Bildiğim kadarı ile Türkiyede bu işi yapan çok eski firmalar olduğu gibi, bu firmalarda çalışıp kendi firmasını kuran kişiler olarak da birçok firma var.
Ancak bilinen ve göz ardı edilmemesi gereken gerçek, kaliteyi genel olarak bütçenin satın alabileceğidir.
Siz ne kadar ödeyebileceğinize karar verdikten sonra önünüze konulan seçeneklerden en iyisine sahip olabilirsiniz.
Her şeyde olduğu gibi aynı aletin daha bilinen ve kalitelisi, bütçeyi zorlayacaktır.
Bence Başoğlu, Sally, Erba, Viya, Aydos, Emeksan gibi firmaların hepsi iyi malı, sizin talepleriniz doğrultusunda, kabul edeceğiniz proje kapsamında üretebilirler, burada asıl önemli olan yazının başında da belirttiğim gibi bütçedir.
Misal olarak cep telefonu alacak olsanız, hemen hemen bütün markalar telefon işlevini görürler, ancak istekler doğrultusunda fazla para ödenir.
Bu araç alırken de, karavan oluştururken de aynı.
Şimdi gelelim bu giriş/girizgahtan sonra yapılması gerekenlere:
Öncelikle ne tür bir aracı dönüştürmeye karar verdikten sonra bu yukarıda sayılan veya sayılmayan imalatçılardan herhangi birisine giderek önce aracınızda karavan olarak neler istediğinizi belirterek bir ön proje/çizim yaptırınız. Daha sonra bu firma yetkilisine her malzeme için ne malzeme kullanmakta olduğunu sormalı, beğenmediğiniz, alt kalite gördüğünüz kısımlarda nasıl olmasını istediğinizi belirterek arzu ettiğiniz düzeyde bir karavan için nihai projeyi/şartnameyi oluşturmalısınız. Bu projenin oluşmasında mesela 220 volt tesisatta kablo markasının yanında kullanılacak kablo kesitini de sormalı, meselâ 1 mm2 cevabını aldığınızda "hayır, ben 1,5 (veya 2) mm2 istiyorum" diyerek katkıda bulunmalısınız. Bu şekilde oluşturduğunuz proje ile diğer üreticilerden de, herşey aynı olacak şekilde alınacak teklifler içinde en uygun fiyatlı olanı seçerek işlemi nihayetlendirebilirsiniz. Tabii ki her üreticinin kendi üretimi olan bölümlerden (iç kaplama/izolasyon kapakları gibi) ufak örnekler alarak karşılaştırma yapmayı da ihmal etmemek gerekir.
Unutmamak gerekir ki iyi bir karşılaştırma, sadece aynı malların, malzemelerin kullanıldığı ortamda mümkün olabilir.
Mesela ben şahsen bu tür bir aracın (motokaravanın/campervanın) kesinlikle 4 çeker olmasını arzu ederim.
Yine bu tür bir karavanda tuvalet/duş sistemi benim için öncelikli istektir. Bu, kullanıcıdan kullanıcıya değişiklik gösterir. Bazı arkadaşlar kamp yapılan yerlerde veya petrol istasyonlarında bu ihtiyaçların giderilebileceğini düşünürler. Oysaki gecenin 3ünde eşinizin ihtiyacı olan tuvaletin hemen yanı başında olmasının değeri para ile ölçülemez.
Ne diyeyim, size kolay gelsin.
İyi günler dilerim.