MTV sistemi tamamen değişiyormuş.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan GYRY Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,889

GYRY

Kamp II
Yer
istanbul
Arkadaşlar sabah radyo da duydum, Artık vergi sistemi değişiyor. Acaba LPG li araçlarımızda durum nasıl olacak?

"Uygulamanın 2 yönü olacak. İlk yönü, ekonomik ömrünü doldurmuş araçların trafikten çekilmesi sağlanacak. Bu kapsamda sahiplerine bu araçları trafikten çekmeleri ve yerine yeni otomobil olmaları halinde vergi teşviği sağlanacak. İkinci yönü ise Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin sil baştan düzenlenmesi olacak. Buna göre halen yeni araçtan daha yüksek, eski araçtan daha düşük vergi alan sistem, tersine çevrilerek, eski araç kullananlara daha yüksek, yeni araç kullananlara daha düşük MTV uygulanacak. Böylece MTV oranları, şimdiki gibi eski araçlardan yeni araçlara doğru artarak değil, azalarak gidecek.

Dizelin vergisi artacak

Araçlarda dizel-benzinli ayrımı da yapılacak. Dizel araçlara daha yüksek oranlı vergi uygulanması üzerinde çalışılıyor. Bununla ilgili vergi yasaları başta olmak üzere mevzuatın yeniden yazılması için gereken süre başladı. Bu yasal düzenlemelerin tamamı 2014 Şubat ayına kadar tamamlanmış olacak.

Etiketler
Ynt: MTV sistemi tamamen değişiyormuş.

Hadi hayrlısı,birde ölme eş. bahar gelecek.Biraz daha netlik gerek.paylaşım için teşekürler.

İyiymiş bende yazar kasa fırlatan vatandaş gibi başbakanlığın önünde benim emektarı ateşe veriyim bari

Bu uygulamadan uzun zamandır bahsediliyor. henüz hayata geçmedi ama AB ye uyum süreci vatandaşa zam uydurma sürecine döndü artık. hem sıfır binek araçlarda ötv yi %37 den 45-50 lere çekecekler. hemde modeli eskiyen araçlardan daha fazla motorlu taşıtlar vergisi alacaklar. bu işin altından nasıl kalkacaklar merak ediyorum. halen devlet dairelerinde ve kurumlarında kullanılan 90 model öncesi binlerce araç varken vatandaşa bu yükü nasıl açıklayacaklar oda başka bir soru. tek seferinde 30000 litre yakıt harcayan ido feribotlarına vergisiz mazot 1,5 tl. bizim 87 model defendera koyduğumuz eski adıyla kırsal motorin olan yakıt 4.26 tl. biz bunlara ses çıkarmadıkça yakında ikinci evi olanada vergi artar, yaşlananın çok doktora gidiyorsun diye maaşı da kesilir.
saygılar.
Derya Turan

1,6 motor 100 bin tl lik passat ile 1,6 motor 20 bin tl lik dacia ya aynı motor gücünde diye aynı vergiyi alan mantık bunu yapacak olan.
korkuyorum valla 30 bn tl lik 4.0 motor jeep in bu vergi ssiteminden sonra 15 bine bile satılabilir olmasından.

Senelerdir aynı şeyi yayınlayıp duruyorlar. Eğer madem avrupa sistemine geçiyorlar, umuyorum lpgli araçlardan %75 indirim falan uygulayabilir belki hatta hiç vergi almazlar.

Merhaba arkadaşlar, konu hakkında dün resmi açıklama yapıldı.Bilgisi olan varsa paylaşabilirmi? Nasıl etkileyecekmiş bizi.

Çok konuşuyorlar, çok çaçaronlar diye gezenbilir üyelerini yasa kapsamından çıkarmışlar.....Yani bize vergi yokmuş.........öyle dediler......yani ben öyle anladım-anlamak istedim............ ;D ;D ;D

Şaka bir tarafa , yıllar önce yanında çalıştığım kişinin son model BMW si ile hemen hemen aynı vergiyi ödüyordum...Aracım 1.4 Fiat Tipo S......... neymiş efendim kilosu ağırmış......o yüzden bir üst kategoriye giriyormuş.......arabayı satsam BMW nin 4 lastiğini alamazken aynı kefeye konmak..........ne diyeyim... siz anlayın işte......... ;D

benzine zam yapıp dizel araçları da piyasa salıp dizel araçları artırdılar şimdide dizele ayrı muamele yapılma durumu gerçekten çok komik..Görünen o ki, hükümet araba firmalarının kasasını doldurmaya devam edecek..Vergisini zaten hertürlü alıyor..kafa rahat ;) ;)

Konuyla ilgili bakan Mehmet Şimşek'in açıklamalarını dinledim.

Yeni yasa sadece yasa yürürlüğe girdikten sonra üretilen araçlar için geçerli olacaktır şeklinde açıklama yaptı. Yani şu an sahip olduğumuz araçların vergilerinde bir değişiklik sözkonusu değil.

Şu an İngiltere'nin uyguladığı sistemi inceledim. Emisyon oranlarına göre alacağınızın aracın yıllık vergisi değişiyor:

https://www.gov.uk/vehicle-tax-rate-tables

Araçları öncelikle 2001 öncesi üretilenler, 2010 yılına kadar üretilenler 2010 sonrası gibi üretim yıllarına göre ayrılmış. Daha sonra emisyon oranına göre sınıflandırılmış. Emisyon değeri 100'ün altında olanlar "A Sınıfı" vs gibi. Örneğin 2001-2010 model arası araçlardan benzinli ve dizel araçlar için Co2 salınımı 100g/km'ye kadar olan araçlardan (A sınıfı) vergi alınmıyor. 101-110 arası olanlardan (B sınıfı) yıllık 20Pound, 111-120 olanlardan yıllık 30pound, 121-130 arasından 100pound şeklinde co2 salınımı arttıkça vergileri katlanarak artıyor.

Araç sıfır kilometre ise vergi oranları biraz daha düşük:

http://carfueldata.dft.gov.uk/search-by-ved-band.aspx

Burdaki listeden de tüketim ve co2 salınım değerleri en düşük araçları listeleyebilyorsunuz:

http://carfueldata.dft.gov.uk/search-by-fuel-economy.aspx

Türkiye'de bu olay nasıl olacak derseniz... Bi defa şu an kullandığımız araçlar etkilenmeyecek dedi bakan, güvenip güvenmemek size kalmış. Tamamen mantık yürüterek ilerliyorum, siz de biliyorsunuz devletin sağı solu belli olmaz :smiley:

Yaptığım ufak bi araştırmada bunun altyapısının zaten hazır olduğu buldum sanırım. Sanayi bakanlığının sitesinde alacağınız aracın emisyon sınıfını öğrenebiliyorsunuz:

http://bim.sanayi.gov.tr/temp/ARAC_HALK_YENI.aspx

Bizde sınıflandırmayı A Sınıfı: 100 ve altı, B sınıfı 100-125 arası, C sınıfı 125-150 arası .... G sınıfı 225 üstü şeklinde yapmışlar. Alacağınız aracın teknik özelliklerinde yazan emisyon değerine bakarak hangi sınıfa girdiğini öğrenebilirsniz.

Ben şahsen İngiltere'deki gibi A sınıfı emisyon değerli araçlardan vergi alınmayacağına inanmıyorum. Ancak en düşük vergiyi bu araçların vereceği kesin. Şimdi uygulanan vergi sistemimiz bundan bağımsız motor hacmiyle orantılı olduğu için yeni sistemden bazı araçların olumlu bazı araçların ise olumsuz etkileneceğini çıkarabiliriz.

Mesela küçük sınıftaki dizel araçların (Fiesta,Corsa,Clio,Polo.. v.s.) emisyon oranları genelde A sınıfına giriyor. En düşük MTV'yi bu araçlar verecek, aynı zamanda sıfır km satış fiyatlarının azalması kuvvetle muhtemel. Çünkü yeni sistemin hem MTV hem de ÖTV yi düzenleyeceğini söyledi Mehmet Şimşek. Ancak şu anda aynı ÖTV dilimine giren(1600cc altı) benzinli araçların tüketimleri daha yüksek olduğu için emisyon değerleri 150g/km nin üzerinde olanlar (örneğin chevrolet cruze 155g/km) yüksek ÖTV'ye dolasıyla yüksek satış fiyatına sahip olacaktır. Ayrıca satış fiyatının yanısıra yıllık MTV değerleri de bu oranlara paralel artacak ve azalacaktır.

Tabii bu yeni oranlar uygulamaya girdiğinde araç üreticileri ülkemize getirdikleri araçların motorlarını bu sisteme göre baştan değiştireceklerdir. örneğim yüksek ÖTV'den dolayı ülkemize çok getirilmeyen 2000-2500cc arası dizel motora sahip araçlar mevcut 1600cc benzinli araçlardan daha düşük emisyona sahip olduğu için ülkemize uygun fiyatla getirilebilecek ve daha popüler olacaktır. Ya da 117g/km salınım değerine sahip yeni BMW 320d bu sayede düşük ÖTV'ye girerek ucuzlaması muhtemeldir.

Yeni değerler nasıl olur, mevcut rakamlardan daha fazla mı daha az mı öderiz tam bir soru işareti. Bence ekonomik dizeller bu işten karlı, benzin içen dev motorlu SUVlar bu işten zararlı çıkar. Ama şu an bu değerlere göre pozisyon almak çok zor. Mesela orta seviye bi benzinli aracınız var yeni oranlarla sıfırının fiyatı yükselebilir, ancak yıllık MTV si de yüksek olacağı için ikinci elde değer kaybedebilir. Ya da küçük ekonomik bir aracınız var, yeni oranlarla sıfırının fiyatı muhtemelen düşecektir, şimdi satmak mantıklı olabilir.

Sadece şunu çok net söyleyebiliriz, emisyon oranı yakıt tüketimiyle paralel olduğuna göre bu mevzuattan ekonomik araçlar faydalı çıkacak ve bizi ekonomik araçları teşvik edecektir. Ben bu yüzden bir an önce uygulamaya girmesini bekliyorum.

Umarım birkaç soru işaretini silebilmişimdir zihinlerden.

Saygılar,

Akın

Güzel açıklamalar yapmışsınız teşekkür ederim.
Ancak sanayi bakanlığı Defender ı araçtan bile saymamış :smiley: bizim durum o kadar vahim herhalde.

Ynt: Mtv Sistemi Tamamen Değişiyormuş.

konu vergi olunca kilifina uydururlar olan bizlere olur... en yuksek vergiyi oderiz 2. sinif vatandas statusune gireriz...

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,909
Kayıtlı Üye Sayımız
166,710
Kaydolan Son Üyemiz
HANLİFE

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR