Mesafe Tahmini

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 38
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 107,097

Etiketler

Ynt: Mesafe Tahmini

freegraf' Alıntı:
konu cok iyi ama her form da olduğu gibi burada da, bazen alakasız yada kısa düşünerek cevap veren arkadaşlar dikat etseler daha iyi olur.Buaradaki muradımız dağda cayırda taş ta mesafedir yoksa düğün salonunun uzunluğu değil.Şöyleki bir tepeye geldik inmemiz yada cıkmamız veya sağa sola mı hangi tarafa gidersek da az ve zahmetsiz gideriz deki.sorulara cevap olabilecek bir yöntemden en az 3.4 km den öteyi veya bir dere boyu gibi mesafenin tesbiti ve ona yakın içindir ölçme hikayemiz herhalde.Ben de böyle katılayım dedeim.Eskiler parmak hesabı derler di şimdi de teknoloji hergün yeni bir secenek sunuyor bize.Örnek verecek olursam ben googleEarth amcamın sayesinden dağ yolunu ki buna dere tepe kıvrımlar dahil.80 km lik bir mesafeyi ölçtüm.inanın 50 m lik bir yanılma ya cıktı yada cıkmadı.şaşırdım.Çok ta öyle hasas ve kıllaranak ta yapmadım.irtifalarda hesaba katmat gerek.burası önemli...kolay gelsin.TABİİKİ BUnu şehirde hesaplayıp gidersen gecerli yoksa kayanın tepesinde google amca bir şeye yaramaz.elektik ve diğerleri yoksa.herkese selam iyi paylaşımlar oluyor.
merhaba android telefonlarda kullanılan google earth mesafe ölçümü yapabiliyor, bilginize.
 


Ynt: Mesafe Tahmini

Gerçek bir arazi ortamında örneğin dağlarda ve açık denizde ! mesafe tahmini sanıldığı kadar kolay değildir. Üstelik şehirde yaşıyorsanız ve doğaya nadiren çıkıyorsanız, mesafe tahmininde ne yapıyorsanız yapın yanılırsınız. Bu konuda tek bir geçerli yol vardır, uzun süreli doğa gezileri ve sürekli ölçüm...Malesef durum bu ne desek, ne yazsak boş yani...
 




Ynt: Mesafe Tahmini


Sağ veya sol kol ileri doğru uzatılır, el yumruk haline getirilip başparmak yukarı kaldırılır(iyi pas alan futbolcunun takım arkadaşına yaptığı tamam işareti gibi) bu paşparmak üzerinden bir göz kapatılarak başparmakla ölçülmek istenen nokta işaretlenir, kol sabit halde açık olan göz kapatılıp diğer göz açılarak tekrar başparmak üzerinden ölçülmek istenen nokta ile paralel bir nokta tesbit edilir. bu iki nokta arasındaki mesafe(mesafenin ölçülmek istendiği nokta ve ona paralel tesbit edilen ikinci nokta) yaklaşık olarak tahmin edilir ve bu 10 ile çarpılarak aradaki mesafe tesbit edilir.

yöntemin dayandığı temel iki üçgen oluşturup aradaki benzerlikten yararlanarak mesafeyi tahmin etmek(yaaa mantığın bittiği yer, falan). iki göz arasındaki mesafe yaklaşık 10 cm. kol ileri uzatıldığında başparmak ile göz arasında yaklaşık 1m lik bir mesafe vardır. aradaki mesafenin tahmin edilmesinin daha kolay olduğu iki noktada tesbit edilerek aradaki benzerlikle mesafe tesbit edilmiş olur.

1- 100'er metrelik aralıklara bölme yöntemi
2- bilinen mesafeleri bilinmeyen mesafeye kaydırma yöntemi
3- ortalama yöntemi
4- işık ve ses yöntemi (namlu ağzı alevi-sesi)
5- hedeflerin görünüşü usulü
6- harita ile mesafe tahmini
7- dürbün ile mesafe tahmini
8- parmak atlatma yöntemi ile mesafe tahmini
9- metodların birleşimi

Askeriyenin metodları bunlardı

Hasan arkadaşımı tebrik ediyorum unutmamış :smiley: tabi bu "100'er metrelik aralıklara bölme" değilde "bölme" yöntemi olarak geçiyor, mesafesini tahmin etmek istediğiniz mesafeyi ikiye bölüyorsunuz sonra size yakın olan parçasını ikiye sonra yine size yakın olan parçasını ikiye bölüyorsunuz taki size yakın bölünün mesafesini tahmin edebilecek uzunluğa gelene kadar, tahmin ettiğiniz mesafeyi ise böldüğümüz sayı kadar çarpıyoruz. şöyleki 1 defa böldüysek 2 ile, 2 defa böldüysek 4 ile, 3 defa böldüysek 8 (diye devam eder) ile çarpıyoruz.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Mesajlar
1,523,477
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst