Ynt: Off - Road Sevenler İşte Sizin Çekme Karavanınız...
Yurtdışında gerçek anlamda offroad için yapılmış olan küçük (caretta ya da az irisi) profesyonel karavanlar 10.000-25.000 usd fiyatlara satılıyor..Ve bu karavanlarda muhteşem bir süspansiyon altyapısı ve şase oluyor.Ama bizde çok daha ucuz ve kalitesiz karavanlar komik rakamlara satılıyor..Ben bu işi anlamıyorum maalesef..Yani caretta tadında ufak bir mutfağı ve konforlu yatak alanı olan ama altyapısı offroad için dizayn edilmiş bir karavanı bizim imalatçılarımız imal edip 15-20 gibi rakamlara nasıl satamıyorlar aklım almıyor..Kendi karavanını yapanlar bölümünde caretta dan biraz daha büyük ebatlarda yapılan çok güzel teardrop karavanlar var..Arkadaşların söylediklerine göre kendilerine maliyetleri işçiliklerin çoğunu kendileri yaptıkları takdirde 5-7 bin tl civarında..Ki bu amatör birisinin yaptığı şekilde böyle..Zaten bunu seri üretimde yapan bir firmaya bu maliyetler çok daha düşük olacaktır.Hadi diyelim ki bu karavanı offroad için geliştirdiler ve üzerine fazla fazla 5.000 lira daha harcadılar.Ve maliyet 10.000 tl ye geldi.Bunu iki kat fiyata satmaları bile tuhaf ama hadi bizim ülkemizde büyük oranlarda sürüm olmadığından kar marjını yüksek tutup iki katı fiyata satsınlar..Ama bizde hem üretilmiyor hemde üretilse eminim ki x3-4 katına satılır..Bu işte bir tuhaflık var ama neyse..Ya da benim atladığım ve bilmediğim konular var..