Ynt: Motor Yağı Katkı Maddesi Kullanmalı mıyım?
Arkadaşlar
Bor madeni üzerinde çok çalışılan bir madde. Türk bilimadamlarının geliştirdikleri katkı ürünleri
Amerika ve Kanada da da yaygın kabul gördü ve ödüller aldı.
Araca bir kez konduğunda içindeki bor miktarı ile orantılı olarak 5-15 yağ değişimi sürasince motordaki varlığını sürdürmektedir.
Gerçek bir bor katkısı bilinen motor yağı katkılarından çok farklıdır ve pahalıdır. Onlarla karıştırmamak gerekir.
Özellikle turbo dizel motorlarda yanma ısısını artıran işlemler yapılmışsa (chip veya box tuning, EGR valv iptali vs.) Tam sentetik motor
yağı ve birlikte bor uygulaması çok yararlı olacaktır.
Ben bir üniversite öğretim üyesi olarak hadiseyi iyice inceledikten sonra uygulama yaptırdım.
(Aracımda 150 bin mil ömürlü Motorsilk kullanıyorum; Aracım Mitsubishi L 200 2.5 DID, Box tuning ve
EGR valv iptali ile 180 hp güç ve 400 nm tork üretmekte)
Bor içerikli katkının Faydaları
-Sürtünmeleri milyonda bire (0,000001) indirerek, aşınmaları ortadan kaldırılması ile birlikte…
-Yakıttan yüzde %5-20 oranında tasarruf sağlar,
-Yağ ömrünü 2 kat arttırarak, bakım periyodunu da uzatmaktadır,
-Yağ eksiltme %50-80 oranında azalacaktır.
-Rektifiye ömrü yüzde 50 artacaktır,
-Yağlama sisteminden kaynaklı hararet önlenecek, piston ve segman kaynatma riski ortadan
kaldırılacaktır,
-Motor daha sessiz çalışacaktır,
-Motor gücünü ortalama %9 oranında artıracaktır,
-Egzoz gazlarını yüzde 10-15 oranında azaltacaktır,
-Turbocharger ömrünü uzatacaktır.
-Hareketli parçalar arasındaki sürtünmeleri ciddi oranlarda azaltması ile birlikte; Motor performansını(hp) yaklaşık %10 arttırır. Yaklaşık %10 ve hatta motorun durumuna göre daha yüksek oranlarda yakıt tasarrufu sağlar. Yokuşlarda yaklaşık bir vites kazanım sağlarken aynı zamanda motor seslerini azaltır. İlk çalıştırmada kolaylık ve tam koruma sağlar. Motordaki aşınmaları azaltır ve motor parçalarının ömrünü arttırır. Yağ sıcaklığını düşürerek yağ eksiltmeleri azaltır. Turbolu araçların en büyük problemi olan turbo milinin ısınmasını ve aşınmasını azaltarak turbonun ömrünü uzatır. Eksoz emisyonlarını yaklaşık %15’lere varan oranlarda düşürerek çevre kirliliğini azaltır.
Kullanım Şekli
1-Aracınızın yağını ve filtresini değiştiriniz.
2-Aracınızı 10 dakika çalıştırıp ,yağın ısınmasını sağlayınız. (70-80°C)
3-Aracınızın motorunu stop ediniz.
4-En az 5 dakika çalkaladığınız BOR POWER’i ,motor kapağını açıp ya da yağ çubuğundan motora boşaltınız.
5-BOR POWER’ın motorda eşit dağılımını sağlamak için aracınızı 15-20 dakika çalıştırınız.
Piyasada olup en çok önerilen markalar
Motor Silk (biraz km yapmış motorlarda özellikle)
NNT Tech. Bor Power
sevgiler
Selim