Motokaravanda Ehliyet Sınıfı Nedir?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Yılmaz Gün Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 108,380
Arkadaşlar verilen bazı cevapların hatalı olduğunu düşünüyorum. Örneğin bir kamyon normalde C sınıfı ehliyetle kullanılıyorken; siz bu kamyona vinç, sondaj makinası vb. ekipman taktırırsanız ve gerekli yasal prosedürlerini tamamlarsanız o araç artık kamyon değil iş makinasıdır. Yani G sınıfı ehliyet gerekir. Motorkaravanlarda kendi sınıfı olan araçlardır. Otomobil, kamyonet, otobüs değildir. Örneğin normalde panelvan veya minibüs olan 17 kişilik (Otoüs sınıfı D ehliyet) bir aracı alıp 4+1, 5+1....8+1 VİP'e cevirir yasal işlemlerini de yaptırırsanız OTOMOBİL olur ki B sınıfı ehliyet yeterlidir. MOTORKARAVANLAR da kendine özgü bir sınıfı olmasına rağmen (Otomobil, kamyon, kamyonet vb gibi) ehliyetlerin sınıflandırılmasında karavanlar için ayrı bir sınıf tanımlanmamıştır.
Karavan ehliyet yeterlilikleri ile ilgili Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre:
MOTORKARAVANLAR İÇİN: Yüklü ağırlığı 3500KG araçları B sınıfı ehliyet 3500KG üstünü C sınıfı ehliyet kullanır. Yani 0403 otobüs olan karavanı artık C sınıfı kullanabilir.
ÇEKME KARAVANLAR İÇİN: 750Kg kadar; Çekmek için kullandığın aracın sınıfı ne ise o.
750KG üstü olan karavanı çekebilmesi için BE (Römork çekebilir), 3500KG Üstü CE (römorklu kamyon, römorklu tır 'Çekici') sınıfı ehliyet almanız gerekir.

Son düzenleme:

Etiketler
@dogandurukan

Yazınızı yeni gördüm. Alıntıladığınız yazımda "Ticari araç kullanamaz" ifadesinden bahsetmiştim. Ancak örneğin minibüsü M1 sınıfına çevirdiğinizde ruhsatta da hususi konuma geçiyormuş. Bu durumda kullanabilirsiniz. Bu noktada ruhsatın durumu önemlidir. Ruhsatta hususi geçerse engelli özel kodlu ehliyetinizle kullanmanızda bir sakınca olmaz.

Trafik polisinin söylediği şey, M1 sınıfı tescili ile ilgilidir. O konularda yani proje ve tescil konularında bilgim yok. Size öyle bilgi verildiyse doğrudur.

@randa1974

Sizin verdiğiniz bilgilerde de hatalar mevcut. Bunun en büyük sebebi dğeişen mevzuat.

750 kg üstü karavanlarda BE, CE, DE vb ehliyete ihtiyacınız var. Yani B ehliyetiniz varsa şerh vb değil de yeniden sınava girip BE ehliyeti almanız gerekiyor.

Son düzenleme:

@dogandurukan

Yazınızı yeni gördüm. Alıntıladığınız yazımda "Ticari araç kullanamaz" ifadesinden bahsetmiştim. Ancak örneğin minibüsü M1 sınıfına çevirdiğinizde ruhsatta da hususi konuma geçiyormuş. Bu durumda kullanabilirsiniz. Bu noktada ruhsatın durumu önemlidir. Ruhsatta hususi geçerse engelli özel kodlu ehliyetinizle kullanmanızda bir sakınca olmaz.

Trafik polisinin söylediği şey, M1 sınıfı tescili ile ilgilidir. O konularda yani proje ve tescil konularında bilgim yok. Size öyle bilgi verildiyse doğrudur.

@randa1974

Sizin verdiğiniz bilgilerde de hatalar mevcut. Bunun en büyük sebebi dğeişen mevzuat.

750 kg üstü karavanlarda BE, CE, DE vb ehliyete ihtiyacınız var. Yani B ehliyetinizvarsa şart vb değil de yeniden sınava girip BE ehliyeti almanız gerekiyor.
Tam düzenliyordum ki yazmışsınız

Merhaba, arka dört teker bir aracım var, ruhsatta mevcut ağırlığı 2600kg, azami yüklü ağırlığı 4600kg, 17kişi, Minibüs - Yolcu Nakli - Husisi olarak geçiyor. Bu aracı motorkaravan ruhsatına çevireceğim. B ehliyeti kullanır mı?

Motokaravanlar ve çekme karavanlar için mevzuatı ve konuyu genel olarak toparlayıp bir yazı hazırlamıştık umarım yardımı dokunur. Forum üyesi arkadaşlar eğer bakabilirse, yazıda eksik ya da hatalı kısım varsa birlikte tamamlayabiliriz. Karavana yeni adım atanlar için de yardımcı bir kaynak olarak kalmış olur.

Karavan Ehliyeti

Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,816
Kayıtlı Üye Sayımız
166,614
Kaydolan Son Üyemiz
Tolga Gökova

SON MESAJLAR

SON KONULAR