thkuzuoglu69
KİM KİME KİMDE
Ynt: Olta Balıkçılığı ile İlgilenen Gezenbilirciler Parmak Kaldırsın
Rastgele
Rastgele
Ali bey bende bu kampanyaya destek veriyorum hatta amatör (olta balıkçılığı) yapanlarında daha bilinçli avlanmaları gerektiğini düşünüyorumali emre' Alıntı:- AMATÖR BALIKÇILAR AB’YE GİDİYOR
- BALIKTA SON UMUT: “AB KOMİSYONU”
- BU KEZ DE, BALIK AYIBI AB KAPISINDA
- Denizlerdeki av yasağı uygulamasının, geçen sene 15 gün geciktirilerek başlatılmasını protesto eden balık sevdalıları, aynı ertelemenin bu sene de olmaması için işi sıkı tutuyor.
- Ticari kaygılarla, balık neslinin yok olmayla yüz yüze kaldığını ifade eden amatör balıkçılar, Avrupa Birliği’nin Balıkçılıkla İlgili Kontrol ve Koordinasyon Dairesi ile Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’na şikayet dilekçeleri gönderecekler.
İSTABUL - Bütün çaba, bunca uğraş balıkçı tezgahlarını süsleyen o güzelim lüferler, çinekoplar yok olmasın, üremeye devam etsin diye. Bütün bunların nedeni, “Yasak geç başlasın” diyen balıkçılar da, seneye balık tutabilsin diye aslında.
Her şey tam da Nisan ayında başlıyor. Havaların ısınmasıyla, Ege’den yola çıkan milyonlarca lüfer ve çinekop, yumurta bırakmak için Karadeniz’in ılıman sularını hedef seçiyor kendine. Çanakkale geçiliyor, arkasından Marmara’daki yatak balığı tabir edilen hemcinsleri de katılıyor bu sürüye. İstikamet İstanbul Boğazı, arkasından ver elini Karadeniz. Boğazı bir geçebilseler, Karadeniz’e girip, gelecek nesillerinin sayısını milyon kere katlayacak yumurtalarını bir kez bırakabilseler, her şey çok başka olacak. Ama, Çanakkale’yi bile geçip gelen bu balıklar, İstanbul Boğazı Karadeniz çıkışında, takılıp kalıyor ki, kaçabilene aşk olsun.
Bu işte bir terslik olduğu aşikar, ama yanlışlık nerede? Ege’den başlayan bu balık göçü, en son Mayıs ayı başında artık sona eriyor. Yani yumurta taşıyan, gelecek nesilleri Karadeniz’e götüren balıklar, geçişini bu tarihte tamamlıyor. Nedendir bilinmez, en hareketli günler de 15 Nisan’la, 1 Mayıs arasında yaşanıyor. İşte en kritik nokta da buradan sonra.
Av yasağı normalde 15 Nisan’da başlıyor. Yani kanun diyor ki, “Ey balıkçı arkadaş! Senin teknelerin, radarların, metrelerce ağların, insan olarak üstünlüğün var. Bu balık, Çanakkale’den Mart ayı başında girdikten sonra, Marmara’da avlanmak için 1 aydan fazla süren var. Kullan alet edevatını, kullan aklını, bu sürüleri bulduğun yerde adil bir biçimde avla. Ama milyonlarca balık boğaza gelip de daracık bir kanala sıkıştığında, artık peşini bırak. O geçiş yapsın ki seneye daha fazlası gelsin.”
Ticari balıkçılar, nedendir bilinmez bu duruma karşı çıkıyor. Yasak Mayıs başına alınsın, bu 15 günlük sürede de Karadeniz’e giren balığı yakalayalım diyorlar. Ama, “Bu balık Karadeniz’e girmezse, orada çiftleşip, yumurta bırakıp, üremezse seneye ne tutarız? Her sene balıklardaki bu azalma neden oluyor?” demiyor kimse.
Amatör balıkçılar, yani kıyıdan olta sallayan, küçücük tekneleriyle sabahın erken saatinde çapariye çıkan sevdalılar, bu işten bir ticari kaygısı olmayan, çocuklarına balık dolu bir deniz bırakmak için çırpınan gönüllüler, bu durumdan pek rahatsızlar. Geçen sene, ilgili bakanlık nezdinde girişimde bulunmaya çalışsalar da, sonuç nafile olmuş. Av yasağının başlama tarihi 15 gün ileri alınmış. Yani, balık tam köşeye sıkıştığında, acımasızca avlanmış. Gönüllülerin içi sızlıyor, bu sene de aynı yanlış yapılacak diye korkuyorlar. O yüzden erkenciler biraz. 14 Mart Pazar günü, Üsküdar’da buluşup topluca dilekçe gönderecekler ama, bu kez sadece bakanlığa değil. Gönüllerinin geçen seneden yetkililere kırıldığından da olsa gerek, adreslerinde AB komisyonları da var bu sefer.
İlgili link protesto için imza kampanyası aşağıdaki gibidir;desteklerinizi bekliyoruz....
http://www.baliklarayasamhakki.org/
yaybek' Alıntı:Şöyle bir Balaban yapıp hem balık hem yeşillik havalarda yumuşadı çocuklarada iyi gelir bakalım şu karavanı biraz toparlayalım geceleride kalırız
yaybek' Alıntı:Çekme karavanınız hayırlı olsun ;D