Önemsiz Zorlamada Debriyaj Balatası Neden Koku Yapar ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan prafa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 21
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 78,319
Ynt: Önemsiz Zorlamada Debriyaj Balatası Neden Koku Yapar ?

kaçırmadığına eminseniz,balatanın merkezinden kaçık olması ihtimali daha da kuvvetleniyor,tek çözüm açılıp bakılması.kolay gelsin şimdiden.

geçen piknik alanında benim arabadan da garip bir koku geliyordu sanki ama pek dikkat etmedim.
bunların huyu suyu böyle olmasın?

konuyu merak edip biraz araştırdım internetten, genelde "normaldir olur böyle şeyler" tarzında yazılar çıktı. kaçıran debriyaj koku yaparmış. eh, aletin mantığı kaçırmak üzerine kurulu zaten, dolayısı ile normal olduğu anlaşılıyor. yokuş yukarı çıkarken ve debriyaj basılı değilken kaçırmıyorsa bence bir problem yoktur.

Merhaba,sayın prafa eğer yazınızın başında bahsettiğiniz ters v şeklindeki yeri çok itina ederek ve yarım debriyaj basılı şekilde geçtiyseniz,koku son derece normaldir.Aracın altına hasar vermeyeyim derken o ince ayar esnasında debriyaja normalden biraz daha uzun süreli,yarım şekilde basıldıysa her araçta o koku olur.

Koku sonrasında yapmış olduğunuz sürat,rampa testleri ile sayın sakyüz'ün önerdiği yöntemlerin hepsi debriyajın sağlaması için kullanılabilir ve tecrübelilerin sonuca karar vermesinde etkilidir.Bana göre şimdilik herhangi bir değişime gitmenizi gerektirecek durum yok.Bariz şekilde kaçırmayı hissettiğinizde o zaman balatayı değiştirmeyi düşünebilirsiniz.Aniden debriyaj teli kopması gibi yolda bırakacak kadar,farkedilmeyecek hızda aşınma olmaz,önceden size belirtileri vermeye başlar zaten.

Küçük bir not ilave edeyim,düz vites araçlarda çok uygunsuz pozisyon olmadığı müddetçe debriyaj olmasa,baskı balata bitse bile akü de sağlamsa eve geri dönmek her zaman mümkündür.Bunu da başka bir bölümde merak eden olursa anlatabilirim.

Yılların tecrübelisi (yaklaşık kırk yıl) ve şehir içi,dışı yollar ile dağlar,bayırlar,kumsallar,karlar üzerinde üç milyon km den fazla yol yapan bizler bile zaman zaman bu tür kokularla karşılaşıyoruz.Aracınızın km si çok az,arazi araçlarının baskı balataları normal araçlara göre etli ve az daha büyüktür.Kolayca yıpranmazlar.Suzuki'nin debriyajı ile ilgili özel bir araştırmam yok ama endişelenecek bir durum olduğunu sanmıyorum.

Sayın Tekin Medeni'nin yazdığı merkezleme hatası,işinin ehli olmayan yerde yapılan değişimlerde farklı etkenlerin de bir araya gelmesiyle gerçekten mümkündür.Bu araçta sanırım henüz debriyaj orjinal fabrikasyon ve bunca zamandır km si çok az olduğu için o tür bir kaçıklık olmayacağını düşünmek daha doğru olur.

Halen Nissan üç kapılı aracımın,beş kapılı olanında da aynı alt yapı,aynı baskı balata kullanılıyor.Dolayısıyla beş kapılıya göre üçyüz kg daha hafif olan aracımda balatanın kolayca eskimesi,kaçırması çok zor görünüyor. Eğer Suzuki'de aynı şekilde parça kullanıyorsa sizin balatayı kolay kolay eskitmeniz söz konusu olmamalıdır.Şayet yolda giderken ayağınızı debriyajın üstünde tutmuyorsanız.Yılların tecrübelisi olduğunuza göre böyle bir hata yapacağınızı da sanmıyorum ve tekrar endişelenecek bir durum olmadığına inandığımı belirtiyorum.(tabii son karar sizindir)Şahsi bilgi ve tecrübelerimden bazılarıdır,yardımcı olmasını umarım.

Bugün köydeydim. Evde önemli bir montaj işi vardı ama fırsat buldukça tümsekte oynadım. Hiçbirisinde koku olmadı. Tümsekten ilk geçerek dönüş yapacağım gün ( tümsek, çok yağmurda dere haline gelen yoldan bayır aşağı akan suyu bahçesinden uzak tutmak isteyen bir komşu tarafından geçen hafta yaptırıldı...yani daha yeni bir engel...ancak çıkmaz sokağımızı binek araçların girmesine imkan vermeyecek hale getirmiş bir tümsek. ) komşu yere eğildi ve arabanın altının vurmaması için beni ikaz etmek üzere tetikte gözledi. O ilk geçişte sanıyorum sn ttogan'ın tesbit ettiği gibi aşırı debriyaj kullanmışım. Yani sürterse bir yeri kopartmadan geri alabileyim düşüncesiyle. Bu gün de ihtiyatlı geçtim ama alt sürtmeyecek nasılsa diye anormal debriyajla sürmeyince arabayı, hiçbir sorun olmadı.
Arabanın debriyajında kaçırma olmadığından emindim. Aksi halde çoktan servise gitmiştim.
Ben 4x4 arabalarda bilmediğim bir şey olabilir diye koku meselesini konu ettim. Teşekkürler ilgilenenlere.

Ben 4x4 arabalarda bilmediğim bir şey olabilir diye koku meselesini konu ettim

Bu arabada çok fazla kafa kurcalayan bilinmeyen birşey yok. Şaftta ortada transfer kutusu var, şaft ta iki parça, debriyajtan ayağınızı aniden çekerseniz takırtı yapabiliyor. Arabayı ilk aldığımda anlayamadığım seslerin sebebi buymuş. Normal binek araçtan farkı yerden yüksekliği, şanzımanın düşük dişli oranları (bozuk yollarda yarım debriyaj yapmadan yokuş yukarı çıkabilsin diye), ilave bir diferansiyel ve 4x4 transfer kutusundan ibaret, o da tahminen kilitli değil.
Kafa kurcalacak birşey yok yani. Şanzıman diferansiyel ve transfer kutusunun yağını 40bin km'de bir değiştirin, binek araçtan bakım farkı da bundan ibaret. Eski kasa vitara uzun yıllar içinde motor içi kirlenmeden dolayı hararet yapıyor, bu da öyle mi değil mi bilemem ama her ihtimale karşı motor antifrizini ihmal etmemekte ve 2-3 senede bir değiştirmekte fayda var. Hepsi bu.

Merhaba, aynı kokuyu dediğiniz şekilde kaldırıma çıkarken bende aldım. 2011 model 3K Grand Vitaram var. Sorun için endişe etmeyiniz.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.