Ynt: MTV sistemi tamamen değişiyormuş.
Konuyla ilgili bakan Mehmet Şimşek'in açıklamalarını dinledim.
Yeni yasa
sadece yasa yürürlüğe girdikten sonra üretilen araçlar için geçerli olacaktır şeklinde açıklama yaptı. Yani şu an sahip olduğumuz araçların vergilerinde bir değişiklik sözkonusu değil.
Şu an İngiltere'nin uyguladığı sistemi inceledim. Emisyon oranlarına göre alacağınızın aracın yıllık vergisi değişiyor:
https://www.gov.uk/vehicle-tax-rate-tables
Araçları öncelikle 2001 öncesi üretilenler, 2010 yılına kadar üretilenler 2010 sonrası gibi üretim yıllarına göre ayrılmış. Daha sonra emisyon oranına göre sınıflandırılmış. Emisyon değeri 100'ün altında olanlar "A Sınıfı" vs gibi. Örneğin 2001-2010 model arası araçlardan benzinli ve dizel araçlar için Co2 salınımı 100g/km'ye kadar olan araçlardan (A sınıfı) vergi alınmıyor. 101-110 arası olanlardan (B sınıfı) yıllık 20Pound, 111-120 olanlardan yıllık 30pound, 121-130 arasından 100pound şeklinde co2 salınımı arttıkça vergileri katlanarak artıyor.
Araç sıfır kilometre ise vergi oranları biraz daha düşük:
http://carfueldata.dft.gov.uk/search-by-ved-band.aspx
Burdaki listeden de tüketim ve co2 salınım değerleri en düşük araçları listeleyebilyorsunuz:
http://carfueldata.dft.gov.uk/search-by-fuel-economy.aspx
Türkiye'de bu olay nasıl olacak derseniz... Bi defa şu an kullandığımız araçlar etkilenmeyecek dedi bakan, güvenip güvenmemek size kalmış. Tamamen mantık yürüterek ilerliyorum, siz de biliyorsunuz devletin sağı solu belli olmaz
Yaptığım ufak bi araştırmada bunun altyapısının zaten hazır olduğu buldum sanırım. Sanayi bakanlığının sitesinde alacağınız aracın emisyon sınıfını öğrenebiliyorsunuz:
http://bim.sanayi.gov.tr/temp/ARAC_HALK_YENI.aspx
Bizde sınıflandırmayı A Sınıfı: 100 ve altı, B sınıfı 100-125 arası, C sınıfı 125-150 arası .... G sınıfı 225 üstü şeklinde yapmışlar. Alacağınız aracın teknik özelliklerinde yazan emisyon değerine bakarak hangi sınıfa girdiğini öğrenebilirsniz.
Ben şahsen İngiltere'deki gibi A sınıfı emisyon değerli araçlardan vergi alınmayacağına inanmıyorum. Ancak en düşük vergiyi bu araçların vereceği kesin. Şimdi uygulanan vergi sistemimiz bundan bağımsız motor hacmiyle orantılı olduğu için yeni sistemden bazı araçların olumlu bazı araçların ise olumsuz etkileneceğini çıkarabiliriz.
Mesela küçük sınıftaki dizel araçların (Fiesta,Corsa,Clio,Polo.. v.s.) emisyon oranları genelde A sınıfına giriyor. En düşük MTV'yi bu araçlar verecek, aynı zamanda sıfır km satış fiyatlarının azalması kuvvetle muhtemel. Çünkü yeni sistemin hem MTV hem de ÖTV yi düzenleyeceğini söyledi Mehmet Şimşek. Ancak şu anda aynı ÖTV dilimine giren(1600cc altı) benzinli araçların tüketimleri daha yüksek olduğu için emisyon değerleri 150g/km nin üzerinde olanlar (örneğin chevrolet cruze 155g/km) yüksek ÖTV'ye dolasıyla yüksek satış fiyatına sahip olacaktır. Ayrıca satış fiyatının yanısıra yıllık MTV değerleri de bu oranlara paralel artacak ve azalacaktır.
Tabii bu yeni oranlar uygulamaya girdiğinde araç üreticileri ülkemize getirdikleri araçların motorlarını bu sisteme göre baştan değiştireceklerdir. örneğim yüksek ÖTV'den dolayı ülkemize çok getirilmeyen 2000-2500cc arası dizel motora sahip araçlar mevcut 1600cc benzinli araçlardan daha düşük emisyona sahip olduğu için ülkemize uygun fiyatla getirilebilecek ve daha popüler olacaktır. Ya da 117g/km salınım değerine sahip yeni BMW 320d bu sayede düşük ÖTV'ye girerek ucuzlaması muhtemeldir.
Yeni değerler nasıl olur, mevcut rakamlardan daha fazla mı daha az mı öderiz tam bir soru işareti. Bence ekonomik dizeller bu işten karlı, benzin içen dev motorlu SUVlar bu işten zararlı çıkar. Ama şu an bu değerlere göre pozisyon almak çok zor. Mesela orta seviye bi benzinli aracınız var yeni oranlarla sıfırının fiyatı yükselebilir, ancak yıllık MTV si de yüksek olacağı için ikinci elde değer kaybedebilir. Ya da küçük ekonomik bir aracınız var, yeni oranlarla sıfırının fiyatı muhtemelen düşecektir, şimdi satmak mantıklı olabilir.
Sadece şunu çok net söyleyebiliriz, emisyon oranı yakıt tüketimiyle paralel olduğuna göre bu mevzuattan ekonomik araçlar faydalı çıkacak ve bizi ekonomik araçları teşvik edecektir. Ben bu yüzden bir an önce uygulamaya girmesini bekliyorum.
Umarım birkaç soru işaretini silebilmişimdir zihinlerden.
Saygılar,
Akın