Nikon D300s

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan berksito Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 14
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,029

berksito

Gezenbilir Fotoğraf Grubu
Yer
İstanbul
Web
www.berksarac.com
Nikon D300 body'sine hd video kayıt olayını ekledi ;)

D300 ile farklı olan özellikleri arasında saniyede 7 kare çekim hızı ve CF + SD kart desteği var.
Sensörde bir değişiklik yok.

Amerika fiyatı 1800 USD olacakmış (yalnızca body).

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

d300s1.jpg

d300s2.jpg

d300s3.jpg

Etiketler

Ynt: Nikon D300s

Aslında önemli bir özellik bu. Fakat önemi kişiye göre değişiyor. Bana zaman zaman lazım oluyor.
Fakat pek çok kişi ihtiyacına göre değil, makinenin özelliklerine göre makine satın aldığı için aynı zamanda bir pazarlama faaliyetinin sonucu.

Bence hd video yerine fotoğraflara atıyorum 5-10 saniyelik ses kaydı eklenebilse güzel olurdu. fotoğrafa derken, jpg dosyası ve aynı isimde wav dosyası falan.

canon 5d mk2 kullaniyorum ve video ozelligini denedim birkac kere. cogu insan bu makinelerle herhangi bir handycam gibi rahat rahat video cekebilecegini saniyor. oysa video kullanimlari cok zor. sinema filmi ceker gibi ozen istiyor.

video özelliği, bugün için (lütfen yanlış anlamayın) "geleneksel" fotoğrafçıların canını sıksa da, devrimsel niteliği göz ardı edilmemelidir. full sensör fotoğraf makinelerinin HD video çekiyor olmaları, hem fotoğraf hem video sektörü açısından dönüm noktasıdır bence. bugün için can sıkan firmware update'leri ile, video bugları kapatılıyor olsa da, 2. jenerasyon makinelerin video kamera üreticilerinin çok canını yakacağından kimsenin şüphesi yok. bu noktada, nikon, aynı zamanda video kamera üreticisi olan canon'dan çok daha şanslı. çünkü canon, HD kayıt yapan fotoğraf makineleriyle, kendi video kameralarını vuruyor aslında. nikon'un ise böyle bi sıkıntısı yok. ilginç olan ise, buna rağmen canon'un m2'sinin, nikon'un d90 ve d300s gibi makinelerinden çok daha yüksek çözünürlükte video kayıt yapması. bence nikon bir şeyleri yanlış yapıyor. bununla beraber, canon'un 30 fps seçeneğine karşın, nikon'un 24 fps seçeneğini sunması, çok daha profesyonelce. canon 500d'nin 20 fps kayıt yapıyor olmasına hiç girmiyorum; zira 20 fps nedir, anlayan varsa bana da anlatsın lütfen :smiley:

sonuç olarak... fotoğraf da video da hayatımızdaki yerini koruyacak. kendi adıma, full sensör bir fotoğraf makinesinin HD video kayıt yapması çok sevindirici. neticede her ikisine ayrı ayrı (prosumer sınıftan bahsediyorum) 20000 usd'ye yakın para ödeyeceğime, 5000 usd civarında bu işi çözmek neden rahatsız etsin?! iki kamera (fotoğraf ve video) taşıyor olmaktansa (bu aynı zamanda iki adet tripod demek), sadece bir tane dslr body ve tripod taşıyor olmanın avantajları da unutulmamalı bence. bununla beraber, şuna kesinlikle inanıyorum ki, 2. jenerasyonu ve dolayısıyla 2010'u beklemek gerek sanırım gerçekten devrim niteliği taşıyan dslr'ler için.

Tempus' Alıntı:
canon 5d mk2 kullaniyorum ve video ozelligini denedim birkac kere. cogu insan bu makinelerle herhangi bir handycam gibi rahat rahat video cekebilecegini saniyor. oysa video kullanimlari cok zor. sinema filmi ceker gibi ozen istiyor.

kesinlikle haklısınız. şunu da eklemekte fayda var: amatör olarak ilgileniyor olsanız bile, premiere pro ya da final cut pro gibi editing programlarında montaj yapabilmek için ciddi bir kurgu masasına ihtiyacınız var.

"Geleneksel" bir fotoğrafçı değilim ama tek bir ürüne bütün özelliklerin en iyisini ve hepsini yüklemek "marka"ların pazarlama stratejisine aykırıdır. Bu nedenle fotoğraf çekmek için alınacak cihaza video kayıt, internete bağlanabilirlik, kablosuz erişim, GPS modulu derken işin asıl önemli kısmı olan fotoğrafın arka planda kalması da kaçınılmaz olur. Fotoğraf çekme amacınız ne kadar profesyonelse, ihtiyacınız olan makine de o kadar sadeleşmeye başlar. Örneğin üst sınıf profesyonel makinelerde Program ve Automatic çekim gibi çoğu hazır çekim modları dahi yoktur. HD video kaydedebilen fotoğraf makinelerini hiç incelemedim ama umarım fotoğraftan ödün vermiyorlardır ;)

Nokia'da satışı devam eden 100'e yakın model olmasının sebebi de budur. Telefonun aynı zamanda müzik çalsın diyorsan ayrı model alacaksın, fotoğraf da çeksin diyorsan ayrı, internete bağlanacağım diyorsan ayrı modelini almak zorundasın. Hepsi değil ama bu özelliklerin birçoğu tek telefonda olsun diyorsan da, avuç içine sığan bir cihaz için 1000 Euro gibi bir rakamı gözden çıkarmalısınız :smiley:

yol' Alıntı:
"Geleneksel" bir fotoğrafçı değilim ama tek bir ürüne bütün özelliklerin en iyisini ve hepsini yüklemek "marka"ların pazarlama stratejisine aykırıdır. Bu nedenle fotoğraf çekmek için alınacak cihaza video kayıt, internete bağlanabilirlik, kablosuz erişim, GPS modulu derken işin asıl önemli kısmı olan fotoğrafın arka planda kalması da kaçınılmaz olur. Fotoğraf çekme amacınız ne kadar profesyonelse, ihtiyacınız olan makine de o kadar sadeleşmeye başlar. Örneğin üst sınıf profesyonel makinelerde Program ve Automatic çekim gibi çoğu hazır çekim modları dahi yoktur. HD video kaydedebilen fotoğraf makinelerini hiç incelemedim ama umarım fotoğraftan ödün vermiyorlardır ;)

Nokia'da satışı devam eden 100'e yakın model olmasının sebebi de budur. Telefonun aynı zamanda müzik çalsın diyorsan ayrı model alacaksın, fotoğraf da çeksin diyorsan ayrı, internete bağlanacağım diyorsan ayrı modelini almak zorundasın. Hepsi değil ama bu özelliklerin birçoğu tek telefonda olsun diyorsan da, avuç içine sığan bir cihaz için 1000 Euro gibi bir rakamı gözden çıkarmalısınız :smiley:

öncelikle tekrar belirteyim, "geleneksel" kelimesini kötü anlamda kullanmadım :smiley: sonuçta ben de kullandığım ekipman konusunda, üst modellere ya da daha yeni teknolojilere geçme konusunda genelde tutucu davranıyorum. ama burada durum çok daha farklı. fotoğraftan ödün verilmesi gibi bir durum söz konusu değil. zira her yeni modelde çözünürlük, yüksek asa kalitesi vs. artıyor. şimdi yapılan, aslında yıllardır yapılabilecek olan ama pazarlama stratejileri nedeniyle yapılmayan bir hamle. tetikleyen de nikon. zira daha önce bahsettiğim gibi, bu gelişmede nikon'un bir zararı yok. oysa canon, HD kayıt yapan makinelerle, kendi kamera segmentini vuruyor. kısaca özetlemek gerekirse, bir dslr alıyorsunuz ve aynı zamanda, 20.000 dolar altında satılan tüm video kameralardan daha iyi bir video kameraya da sahip oluyorsunuz. yani durum "müzik çalsın diyorsan ayrı model alacaksın, fotoğraf da çeksin diyorsan ayrı, internete bağlanacağım diyorsan ayrı modelini almak zorundasın"dan çok daha farklı. hatta tam tersi. bu sefer verdiğiniz paraya daha azını değil, düşündüğünüzden de fazlasını alıyorsunuz. :smiley: sonuçta kimsenin çıkıp da, canon 5D MII, Canon 5D'den daha kötü diyeceğini sanmıyorum. hatta inceleme şansı bulduğumdan dolayı belirtebilirim ki, kendi sınıfında uzun süre rakipsiz kalacak bir makine. ekstradan HD video çekiyor ve bug'ları bu hızla düzeltilmeye devam ederse, 20.000 usd altındaki tüm video kameralardan daha iyi video çekiyor/çekecek. ama dediğim gibi, 2010'u beklemek, firmware'ler ile uğraşmaktan daha mantıklı bence.

peki ne oldu da bu adamlar (canon/nikon vs) bu sefer bizleri düşündüler diye merak ediyorsanız, cevabı sanırım red (www.red.com) isimli kamerada saklı. bu firma bir kaç yıl önce, 20.000 doların altında 4k dijital film çeken bir makine üretti. yaptığı da aslında çok basitti (mantık olarak tabii, teknik olarak basit olarak nitelemek saçmalamak olur). saniyede 24 kare raw formatında kayıt yapabilen bir kamera ürettiler. wanted başta olmak üzere bu kamera bir çok film ve dizinin çekiminde kullanıldı. sonra firma, geçen yıl bir adım daha atarak çok daha ucuza bir "dslr killer" üreteceğiz dedi. mantık yine basitti. saniyede 24 kare 4k'lık görüntü elde edebilen kameralarına fotoğraf çekme özelliği de eklediler ve fiyatınının sabit lensle 3000 usd olacağını duyurdular. (global kriz yüzünden, üretimi askıda sanırım. adı scarlet kameranın. www.red.com'dan inceleyebilirsiniz.) toparlamam gerekirse, bu dslr-killer sözü çok iddialı ama bir o kadar da gerçekçiydi. tehlikeyi farkeden nikon, canon, vs. HD kayıt yapan kameralarını, scarletin tanıtılmasının hemen ardından piyasaya sürdüler. sonuçta teknoloji hazırdı ama tüketiciye bu kadar ucuza dijital film kamerası da satmak işlerine gelmiyordu. durum sanılanın aksine, tüketicinin lehine bu sefer. nikon'un full HD kayıt yapmaması, canon'un 30 fps ve 20 fps inadı da pazarlama stratejisi sanırım. her iki firma da, bir sonraki serilerde, full HD, 24 ya da 25 fps kayıt yapan makineleri duyuracaklardır.

tanık olduğumuz şey, dijital bir devrim ve tadını çıkarmak gerek bence :smiley: ortalama 5000 dolara edineceğiniz bu set, bundan sadece 6 ay önce hem de iki farklı body (dolayısıyla iki farklı tripod, farklı objektif setleri, vs) ile size en az 20.000 dolara patlardı. hatta 20.000 dolar çok iyimser oldu :smiley:

Hakan super yazmissin. Harikasin.
Bu arada bende d300s aldim. Iyi bir alet. Elindeyken makinanin varligini hissediyorsun. Neyse flas ayarlari hakkinda bigi vermek isteyen olursa sevinirim. Belki ayri bir konu acmak gerekiyo olabilir.

HD kayıt özelliği sadece yazılım eklemeyle aktive edildi dostlar onun haricinde D300 ile arasında ciddi bir gelişme veya fark yok ayrıca D-SLR fotoğraf makinalarına HD video çekme özelliğinin eklenmesi tamamen gazeteci ve foto muhabirlerinin ihtiyacı doğrultusunda olmuştur. Uzun süreli video çekmem mümkün değildir bu makianalarla sadece haber amaçlı, anı kaçırmak istemeyen gazeteci ve muhabirlere hitap etmektedir bu yeni özellik.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,691
Kayıtlı Üye Sayımız
166,536
Kaydolan Son Üyemiz
süvariemin

SON KONULAR

Geri