Manuel Vinç

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan endüstri Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 204
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 106,988
Ynt: Manuel Vinç

Güzel bir çözüme benziyor, detaylı fotoğraflarını koyabilirmisiniz? Eminim çok faydalı olacaktır, normal vinç için, çelik tampon, helezon, ruhsata işletme v.s. uğraşmak istemeyen benim gibiler için bir kurtarıcı olabilir.

Etiketler

arkadaşlar resim eklemeye fırsatım olmadı kusura bakmayın ancak ekleyebiliyorum...
önce hazır bir zincirli ceraskal alıyoruz (2 tonluk olanı 60 ytl ye aldım.)
win033.jpg

ince zincir olan taraftaki kapağı söküyoruz. (3 civata var.)
win034.jpg

ince zinciri basitçe yuvasından çıkarıyoruz.
win035.jpg

boşta kalan zincir kasnağına bir kol takıyoruz.
win038.jpg

win036.jpg
//i183.photobucket.com/albums/x311/endustrielektrik/win037.jpg
zincir kasnağına ve yaptığımız kola delik açıyoruz ve açtığımız deliklerden kolu kasnağa monte ediyoruz.
win039.jpg
win016.jpg
bitmiş hali
win015-1.jpg
ağırlığı tahmini 6-7 kg
çekme hızı (kolu çevirme hızına bağlı olarak normal bir hızda) 92 cm/dk
kaldırma gücü 2 ton
çekme gücü (tahmini) 3 ton
çekme /kaldırma yonünde fren var
ayrıca araçlarında vinç olan arkadaşlara tavsiyem aracın arkası yanlara doğru kaydığında portatif ikinci vinç olarak çok işe yarıyor.
not:tüm arkadaşların vinç ve vinçleme konusunda çok dikkatli olmalarını ciddi yaralanmalara sebeb olacak hareketlerden kaçınmalarını tavsiye ediyorum...

iyi bir fotoğraf makinem olmadığı için resimlerin kalitesi biraz düşük . (gerçi makinem iyi olsada ben iyibir fotoğrafçı değilim. ;D ) selamlar.

tamam ıyı ucuzda arazide batmış halde bu zincir bu tefaratla ve kol kuvvetiyle ugrasılırmı ??

off road budur... ya uğraşaksın çıkacaksın ya orada öylece kalacaksın yada tabana kuvvet traktör çağırmaya... ;D

Güzelmiş ben sevdim bunu, zaten ağır offroad yapmıyorum nadiren ihtiyacım olur belki hiç olmaz. Tek sorun, kol nedeniyle çok yakın çalışmaka lazım, ya zincir koparsa... Birde bu monte edilen kolu nerden buluruz?

kolu kendim yaptım aman aman bir şey değil...tavsiyem bu aletle çalışırken kolun olduğu kısmı araca değilde sabit noktaya bağlamak ayrıca zincirin üzerinede bir battaniye de koymayı ihmal etmeyin... selamlar..

Fahri bey merhaba,
Elinize sağlık, valla benim de çok hoşuma gitti.
Bir iki şey sormak istiyorum.
Bildiğim kadarıyla bu caraskalların asma kancası sabit değil, yani avare. Yataklandığı eksende gövdenin dönebilmesine müsaade ediyor diye biliyorum. Şayet öyleyse kolu çevirirken, kol en alt ve en üst konumdayken gövde yalpa yapmıyor mu, şayet yapıyorsa bunu nasıl önlüyorsunuz?
Belki çevirme kolunun boyunu kısaltarak bu sorunun önüne geçilebilir, çünkü öncesinde kumanda zincirinin sarıldığı çarkın yarıçapı kadar bir kol boyu ile fazla güç gerektirmeden yükü kaldırabilen sistem, aynı yarıçapta kol ile de kaldırır diye düşünüyorum. Bunun birkaç avantajı da olabilir.
Kolda ihtiyaç duyduğumuz şey kuvvetten ziyade hızdır, kol boyu uzarsa çizilen çemberin çevresi artacağından daha fazla ve hızlı çevirmemiz gerekir ve bu da yorucu olur.
Kısa kol ile daha yüksek çevresel hızla döndürebileceğimiz için vinç te süratlenecektir.
Uzun kolu çevirirken kancanın bağlandığı tampon veya ağaca elimizi, kolumuzu vurma sürtme ihtimalimiz olabilir.
Ve yukarıda bahsettiğim yalpa olayının da önüne geçilebilir belki kısa kol ile.

Caraskalı taşıma kolaylığı açısından zincir boyu da kısaltılabilir mi acaba? 2metre kadar harekete müsaade edecek miktarda zincir boyu (yaklaşık 4m) yeterli olur herhalde. Sonuçta bağladığımız ağaç veya diğer araca kadar erişmesi gerekmiyor, araya halat atılıyor öyle değil mi.

Neyse, bunlar aklımdan geçenler ve Fahri bey, dedim ya fikir çok hoşuma gitti. Aracın tamponunda gösterişli bir vinç olmayacak ama gerektiğinde aynı işi görebilecek.

Kol bağlamayıp zincirle çalışırsak belki biraz daha uğraştırır ama en azından bir miktar uzaklaşmış oluruz sabit nokta olarak bir ağaca tuttursak en azından ağacın arkasında olabiliriz değilmi?

şenol dostum yalpalama ilk başta oluyor fakat yüke gelince kesiliyor ...ondeki kancanın avare olması bazen çok işe yarıyor.... bahsettiğin kol boyu ve çap meselesinde haklısın ....bu basit bir makina her kes kendine göre dizayn edebilir...

BolbuzJack' Alıntı:
Kol bağlamayıp zincirle çalışırsak belki biraz daha uğraştırır ama en azından bir miktar uzaklaşmış oluruz sabit nokta olarak bir ağaca tuttursak en azından ağacın arkasında olabiliriz değilmi?
sevgili dostum emniyet açısından uzakta olmak önemli fakat zincir halat kadar büyük enerji ile fırlamıyor ....ayrıca battaniye kullanmak kesin çözüm olacaktır.

Çok iyi oldu bu çözüm, alıp denemek lazım. 2 tonluk ZJ için yetiyorsa XJ için hayli hayli yetecektir diye düşünüyorum.

Teşekkürler ;)

BolbuzJack' Alıntı:

Aksine, o durumda ağaçla araç arasında kalırsın. Kol ile en azından yandasın.

sevgili murat kapağı sökünce olayın basitliğini görüp şaşıracaksın ve kendince en uygun çözümü bulacaksın.bol şanslar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,766
Kayıtlı Üye Sayımız
166,585
Kaydolan Son Üyemiz
Marin Bow Denizcilik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR