Ynt: Nikon D300s
yol' Alıntı:
"Geleneksel" bir fotoğrafçı değilim ama tek bir ürüne bütün özelliklerin en iyisini ve hepsini yüklemek "marka"ların pazarlama stratejisine aykırıdır. Bu nedenle fotoğraf çekmek için alınacak cihaza video kayıt, internete bağlanabilirlik, kablosuz erişim, GPS modulu derken işin asıl önemli kısmı olan fotoğrafın arka planda kalması da kaçınılmaz olur. Fotoğraf çekme amacınız ne kadar profesyonelse, ihtiyacınız olan makine de o kadar sadeleşmeye başlar. Örneğin üst sınıf profesyonel makinelerde Program ve Automatic çekim gibi çoğu hazır çekim modları dahi yoktur. HD video kaydedebilen fotoğraf makinelerini hiç incelemedim ama umarım fotoğraftan ödün vermiyorlardır
Nokia'da satışı devam eden 100'e yakın model olmasının sebebi de budur. Telefonun aynı zamanda müzik çalsın diyorsan ayrı model alacaksın, fotoğraf da çeksin diyorsan ayrı, internete bağlanacağım diyorsan ayrı modelini almak zorundasın. Hepsi değil ama bu özelliklerin birçoğu tek telefonda olsun diyorsan da, avuç içine sığan bir cihaz için 1000 Euro gibi bir rakamı gözden çıkarmalısınız
öncelikle tekrar belirteyim, "geleneksel" kelimesini kötü anlamda kullanmadım
sonuçta ben de kullandığım ekipman konusunda, üst modellere ya da daha yeni teknolojilere geçme konusunda genelde tutucu davranıyorum. ama burada durum çok daha farklı. fotoğraftan ödün verilmesi gibi bir durum söz konusu değil. zira her yeni modelde çözünürlük, yüksek asa kalitesi vs. artıyor. şimdi yapılan, aslında yıllardır yapılabilecek olan ama pazarlama stratejileri nedeniyle yapılmayan bir hamle. tetikleyen de nikon. zira daha önce bahsettiğim gibi, bu gelişmede nikon'un bir zararı yok. oysa canon, HD kayıt yapan makinelerle, kendi kamera segmentini vuruyor. kısaca özetlemek gerekirse, bir dslr alıyorsunuz ve aynı zamanda, 20.000 dolar altında satılan tüm video kameralardan daha iyi bir video kameraya da sahip oluyorsunuz. yani durum "müzik çalsın diyorsan ayrı model alacaksın, fotoğraf da çeksin diyorsan ayrı, internete bağlanacağım diyorsan ayrı modelini almak zorundasın"dan çok daha farklı. hatta tam tersi. bu sefer verdiğiniz paraya daha azını değil, düşündüğünüzden de fazlasını alıyorsunuz.
sonuçta kimsenin çıkıp da, canon 5D MII, Canon 5D'den daha kötü diyeceğini sanmıyorum. hatta inceleme şansı bulduğumdan dolayı belirtebilirim ki, kendi sınıfında uzun süre rakipsiz kalacak bir makine. ekstradan HD video çekiyor ve bug'ları bu hızla düzeltilmeye devam ederse, 20.000 usd altındaki tüm video kameralardan daha iyi video çekiyor/çekecek. ama dediğim gibi, 2010'u beklemek, firmware'ler ile uğraşmaktan daha mantıklı bence.
peki ne oldu da bu adamlar (canon/nikon vs) bu sefer bizleri düşündüler diye merak ediyorsanız, cevabı sanırım red (www.red.com) isimli kamerada saklı. bu firma bir kaç yıl önce, 20.000 doların altında 4k dijital film çeken bir makine üretti. yaptığı da aslında çok basitti (mantık olarak tabii, teknik olarak basit olarak nitelemek saçmalamak olur). saniyede 24 kare raw formatında kayıt yapabilen bir kamera ürettiler. wanted başta olmak üzere bu kamera bir çok film ve dizinin çekiminde kullanıldı. sonra firma, geçen yıl bir adım daha atarak çok daha ucuza bir "dslr killer" üreteceğiz dedi. mantık yine basitti. saniyede 24 kare 4k'lık görüntü elde edebilen kameralarına fotoğraf çekme özelliği de eklediler ve fiyatınının sabit lensle 3000 usd olacağını duyurdular. (global kriz yüzünden, üretimi askıda sanırım. adı scarlet kameranın. www.red.com'dan inceleyebilirsiniz.) toparlamam gerekirse, bu dslr-killer sözü çok iddialı ama bir o kadar da gerçekçiydi. tehlikeyi farkeden nikon, canon, vs. HD kayıt yapan kameralarını, scarletin tanıtılmasının hemen ardından piyasaya sürdüler. sonuçta teknoloji hazırdı ama tüketiciye bu kadar ucuza dijital film kamerası da satmak işlerine gelmiyordu. durum sanılanın aksine, tüketicinin lehine bu sefer. nikon'un full HD kayıt yapmaması, canon'un 30 fps ve 20 fps inadı da pazarlama stratejisi sanırım. her iki firma da, bir sonraki serilerde, full HD, 24 ya da 25 fps kayıt yapan makineleri duyuracaklardır.
tanık olduğumuz şey, dijital bir devrim ve tadını çıkarmak gerek bence
ortalama 5000 dolara edineceğiniz bu set, bundan sadece 6 ay önce hem de iki farklı body (dolayısıyla iki farklı tripod, farklı objektif setleri, vs) ile size en az 20.000 dolara patlardı. hatta 20.000 dolar çok iyimser oldu