çok net olarak 2 elinizi birden kullanmanız gerekir. Her bakmanız gerektiğinde yeniden düzenlemeniz gerekecektir. Üzerinde genellikle hedefler arası mesafeyi kolay tahmin etmeniz için destek bulunur. Yeni başlayanlar için ideal bir başlangıçtır. (Türkiye'de de kolayca bulabilirsiniz. )

Ancak daha önce söylediğim gibi pusula zorunlu bir donanım olmasa da özellikle yeni başlayanlar için önemli bir yardımcı, profesyoneller için iyi bir güvencedir (özellikle konsantrasyonun bozulduğu anlarda toparlanma aşamasına kadar).

COMP17_LARGE_com_ol_6norspe.jpg


78530.jpg
 





Ynt: Orientiring Donanımı (Neler gerekli?)

Merhaba,
pusula bu yarışmalar için daha önce söylendiği gibi zorunlu değildir, size kalmış bir donanımdır. Ancak pusula kullanmaya karar verdiğinizde ve bir yarışmacı(müsabık) iseniz donanımınızın da size katkısı olmalıdır. Bu yarışmalarda bir çok kategori sunulabilir. İsviçre'de daha 4 yaşından başlayan çocuklar arasında özel orienteering parkurları sayesinde yön bulma, arazi arızaları tanıma ve kazanma/kaybetme duyguları pekiştirilirken, ülkemizde üniversite yıllarında veya 20li yaşlarda popiler olma yetisine sahip bu harika spor dalı için "tepkime hızı" düşük pusulalar kullanmalısınız. Örneğin silva marka pusulalar, daha düz zemine koyduğunuzda veya düz tuttuğunuzda size kuzeyi doğal olarak yönlerle ilgili istediğiniz her bilgiyi verebilir. Bu yarışmacılar için bir avantaj iken, kendine güvenen ve ileri seviye sporcular için ise pusulaya bakmak bir zahmetten öteye gitmez. Parmak veya yüzük pusula ise çok daha kolay kullanımı olan bir pusuladır, yön bulma konusunda avantajlı olursunuz ama amatörce kullanıp sürekli pusulaya bakarsanız size sadece lüks bir donanım sahibi olmaktan başka bir yarar sağlamaz.

Diğer yandan, yön bulma yöntemlerini pratikte dener ve çok kullanırsanız, arazi arızalarını kolayca ayırt eder, başarılı olabilirsiniz. Haritada kanmamanız gereken bir çok arıza vardır, asla suni yani insan yapımı arazı arızaların güvenmeyin. Harita ne kadar güncel olursa olsun doğal arızalarla çalışın, örneğin haritada görülen bir elektrik hattı, artık olmayabilir, ya da tek mezarlığı olan bir köyün artık 3 mezarlığı olabilir, özellikle uzun orienteering koşularında (17 km gibi) eğer kondüsyonunuz da biraz zayıflık varsa, son hedeflerde şaşırma, yorgunluk ve bırakma isteği olabilir. Bununla da mücadele etmek için sakin davranmalısınız. Acele etmeyin ve gerekirse bir önceki hedefe dönün

TAKTİKLER:
1. Asla hedeflere doğrudan yaklaşmayın, haritada hedefe gelmeden önce hedefe 90 derece açıyla girebileceğiniz bir saldırı noktası saptayın. Neden mi? Yarışmıyor musunuz, benzer bir hedefe giden, bilgisi az ama bacakları daha kuvvetli başka bir yarışmacı sizden 3 kişi sonra çıksa bile sizin gibi bir kaynağı bulmuşken bırakır mı zannediyorsunuz? Hedefe koşarak gitmek elbette mümkün, ama siz saldırı noktanıza koşarak gidin, ardından takip edilmediğinizden emin olun ve hedefe gizlice gidin ki, başarınız size kalsın...

2. Diyelimki kondüsyonu iyi olan bu inatçı yarışmacıdan kurtulamadınız, öyleyse bilinçli olarak yanlış gidin ve şaşırtın, sonuçta bu bir yarışma, yardım koşucu değil, rakibinizi elemek için çabalamalısınız.

3. Pusulayı olabildiğince az kullanın, sadece yön tayini ve haritayı gerekiyorsa yönüne kıymak için kullanın, pusulayı sürekli kullanmak hem zaman kaybettirir, hem de o özellikli arazi arızalarını hiçe saymanıza sebep olur. Oysa hedefler arazi arızasına göre yerleştirilir, istikamet açısı ve mesafe ikinci planda hesaplanır.

4. Hedefte doğru etiketi almalı veya emin olmadan anahtar basılmamalıdır. Geri dönüşünüz olmaz, yanlış yaparsanız emeğinize yazık olur.

5. Hedef fenerleriniz yerinden oynatan rakibiniz olursa derhal şikayet etmelisiniz, yarışmayı baltalamak diskalifiye sebebidir, özellikle elektronik anahtar olmayan eleme koşularında,tüm etiketleri toplayarak eneri etkisiz bırakan rakipler olmuştur. Buna dikkat edilmeli, bu kural başlangıçta katı olarak tebliğ edilmelidir.

6. Askeri pusula kullanmayın! bu pusulalar çok istikrarlıdır ancak tepki süreleri uzundur, hele bir kaç defa yere düştüyse vay halinize, oku kilitlenir, takılır vb. siz siz olun zorunlu değilseniz orienteering pusulası edinin.

7. Yanınızda bir kaç parça kuru kayısı alın, elbette onca km yolu koşunc enerji ihtiyacınız artacaktır, bir çok yarışmada belirli noktalarda bu tür ikmaller yapılır ancak su ve şekerli ufak tefek yiyecekerlin alınması yasak değilse yanınıza almalısınız.

8. Ayakkabı, seçimi önemlidir. Tabanı yüksek, kaba değil, ayağınızı sanki çıplak ayakla koşuyormuş gibi hissettirecek kadar hafif ama koruyucu olmalı. Solomon'un bu tür ayakkablıları mevcut. Nike da ise daha ucuz ama aslı bu iş için olmayan elastik ve sağlam ayakkabılar bulabilirsiniz.

9. Tayt:smiley: gülenler olabilir, ancak çalılık, çamurlu, kayalık, kaygan, dikenli, ağaçlık bir arazide bu sporu yapacağınızı unutmayın. Cildinizi yaralayacak bir çok yerden geçeceğinizi unutmayın, termal bir üst içlik ve buna uygun ve bol bir üst ise sizin koşarken terlemenize rağmen özellikle soğuk havada üşümenizi ve hastlanmanızı eneglkeyecek konforlu bir ortam sağlar, çoraplar da olmazsa olmazlardır, özellikle su geçirmeyen, çamura girseniz de ayağınızı zora sokmayacak bir şeyler olmalı.

10. Takımca katıldığınız bir yarışmada, koşucu çıkış sıralamasını çok iyi yapmaısınız. En iyi harita bilgisi olan ve en süratli koşucu en son çıkmalı, en kötü olan ilk çıkmalı tabii bu her zaman değişebilir, her yarışmada olduğu gibi yarışmacılaırn yetenekleri zaten biri birine yakındır, öyleyse diğer takımların yarışmacı özelliklerini de bilmeli ve buna uygun taktik geliştirmelisiniz. Unutmayın bu bir yarışma ve psikoloji çok önemli, diğer yarışmacılar sizin ısınma hareketlerindeki profesyonelliğinizden bile moral bozukluğu yaşayabilirler, ayrıca taktik konuşmalar, ekip başının elinde uydurmada olsa bir yazı dosyası muhteşem bir gösteridir ve etrafın moralini bozar.


Belki çok dağınık anlattım ama sonuçta bu bir yarışma ve gerçekten yaptıklarınızın sonucunu gördüğünüz bir müsabaka, bu yüzden çok eğlenceli ve tatmin edici...,

Deneyin ve eğlenin...vazgeçemeyeceksiniz

Saygılarımla
 

Ynt: Orientiring Donanımı (Neler gerekli?)

Verdiğiniz kıymetli bilgiler için teşekkürler.Hepsinin çok çalışarak kazanıldığı anlaşılıyor.
 

Ynt: Orientiring Donanımı (neler Gerekli?)

En onemlisi haritalar doga yuruyusu yaparken bile harita bulmakta zorlaniyoruz haritalari nerden bulilirz
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Mesajlar
1,523,051
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst