Opel Fontera 2.0i Sport

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan afchiki Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,374

afchiki

Yeni Üye
öncelikle herkese selamlar saygılar.

üniversite iken bisiklet, otostop ve tren ile yaptığımız gezileri artık daha heyecanlı hale getirme vakti geldi diyerek Opel Frontera 2.0i Sport aldım.

Aklıma takılan teknik, mekanik ve görsel bir kaç sorum var ve sizlerin cevaplayarak yardımcı olmanızı diliyorum.

öncelikle aracımdan bahsedeyim.
- 1996 model Opel Frontera A 2.0i Sport
- Atiker LPG. ( 60 lt yani bagajda yer yok :(
- 237.000 km.
- hiç bir modifikasyon yada tuning uygulaması yok.
- gri renk.
- 255\65\r16 michelin arazi lastikleri.

SORULARIMA GELECEK OLURSAK;

1) araç 1998 yılından beri bildiğim ve bir kaç kez de sürme fırsatı bulduğum bir araç idi. 2002 ile 2008 yılları arasında nerdeyse hiç çalıştırılmadan güneşin altında yatmıştır. bir nevi çürümeye bırakılmıştır. ben aldıktan sonra 8 senelik tuv türk muayene cezasını ödedim ve aracın muayeneden geçmesi ve biraz yürüyebilmesi için triger seti, yağı, suyu, fren balataları gibi ufak tefek değiştirdim. muayenesini yaptırdım. şu an araç ta güneş yanıkları ve güneş yanıklarının yoğunlaştığı bir kaç yerde hafif paslanmalar var. çok önemli değil olmassa komple boyatırım. fakat bu hareketsiz yatışdan dolayı yürüründe, sürüş güvenliği ve konforu ile ilgili parçalarında ne gibi durumlar olmuş olabilir. neleri özellikle kontrol ettirmem değiştirmem gerekiyor. mesela arka amortisörler sanki gıcırdıyor değiştirmem gerekir mi yoksa zamanla düzelir mi?

2) 4 lastiği de değiştirmeyi düşünüyorum. asfalt ve uzun yol (otoban) kullanımı ve yakıt, konfor kriterleri de göz önüne alınırsa orjinal 255-65-r16 boyutunu korumalı mıyım? yoksa tabanı biraz inceltip yanakları yükseltiyim mi? 245-70-r16 nasıl bir seçimdir daha da daraltsam taban izini olur mu? yada sizin önerdiğiniz lastik markası, modeli ve ölçüleri var mı? yanlız dediğim gibi bu lastikler asfalt kullanımı için olacak arazi de kullanılmayacak. arazi şartları için şu an üzerinde olan lastikleri kullanacağım.

3) aracın beygir ve torku ortada. işin aslı arazi için gayet tatmin edici olsa da bu 115 beygirlik gücü arttırabilir miyiz? motora ne gibi müdahalelerde bulunabiliriz? bu konuda ki sizin uygulamalarınızı, elde edilen güç artışlarını, ortaya çıkan yarar ve zararları yazabilir misiniz?

4) aldığımda yeni takılmış olan sıralı sistem atiker lpg (ben taktırmadım eski sahibi taktırmış) bu araca ne kadar uygundur? ilerde sıkıntı yaratır mı? genel olarak hangi lpg sistem başarıldır bu araçlarda?

5) motoru gayet güzel çalışmasında bir sıkıntı yok gibi, yağ yakma eksiltme gibi bir durum yok çok hafif terleme var gibi ama tam bakamadım bir sorun görünmüyor fakat. bu uzun süreli yatış süresinden dolayı motorunda, elektrik aksamında, ateşlemede ne gibi sorunlar oluşmuş olabilir? neleri öncelikli olarak değiştirmem gerekir?

6) şanzıman gayet iyi görünüyor arazi viteslerine geçişte bir sıkıntı görmedim ayrıca ön ve arka tekerlek çekişleri de çalışıyor. yanlız normal kullanımda 2. vitese geçerken çok hafif bir kemiklenme var gibi. bir yer de takılıyor sanki kol. kronik bir sorun mudur yoksa bir arıza habercisi mi? fakat şanzımanın çalışmasında herhangi bir ses uğultu yok? şanzımana ne gibi bakımlar yapabilirim?

7) ARAÇTA CAN SIKINTISI BİR SORUN VAR GİBİ. gerçi tam sorun mu onu da bilmiyorum ama. aracın teybinin altındaki sağ dizimin değdiği yani ön konsolun alt trafalarında vitesin ilerisinde plastik de bir sıcaklık oluşuyor. sağ dizimle bu sıcaklığı rahatlıkla hissediyorum? bu normal bir şey midir yoksa bir sıkıntı mı vardır? bir sıkıntı var ise o bölümde ne var ki böyle ısı yapacak?

8) araca port bagaj ve yedek lastik için sert malzemeli muhafaza arıyorum nasıl ve nerden temin edebilirim? (ankara).

bunların haricinde her türlü önerinize açığım.

Etiketler
Ynt: Opel Fontera 2.0i Sport

Aracınız hayırlı olsun
Frontera sport lar gerçekten güzel arabadır eğer hırpalanmamış ise
uzun süre yatmasından dolayı şanzıman ve defransiyel yağlarını değiştirin
aracın altına yatın uzun süre yatmasından kaylankı özelliğini kaybetmiş olan keçeler vardır muhtemelen onları değiştirin ve yağlatın
mekanik sel olarak kolay arıza vermez taş gibi araçlardır kolay bozulmazlar bunların haricinde bir sıkıntı vereceğini sanmam
bu arada şstanbul damısınız.

Öncelikle Fronteranız hayırlı olsun.Aracınız uzun süre yatmış bu yüzden (ayazağa)'nında söylediği gibi keçelere bir baktırın ayrıca mutlaka motor içindeki tüm sıvıları değiştirin ömürleri dolmuştur.lastik konusuna gelince ölçüleri 245/70/16 yapmanızda fayda var

@ayazaga ankaradayım ben ;)

herkese cevaplar için teşekkürler. diğer konularda da aydınlatabilirseniz çok sevinirim.

Sayın afchiki, hoş geldiniz.
ben de 96 yılından beri 2.0i Frontera kullanıyorum, deneyim ve bilgilerim yönünde bazı iletilerim;
Aldığınızda tüm sıvıları ve trigeri değiştirdiğinizi yazmışsınız, triger ile devridaim pompası da değişmelidir, blok içinde triger çevirdiği için su kaçırırsa, triger ve gergi rulmanını da bozar. umarım fren ve debreyaj hidroliklerini, de değiştirmişsinizdir. Hidrolik yağı havadan nem alma özelliği nedeni ile iki yılda bir değiştirmek gerekli. Uzun süreli yatma sonucu debreyaj ve fren merkezlerini kontrol etmeli. Lastikler de aşınmamış olsalar bile sertleşerek fren ve viraj tutuş özelliklerini yitirmişlerdir, değiştirmekle isabet edersiniz, tavsiyem yumuşak hamurlu bir lastik seçmenizdir, tutunma, aşınma ve konfor yönlerinden rahat olur.
Motor sıcak çalıştığı için yaşı yönünden üst kapaktan terleme normaldir, çok artarsa conta değiştirilmelidir. Sıcak çalışan motorun bir miktar yağ yakması normaldir, seviyeyi kontrol etmelisiniz. Aracınızda gaz takılı olması biraz şans işi, ateşleme sistemi zamanlama yönünde hassastır, 95 oktan yerine 97 oktan benzin yanma süresi farkı bile kapak contası yanmasına neden olabilir - beyinde ateşleme 95 oktana ayarlıdır - silindirler arasındaki ara çok azdır. Kaliteli gaz kullanmalısınız, deneyimleri de araştırın.
Amortisörlerden gelen gıcırtıları bağlantı lastiklerine silikon sprey sıkarak giderebilirsiniz veya lastikleri değiştirirsiniz. _
[SIZE=78%] [/SIZE]

Devam,
Vites konsolu önünden gelen sıcaklık, yüksek hararette çalışan motorun hemen alttan geçen manifiold bağlantılarından veya şanjımandan gelebilir, koruyucu yalıtımı kontrol edin.
2. vitesin sert geçmesi senkromeçler ile ilgili olabilir ama benim aracımda da vitesler biraz kemiklidir.
Bunların dışında aklıma gelen, ön kaput ve kapı menteşeleri sacdan basılı olduğu için biraz zayıftır yağlı tutmak faydalıdır, boşluk yaptığında ses yapar, değiştirilmelidir. Ön kaput menteşeleri boşluk yaptığında aracın ön takımından geldiğini sandığınız gürültüler yapar. Ben kaput menteşelerinin kalınlığını artırdım. Yürür aksam İsuzu orijinli olduğundan sağlamdır, ben sorun yaşamadım. Şimdilik aklıma gelenler bunlar, selamlar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,827
Kayıtlı Üye Sayımız
166,620
Kaydolan Son Üyemiz
questahotel

SON KONULAR

Geri