Opinel çakı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan the north face Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 38,489
Mesajlar
129
Tepkime Puanı
0
Yer
İstanbul
Merhaba arkadaşlar,

Eski çakımın çeliği iyice eskidiğinden yeni bir çakı alamak istiyorum bikaç siteye baktığımda opinel çakılar kafama yattı no7 yada 8'ini alamyı düşünüyorum acaba aranızda kullanan var mı keskinliği nasıldır çaliğinin kalitesi ne derecededir opinel iyi bir marka fakat yine de kullanan arkadaşlar varsa yorumlarınızı bekliyorum...
 

Etiketler

Ynt: Opinel çakı

alican4153' Alıntı:
Bende 1 tane var no kaç bilmiyorum :smiley: birkaç kere kullandım gayet güzel kesiyor.

Yorumunuz için teşekkürler,o no olayı boyuna göre yani no 8 ise 8cm bıçak boyu demek oluyor ben kampta kullanmak için alıyorum yani dallları falan budarken iyi kessin hemen keskinliğini kaybetmesin yeter...
 

Ynt: Opinel çakı

the north face' Alıntı:
Yorumunuz için teşekkürler,o no olayı boyuna göre yani no 8 ise 8cm bıçak boyu demek oluyor ben kampta kullanmak için alıyorum yani dallları falan budarken iyi kessin hemen keskinliğini kaybetmesin yeter...

Keskinliğini çabuk kaybedip kaybetmeme konusunda pek bir bilgim yok çünkü çok kullanmadım çekmecede kutusunda duruyor :smiley:
 

Ynt: Opinel çakı

İnox ve karbon çelik olarak ayrılmış bu bıçaklar ne anlama geliyor bu acaba bilen var mı ?
 



Ynt: Opinel çakı

hr' Alıntı:
İnox ve karbon çelik olarak ayrılmış bu bıçaklar ne anlama geliyor bu acaba bilen var mı ?
Inox paslanmaz çeliktir
Karbon ise kararma ve paslanma yapar ama inoxa göre daha keskindir ben bıçağıma bakarım silerim diyorsan karbon al
 

Ynt: Opinel çakı

İnox yumuşak malzemedir çabuk körelir ama paslanmaz, bilersin bişey olmaz.

Karbon sert malzemedir zor körlenir ama paslanır, temiz tutarsın bişey olmaz.

Ben inox no:7 kullanıyorum memnunum, 7 cm bıçak ağzı demek...
 

Ynt: Opinel çakı

Merhabalar.

Bu başlığı daha önce görüp okumayı çok isterdim. :(

Geçtiğimiz hafta sonu, Av & Silah Outdoor 2012 fuarı'ndaydım.
Tipi hoşuma gittiği ve fiyatı da uygun olduğu için kendime bir Opinel No:8 çakı almak istedim, iki tane de arkadaşlarıma hediye aldım.
Satıcı karbon olanı için (satınaldığım) "kararır" dedi, ama ben rengi falan değişir, sorun olmaz zannettim.
İlk yıkama sonunda, hiç kullanılmamış çakım bu hale geldi. :(
Çok canım sıkıldı. Cif, bulaşık sabunu ve süngerle ovuşturarak birazcık temizlemeye çalıştım ama hala iç açıcı değil.

Bilen arkadaşlara sormak istiyorum: Bu kadar paslanması normal midir? En kolay yoldan nasıl temizleyebilirim?

1-IMG_0284.jpg


2-IMG_0285.jpg


3-IMG_0286.jpg
 

Ynt: Opinel çakı

Islak bıraktıysanız normal.

Bunu temizleyince yüzey artık pürüzsüz olmayacak bu kabul dahilinde size en hızlı çözümüm bulaşık süngerlerinin sert ve yeşil ya da bordo rengi sırtlarını kullanmanız. Bu sert sünger aslında abrasiftir. Yani ince de olsa bir zımparadır .Bundan sonra yüzey gayet ince de olsa çizikli olur.

Tahta sapı ıslatmamak kaydıyla bir yöntem daha var, o da fosforik asit ile demir oksitten kurtulmak. Bu yöntem aynı anda namluyu demir fosfat ile kaplar. Bu da biraz pürüzlü gri bir yüzey verir. Bu yüzey oksitlenmeye karşı faydalıdır ve yağlanınca yağı biraz daha iyi tutar. Ancak sürtünce kolay aşınır. Tabi gerekirse tekrarlayabilirsiniz. Bunu uygulamanın en basit yolu ısıtılmış kola ya da pepsiye bir süre daldırmaktır. Reaksiyon çeliği yeyip bitirmez, korkmayın. Asite (meşrubata) daldırmadan yağ sökücü bir deterjanla namluyu temizlemeyi unutmayın..

Bu yöntemler kendi başına bıçağı birebir eskisi kadar yakışıklı yapmaz. Ancak düzgün çalışırsanız iyi sonuç alırsınız.

İşiniz bitince namluyu makine yağı ile yağlayın.
 

Ynt: Opinel çakı

Kararması aslında yüzeyin zaman içinde paslanmayı önleyecek şekilde kaplanmasıdır. Geçenlerde evde çok iş düşünce 1060'tan bir bıçağı kılıfı içinde boynumda asılı taşımıştım. Çıplak olan sapı bir iki hafta hafif yağlı bir şekilde artık üstmde mi elimde mi olduysa ne güzel bir kurşuni renk aldı.
 



Ynt: Opinel çakı

Eğer kullanılan bıçak ağzı karbonsa ve de sapı ağaçsa, sapın kuru kalması çok önemli çünkü siz ağzını yıkarken sapınıda yıkıyorsunuz. Sonra ağzını kurulayıp temizleyip kapatıyorsunuz...
Sapın iç kısımına hapsolan nem az önce kurulayıp kapattığınız çeliği bi güzel çürütmeye başlıyor.
Muhtemelen ki, bu arkadaşta bıçağını yıkayıp sadece ağzını kuruladı ve kapatıp çekmecesine yada cebine kaldırdı. Sap içindeki nemde çeliği bu hale soktu...

Bu andan sonra yapılabilecekleri zaten arkadaşlar yazmış. Scotch brite denen madde ile ovarak temizle ve yağla bırak. Ovarken kolaylık olsun diye gaz yağıda kullanılabilir pas sökücü olarak yada direk pas sökücü sprey alınabilir.

Ovma işlemi dairesel ve düzensiz değilde bıçağın boyuna doğru düz bir hat olarak yapılırsa son görüntü okadarda çirkin olmuyor.
 

Ynt: Opinel çakı

Temizleme sırasında çakının gövdesini sökülebilir bir bantla ya da kat kat streç filmle sararsanız sap süreçten daha az etkilenir.
 

Ynt: Opinel çakı

Cevaplarınız için teşekkürler.

Sıcak pepsiye daldırma işlemini deneyeceğim. Zaten çakıyı gözden çıkardım.
Kampta mutfak işlerinde değil de, dal, çomak vb. yontmak için kullanacağım.
Ve bir daha asla karbon bıçak almayacağım. :smiley:
 


Ynt: Opinel çakı

Bilmediğim bir konu.
Normal mutfak bıçakları gibi, diğer çakılarım gibi yıkanır, kullanılır zannettim.
Değilmiş. Öğrenmiş olduk.
Eskiden çalışırken oramızı buramızı incittiğimide, ters bir durumla karşılaştığımızda ustalarım "Tecrübe girdi, sızlanma" derlerdi.
Öyle oldu biraz. :smiley:

İlginize teşekkür ederim Eylem bey.
 



Ynt: Opinel çakı

Bir şey değil. :smiley:

Çakıyı da gözden çıkarmayın. Aslında şimdi tam sizin oldu. Ne de olsa artık dokunulmaz değil. artık çizilecek, bilmemne olacak demeden samimiyetinizi arttırırsınız. Az bir eforla adam olur o.

Bu arada aklıma öneriler gelmeye devam ediyor. Yazıyorum, ne de olsa bunlar başka gün de başkasının başına gelebilir.

Bu arada, skoçbırayt yerine 1-2 lira maliyetle kağıt zımpara çözümünü de deneyebilirsiniz.

Koruyucu bir kaplama olarak da Mercan'daki av ürünlerinden 10+ liraya gun blue alıp siyah bir sap (Edit: Yanlış yazmışım. "Namlu" olacaktı.) da elde edebilirsiniz. Bu da paslanmaya daha dirençlidir. Hatta bunu daha bıçak sıfırken de uygulayabilirsiniz.

Bir ayrıntı... Gun blue (yani soğuk meneviş) olsun, fosforik asit olsun çıplak ve karbon çeliğe uygulanır. Paslanmazda işe yaramaz. Önceden biri ya da öteki uygulanmışsa bunun üstüne yeni bir kat olarak uygulanmaz.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,828
Mesajlar
1,524,069
Kayıtlı Üye Sayımız
166,622
Kaydolan Son Üyemiz
mustgok

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst