Ynt: Önemsiz Zorlamada Debriyaj Balatası Neden Koku Yapar ?
Merhaba,sayın prafa eğer yazınızın başında bahsettiğiniz ters v şeklindeki yeri çok itina ederek ve yarım debriyaj basılı şekilde geçtiyseniz,koku son derece normaldir.Aracın altına hasar vermeyeyim derken o ince ayar esnasında debriyaja normalden biraz daha uzun süreli,yarım şekilde basıldıysa her araçta o koku olur.
Koku sonrasında yapmış olduğunuz sürat,rampa testleri ile sayın sakyüz'ün önerdiği yöntemlerin hepsi debriyajın sağlaması için kullanılabilir ve tecrübelilerin sonuca karar vermesinde etkilidir.Bana göre şimdilik herhangi bir değişime gitmenizi gerektirecek durum yok.Bariz şekilde kaçırmayı hissettiğinizde o zaman balatayı değiştirmeyi düşünebilirsiniz.Aniden debriyaj teli kopması gibi yolda bırakacak kadar,farkedilmeyecek hızda aşınma olmaz,önceden size belirtileri vermeye başlar zaten.
Küçük bir not ilave edeyim,düz vites araçlarda çok uygunsuz pozisyon olmadığı müddetçe debriyaj olmasa,baskı balata bitse bile akü de sağlamsa eve geri dönmek her zaman mümkündür.Bunu da başka bir bölümde merak eden olursa anlatabilirim.
Yılların tecrübelisi (yaklaşık kırk yıl) ve şehir içi,dışı yollar ile dağlar,bayırlar,kumsallar,karlar üzerinde üç milyon km den fazla yol yapan bizler bile zaman zaman bu tür kokularla karşılaşıyoruz.Aracınızın km si çok az,arazi araçlarının baskı balataları normal araçlara göre etli ve az daha büyüktür.Kolayca yıpranmazlar.Suzuki'nin debriyajı ile ilgili özel bir araştırmam yok ama endişelenecek bir durum olduğunu sanmıyorum.
Sayın Tekin Medeni'nin yazdığı merkezleme hatası,işinin ehli olmayan yerde yapılan değişimlerde farklı etkenlerin de bir araya gelmesiyle gerçekten mümkündür.Bu araçta sanırım henüz debriyaj orjinal fabrikasyon ve bunca zamandır km si çok az olduğu için o tür bir kaçıklık olmayacağını düşünmek daha doğru olur.
Halen Nissan üç kapılı aracımın,beş kapılı olanında da aynı alt yapı,aynı baskı balata kullanılıyor.Dolayısıyla beş kapılıya göre üçyüz kg daha hafif olan aracımda balatanın kolayca eskimesi,kaçırması çok zor görünüyor. Eğer Suzuki'de aynı şekilde parça kullanıyorsa sizin balatayı kolay kolay eskitmeniz söz konusu olmamalıdır.Şayet yolda giderken ayağınızı debriyajın üstünde tutmuyorsanız.Yılların tecrübelisi olduğunuza göre böyle bir hata yapacağınızı da sanmıyorum ve tekrar endişelenecek bir durum olmadığına inandığımı belirtiyorum.(tabii son karar sizindir)Şahsi bilgi ve tecrübelerimden bazılarıdır,yardımcı olmasını umarım.