RE: Yardım! Nasıl Bir Karavan?
Belki Özdal dostum ve diğer Transporter aşıkları kızacak ama tercihinizi 12m3 araçlardan yana kullanmış olmaız benim hoşuma gitti. Kullanım konusunda hiç zorluk çekmeyeceğinizden eminim.
İlk aldığım Transit'i eve getirmesi için sahibinden rica etmiştim, şimdi gülüyorum. Diğer araçlara göre yukarıda sürmek, hidrolik direksiyonun rahatlığı aracın boyutlarına alışınca hiç sorun çıkartmıyor.
Tabii bu tüm panelvanlar için geçerli bir durum. Diğer sorularınıza gelince ;
..... kirli ve pis su depoları nerelere yerleştiriliyor? > Yurt dışında araca uygun su depoları var ancak Türkiye'de "merak etme ab"i durumu söz konusu. Benim pis su depom aracın altında stepnenin yerinde. (85lt),
temiz su depom aracın içinde koltuğun altında (120lt). Bağımsız olarak 2-3 gün yaşamaya yetiyor. (100Ah marin akü, su depoları ve portapotti wc) . Bundan daha büyük depolar araca ekstra yük getirir ve bence
gerek yok diyorum.
.... Özdal bey boiler lpg ile çalışır demiş.Boilerde aracın motorunun ısısından faydalanamaz mıyız? > Gene yurt dışında hem sıcak su hem de sıcak hava veren kombi cihazlar var. Bu konuyu ben de araştırmıştım,
maddi olarak sıkıntı yoksa doğru çözüm olabilir. Kompakt bir çözüm ve yer problemi azalıyor gibi. Ben ısınma için kuru sistem Webasto kullanıyorum, koltuk altına sığabilen bir cihaz ve memnunum. Duş için yazın sıcak su ihtiyacı olmuyor. Kendi ılınan depo ihtiyacı karşılıyor, her ihtimale karşı elektrikli ısıtıcım var ama 2 yıldır kullanmadım. Kampta zaten bu ihtiyacınızı karşılayabiliyorsunuz tabii kaldıysa
Alternatifi ocakta ısıtılmış sıcak suyun kullanılması olabilir. Bu yıl mayıs-temmuz aylarında tüm anadolu turu yaptım ve Doğubeyazıt hariç kamp alanında kalmadım. Gerektiğinde yol/nehir kenarı restaurantlardan elektrik/su ihtiyacınızı karşılıyorsunuz. (Bir nevi kamp alanı).
Bagaj kapağına izolasyon yapmayacağımıza göre boydan kayıp olacağını sanmıyorum ama izolasyon aracın eninden ne kadar fedakarlık gerektirir > Ciddi bir fark değildir bu. Tavanda 2,5mm yan yüzeylerde 4mm
lik izolasyon maddeleri yeterli ve çok ciddi yer kaybına neden olmuyor. Zaten, tam adını bilmiyorum ama aracın içindeki koruma şeritlerinin (kemerlerinin) kalınlığına denk geliyor.
Üçüncü kişi için ön tarafta yatma yeri çözümünü bir katalogda görmüştüm, taşıma problemini çözerseniz Levent beyin çözümü de akla yatkın, kullanmadığım için bir şey söyleyemem.
Duş/WC koymakta hiç problem yok,önemli olan yaşam yerine karar verip (ön,arka) ona göre yerleşim planı yapmak. Ben 3 ay plan yapıp, aracı yaptırırken son 3 gece sabahlara kadar tekrar çalışmıştım
Klima konusu tartışmalı. gerekiyor mu ? EVET. ancak 220 ile çalışan aletler bunlar. 12V diyenler de araya inverter koyarak çözüyorlar sorunu, ama enerji sorununu çözemiyorlar tabii. Belki çözüm bir
jenerator olabilir, onun da ses ve yer problemi var biliyorsunuz ? Bu sorular bitmez
Başka konularda da yardıma ihtiyacınız olursa hazırım.
Oguz