Motokaravan Ruhsatı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan KAF37 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 39
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 62,166

KAF37

Yeni Üye
Sevgili site yöneticisi arkadaşlar ve üye arakadaşlar siteye bu gün üye olmam sebebi ile öncelikle tüm arkadaşlara merhaba.
2 gecedir uyuyamaz pozisyondayım. Epeydir ilgilendiğim ama zaman bulamamaktan dolayı gerçekleştiremediğim karavan rüyamı artık gerçekleştirmek istiyorum.Önce hazır bir çekme karavan almayı düşündüm ama aracım 1.3 multijet Fiat olduğu için çekmede problem yaşayacağımdan dolayı vaz geçtim.Elimde birde 2 senedir kullanmadığım ama faal açık kasa ford transit kamyonetim var.Karavan konusunu gerek yerli gerek yabancı sitelerden epeydir takip etmemden dolayı ve birde hemen her tür teknik imkan ve bilgiye sahip olduğum için kendi karavanımı kendim yapabileceğimden eminim ve hatta hazır bir çok modeldende daha donanımlı ve estetik olacaktır.Sorum ve temel sorunum ise şudur; Bu aracı yapıp bitirdiğimde ki makina mühendisi arkadaşımda var proje olayı sorun değil,Ruhsata işletirken sorun yaşarmıyım.Geçenlerde konuştuğum ve hatta uygun fiyat verirlerse uğraşmadan yaptırayım diye düşündüğüm bir kaç karavan imlatçısının hepsi farkılı şey söyledi ve hangisi doğru bilemiyorum.Fazer karavan yetkilisi 21 nisanda çıkan biryönetmelikle artık kamyonet diye geçen araçların karavana dönüşütürülemeyeceğini yasaklandığını söyledi özellikle bu konu doğrumudur? Bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Kişisel motokaravanımı yapıp veya yaptırıp aranıza katılarak sizleri şahsende tanımak umudu ve hazırladığınız site için teşekkürlerimle. Barbaros...

Etiketler
Ynt: Motokaravan Ruhsatı?

Aramıza hoşgeldiniz,
Kendi yaşadığımı anlatayım; Ben 2003 senesinde panelvanı kamp taşıtına kendim çevirdim. Trafik Müşavirliğine gerekli evrakları verdim, onlar projesini çizdirdi, gerekli işlemleri yaptırdı, ruhsatı bana teslim ettiler. Onlar bir yerden fatura mı ayarladı, ne yaptı, nasıl halletti bilmiyorum. Ancak bildiğim şu var ki bu işle ilgili yasa mıdır nedir çok sık değiştiği. Dolayısıyla Fazer Motokaravan da bu işi profesyonel olarak yaptığına göre, son yönetmeliklerden onun haberdar olması doğal. Ruhsatta kamyonet yazan araçtan motokaravan yapılamaması doğru mu derseniz, mantıken bana yanlış geliyor. Ama canım memleketimizde ne mantıken doğru geliyor ki ;)

Ben de aracımı kendim yaptım ve geçen sene 2007 yılında motorlu karavan'a dönüştürdüm.
Ruhsat işlemini bir trafik müsavirine yaptırdım. Proje çizildi ve yeni ruhsat çıkardılar.
Yeni çıkan kanunu da duymadım. Bu hafta muayeneye gideceğim bakalım sorun çıkaracaklarmı bilmiyorum. ???
Bence konuyu bir trafik müşavirine danış.

Ferhat dostum,

ben geçen hafta aracı fenni muayeneye götürdüm, en ufak bir problem çıkmadı. Sende de herhangi bir sorun çıkacağını sanmam, çünkü yasal olmayan birşey yok yaptıklarımızda.

Tekrar merhaba ve cevap yazan arkadaşlara sonsuz teşekkürler.Bu gün İzmir makina mühendileri odasına uğrayarak araç tadilat projesi yapan 2 mühendislik bürosunun adres ve telefonlarını aldım.Bu arada aradığım diğer bir karavan imalatçısıda fazer karavanın söylediklerini doğruladı artık kapalı veya açık kamyonetler motokaravana dönüştürelemiyormuş.Sizlerinde söylediği gibi en ufak bir mantığı yok ama yasa varsa yasa yasa dır:smiley:Bu arada hızla araştırmaya devam ediyorum eğerki dendiği gibi sadece minibüsler dönüştürülebiliyorsa yılmayacağım ve onuda alıp yapacağım sizleri ve dostane sitenizi tanımaktan ve aranıza katılmaktan dolayı bir kez daha memnuniyetlerimi ifade eder sevgi ve saygılarımı sunarım. Barbaros..

Kamyonetlerin karavana dönüştürülememesi konusunu araştırdım ancak belirtilen tarihte yayınlanmış bir yönetmelik değişikliğine rastlayamadım. Trafik tescildeki arkadaşlarıma da sordum, onlar da böyle bir düzenlemeden haberleri olmadığını, makine mühendisleri odasına da sorduklarını böyle bir düzenlemenin olmadığını ancak, bu şekilde bir düzenleme yapılması yönünde çalışmalar olduğunu söylediler.

İlginize teşekkür ederim o zaman elimi çabuk tutmamda fayda var gibi görünüşe göre her an herşey olabilir nedendir anlamak zor ama sanırım birileri kampseverleri pek sevmiyor:smiley:

Arkadaşım yapacağın karavanı ruhsata işlete bilmek için bilgi almak istiyorsan makine mühendisler odasına kayıtlı bir makine mühendisine gidip ondan bilgi alabilirsin.çünkü projeyi onlar çiziyor ve TSE onay veriyor sonra muayene istasyonuna götürüp araç vizesini alıyorsun daha sonra tesçil bürosuna götürüp ruhsatına işletiyorsun.Yani bu işin projesini çizen en son çıkan kanunları daha iyi bilir diye düşünüyorum. umarım yardımcı olmuşumdur,sana başarılar diliyorum...

İyi günler;
Yeni bir karavan yapmak için kolları sıvadım. Ortada daha birşey yok ama olsun karar vermek bitirmenin yarısıdır. Karavana dönüştürülen araçlardan ötv vergisi alınıyor. Ötv vergisinden muaf olabilmek için aracın kaç yaşını doldurması gerekiyor. 110 defenderı dönüştürüken 92 model olduğu için ötv yoktu. Şuan iveco daily düşünüyorum.Ve yaşı ötv den muaf bir araç bulmam lazım. İlginize şimdiden teşekkürler.

Sn. vosdost,
Bildiğim kadarıyla ötv zaman aşımı 5 yıl. Yani 2008 yılında olduğumuza göre 2004 ve daha yeni araç için ötv ödersiniz. 2003 ve daha eskisi için ödemezsiniz.

sayın dost selamlar aramıza hosgeldınız.emeklı bır polıs olarak sıze yardımcı olmaya calısayım.bende 34 yıllık bır hayal ıle en sonunda karavanımı aldım 1980 model amerıkan dallas fort ustundekı ev ıse 1991 model ızmır yapımı ındıgo 5 kısılık motor karavanım bursadan aldım ,uzerıme devır alırken otv yas sınırının 4 yıl oldugunu ogrendım bırde aracın alınırken yada yapılırken hem projesının kamp tasıtı olarak yapılıp yazılmasına hemde ruhsatına kamp tasıtı olarak ısletılmesıne cok dıkkat edınız,benımaracım karavan oldugu halde ruhsata kamyonet olarak ısletılmıs bu benı ısın ıcınde bırısı olarak bıle cok uzdu ve bayagı ugrastırdı .sonunda duzelttım ama cok ugrastım proje cızdırılıp arac yapıldıgı zaman fennı muayene ve ruhsata ısleme yanı butun ıslemler bu kadar su anda da bahsedıldıgı gıbı son cıkan bır yasa yok henuz sadece taslak calısması var bılgılerınıze sunarım saygılarımla.

sayın kaf37 aramıza hosgeldınız sanırım ızmırdesınız bende ızmırdeyım ben emeklı olduktan sonra 34 yıllık hayalımı gerceklestrıp bır karavan aldoım alkovenlı 5 kısılık amerıkan dallas fort bır yıl oldu alalı bu konuda cok arastırmalar yaptım oncelıkle dogru sıtede oldugunuzu belırtmek ısterım ,ayrıca kısıkkoy mobılyacılar sıtesınde ege karavan var mehmet kokcu agabey onun bılgısıne ve deneyımlerıne basvurdum ondan cok bılgı aldım becerılerını ogrendım sıtemızde kı arkasalerımızın engın deneyımlerınden faydalandım aracımın bır yıldır da eksıklerını kendı ımkanlarımla tamamlamaya calısıyorum,motorkaravanın makıne muhendıslerı odasına kayıtlı bır makıne muhendısıne projesını cızdırıp yapıyorsunuz onların verdıgı evraklar ıle once fennı muayeneye uygunluk belgesını alıyorsunuz trafık tescıle ruhsat ıcın basvuruyorsunuz trafık musavırlerı ısı bılıyorlar sızın adınıza butun bunları onlarda bır para karsılıgı yapıyorlar,aracın projesınde mutlaka kamp tasıtı yazılı olmalı ve ruhsata da kamp tasıtı olarak ıslenmelı buna cok dıkkat edınız otv yas sınırıda 4 yıl olarak yazılı sımdıkı yasalarda bılgınızıe sunuyorum saygılarımla.

110 defender ambulansı karvana dönüştürüp proje aldım iki yıl önce .Prosedürü tamamen ben takip ettim. Ötv için yaş sınırı olduğunu biliyorum ama yaş sınırının kaç olduğu konusunda kesin bir bilgim yoktu. İlginize teşekkürler Karşıyakadan selamlar

Selamlar

Aranıza yeni katılıyorum.Benimde size bir sorum olacak bilgisi olan varsa cevap yazsın liütfen.Fıat ducato alacagım ve bu aracın içini karavan şekline dönüştüreceğim.Ama nasıl bir işlem var veya yapılıyor.Ruhsat ile ilgili vs.. şimdiden teşekkür ederim....Saygılar. :-\

Aramıza hoşgeldiniz.
Yukarıdaki mesajlarda anlatılmıştı. Ben kabaca tekrarlayayım:
1- Uygun araç tesbit edilir,
2- Araç satın alınır,
3- Aracın kamp taşıtına fiziki dönüşümü yapılır,
4- Bir trafik müşavirlik bürosuna gidilip ruhsat işlemleri başlatılır,
5- Trafik müşavirliği sizin aracınızın düzenine göre, çalıştığı mühendislik bürosuna proje çizdirir,
6- Evraklarla birlikte araç muayene istasyonunda muayeneye girerek, tesbit yapılır,
7- Gerekli tesbitin ardından evrakların tamamlanmasıyla birlikte bir camper sahibi olunmuş olur.

Detay;
Uygun araç nedir?
Uygun araç, yaşı itibariyle size ÖTV yükü bindirmeyecek olan araçtır, yani 5 yaş üstü. Uygun araç, sizin beklentilerinize karşılık verebilecek hacme, motor gücüne sahip araçtır, ki bunun kararını zaten vermiştiniz sanırım.

Ben, baştan ikinci mesajda camper dönüşümü esnasında yaşadığımı aktardım, yukarıdaki maddeleri de o tecrübeme istinaden yazdım. Malum ülkemizde yönetmelikler, kanunlar sık sık değişebilmektedir. Bu yüzden, bildiğiniz bir trafik müşavirlik bürosu varsa onunla da önceden görüşmenizde yarar var. Eğer bildiğiniz bir yer yoksa, İstanbul anadolu yakasında iseniz (profilinizde hiç bir bilgi yok) sizi yönlendirebiliriz.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,709
Kayıtlı Üye Sayımız
166,549
Kaydolan Son Üyemiz
musaözbilmez

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR