Motokaravanımın Yapım Aşamaları; Isuzu M23 Motokaravan - Celal Yalçın

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan celal yalçın Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 184
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 61,968

Etiketler
Ynt: Motokaravanımın Yapım Aşamaları; Isuzu M23 Motokaravan - Celal Yalçın

Merhaba Haldun ve Gökhan Bey
Membran uygulaması çok iyi sonuç verdi. Şu an kullanıyorum. Gökhan Bey ; dileğiniz için teşekkürler.

Merhaba Karavancı Dostlar
Karavanımı kendim yaptım . Nasıl yapılacağı ,aşamaları hakkında epeyce de bilgi verdim. Bazı hatalarımı da konuları aktarırken anlattım . Bugün ise hatalarımın genelini ve nedenlerini açıklayacağım ki beni örnek alan dostlar aynı hataya düşmesinler. Ayrıca ; profosyoneller bile hata payı koyarken biz amatörlerin hata yapması gayet doğal. Yeterki canından bezdirecek kadar çok olmasın.
1- Yan camları çift cam yaptırmalıymışım : Kış döneminde dış ve iç mekanın ısı farkı nedeniyle buharlaşma, arkasındanda buharın suya dönüşmesi. iç mekandaki pencere kenarlarının hep ıslak olması.
2- İç dekerasyonu doğal bambu ile yapmıştım. Gerçekten çok harika ,estetik ve sıcaklık vermişti karavanıma. Fakat cam kenarları ve tavan havalandırma kenarları kışın buharlanma sonucu ıslaklık nedeniyle küflenme ,pis koku ve pis görüntü oluşturdu. Ertesi yaz değiştirmek için malzeme ararken inşaat ,iç dekarasyon malzemesi olarak yoğun bir şekilde kullanılan MEMBRAN PVS FOLYO' yu keşfettim. Normalinde sıcak pres uygulanarak yapıştırılan membranı ben soğuk tutkallarla uyguladım. İyi de sonuç aldım. Şu anda kullanıyorum. Kolay çizilmez, makasla veya maket biçağı ile kolayca kesilip şekil verilir, leke tutmaz, herhengi bir temizleyiciyle oluşan kirler silinebilir. Ayrıca şunu da belirteyim; Bambu kaplamayı sadece cam kenarlarından değiştirdim. Diğer yerlerdeki bambuyu kullanıyorum. kullanımı çok rahat, kir tutmuyor ve silinerek kolaylıkla temizlenebiliyor.
3- Antalya' da yaşadığım için Temiz ve pis su sisteminin , hidraforun izalasyonunu yapmak aklıma dahi gelmemişti. Hayatımda hiç don yaşamamıştım ki. Geçen kışı Bursa' da geçirince doğa hatırlattı ve Mudanya' da izalasyon yapmak zorunda kaldım.

4

DEVAM:
4- Pis su borularını standart 1 / 4 boru ile yapmıştım. Sık sık tıkanmalar yaşadım. Tıkanan boruyu açmaya uğraşmaktan bıkınca bu yıl Muğla Göcek' te İçi Çelik telli 1. 1/4 kauçuk boru ile değiştirdim. Pis su artık otobanda gidiyor sanki !

5- Banyo tabanı su tahliyesini pis su deposuna bağlamamıştım. Dışarıya akmasından rahatsız oldum ve pis su deposuna bağladım.

Şu anda aklıma gelenler bu kadar, hoşca ve dostca kalın.

Her zaman olduğu gibi Celal Hocamın paylaşımcılığı sürüyor; elinize, gözünüze sağlık...

Cavid Sezen

Tüm arkadaşlara merhaba ve geçmiş senelerden çoook daha MUTLU seneler olsun...

Celal bey, 59 yaşımda beni tekrardan bu işlere heveslendirdiniz ya, vallahi pes, vallahi teşekkürler. :smiley: 16 Yaşımda kampçılığa dibi olmayaç çadırlarla başlayıp, eşimin çocuklarımıza hamileliğinin 8. ayına kadar yaz aylarını 2,5 - 3 ay çadırlarda geçiren ve bu işi sülalemizdeki 2 bacanak ve kayınpederlerle birlikte gurupça yapan birisi olarak şimdilerde de (sizlerden sonra) ::smiley: Motokaravana heveslendim/k (eşimle ve baldız/bacanaklarla birlikte).

Senelerdir gelişmelerden uzak kalmış olmamdan dolayı belki sormak istediğim sorular sizlere çok amatörce gelecek ama zahmet olmaz da cevaplayabilecek vakit bulursanız, çok da memnun kalacağım.

1) Bu işlerde raporlarınızdan anladığım kadarıyla ağırlık önemli, pekiyi ne ahşap malzeme kullanıyorsunuz?
2) 2. El bir araç alıp böyle sizlerin uğraştığı gibi uğraşmak mı, yoksa direkt olarak hazır yapılmış 2. el bir Motokaravan almayı mı öneririrsiniz?
3) Aynı çapta olması halinde hangisi daha ekonomik olur ve ne oranda?
4) Mesela sizin bu Midibüs'ü (doğru mu dedim bilemedim :-[) Motokaravana çevirmenizin sonucunda, trafikten talep edilen ehliyet ne oluyor?

Aslında bu heyecanla aklımda daha çok soru var ama hemen bunaltmak istemiyorum, uygun görürseniz zaman içinde rahatsız ederim.

NOT : Acelemiz yok, 2. torunun eşimin kontrolünden çıkmasına ve bizim yollara (kısmetse) düşmemize daha biraz var nasıl olsa... :smiley:

Şimdiden çok teşekkürler.

Sami Bey
Yeni karavan ne oldu ? Yapımı devam ediyormu ? Yoksa ben yanlışmı torumladım ? Hoşca kal.

Cavit Hocam
Her zamanki gibi kibarsınız. Teşekkürler.

Hocam, nerelerdesiniz; Fethiye günleri sürüyor mu?

Selamlar
Cavid Sezen

Ahmet Bey
'' Hayatın tadını çıkar. Baktın beceremiyorsun, tadını kaçıranı hayatından çıkar. '' Harika bir hayat disturu. Eşimle epeyce güldük ve her insanın bunu uygulaması gerekir diye düşündük, sağolun. Sorularınızı büyük bir keyifle cevaplıyorum öncelikle bunu bilmenizi isterim. Sizin gibi doğa dostlarıyla tanışmak bize büyük keyif verir. Sorularınıza gelince :
1- Agırlıktan kaçınmak gerek, hangi ahşap malzemeyi kullanayım ; Mutlaka araca ekstradan agırlık yapacak malzemeden kaçınmak gerekir. Ben çok ağır ve dayanıksız olan 19 mm sunta yerine 8 mm su kontrapilağı kullandım. Daha çok yatlarda kullanılan dayanıklı ve hafif. Üzerine kaplama da yapabilirsiniz veya benim gibi farklılık yaratsın isterseniz doğal bambu veya membran folyo ile kaplayabilirsiniz.
2- 2. el araçmı yoksa kendimmi yapmalıyım : Hazır satılık bir karavanın sağlıklı olduğundan ne kadar emin olabilirsiniz ? Alacağınız hazır karavadaki en az birkaç eşyayı veya yerini değiştirmek isteyeceksiniz. Halbuki siz karavanın iç dizaynı, kullanılan malzemeyi, eşyaların kalite ve kapasitelerini siz seçecek , ilk defa siz kullanacaksınız.
3-Hangisi daha ekenomik : 2 . el karavanda ; aracı ,iç dizaynı ,kullanılan malzemeyi , eşyaları siz seçemezsiniz araçta ne varsa onu kabul etmek zorundasınız. Kendiniz yapmak veya yaptırmak istediğinizde bunların hepsini ekenomik durumunuza göre siz seçecek ama en önemliside ilk defa siz kullanacak tamir ve tadilatla uğraşmayacaksınız.
4-Hangi tür ehliyet : Benim aracım otobüs statüsünde olduğu için E sınıfı ehliyet kullanıyorum. Midübüsler B sınıfı ehliyetle kullanılıyor.

Cavit Hocam
Fethiye'den sonra Göcek' te 3 hafta kaldık dün itibariyle Sarıgermeye geldik ,selamlar.

celal yalçın' Alıntı:
Cavit Hocam
Fethiye'den sonra Göcek' te 3 hafta kaldık dün itibariyle Sarıgermeye geldik ,selamlar.

Çift yanıt; oooo harika!.. ;D

Göcek ve Sarıgerme, çok güzel yerler; hele de bu kış günlerinde, yumuşak ve güneşli günler de olursa.... ;) :smiley:

Cavid Sezen

Celal bey, öncelikle bu detaylı cevabınıza çok teşekkür ederim.

Bir zamanlar kavak ağacı kullanılırsa hafif olur gibi birşeyler duyduğumu anımsadığımdan sormuştum, ama su kontrası muhakkak çok daha dayanıklı olur haklısınız.
Yani 2. el bir araç alıp, keyfe göre yaptırmaktan yana görüş belirtiyorsunuz. Pekiyi iç dizayn için nereleri önerirsiniz (henüz ortada araç yok ama :smiley:) Bir zamanlar benim bildiğim; Can karavan(Ahmet Ahi) ve Başoğlu vardı, herhalde şimdilerde daha başkaları da vardır. Öyleyse; hem işçilik/güvenilirlilk, hem de ekonomik olarak hangisini önerirsiniz?

Beden olarak biraz irice olduğumdan, sizin araç pek bir hoşuma gitmişti ama bu saatten sonra B sınıfı ehliyetimi yükseltmek için uğraşabileceğimi sanmıyorum. Demek ki 1-2 beden ufalmak veya Motokarvanın ufağına razı olmak gerekecek. Eh, kader ne yapalım..?
::smiley: ;)

Cavit Hocam
Fethiye, Göcek, Sarıgerme Akdenizin incileri. Hele birde kış sezonu olunca sakin , sıcak . Kış döneminde en çok aranan yerler. Biraz daha doğuya gidersen Antalya , her kaeışını ezberledim. Daha doğusu Anamur' da çok bakir. Bana göre bu mevsim için burası harika. Aradığın herşey var.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,816
Kayıtlı Üye Sayımız
166,614
Kaydolan Son Üyemiz
Tolga Gökova

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR