O Araç Bu Karavanı Çeker Mi? Sorusuna Yanıt :)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan trek71 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 512
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 270,259

Arkadaşlar bilgileriniz için teşekkür ederek başlamak istiyorum. Formu yaklaşık 4-5 yıldır takip ediyorum gerçekten çok faydalı paylaşımlar oluyor. Eşimle hayalimiz bir karavan sahibi olmak. İkimizde memur olunca izinlerimiz belli bu yüzden motokaravan yerine birazdaha masrafı az olan çekme karavan düşünüyoruz. En büyük korkum ise bu karavanı çekip çekemiyeceğim aklımda hep bi soruişareti var. İstediğimiz model adria 360. Karavanın ağırlığı yanlış hatırlamıyorsam 800 kg civarı eşyalarımızla beraber 1000 kg olucağını tahmin ediyorum. Şuanki aracım honda civic 1600cc benzinli bu araç bu karavanı çekiceğini düşünmüyorum. Düz yolda çekse bile yokuşlarda arabayı ve beni çok zorlicak. Karavanı almadan ilk olarak arabamı değiştirmek istiyorum. Eşiminde şehir içinde rahat kullanabileceği bi araç bakıyorum.bu tarz bi karavanı çekebilmek için 1600 cc dizel 270 tork civarlarında bi araç rahat çekebilirmi. Baktığım araçlar focus, cmax, astra yani c segment araçalara bakıyorum. Bu araçlarla rahat çekebilirmiyim.
 

1.4 dizel 70 bg araçla bir tonluk karavani tarlada bile çektim, sadece ıslak ve cok dik rampalarda zorlandim, bence asıl ölçü bu olmalı, ıslak zemin ve rampada çekiyorsa heryerde çeker, inaniyorumki aynı karavani düz ve kuru bir zeminde 1000 cc bir araç bile çeker, önemli olan ıslak bir rampa bu nedenle böyle bir karavan için çekici araç en az 1600 cc ve dizel olmali

SM-J200F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Sevgili keremcimen,
Sanırım Aviva 360 modelinden bahsediyorsunu: Adria Mobil (786Kg)

Honda Civic için de verileri şurada buldum: Honda R engine - Wikipedia, the free encyclopedia (R16A)
  • Power: 125 PS @ 6,200 rpm
  • Torque: 151 N·m @ 4,200 rpm
Yukarıda verdiğim referans değerlerimle karşılaştırırsak 1 ton altı için kabul edilebilecek asgari torku (150Nm) oldukça yüksek bir devirde (4200 rpm) sağlıyor. Yani dik ramplarda 1. vitese kadar düşmeniz olası. Muhtemelen yakıt sarfiyatı da normale göre %20 artacaktır.

1600cc Dizel 270Nm tork (@2500-3000 rpm arası) rahatlıkla çekecektir.
Ayrıca bu karavanda ihticacınız olan her şeyi koysanız bile 970kg'yi geçmeyeceğinizi varsayıyorum. İçinde ayrıca kurşun külçeler taşımayacaksanız tabii :smiley:
 

Kaşılaştırma için: arkadaşımız Duster 1.5lt Dizel (110HP / 240Nm @1750 rpm) Adora 522UP (1262Kg + yük) sorunsuz çekiyor.
Başlangıçta sevimsiz bulduğum bu Duster denen küçük 4x4 canavarlara bakışımı değiştirmiştir.

Bir de meraklısı için: Outfit Matching Car and Caravan
Analizler fena değil. Tork konusu gene biraz perde arkasında kalmış.
 



Ben maksimum olarak bir değer aldım hiç bir tecrübem olmadığı için çeki konusunda tereddüdlerim var. Ama biyerden başlamak gerek. Bilgiler için çok teşekkür ederim.
 

Merhaba keremcimen,
araç tercihiniz konusunda seçenek çok fazla doğru kombinasyonu bulmanızı dilerim. Önümüzdeki dönemde çekme karavancıların dikkat etmesi gereken önemli nokta aracınızın katar ağırlık değerininde hesaba katılarak alacağınız
karavanın ağırlığına göre araç seçiminizi belirlemeniz. Mutlaka aracın ruhsatına katar ağırlık değerinin işlenmesi
yararınıza olacaktır.
 

Ek bilgi vereym: Arac alirken incelerken v.s. Tork ve hp nin yaninda birde SAE veya DIN yazar. Yazmalidir. Bazi sallabaşlar yazmaz...
SAE normu makinenin; TEZGAH ÜSTÜNDE dinamoya bağlanıp, araca, sanzmana felan fisman baglanmadan verdigi degerdir...
DIN ise makina araca bağlandıktan sonra gücün TEKERLEKLER DİNAMO ÜSTÜNDEYKEN verdiği değer...
Yani, şanzman, şaft, defransiyel v.s. kayıparıda dusulmus gercek değerdir DIN..
SAE normunu brüt değerler, DIN normunu net değerler olarak düşünebiliriz...
Genelde alman ve avrupa markalar DIN yazar katologlara...
Amerikalılar daha yüksek göstermek için güya SAE değerlerini yazar...
Hiç yazmıyorsa genelde o değer SAE'dir...
Arkadan cekis aracta saft defransiyel aks cart curt oldugu icin sae ve din arasinda kayıp %20 gibidir genelde...
Onden cekiste kayip daha az saft vs. Olmadigi icin... %10 gibi...
Ayni sekilde onden cekis dik mltorlu araclarda kayip cok...
Yan motorda kayip az,zaten dik sirali omden cekis aracta kalmadi (örnek reno 12)

Selamlar..



GT-P7500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Son düzenleme:

Alınmadım,dersimi aldım.
Ben çok keyif aldım sinus v.s. Anlatımınızdan...
Ders almak v.s. gibi derseniz önceikle kendinize hata yapmış olursunuz. İkinci olarak ta benim gibi keyif ve bilgi alanarıda mahrum bırakmış olirsunuz tarzınızdan...

Sin cos tan, bunlarin bana öğretildiği zamanlarda vasat bi öğrenciydim...
Sınıfları 5 4 değil, önce 4 sonra zorla 5 ile, 4buçuktan beşle geçerdim...
Birtek resim ve fizik 9 10 du... Diger dersler hep tepetaklak..
Bi yabancı dil eğitiminden fayda sağlamışım, onuda zaten turizm sektöründe ilerlettim...
Ama turizmde de ilerleyemedim gene aynı hatadan. Bu seferde gene keyif peşinde koştuk, kızlardır gece hayatıdır kariyeri geleceği hiç düşünmedim. Kazanıp kazanıp yedim. Kumara uyuşturucuya nasıl bulaşmadım hayret.
Sonunda kamyoncu oldum, çok iyi ingilizce bilen, kolejli, amerikan üniversinde okumuş kamyoncu. Oda tutmadı, kaza oldu, battım. Şükür hayattayım, akLım başıma geldi ama çok geç artık. Bir tane mermim kaldı. Onuda karavana sıkarsak artık ne olurum bilemem... Allahtan çoluk çocuk yok, hep evlenilcek değilde eğlenilcek kızlarla takıldım evlenemedik. Olsaydı eğer onlarıda perişan etmiştim...
Neyse,
Kolejde okuduk, degerin bilemedik. Universiteyide kazanamadik sorumsuzluktan. Onuda özelde okuduk...
Herkes test çözerken sınıfta ben oto-haber(o zaman o vardı) okurdum...
Lisede arabam oldu, dersaneye gideceğim zamanları sanayide geçirdim (sık sık giderdim, çünki makinem sıfır lada ydı :smiley: )
O zaman gelişmeyen iyi alışkanlıklar sonradan da gelişmedi. Sahip olduğu imkanların hakkını hiç verememiş hayatım var şimdi...
Çocuklarınıza okutun bu yazdıklarımı. Akılsızlık etmesinler...

Neyse, sonuçta sinus minus konusunu ömrüm boyunca hiç anlamadım, anlamayada çalışmadım. Sınavları ya kopyayla geçtim, ya da hoca torpil yaptı, hatırlamıyorum...

Ama yıllar sonra, şimdi sinusun felan aşağı yukarı ne oldukların sizin anlattıklarnızdan anladım...
Vala billa merak ettim, ilk fırsatta öğrenmeliyim...

Bence kendinizle övünmelisiniz...

Selamlar...

GT-P7500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Son düzenleme:

Son zamanlarda okuduğum en değerli konu bu oldu doğrusu. Yıllardır nedense tam anlayamadığım güç-tork konusunu çözmüş durumdayım :smiley:

Başta konu sahibi Sn.Trek71 ve detaylı açıklamalarından dolayı ince999'a teşekkür ederim. Nitelikli bilgiler, kişisel tecrübeler ve mizahi yaklaşım hazan rüzgarları esen bu forumda bence çok özlenen birşeydi.

Gücünü Bilim ve tecrübeden alan ışığın tüm dünyamızı daha çok aydınlatması dileği ile...
 




Gezgin arkadaşlar.....şimdi biraz benzetme ile araba motorlarının güçlerinin ticari amaçla nasıl olduğundan farklı yansıtıldığını anlatmaya çalışayım.
Şimdi filan motor 100 beygir gücünde deniyor.Beki tamamda beygir deyince acaba hangi beygirden bahsediyor.Bir düşünün şimdi sütçü beygiride var koşu beygiride bitmedi arap atı var ingiliz atı var,tatar atı var,minicik midilli beygiride var dev gibi KATANA atıda var.
Bu anlattığımız atların kendine göre özellikleri var koşu atı çok hızlı koşar ama sadece kısa bir süreliğine yani pist boyu kadar koşar şimdi bu at 1 beygir gücündedir,köylünün beygiri pulluğa koşulur çift sürer bu hayvanda 1 beygir gücündedir ama hızlı koşamaz yarış atıda çift süremez ama ikiside 1 beygir gücündedir.
İşte araçlarımızdaki motorların bazı teknik özelliklerini öne çıkararak o özelliğe göre özel hesap yapıp fazladan beygirleri buluveriyorlar.
Bundan dolayı üzerinde anlatım üç kağıdı yapamadıkları motorun ana milinin yani krankın hangi devirde hangi döndürme kuvvetini (bunun adı TORK tur) yarattığı bilgisine bakacağız.Bu kuvvet ne kadar büyükse yani rakam ne kadar büyükse bu motorun asılıp çekip götürme kuvvetide o kadar büyüktür deriz.Burada dikkat edilmesi gereken bir detay var.En büyük tork yani çekme kuvvetini yaratan motor devri o motorun sürekli kullanılımına izin verilmiş max devrinin yarısını geçmesin yoksa güç elde edeyim derken motoru bağırtıp fazladan yakıt tüketmeyelim motoru aşındırmıyalım.
Diyelimki motoru sürekli olarak en fazla 3500 devir dakikada kullanmaya uygun bulmuşlar eh bu motorda en büyük tork 1600-17000 devir dakikalar da iken üretiliyorsa bizim bu motorun beyğirleri sağlam bacaklı yük taşıyan az arpa tüketen mahluklardır,gücü ile orantılı sırtına vurulan her yükü efendice taşırlar.
yok en büyük torku 2600-2700 devir dakikalarda üretiyorsa bu motorun beygirleri ince bacaklı sadece hızlı hızlı koşan hiç bir yükü taşımak istemeyen durmadan yemi olan arpayı tüketip yenisi yokmu diyen sırf gösteriş atlarıdır.Eh bunun sırtına karavan denen yükü vurursan içlerinden yuh be ben koşu beygiriyim bana bu yapılırmı deyip nazlana nazlana gitmey rölü yaparlar ve kısa sürede o ince bacaklarından sakatlanıp yürüyemez olurlar sizde kızıp bu sakat beygirleri kacak sucuk imalatçılarına (hurdacı,sökümcü) satarsınız.
İşte biraz SİNÜS TANJAT baharatı katmadan da anlatmaya çalıştık.
Saygılar
 


Sevgili ince,

Süper bir anlatım olmuş; çok teşekkürler. Meseleyi bu şekilde aktardıktan sonra sınıftaki öğrencileri kaçırmadan sinüslere dişli oranlarına falan yavaş yavaş girilebilir diye düşünüyorum :smiley:

Benim iki sorum olacak:

1) Motor için izin verilen sürekli devir bilgisi nereden öğrenilebilir. Yani kadranda kırmızı bölgenin başladığı yer değil herhalde bu. Zira kırmızının genelde 5000 devir gibi başladığı düşünülürse yarısı 2500 falan eder. Ama siz 2500-2700 değerlerini max. Tork için yüksek buluyorsunuz.

2) Dacia Duster özelinde baktım: max tork 1750 devirde. actyon ise 2700 devirde. Motor büyüklüğü ve araç ağırlığını bir kenara koyarsak görece ( oransal) olarak Duster motorunun çekme kapasitesinin daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak 2700 devirli Actyon çırpı bacak bir beygir sıfatını hakediyor mu gerçekten?

Ben bu beygirden memnun kaldım ama kendimce verdiğim referans tork değerlerini güncelleme ihtiyacı var mı, anlamak için soruyorum.

Not: doğrular ancak fikir teattisi ile ortaya çıkar; ne kırıp dökmeye ne de kırılıp/dökülmeye gerek var. Tatlı tatlı sohbet ediyoruz. Umarım bu tatlılık ülkemizdeki tüm tartışma/paylaşım platformlarına yakın zamanda hakim olur.

Sevgiler,

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
 

Her şeyden önce anlatım sadece bir benzetim idi her ince detayına kadar dosdoğru olacak diyemem ama bir iki ufak detay haricinde her şey doğrudur.
Ben rakamı yazarken öylesine bir rakam yazdım ki genelde dizel türü araçların içinde hem nalına hem mıhına mantığı ile ne yavaş gitsin nede yük çekmicem huysuzluğu yapmasın diye piston kol boylarını yani pistonun silindir içinde aşagıya yukarıya gitme mesafesini orta kararda tutup maksimum motor devirlerini 3500-4000 devirlerde olan araç kabul ettim.
Sürekli kullanım maksimum devir en fazla TAKOMETRE de (devir göstergesi) kırmızı ile işaretlenmiş yere kadar olan devirlerdir.Zaten kırmızı dikkat işareti o amaçla konmuştur.
Dedimki bir motor en büyük asılma kuvvetini yani torku maksimum sürekli kullanma devrinin yarı devirlerinde yaratıyorsa bu motor hem yük taşır hemde koşar.
yazınızda örnek verdiğiniz ne daica nın nede actyon nın motor dönme devirlerini bilmiyorum artık orantıyı siz yapıp motorlarındaki beygirlerinin hangi cins olduğuna siz karar verin.
Aklıma gelmişken yazayım:Bir motorun dönme devri arttıkça tork bir yere kadar artmaya devam eder daha sonra siz gaza dahada basıp devri yükseltsenizde tork daha fazla artmaz gariptir ama biraz azalır bile.İşte torkun en yüksek olduğu devre o motorun ideal devri denir,normal yol seyrinde en ekonomik devir bu devirdir.
Söz gelimi benim 2001 model Fiat ducato 2800 motor turbo dizel kapalı kasa kamyonetim var.sürekli maksimum kullanım devri 3600 d/d cıvarında mak tork ise 1800 d/d cıvarındadır bu rakamlarla benim kamyonetin benim benzetimimle hem koşmaya hemde yüke uygun beygirleri vardır ki gerçektende öyledir.
Boş hali ile uzun yolda 1800devir dakikada 80 km /saat hızında gider (kanunun bıraktığı en üst hız) ve bir litre ile yaklaşık 13-14 km yol alır.
Şimdilik bu kadar.
 



karavanım yok ama oyle bir cekme işine girecek olsaydım nacizane hocalardan öğrendiklerim biraz bilgimle....

x.x lt - xxx tork - @xxxx rpm değerlerine o devirdeki difransiyel, sanzıman, yakıt sarfiyatı ses düzeyi titresim vs cok konuyu eklemek mümkün... sonu yok kısaca... ben direkt dısarıdan bakıp şu araba olsun diyemem sonucta hepsi maddiyata dayanan seyler. Ama kabaca azami torku minimum devir dakikada yakalayan bir motoru tercih ederim, onu da mali durumuma gore büyük bir motor hacmi(2,0 mesela) olan dizel araç ile sağlardım.

deneyimlerinizi paylaşmanız ( teknik olsun olmasın) cok önemli. illaki her yorumun her kelimenin hitap ettiği biri ya da birileri vardır. lütfen eksik bırakmayın.

hepinizin aklına ağzına eline sağlık
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Mesajlar
1,522,091
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst