motorlu taşıt vergisi zamanı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan drbilgin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 21
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,304
Ynt: motorlu taşıt vergisi zamanı

Ben vergiyi 745 olarak ödedim. 2008 model 4x4 Magnum. 96 cherokeye de nerdeyse aynı parayı ödüyodum.

Etiketler

Simdi bu L200 pikaplar vergiyi motor hacmine gore mi oduyor yoksa toplam agirliga gore mi ne kadar oduyorlar?

Sevgili arkadaşlar,

bu sitedeki diğer forumlarda defalarca yazdım ama pek kulak asan olmadı. Madem bu forum sadece vergi ile iligili belki dinleyen çıkar

4 yıl maliye eğitimi almış biri olarak diyorum ki

maliye 4X4 kamyonetleri arazi aracı sayıp ve binek oto vergisi istiyorsa bu vergiyi ödemiş araçlara karayollarında ticari araç muamelesi YA-PI-LA-MAZ. Bu anayasının eşitlik ve adalet ilkelrine aykırıdır. Burada maliyenin yapmak istediği hususi kullanımdaki kamyonet, minibüs ve kombi tarzı araçları kullanım amacaına uygun olarak vergilendirip vergiden KAÇINMAYI önlemektir. Ancak bunu yapmanın rasyonel bir yolu vardır. Maliye der ki bir araç minibüs de olsa, kamyonet de olsa eğer ticari bir şirket adına kayıtlı değilse ve aracta şirketin logosu belli boyutlarda basılı değilse ben o aracı hususi sayarım hususi araç vergisi alırım. Her şirketin faaliyet alanı ve sermaye-çalışan sayısı gibi büyüklüklerine göre üzerine kaç ticari araç alacağının sınırı belirlenebilir. Bu durumda emniyetin de bütün hız ve ceza kurallarında karayollarının muayenesinde bu hususi araçlar benek araçlar gibi işlem görmelidir.

4X4 pickup sahibi olup da binek araç vergisi ödeyen arkadaşlar,

hız sınırını geçtiğinizde ya da birinci köprüye girdiğinizde kamyonet gibi ceza aldığınızda cezanınızı ödemeden 15 gün içinde lütfen Bölge İdare Mahkemesine giderek yürütmeyi durdurma kararı çıkartın. Gerekçe olarak da anayasıın eşitlik ve adalet ilkelerini önde sürün. Göreceksiniz cezanız için çok büyük ihtimalle yürütmeyi durdurma kararı cıkacaktırr. Sonra ilgili yönetmelik ve yasaların anayasaya aykırılığını öne sürerek hem idare mahkemesinde hem de yani düzenlemeye göre Anayasa Mahkemesinde dava acabilirsiniz. Eğr bir kişi biile böyle bir dava acar da kazanırsa bu saçmalık son bulacak.

ama maalesef ülkemizde bir kişi bile bu konuda mahkemeye gitmiş değil

Ülkemizde trafiğe çıkan araçların niteliği maalesef mizah romanlarına konu olacak şekildedir

örneğin bütün minübüsler kapalı kasa kamyonet olarak satılıyor ve minibüsünüzü minibüs saydırmak için bir sürü işlem yapıyorsunuz. Eğer minibüsünüzde 11 yerine 10 koltuk olursa aracınız kamyonet hatta otomobil sayılıyor ve aracın değeri kadar ÖTV istenebiliyor. Oysa çağdaş bir ülkede araçların koltuk sayıları kullanıma göre esnek olabilmelidir. Bu mantıkla binek aracınızdaki arka koltukları sökerseniz aracınız motosiklet ya da arkasına küçük bir römork takarsanız çekici kamyon ya da 4 camı birden acarsanız üstü yarı açık kamyonet vasfına mı girecek? Burada görev tüketiciye ve tüketiciyi koruma derneklerine düşüyor, Artık bu ülkede minibüslerin kamyonet, kamyonetlerin de binek otomobil, otobüslerin bisiklet olarak satılması acayipliğine bir son verilmelidir.

MARS

Peki bilen arkadaşlara bir soru?

benim aracım 2007 4x4 l 200 . Aracımın ruhsatında kullanım aracı olarak hususi yazmakta. 4-5 ay önce kullandığım mazot faturalarını şahıs şirketime masraf olarak kaydedebilmek için maliyeden bir işlem yapmıştım. Aracımın Temmuz pulunu daha yatırmadım. sişgortacıma da gerekli dilekçeyi yazdırdım acaba hala mtv indiriminden yararlanabilcek miyim?

Şimdi arkadaşım sizin L200 4X4 olduğundan ruhsata da hususi (yani binek araç) yazılmış başka bir deyimle maliye sizin L2002ü otomobil olarak kabul ediyor. Vergi mevzuatımızda jip diye bir sınıf yoktur. Dolayısla 2500 motor hacmindeki jipler ne ödüyorsa onu ödersiniz. Eğer kasko değeri açısından aracınızın değerinde bir azalma varsa müracaat ederek bir alt dilimden vergisini ödersiniz ama devletin hem de ruhsatta hususi dediği bu aracınızla 70 km üzerine çıkarsanız cezanızı ticari araç olarak yersiniz, sizi Ankara'da GMK bulvarına İstanbul'da birinci köprüye sokmazlar. Eğer aracınız hususi ise bu sınırlamalara tabi TUTULAMAZSINIZ. Hakkınızı arayın çünkü bu uygulamada indirime girseniz bile sizden alınan vergi haksız ve hukuksuzdur.

Allah kolaylık versin

Ben bu yıl ikinci taksidimi kasko değerinden düşürterek ödedim bir sorun olmuyor ama devletin benden 4x4 jeep vergisi alıp trafiktede kamyonetsin şu hızı geçemessin şuralara giremessin demesi de kanıma dokunuyor

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,850
Kayıtlı Üye Sayımız
166,647
Kaydolan Son Üyemiz
Pw250

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR